Taková svačinka u počítače není myslím nic výjimečného. Čas od času ji praktikuje každý. A pokud nejste úplně leví na obě ruce a pravidelně nevyplachujete klávesnici kafem a nematláte marmeládu po obrazovce, není důvod na tomhle občasném způsobu stolování nic měnit.
Jediné, co by mě vážně zajímalo, tak jestli existuje víc lidí jako já, kteří si u jídla googlujou, copak že to jejich papu obsahuje za vitamíny, jestli je zdravé, co jim po tom naroste hezčího…
Abyste rozuměli – vážně nejsem magor, co by hystericky řešil zdravou stravu. Protože i ta vás může zabít, víme? Stačí vdechnout drobeček brokolice, vyvrátit se na židli a šlus. Ale nemůžu si pomoct – mě to hledání info o jídle prostě baví.
A copak že jsem zjišťovala v poslední době? Zajímalo mě, co je zač „kustovnice čínská“, přesněji „goji“. O tom, že jsem sežrala půl balení a teprve pak se dočetla, že by měl člověk sníst maximálně dvě malé hrstičky denně, taktně pomlčím…
Co to je?
Goji jsou červené plody kustovnice čínské, které se v našich končinách konzumují nejčastěji v sušeném stavu. Pěstují se na středně velkých keříkách, ze kterých se musí plody o velikosti 1-2 cm šetrně setřásat a sušit, aniž by se jich sběrači dotýkali rukama. Bobulky by totiž po kontaktu s pokožkou zčernaly. Navíc čerstvě sklizené plody by vydržely maximálně pár dní – proto se suší, aby bylo možné si jich užívat v jídelníčku celoročně.
Podle některých zdrojů jde o nejzdravější ovoce na planetě, které má přímo na svědomí dlouhověkost a celkové zpomalení projevů stárnutí organismu. Jestli je to pravda, nedokážu zatím posoudit. Zeptejte se mě za 150 let.
Co je na složení goji vůbec tak výjimečného? Drobné červené plody obsahují až 21 stopových prvků (např. zinek, železo, selen, měď, vápník, draslík, fosfor, germanium), karotenoidy, množství vitamínů (C, B1, B2, B6, E), je skvělým antioxidantem a např. pitím šťávy z kustovnice čínské významně přispíváte i k očištění organismu.
Jak to chutná?
Nejvýstižnější přirovnání je k sušeným datlím. Chuť je spíš sladší a lehce oříšková, někde hooooodně v pozadí možná sladkokyselá.
Jak se dá konzumovat?
Kromě toho, že si nasypete goji přímo do dlaně a pochutnáte si na něm jen tak, je možné kustovnici používat podobně jako rozinky – do pečení a sladkých jídel, do müsli. Fantazii se meze nekladou. V Číně goji používají také k přípravě čaje.
Jeden tip – pokud usoudíte, že je na vás sušené goji příliš tvrdé, použijte malý trik – nasypte obsah balení do sítka, propláchněte pod tekoucí vodou a nechte uschnout na čisté utěrce. Goji změkne podobně jako rozinky a hned se bude jíst líp.
Kde se dá sehnat?
Dr. Popov nabízí sušenou a nesířenou kustovnici čínskou ve 100 g balení za cenu 75,-. A co vy? Zkoušeli jste pokoštovat goji? Chutnalo? :-)
Tak tohle jsem teda ještě nezkoušela. Ale vše možné sušené celkem můžu, takže goji asi vyzkouším :)
Tak jestli budeš zkoušet, tak jsem zvědavá na dojmy. A né že to bude až za těch avízovaných 150 let! :-D
Bebe
Taky znám, taky jím, taky se u dvou hrstí rozhodně nezastavím :-D
Chápu… mě goji velice šmakuje :-)
Bebe
ja to jedavam celkom pravidelne narazovo:)
Mě všechno možné sušené ovoce moc chutná. Hlavně v müsli. A goji je tak chuťově zajímavé a nezvyklé, že se ho snad nedá přejíst. A ta hromada vitamínů k tomu… no není co řešit :-)
Bebe
tak toto ja tiez mozem, idealne namiesto sladkosti a k tomu take zdrave:)
Tak. A navíc člověk nemá tak černé svědomí, když je to zdravé… :-)
Bebe
Jé, k tomu googlování se taky přiznávám :-D Goji jsem ještě nezkoušela, ale mám v plánu u Dr. Popova udělat větší nákup, potřebuji psyllium, chtěla bych zkusit i nějakou kosmetiku nebo ozdravné čaje, tak možná přihodím i goji :-)
Fakt?! Takže nejsem blázen – googluje víc lidí! :-D
Jinak co se psyllia týče – doporučuju tyčinky – sou super! A taky zdravé. Sypané psyllium budu teprve testovat :-)
Bebe
Tyčinky neznám :-) Já právě mám zkušenost zatím jen s tím sypaným. Koupila jsem ho normálně v lékárně, tu největší pikslu co měli :-D A je to fakt hrozně hnusný. Musím si do vody, kde jsem psyllium rozpustila, nalít trochu šťávy, aby to bylo aspoň sladký, jinak se to nedá. I mi to smrdí. Škoda, že jsem nevěděla, že se prodává i ochucené psyllium. Jinak co se účinků týče, tak ho můžu doporučit. Užívám ho zatím teprve pátý den, ale už vidím výsledky.
Plánuju vyzkoušet melounovou příchuť… tak dám vědět, jak to dopadlo ;-)
A když už jsou výsledky vidět po pár dnech… tak to jsem zvědavá o to víc!
Bebe
Na to se už taky nějakou tu dobu chystám ,ale vždycky když jsme ve městě tak na to zapomenu. Prodávají to i u některých okýnek s těmi sušenými plody.
A taky si často hledám jaké jsou v čem vitamíny, takže se neboj nejsi sama :D ;)
Michaelko, koupit se to dá všude možně. Jen pozor na to, aby nebylo goji sířené. Pak se musí proplachovat, stejně jak třeba meruňky.
A jsem ráda, že nejsem sama. Fakt! :-))
Bebe
mam ich velmi rada a mam s nimi jednu zaujimavu skusenost, ked som jedno rano mala pocit, ze na mna brutalne lezie nejaka viroza, zjedla som cele asi 100 gr. vrecko goji a do dvoch hodin mi nic nebolo.
Mně goji nic moc nechutná, to z fleku vyjmenuju dvacet jiných zobacích dobrůtek, které můžu raději. Ale tohle, to teda stojí za zapamatování! Napříště, až se o mně bude něco pokoušet, letím pro goji ;-)
Veru, mezi nejoblíbenější zobací dobrůtky bych určitě dala sušené meruňky, kokos a banány :-)
A taky si musím někde poznačit, že až se bude o slovo hlásit viróza, tak mám požrat balení goji na posezení :-)
Bebe
No toto!!! Že by to fungovalo až tak…? :-)
Bebe
Občas si kupuju ve zdravé výživě a docela mi i chutná. Když už nevím co s ní, sypnu malou hrst do skoro už vychladlého čaje, pak mi to trochu připomíná křížence brusinky a rozinky.
Do čaje jsem to nezkoušela. I když jsem se dočetla, že čajík se z goji dělat dá.
Ale nejlepší je asi fakt goji propláchnout pod vodou a přihodit změklé do müsli. Nebo přibalit na cestu do baťůžku jako mlsku :-)
Bebe
O tomhle ovoci přemýšlím už pěkně dlouho, ale zatím se k jeho pořízení ne a ne dokopat…. Ale tvůj článek mě namotivoval :)
Co by člověk neudělal pro zdravé mlsání… ;-)
Bebe
Taky je zobu, i když já v té chuti cítím spíš takovou zvláštní slano-kyselo-sladkost a není to taková ta „prvoplánová mňamka“. :) Když jsem si to ale posledně googlovala (ano, taky to občas dělám… :D), zjistila jsem, jak absolutní je to zázrak, který porazí snad i klinickou smrt. :))
Pěkná hláška, An. :-D a taky jsem získala dojem, že kdybych jedla od rána do večera goji, tak mě budou muset na staré kolena dorazit pantokem :-D
Bebe
Jiná čínská bylinka: http://en.wikipedia.org/wiki/Ephedra_sinica pokud nemáte problémy se srdcem, určitě stojí za vyzkoušení :)
Ehm… :-) Není bylinka, jako bylinka :o)
Bebe
Goji si taky občas dám, ale že by mi nějak vyloženě chutnala, to ne. Nicméně, když doma není nic jiného na zobání i goji přijde vhod.:-)
Jak je mlsná krize, i suchý oplatek se hodí… Vyzkoušeno v praxi :o)
Bebe
My si ich pre istotu pestujeme doma. Oco povedal, ze ked mu to zaruci 150 rokov zivota, preco by sa nestaral o jednu rastlinku :D
Tak to je hodně pěkná hláška, Armen :-D
Bebe
Ó, lahodná goji. Právě jsem ji dozobala, ale neměla jsi psát, že se jí smí jen tak málo denně. Já taky dám celý balíček na jeden zátah, úplně jako bez problémů. Vždycky si říkám, jaký z toho budu mít háro a že jednou umřu maximálně tak na dlouhověkost:-D
Anebo tě budou muset dorazit, drahá dlouhověká kamarádko :-)
Ale je to fakt dobré to goji! Akorát ho občas nemožu dostat ze zubů, když hamižně požeru celou hrst najednou :-D
Bebe
Za svou až lehce neuvěřitelnou pověst vděčí plody kustovnice čínské závratně vysokému obsahu vitamínů, minerálů, aminokyselin a dalších zdraví prospěšných látek. Podle výzkumu amerického ministerstva zemědělství je v plodech goji nejvyšší koncentrace antioxidantů ze všech druhů ovoce či zeleniny.
ja se nestacim divit kolik veci nabizite ja bych vyzkousela pro deti neco na akne manzelovi bud caj a nebo jiny pripravek na hubnuti ktery by mu pomohl proti obezite neco na vysoky tlak cukr procistujici caj a pro me nejaka ta masticka na suchou pokozku neco proti astmatu-kasel spatne dychani mesickovou kostivalovou repikovou veci je zpousta zatim jsem nevyzkousela nic