Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)

Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)
Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)

O chorvatské kosmetické značce PTO Ćurin už jste slyšeli? Ne? Tak poslouchejte :-) Pána na trhu v chorvatské Poreči jsme potkali už druhým rokem. Poprvé mě u něj zastavila levandule. Resp. ohromný voňavý mrak (to ani nebyl obláček!), který se rozprostíral kolem jeho stánku. Těch fialkových pytlíčků a kouzelných lahviček s vonnými olejíky, co před sebou měl! Neskutečné. A všechno jsme mohli vyzkoušet a ovonět! Odcházela jsem omámená, jak jen po takovém dobrém levandulovém matroši můžete být a spala jsem jak miminko dobře tři dny, než ze mě euforie komplet vyprchla :-D Loni jsme na stejný obchůdek narazili taktéž, ale všimla jsem si, že pán vede k prodeji navíc ještě kosmetiku! Odolat? Za co mě máte? :-)

Rodinná kosmetická firma

A tak jsme se zastavili, nakoukli snad do každého kelímku a lahvičky a nechali si od milého pána odvyprávět, copak že je tahle rodinná firma zač. Pěstování levandule se v rodině Ćurin (pokud jsem správně pochopila, co z toho je jméno :-) na ostrově Hvar traduje už od roku 1955. Považte. Přes 60 let! Ostrov patří mezi nejslunečnější a zároveň nejsušší místa na Jadranu a užívají si tu cca 2700 slunečných hodin za rok (v ČR je to pro zajímavost 1200 – 1800 podle konkrétní oblasti).

Jelikož je tu ale hafo borovic, není podnebí k nevydržení, ale naopak je tu prý tuze příjemně. Jo a abych nezapomněla – utkvěla mi v paměti ještě hláška pána z obchůdku, kterak všechno dělají ručně a s láskou a že jeden z největších pomocníků je pro ně traktor Marija – a ukázal na obrázek oslíčka, který měl na bocích ohromné vaky nacpané čerstvě sklizenou levandulí :-D

Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)
Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)

Nemohla jsem odejít s prázdnou, to jistě chápete. Už jen kvůli tomu zviřátku :-D a tak jsem si vybrala dva bezvodé balzámky z řady Hvarski melem (tj. hvarský balzám). Nejvíc mě zaujal pomerančový (Naranča) a slaměnkový (Smilje). Oba mají velice jednoduchý plastový obal se šroubovacím víčkem. Velikostně je lehce strčíte jak do kapsy, tak do miniaturní kabelky. Obsah každého z nich je 30 ml. Nepodařilo se mi na webu dohledat tyto konkrétní dva, které mám já – možná je to tím, že firma letos měnila logo a název. A nejspíš i design :-)

Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)
Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)
Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)
Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)
Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)
Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)
Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)
Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy)

Moje dojmy z testování

Co mě na balzámcích baví nejvíc? Předně ta barva. Při každém otevření kalíšku si připadám, jako kdybych si ukořistila chorvatské sluníčko, zavřela jej do piksličky a nosila všude s sebou. Takový instantní optimismus po kapsách. Varianta “Naranča” jsou vymačkané pomeranče. Tuna pomerančů! Těch nejzralejších! I s kůrou. Vůně je nádherně sladká a plná a já mám co dělat, abych balzámek nesnědla! Mňam!

Naproti tomu u slaměnkového balzámku máte pocit, že jste s rozběhem skočili šipku do hromady slaměnkových květů. Aroma je tak strašně věrné! Má v sobě jak zastřenou sladkost květů, tak sušené “paličky” stonků. Dokonalé! Jak normálně s kosmetikou nijak zvlášť nešetřím – tady dělám výjimku, zacházím s balzámy opatrně a tiše doufám, že než se jim podívám na dno, budu mít na stole další do zásoby. Protože víte jak – to instantní sluníčko… :-D

Chorvatská kosmetika PTO Ćurin (2 bezvodé balzámy): složení

Složení je velice vymazlené a čistě přírodní. U pomerančového balzámu: olivový olej, mandlový olej, včelí vosk, slunečnicový olej a pomerančový olej. U slaměnkového pak: olivový olej, mandlový olej, včelí vosk, slunečnicový olej a smil italský zvaný též italská slaměnka.

Využití, konzistence a dojmy? Balzámy jsou sice tuhé, tedy v obalu nijak necestují a nestečou ke straně, když je máte třeba v kapse. Zase ale nejsou natolik nedobytné, abyste je museli škrábat nehtem nebo špachtlí. Naopak. Jakmile se hmoty dotknete, zřetelně cítíte, jak vám balzámek taje pod rukama a mění se na olejový krém, se kterým se náramně dobře pracuje.

Co se vstřebatelnosti týče, tam je to stejné, jako u všech bezvodých záležitostí – stačí nanést na vlhkou pleť a balzám se vpije do pokožky jak živá voda. A u toho taaaaaak voníííííí… Jinak použít se dá všude tam, kde byste sáhli po krému – na pleť na noc i den, na ruce, na nohy, na záděrky, namísto očního krému, jako balzám na rty… Neuvěřitelně všestranná záležitost to je.

PS: taky vás tak baví, když má kosmetika “duši“? :-)

Komentáře: 15

  1. Pavla Kopuletá Pavla Kopuletá 15 ledna, 2017

    Krásné balzámky, hlavně ty roztomilé obaly :-) mě by nevadilo, že jsou tuhé. Také nemám ráda, když mám krém nebo něco podobného v kabelce, pak to otevřu a je to všude upatlané a něco vyskočí i ven z kelímku :-)

    • Bebe Bebe Autor | 16 ledna, 2017

      No právě, Pavli! To, co píšeš, dělávalo právě to mini bambucké máslo (spíš krém s bambuckým máslem) od Alverde. Super kosmetika za malučký peníz, ale to omatlané víčko mě přivádělo při tahání z kabelky k šílenství :-)
      Raději mám proto na cestování tyhle tuhé záležitosti – třeba i od Saloos, ty jsou takové nejznámější.
      Bebe

  2. Lu Lu 16 ledna, 2017

    Ach jaj, o.o škoda, že nechodím do Chorvátska. Otázka, ako by si ich porovnala s ostatnými bezvodými balzamami, ktoré si doteraz mala?

    • Bebe Bebe Autor | 16 ledna, 2017

      Jééé, to je těžko porovnatelné, Lu :-) vesměs všechny mají olejové základy, některé s příměsí bambuckého másla nebo vosků a o vůni se starají často éterické olejíky. Tedy – hmota jako taková je povětšinou podobná. Liší se jen vůní, účinnými látkami a hutností podle použitých ingrediencí.

      Když ale tak zavzpomínám, pak bezvodé super mastné krémy (ani tak ne balzámy) byly třeba od Navia, Dulcia nebo Akamuti. O něco tužší jsou pak bezvodé balzámky od One Love Organics, MOA, Inlight, BioAroma. Ale pořád příjemně krémové, že je nemusíš dolovat páčidlem. A jako vyloženě tuhé bych pak označila MuLondon a Saloos :-) tyhle chorvatské bych zařadila do druhé skupinky – k OLO, MOA, aspol. Asi tak :-)
      Bebe

  3. Lurdes Lurdes 16 ledna, 2017

    Je skvělé číst dobrý článek!

    • Bebe Bebe Autor | 16 ledna, 2017

      A ještě lepší je číst super komentář! Děkuju! :-)
      Bebe

  4. Marcela Marcela 16 ledna, 2017

    Bebe, takže tyto krásky teď nikde nekoupím? Jen v Chorvatsku? Vypadají úchvatně! ;)

    • Bebe Bebe Autor | 16 ledna, 2017

      Asi Tě zklamu, Marcelko, ale obrátila jsem internet vzhůru nohama a nikde jsem na ně nenarazila :-/ ale slibuju, že kousek z další recenze z chorvatského nakupování už u nás dostupný je – univerzální krém od Melvity :-)
      Bebe

  5. The Blessings of Nature The Blessings of Nature 16 ledna, 2017

    My zase doma milujeme přírodní kosmetiku z Řecka! :) Vždy, když se tam někdo chystá na dovolenou, musí přivést tělová másla z olivového oleje, tělové peelingy s nadrcenými peckami z meruněk, levandulová mýdla a další kosmetické dobrůtky. Určitě můžu jedině doporučit :)

    • Bebe Bebe Autor | 24 ledna, 2017

      Takže tam s jedním prázdným kufrem a zpátky se dvěma narvanými po okraj? :-D Teď se skoro budu bát doma navrhnout dovolenou v Řecku. Aby se nám ty příplatky na letišti za zavazadla neprodražily víc, než celá dovolená… :-D
      Ale vážně – jak slyším olivový olej a levandule, evokuje mi to Středozemní moře, sluníčko, dovolenou… A zvlášť teď v zimě není vůbec od věci po takových pokladech sáhnout a zavzpomínat na horké dny pod slunečníkem :-)
      Bebe

  6. Pavla Pavla 16 ledna, 2017

    Ahoj Bebe, Ostrov Hvar je moje srdcová záležitost :-) Jezdíme tam každý rok, ale na DM jsem nikdy nenarazila… Po tvém článku jsem sedla na google a jediný DM na celém ostrově je ve Stari Gradu, kousek od naší oblíbené restaurace :-) tak při příští návštěvě vykoupím všechny balzámky a přihodím další přírodní kosmetiku :-) Na Hvaru se vyrábí výjimečné věci, je to dáno podnebím. Dělají to poctivě a v malém množství (vozíme hlavně víno a olivový olej). Díky za článek.

    • Bebe Bebe Autor | 24 ledna, 2017

      Ahojky Pavli,
      na Hvaru jsem nikdy nebyla, ale po tom, co jsem si přečetla o téhle rodinné firmě první poslední, bych se tam tuze ráda vydala! :-)
      A olivový olej a vínko jsme loni z Poreče vezli taky! :-D
      Bebe

  7. Patrik Patrik 16 ledna, 2017

    Hvar mám zafixovaný v pamäti ako miesto, kam sa raz určite musíme vybrať, práve kvôli skvelému podnebiu, ktoré každý vychvaľuje :)

    Inak takéto “dovolenkové poklady” ma moc bavia a mám ich oveľa radšej ako rôzne magnetky a podobné záležitosti. Ja som si minulý rok z Karibiku priniesol kakaové telové maslo, ktoré vyrábajú priamo na kakaovej farme (Maison de la Noix de Coco) a práve cez zimu som ho začal používať… Čo budem písať, je to poklad a preklínam sám seba, že som vzal len jedno balenie (ale zas, robiť zásoby z prírodnej kozmetiky tiež nie je najlepšie a na čerstvé výrobky nemá nič :) ). Takže áno áno áno takýmto produktom a podpore domácej produkcie :)

    Patrik
    http://www.meshommes.com

    • Bebe Bebe Autor | 24 ledna, 2017

      Taky jsem nalomená, že bychom mohli cestu z Istrie prodloužit o “pár” km směr Hvar :-)

      A u suvenýrů z dovolené razím jedno pravidlo – dotyčná věc by měla být užitečná! Buď je ideální si přivézt kosmetiku, jídlo, nebo něco, co člověk využije každý den – oblečení, něco do domácnosti (takhle máme třeba krabku na máslo), apod. :-)

      Bebe

  8. Jena Jena 8 února, 2017

    Nemohu najít bezvodé balzámky z rady “Hvarski Melem” ve své zemi :(

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít