Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Přírodní barva na vlasy CosmetikaBio – černá (recenze)

Přírodní barva na vlasy CosmetikaBio - černá
Přírodní barva na vlasy CosmetikaBio – černá

Domácí barvení vlasů může mít dvě podoby. Čistokrevná chemka, kterou pořídíte za pár kaček v každé drogerii, nebo přírodní barva na vlasy (nejčastěji s hennou). S obojím mám zkušenosti a obojí má svoje výhody a nevýhody, zastánce i odpůrce. To je jasné. Třeba já se teď chemickým barvám vyhýbám jak čert kříži, poněvadž jsem experimentovala tak dlouho, až mikádo nevratně zmizlo pod nůžkama, takže…

Momentálně jsem ve fázi čekání, kdy mi vlásky dorostou, zobu jedny chytré vitaminy od HairClinic, frčím si na maskách, olejích a tonikách ve velkém a tlačím v zrcadle růst i očima. Nutno ale podotknout, že se mi za poslední dobu vlasy ohromně zlepšily, raší mi i pidi “dětské” nové vlásky, nepadají jako předtím, rostou vcelku rychle a… možná si to jen vsugerovávám, ale je možné, aby mi zároveň i ubylo šedivých vlasů? Tohle by mě fakt zajímalo!

Henna vlasy uzdravuje a můžete ji používat klidně obden

Jelikož moje vlastní barva vlasů mi přijde taková jakože nevýrazná (světle myší hnědá bych to možná nazvala?), barvím kštici směsí henny a indiga na odstín echt hořké čokolády. Výhoda u tohohle přírodního barvení je, že i kdybyste hennový sedánek absolvovali obden, tak se vám s vlasy nic špatného nestane. Henna totiž funguje jinak, než chemické barvy z drogerie. VELMI zjednodušeně lze říct, že hlavní rozdíl je v tom, že při chemka barvení se vlas otevře a barva pronikne dovnitř. A vlas postupně slábne a křehne. Naproti tomu přírodní barvy fungují jako jakási glazura nebo nátěr, která vlas obalí a tím ho zároveň chrání.

Přírodní barva na vlasy se vesměs rovná směsi na bázi henny a příměsí – indigo pro černou, čistá henna pro zrz, případně další poměry bylinek pro vytvoření světlehnědé, tmavěhnědé, kaštanové, apod. S přírodní barvou neuděláte z hnědých vlasů blond. Ani není nic s hennou, co by vaši současnou barvu zesvětlilo. Nebo o tom aspoň nevím. Můžete jít vždycky jen do stejné, nebo tmavší barvy. Kdyžtak mě někdo opravte, jestli mám bordel v drbech a je to jinak.

Jednoduché použití henny ve třech větách

Já osobně mám zkušenosti s barvením se značkami Henna (taková ta červená krabka z DM nebo Teta drogerie), LUSH, Khadí a teď už i s Cosmetikabio. Pro recenzi jsem si vybrala krabičku 100% přírodní henna Cosmetikabio, odstín Black o obsahu 50 g z e-shopu Ladybio.

Krabička obsahuje dva pytlíčky s barvou – každý po 25 gramech. Použití je ohromně jednoduché a pro zkušené “hennařky” naprostá brnkačka. Směs vysypete z pytlíku do misky, zalejete teplou vodou, zamícháte něčím nekovovým (prý by barva mohla s kovem reagovat, takže volte třeba plastovou lžičku) a voilá. Máte barvu, kterou nanesete na čerstvě umyté vlhké vlasy štětcem nebo prsty, následně zabalíte do igelitu a starého ručníku, pomotáte se po baráku tak hoďku, hoďku a půl a jdete smývat. Toť vše.

6 chytrých rad, které se v návodu nedočtete

Nepodceňujte hustotu svých vlasů

Ač jsem dlouhou dobu žila v domnění, že mám na hlavě pět chlupů i s obočím, není to pravda. Vlasy mám kupodivu dost husté. A tak mi rozhodně nestačil jen jeden 25 g pytlíček, ale musela jsem použít oba. A to mám krátké vlasy. Teď zrovna. Jsem schopná si udělat tak 3 cm culíček vzadu. Jinak nic :-)

S teplotou vody si poradíte i bez teploměru

Vodu na zalití směsi nepoužívejte vroucí. Stačí teplá. Zvlášť v případě černé barvy je tenhle detail důležitý – horká voda totiž ničí indigo, které může za černý odstín. Takže velím – max 60°C. Víc ne. Pořiďte si buď teploměr, nebo věřte tomu, že když dáte vodu z kohoutku na max teplou, poteče vám kolem 50°C. Prý. Já to řeším kohoutkovou, poněvadž chytrý teploměr od Khadí jsem šikovně rozflákala a nebyla jsem schopná si zatím pořídit nový.

Lepší je směs 3x naředit, než 1x přelít

Vodu raději k sypké barvě třikrát přilejte, než abyste si hned napoprvé vyrobili moc tekutou směs, která vám nebude držet na hlavě a poteče vám po krku, uších, kolem obličeje… Je to příšerné, věřte mi. Takže – raději domíchávát, než to podělat hned zkraje. Výsledná hustota směsi by měla být zhruba jako jogurt. Ten poctivý :-)

Přírodní barva na vlasy CosmetikaBio - černá
Přírodní barva na vlasy CosmetikaBio – černá, Zdroj: BIOOO

Pořiďte si gumové rukavice

V balení nejsou rukavice. Což je na jednu stranu na prd, pokud s tím nepočítáte a nemáte doma gumové. A na druhou stranu je to jedno, protože ty igelitové rukavice jsou stejně na dvě věci. Ideální je zainvestovat životní úspory a pořídit za dvacku obyčejné gumové rukavice z domácích potřeb. Mnohem líp se s nimi pracuje.

Opakovaným barvením k vytouženému odstínu

Pokud barvíte poprvé, rozhodně nečekejte rozdíl o 5 odstínů. V případě přírodních barev musíte barvicí sedánek opakovat i několikrát, než dosáhnete požadované barvy. Je to sice mnohem zdlouhavější, než jedno frknutí “palettka”, ale zase budete mít zdravé vlásky, které vás za ten čas, co jim obětujete, budou milovat.

Doba působení je čistě na vašem uvážení

Hennu můžete mít na hlavě libovolnou dobu – od 45 minut po klidně 12 hodin. Kolik uznáte za vhodné. Někteří jedinci v ní i spí, což jsem zkoušela jednou u LUSH – ale myslím, že výsledek byl srovnatelný s tím, když jsem měla hennu na hlavě 5-6 hodin. Momentálně nechávám jakoukoli hennovou barvu cca 2-3 hodinky, když moc.

Přírodní barva na vlasy Cosmetikabio ve srovnání s jinými značkami

Určitě je s ní lepší manipulace než s LUSH Caca Noir. Nebudeme si lhát do kapsy, vážení – to strouhaní tabulky je pěkně otravné a někdy mi přišlo, že to trvá věčnost. Dost se mi taky líbí, že je obsah rozdělený na dva pytlíčky, ač jsem tedy spotřebovala oba najednou. Třeba u Khadí je obsah v jednom velkém pytlíku a je čistě na vás, kolik si odsypete. Henna (DM, Teta) má tuším taky dva pytlíky, jestli si to dobře pamatuju.

Henna má svou specifickou vůni

Charakteristický ozón, který hennová barva tvoří, k tomu zkrátka patří. Někomu směs spařeného sena s marihuanou voní, jiný ji nemůže vystát a lezl by z toho aroma po zdi. Mně už to nepřijde nijak hrozné a zvykla jsem si. Nejaromatičtější byla podle mě asi Khadí, pak Cosmetikabio, LUSH a nakonec Henna. První dvě jsou i po umytí cítit jako kombinace spařeného sena a kovu. Nevím, jak to popsat výstižněji. Po každém dalším umytí to slábne. Můj chlap mi třeba tvrdí, že má po mém barvení imrvére “žravou” a lustruje ledničku, protože mu ta “vůně” připomíná špenát.

Co se oplachování barvy týče – já to řeším tak, že vlasy pořádně opláchnu vodou a pak použiju kondicionér. Nic víc.

Jak výrazně přírodní barva na vlasy chytá? Khadí chytá okamžitě a výrazně. Klobouk dolů. Vzpomínám si, že mi stačilo 30-40 minut, aby byla barva sytě černá. A že šla zatraceně špatně vydrhnout z umývadla a vany. Nezapomínejte také vazelínou natírat čelo a uši, aby se neobarvily. U LUSH musíte barvení několikrát opakovat (2-3x minimálně), abyste získali vysněný odstín. DM Henna (asi to nechám jako pracovní název) spíš tónuje.

Trvanlivost a vymývání barvy. Khadí i LUSH drží dost dobře. DM Henna mi přijde vyloženě jako tónovací šampon, který vám navíc zabarví tričko, pokud necháte vlasy volně uschnout a délky vám dosáhnou na oblečení… I po několikerém umytí šamponem…

Komentáře: 9

  1. BarboraTis BarboraTis 19 listopadu, 2015

    Jéé, tak hennu používám už asi rok a půl nebo dva a musím říct, že když jsem se naskytla u toho, když si mamka barvila vlasy klasickou barvou z drogerie, myslela jsem, že mi z toho čpavku upadne nos!! A vlastně jsem jednou použila hennu ve formě prášku, jinak pořád používám hennu od Lushe , nejdříve jsem používala jen Caca Maron, tedy červenohnědou :-) teď jsem dvakrát zkoušela používat tuto plus klasickou hennu (Lush) a čekala jsem, jak z toho vyleze krásně výrazná červená a ona červeně natónovaná hnědá, trošku zklamání, ale žiju :-))

    • Bebe Bebe Autor | 20 listopadu, 2015

      A co teprve takové aroma odbarvovače… To je pro čichové buňky vyloženě smrtící :-D
      Jinak parádní tipy a info o červené a zrz henně psala Verča z blogu U dvou Verunek. Určitě doporučuju juknout :-)
      Bebe

      • BarboraTis BarboraTis 22 listopadu, 2015

        Abych řekla pravdu, než do něčeho takhle naplno jdu, tak si o dané věci zjišťuju hodně a hledám vo nejvíce recenzí? ale i tak děkuji☺
        A k tomu odbarvovači, jestli je to tak strašné, tak ho raděj nechci potkat ?

  2. Lady eS Lady eS 20 listopadu, 2015

    Už se opravdu nemohu dočkat až hennu také vyzkouším. Jsem zvědavá na ten odér. Spařené seno s marihuanou :D :D Já půjdu rozhodně do té Khadi. I když se stále nemohu rozhodnout jaký odstín. Jestli oříškový nebo tmavě hnědý. Sice mám teď vlasy černé (ehm spíše už ve stádiu vymejvání, takže flekaté někde až do hněda) Nj Palette :D černou už nechci, to vím. Brala bych nějaký tmavší odstín hnědé. Ale, když jsi psala, že chytá dobře, jsem na to zvědavá. Hlavně jak se mi podaří barvu sjednotit s odrosty. Každopádně moc hezký článek, líbí se mi, jak si to všechno rozepsala.

    • Bebe Bebe Autor | 20 listopadu, 2015

      Moc děkuju za komentář, Lady eS! :-*
      Khadí je hodně dobrá volba. A mimochodem – chystám recenzi i šamponu Khadí – narazila jsem na něj v obchůdku Mungo v Dobřichovicích a vzpomněla jsem si, že jsi se na šampon ptala v mailu. Popadla jsem variantu Růže, tak jsem na něj zvědavá! :-)
      Ještě k tomu barvení – mysli na to, že henna ti vlasy nezesvětlí, ale buď natónuje do stejné barvičky, nebo ztmaví. Takže jestli máš teď černou, tak hnědá bude možná problém. Leda by to bylo už hodně vymyté. Každopádně dej vědět, jak to dopadlo! :-)
      Bebe

  3. arwen arwen 20 listopadu, 2015

    Já už se barvím léta bordo hennou Hennecolor a chválím, kudy chodím, pomáhá mi proti padání, neznám lupy,jen se tedy vymývá… Jelikož už mám nějaké šedé vlasy, hnědá mi na ně bohužel nechytne,ale s tou bordo je to v pohodě.

    • Bebe Bebe Autor | 20 listopadu, 2015

      Na Hennecolor už jsem se chystala tolikrát, ale pokaždé “mi do toho něco vlezlo” :-) Jak se tak dívám na BIOOO – 156 Kč za 100 g zní fakt dobře. To by i stálo za pokus :-)
      A přijde mi zajímavé, že hnědá nechytne, ale bordo ano. Nemůže to být nějakou tou příměsí? Dívám se, že v té hnědé je navíc indigo. Tak že by to dělalo neplechu?
      Bebe

  4. Andrea Andrea 20 listopadu, 2015

    Používám rok a půl Khadi a jsem moc spokojená. Nad vyzkoušení Cosmetikabio přemýšlím. Podle mě výsledek nemůže být tak rozdílný :)

    • Bebe Bebe Autor | 20 listopadu, 2015

      Andrejko, máš pravdu v tom, že výsledek zas AŽ TAK rozdílný opravdu není. Proto jsem v článku zmiňovala ostatní značky na porovnání :-) Možná v jiných odstínech by to bylo vidět, to netuším. Ale co se černé týče – tam jsou rozdíly fakt minimální :-)
      Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít