Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Přírodní barva na vlasy Radico Colour Me Organic v odstínu Soft Black (recenze)

soft black sw
Přírodní barva na vlasy Radico Colour Me Organic v odstínu Soft Black, Zdroj: Radico USA

Ještě než se rozepíšu, jak u mě dopadla přírodní barva na vlasy Radico Colour Me Organic, dovolte mi malou odbočku. Vždycky jsem měla respekt ze zkušených “hennařek”. Moc dobře si totiž vzpomínám, jak jsem obracela internetové diskuze naruby a s obavami zjišťovala, copak mi ten podivný zelený prášek provede s vlasama. Co když je obarví moc?! Nebo na nějakou nepříčetnou barvu? Sežere mi ofinu? Nahodí zelený odstín?! Pomoc!

Za dobu, kdy s hennou koketuju, jsem se posunula od obav a respektu k nadšení a objevování. Nemám strach přimíchat do henny kdeco – od olejů, koření až po silný odvar čaje. A taky vím, že žádná barva není na hlavě navždy. Budiž důkazem, že jsem si loni touhle dobou v afektu DOMA odbarvovala vlasy na blond a trauma jsem z toho větší neměla. Pokud nepočítám fakt, že dodnes dávám vlasy dohromady a že než začaly namísto chuchvalců krepatého roští připomínat něco kukatelného, protekla v potoce spousta vody. Vlasy mi ale dorůstají vcelku rychle, ač plánované mikádo se mi do narozenin vypěstovat nepodařilo – nevadí, bude do léta :-D

Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými značkami henny?

Už jsme si tu na blogu ukázali několik značek henny, která se dá v našich končinách sehnat – Khadí, LUSH, HennéColor, Henna, Cosmetikabio, Logona. A až na drobné odchylky se dá říct, že mezi jednotlivými výrobci, jakožto prostý uživatel zas AŽ TAKOVÝ rozdíl nevidím. Některá se míchá líp, jiná smrdí víc, další barví míň. Princip ale zůstává stejný. A to jak u míchání, tak u způsobu použití a účinků. Pro připomenutí. Když si pořídíte 100% přírodní barvu na vlasy (čili hennu), většinou v krabce objevíte pytlík se zeleným práškem a pár serepetičkami navíc (rukavice, igelitová čapka, aj.).

Jak dosáhnout požadovaného odstínu vlasů

Konkrétní složení henny pak závisí na odstínu. Pro zrz to bývá henna nemíchaná, čistá. Pro hnědý a černý odstín se zase přidává černě barvicí indigo. Prášek se zaleje horkou vodou a vymíchá na hustotu jogurtu. Nenese se do vlasů, zabalí do igelitu a nechá pár hodin působit. Pak se opláchne čistou vodou. Jediné, na co musíte myslet, tak odstup několika týdnů od chemického barvení. Henna a chemka se nemají rády a výsledek by mohl být klidně žabí legrace v zeleném odstínu. To jen tak pro shrnutí, o co že v téhle branži vlastně jde.

Ze začátku jsem opatrně sahala po henně hnědé, abych si ušetřila trauma z případně špatně vybrané barvy. Velmi záhy mi ale docvaklo, že takhle henna nefunguje a není třeba se bát. Henna vlasy vždycky spíš natónuje, než aby jim po jednom barvicím sedánku vykouzlila sytý odstín jak z reklamy, kde holčina pohazuje hřívou přes půl obrazovky. Jasně, jasná a zářivá barva se dá udělat. Ale bude vám to trvat dýl. Henna totiž vlas nerozežírá a neproniká do něho. Henna vlas obaluje. A proto logicky – čím více vrstev na kštici ulpí, tím sytější výsledná barva bude.

Značka Radico Colour Me Organic

Dnes vám představím další značku do sbírky – a sice Radico Colour me Organic. Klasicky vybírám černý odstín (v tomto případě Soft Black), protože jsem za ty roky zjistila, že se v něm cítím nejlíp a nejvíc mi pasuje. Drobná nevýhoda je v tom, že na rozdíl od blond pramenů se v tmavé barvě daleko více vyjímají šedivé vlásky… Ale to je detail, se kterým jsem schopná žít. Prostě barvím častěji a ty tři hoďky jednou za pár týdnů přežiju. V případě henny to vlasům nejenže nevadí, ale má to na ně dokonce pozitivní dopad. Henna na vlasy působí jako hnojivo, chrání je, ozdravuje a ony pak i rychleji rostou. Takže není co řešit :-)

Značka Radico existuje od roku 1992, pochází z Indie a není jí úplně putna blaho světa. Tudíž nabízí trvale udržitelné pracovní příležitosti a vyrábí 100% přírodní produkty šetrné pro životní prostředí. Do svých barev nepřidává amoniak, peroxid ani parabeny. A vlastní dokonce certifikáty EcoCert, USDA Organic a India Organic.

Já dostala krabičku barvy od e-shopu DUMeko s tím, jestli nechci tuhle značku vyzkoušet a napsat o ní. Taková nabídka se neodmítá. Zvláště v případě, když jste si 14 dní předtím barvili vlasy HennéColor a barva vám nechytla snad ani na konečky. Nechápu to! Tuhle značku jsem v recenzi chválila až do nebe a pak mi provede takový podraz! Nevybavuju si, že bych něco namíchala nebo udělala jinak. Asi erupce na slunci, či co…

Co obsahuje krabička s barvou

Ale zpátky k Radico. Krabička obsahuje TEORETICKY všechno, co byste pro samotné barvení mohli potřebovat. V balení najdete: igelitové rukavice, igelitovou čapku, 100g práškové barvicí směsi a dokonce i malý barvicí štětec.
V PRAXI namísto přibaleného štětce doporučuji spíš pořídit za pár desetikorun klasický velký štětec, který má z druhé strany “trn”, kterým přehazujete při barvení vlasy a tvoříte pěšinku. Rukavice jsou na vás – já sama už nějakou dobu používám namísto přibalovaných igelitových rukavic normální gumové (líp se mi s nimi pracuje).

package 4a4f07cd cd3d 4e4a 9f1b 96c7dfdea769 sw
Přírodní barva na vlasy Radico Colour Me Organic v odstínu Soft Black, Zdroj: Radico USA

Přírodní barva na vlasy Radico – složení

Jako velice zajímavé mi přijde složení. Nejde totiž JEN o kombinaci henny a indiga, jak jsem u černých odstínů přírodních barev zvyklá, ale výrobce přidal i pár bylinek. Seznam ingrediencí je v tomto případě: henna, embilika lékařská (amla), eklipta bílá (v ajurvédě nazývaná “král vlasů”), modřil barvířský (indigovník).

Pár poznatků, než se do barvení pustíte

1. ujasněte si, jak husté máte vlasy. Zní to jako blbost, ale je to dost důležité. Já třeba vím, že na hlavě pět chlupů rozhodně nemám a když je někde napsáno, že mi bude stačit půl krabičky, tak mám množství dvojnásobit. U Radico henny je napsáno, že vám na krátké vlasy bude stačit 20-30 g, na středně dlouhé (po ramena) 40-60 g a na dlouhé 70-100 g. Já použila celých 100 g a mám kratší vlasy po ramena. Není samozřejmě vyloučeno, že vám balení vystačí třeba na 2-3 použití.

2. vyhraďte si na barvení 3 hodiny se vším všudy. Hodinu (+/-) z toho budete potřebovat na přípravu a nanášení barvy. Dvě hoďky pak doporučuji nechat barvu působit. Čím déle, tím sytější by měl být výsledek. Minimum je 45-60 minut. Berte prosím v potaz, že u henny se většinou na minuty nehraje. Tady se prostě bavíme o hodinách. Třeba takovou LUSH můžete nechat i 12 hodin přes noc.

3. pokud budete barvit hennou úplně poprvé, výsledek může ovlivnit hned několik věcí. Třeba to, jestli jste předtím používali chemické barvy. Vlasy mohou být poškozené a může se stát, že vám odstín chytne jinak, než jste čekali. Tmavěji, světleji, do zelena v případě blond. Také je nutné počítat s tím, že z hnědých vlasů na první barvení sytě černou prostě neuděláte. Je třeba absolvovat 2-3 barvení, abyste havraní černi dosáhli. Vyzkoušeno na vlastní kůži. A fungují tak VŠECHNY henny bez rozdílu. Pamatujete na hlášku v úvodu, že henna vlasy obaluje a barva se nabaluje na sebe a tak…? To je přesně ono.

4. henna NIKDY barvu vlasů nezesvětlí. Vždycky myslete na to, že buď současný odstín oživíte, nebo ztmavíte. Nic jiného.

Jak se na barvení hennou připravit a jak postupovat při samotném barvení

Příprava henny se nijak neliší od těch, které jsem tu už popisovala nesčetněkrát. Do misky nasypete práškovou barvu a zalejete teplou vodou (60-70°C). Vymícháte druhým koncem vařečky do hladké kaše o hustotě jogurtu. A pak můžete začít s nanášením na suché a neumyté vlasy od kořínků ke konečkům. Barvicím štětcem si přitom rozdělujete vlasy na pěšinky a postupujete systematicky tak, abyste obarvili celou kštici.

Zabarvení kůže se bát nemusíte – Radico na pokožku nechytá. A pokud kůži přece jen obarvíte, nic se neděje – dá se to lehce smýt. Jakmile budete s nanášením hotovi, rukama v rukavicích celé dílo na hlavě “uhlaďte“, aby vám netrčely vlasy na všechny strany. Jako když jste byli malí a chtěli jste si z našamponovaných vlasů ve vaně udělat na hlavě “bobeček” :-D Pak háro schovejte pod igelitovou čapku. Já normálně používám dvě igelitky a navrch ještě ručník. Tentokrát jsem ale udělala změnu, protože henna na vlasech dobře držela, netekla a neodpadávala – a tak jsem použila jen přibalenou čapku a nechala vše působit 2 hodiny. Vlasy se pod čepicí postupně zapařily a zahřály a já mezitím mohla pracovat na PC.

Dvě hodiny působení bohatě stačí

Po dvou hodinkách jsem hennu vymyla čistou vodou. Chvíli to sice trvá, ale šampon není třeba. Prostě jsem hlavu oplachovala tak dlouho, dokud mi z vlasů netekla jen čistá voda. Následovalo několikaminutové zabalení do ručníku a nakonec jsem vlásky přestříkala kondicionérem ve spreji od Urtekram a rozčesala. A do konečků vetřela několik kapek Nuxe oleje. A nechala uschnout na vzduchu bez fénování.

Dojmy po testování

Výsledek hned po uschnutí? Překrytí šedivých vlasů, kterých bohužel nebylo málo, se konalo na 100% úspěšně. “Vůni” henny bych označila za středně intenzivní, která by se dala popsat jako “kovová“. Až ji někdy ucítíte, nejspíš souhlasně kývnete, že je to trefné přirovnání. Díky Nuxe olejíčku, který do vlasů ráda vtírám se mi podařilo aroma úspěšně přebít, takže mi nevadí. Vlasy jsou nádherně lesklé a protože používám hennu už nějaký ten pátek, tak je barva výrazně sytá. V návodu je stejně ale psáno, že trvá asi 3-5 dní, než se odstín úplně ustálí a během této doby může dokonce ještě zmavnout. Odkládám tedy psaní a poznámky doplním v průběhu příštích dnů… :-)

O 5 dní později…

Vydržela jsem vlasy nemýt celých 5 dní. Odnesl to jen jeden lehce zabarvený polštář první den po barvení – henna ho “natónovala” do šeda. Což je normální, pokud hennu smyjete jen vodou, ne šamponem. Je dobré s tím první noc počítat a polštářový povlak vybrat nějaký starší. Pátý den jsem vlasy myla 3x šamponem a jednou kondicionérem. Nutno ale podotknout, že ani při prvním mytí barva nepouštěla nijak výrazně. Při třetím oplachování byla voda úplně čistá.

Moje zkušenost s Radico

Určitě bych se v případě henny neobešla bez vetření oleje do vlasů. To se mi ale děje i při běžném mytí. Mám vlásky suché (a henna ještě navíc vysušuje), tedy mít olej po ruce je vysoce žádoucí. Používám ty, které mám zrovna doma – konopný mix Delibutus, arganový olej, kokosový, aj. I podle nálady, samozřejmě :-)

Co se barvy týče, jsem HODNĚ spokojená, nebojím se říct přímo nadšená! Odstín je parádně sytý a výrazný alá “černočerná tma”, vlasy nejsou vysušené nebo krepaté, ale naopak pevné, hladké a lesklé jak blázen.

A jen tak poznámka bokem… Přijde mi, že s každou další otestovanou značkou posunuju význam slova “nejlepší henna na světě” vždycky o stupínek dál a vyvracím své přesvědčené “už mě nemůže nic překvapit”. Může. Příjemně. Moje doporučení Radico určitě získává. Díky tomu, že při aplikaci na hlavě skvěle drží, neroztéká se a supr se s ní pracuje, ji klidně doporučím i úplným začátečníkům.

Komentáře: 12

  1. Beast Loves Beauty Beast Loves Beauty 15 května, 2016

    Spomínam si, keď som si ja ešte na základke odfarbila doma vlasy na blond :D To bola krásne žiarivá oranžovo-žltá! :D No už pár rokov hennujem a vlasy netýram, používam čistú červenú hennu a som spokojná :) U mňa vedie značka Light Mountain, ale sem tam skúsim aj inú. Myslím, že henna je jedna z naj vecí, čo moje vlasy stretlo :) Najmä po mojich farbiacich experimentoch :D

    • Bebe Bebe Autor | 15 května, 2016

      Light Mountain zatím neznám, ani jsem ji nepotkala v obchodě. Ale ve tvém článku vypadá ten odstín nádherně a moc ti sluší, Baru! :-)
      Odbarvování mě na základce minulo – já si tenhle experiment šetřila na práh třicítky :-D :-D

      A souhlasím! Objev henny taky řadím mezi nejlepší věci, co mě v kosmetice potkaly! :-)
      Bebe

  2. Fellien Fellien 15 května, 2016

    Mě vůbec nebaví barvit si vlasy, přírodních barev bych se bála fakt dost, protože i chemické mi chytají dost blbě. A třeba odbarvit mi vlasy vůbec nejde, ani po dvou hodinách s peroxidem na hlavě :D. A nevím jestli vůbec hennu snáším, říkala jsem si, že bych někdy zkusila jen tu bezbarvou na regeneraci, jenže jsem kdysi měla šampon s hennou a měla jsem po něm alergii, ale nevím na jakou složku konkrétně, tak se mi to nechce nějak riskovat.

    • Bebe Bebe Autor | 15 května, 2016

      Fellien, to skoro zní, jako kdybys měla nezničitelné vlasy! Kde se taková věc pořizuje?! Chci taky! :-D

      U toho šamponu to mohla být jakákoli složka – těžko říct, co přesně. U henny je pak složení buď úplně primitivní – samotná henna, nebo příměs (indigo pro černou a hnědou), nebo jiná bylinka pro výživu vlasů. Obecně je ale u přírodní kosmetiky větší pravděpodobnost alergie, takže chápu, že se ti to riskovat nechce :-)

      Bebe

  3. Kika Kika 15 května, 2016

    Ja som asi jediné, už skoro dospelé dievča ktoré si v živote nefarbilo vlasy. Organická farba znie byť ako zaujímavý nápad a potešilo ma, že ti vyhovovala :)

    • Bebe Bebe Autor | 15 května, 2016

      Šťastná to žena… :-D Dokud nemusíš, tak ani nebarvi, Kiko, užívej si původní odstín! :-) a my ostatní, co jsme si našli první šedivé vlásky krátce po dvacítce si jen povzdechneme, rozmícháme další misku barvy a jdeme maskovat zuby času, které vykukují v podobě šedých vlásků kolem pěšinky… :-D
      Bebe

  4. KatkaInk KatkaInk 15 května, 2016

    Nikdy som si vlasy nefarbila, ale pred týmto by som mala riadny rešpekt :)

    • Bebe Bebe Autor | 15 května, 2016

      Ono to možná vypadá celé složitě, ale na rozdíl od chemických barev je henna podle mě procházka růžovou zahradou. BEZPEČNOU růžovou zahradou :-D
      Bebe

  5. Zuzka Zuzka 15 května, 2016

    Velmi zajímavý článek. Sice jsem o henně neuvažovala, ale je dobré vědět, že by mi odbarvené vlasy chytly do zelena. :-D To bych asi pak byla vděčná za ten oranžový nádech, co mám teď. :-))

    http://kosmetickysvetz.blogspot.cz/

    • Bebe Bebe Autor | 15 května, 2016

      Děkuju za komentář, Zuzi :-)
      Na vlastní kůži to vyzkoušené nemám, ale považuju za svou občanskou povinnost o možném zeleném odstínu informovat :-D já když jsem přecházela z blond zpět na tmavo, tak jsem to vzala přes bezbarvou pečující hennu, abych vlasy “obalila” a právě před podobnou eventualitou ochránila :-)
      Bebe

  6. Irena Irena 16 května, 2016

    Vsechny Henny, co jsem zatím měla, se dávaly na mokré umyté vlasy :).

    • Bebe Bebe Autor | 16 května, 2016

      Máš pravdu Iri, že často i přímo výrobce doporučuje nanášet hennu na mokré a umyté vlasy. Já to tak ze začátku taky praktikovala. Jenže mi to kolikrát dělalo pak neplechu, že mi tekly pramínky barvy po krku a kolem uší a já z toho šílela. Tak jsem ozkoušela nanést hennu na suché vlasy a problém vyřešen (kromě Khadí, ta to dělala pořád!). A na výsledek barvení to nemá vliv. Určitě ale nevylučuju, že to někdo může mít přesně naopak a vyhovuje mu nanášení na mokré vlasy, to je jasné :-)

      Jinak tohle téma řešily i holky na webu dlouhevlasy.cz. Na tomhle fóru jsem mimochodem i nejvíc hledala info, když jsem s hennou začínala :-)

      Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít