Dýňová polévka

Dýňová polévka

Kromě zpěvu a tance, jejichž realizaci ve vlastní režii vymezuju pouze na stav nejvyšší nouze a potřeby sebeobrany, se ještě zdatně vyhýbám jedné věci. A to vaření.

Dovedu pochopit, že někoho kuchtění baví a považuje ho za jeden ze svých koníčků. Já na tom ale nemůžu rozdýchat jednu věc. Dvě hodiny strávíte pobíháním po kuchyni, chystáním, krájením, mícháním… A pak se přižene tlupa lidí a všechno sní za pět minut. „Žerte pomalu, dalo to hodně práce,“ mám chuť někdy říct. Pak mě ale osvítí duch svatý (případně dýně Hokkaidó v akci) a já si domů přinesu něco, co hodlám prohnat kastrolkem a stvořit z toho cosi poživatelného… Což v případě dýňové polévky není žádný problém. Asi vážně neznám rychlejší a jednodušší recept, než právě tohle papu.

Co potřebujete?

Hardware – kastrol, vařečku, malý a velký nůž
Software – dýni, sůl, pepř

1. šmik sem, šmik tam
Vemte velký žabikuch a dýni odkrojte čepeček a spodek. Malým nožíkem dokola odkrájejte slupku.

Dýňová polévkaDýňová polévka

2. vyvrhnutí
Dýni rozčtvrťte, hrábněte rukou do jadýrek a vnitřek vydlabejte

Dýňová polévkaDýňová polévka
Dýňová polévkaDýňová polévka

3. krájení
Je fuk, jestli z výsledných čtvrtek nakrájíte kostečky, hvězdičky, nebo dýňový betlém. Prostě naporcujte kousky, které pak hodíte do kastrolu.

Dýňová polévkaDýňová polévka

4. vaření
Zalejte vodou tak, aby nebyly kousky dýně úplně ponořené. Jinak by byla polévka moc řídká. Hoďte na sporák a vařte, dokud kousky nezměknou natolik, aby se daly v pohodě rozmačkat vařečkou.

Jo – vím o tom, že existuje mixér. Ale stačil jeden den na chatě, kde mě přepadla mlsná a mixér se jevil jako sci-fi. A já překvapivě zjistila, že mi polévka chutná víc takhle.

Dýňová polévkaDýňová polévka

5. papu
Až bude vše uvařeno, rozmačkáno, případně umixováno, přidejte špetku pepře a dvě špetky soli. A navrch třeba ještě lžičku dýňového oleje.

Dýňová polévkaDýňová polévka
Dýňová polévkaDýňová polévka

Bonus na čtení k jídlu

Co je kromě napapaného pupíčku na dýni Hokkaido vlastně super?

Zaprvé – je to doslova vitamínová bomba. Najdete tu vápník, hořčík, železo, betakaroten, draslík, fosfor, vitamíny A, B, C. Zadruhé – je to dietní mlska! Ve 100 g dýně totiž objevíte pouhopouhých 37 kcal. Což je zhruba tolik, jako v pěti piškotech Opavia. Dobré, ne?

Máte vlastní recepis na tuhle polévečku? Jíte, nejíte, milujete, nesnášíte? Tuze ráda si o tom s váma poplkám v komentářích! :-)



40 thoughts on “Dýňová polévka

  1. polévky mám ráda, ale zrovna dýňová mě neláká, nikdy jsem ji sice nejedla, ale mám k ní jakýsi předsudek, že určitě nebude dobrá :-D

    1. Áďo, mě chutí hodně připomíná takovou tu sladkou karotku :-) ale chápu, že ne každý z toho může být odvázaný :-) Máš tip na nějakou dobrou polévečku, co není moc složitá na kuchtění? :-)
      Bebe

      1. hups, teď si mě trochu dostala. Já totiž zatím tak moc nekuchtím (vím, že ve 22 už je nejvyšší čas :-D ), takže, jestli je to lehké na přípravu, to zatím odhadnout moc neumím O:-) , Poslední dobou mě hodně chutná brokolicová a květáková, děláme z vepřového vývaru, do toho rozmixujem vybranou uvařenou zeleninu, přidáme smetanu…

    1. Jéééé, Zdeni! Dýňový kompot dělávala mamka a přidávala do něj ananasovou tresť. To ti bylo tak strašně dobručké! A marmeládu jsem zatím nejedla. Jak chutná? Je to hodně sladké? Dá se to k něčemu přirovnat?
      Bebe

      1. Dýně sama je chuťové poměrně mdlá.. přirovnala bych to nejblíž asi k hruškové.. dá se ale dochutit například citrónovou šťávou. Pro zajímavější chutě se dá užít mix se zázvorem nebo pomerančem, případně obojím :-)

      2. Holka ty mi děláš chutě! Výjimečně jsem ráda, že mi čištění zubů trvá tak dlouho, že už se mi nechce jít teď na noc mlsat… :-D
        Bebe

  2. Já se hrdě hlásím k těm magorům, co vaří hrozně rádi! :-D Ať už českou nebo zahraniční kuchyni, maso nebo saláty, je to jedno. Dýni jsem se doteď vyhýbala, ale nalákala jsi mě, Bebe, jen co je pravda. Takže odhazuju svoje dýňové předsudky v dál, nějakou si ulovím a recept vyzkouším. Děkuju! :)

    1. Ilko, obdiv a klaním se až k zemi :-) občas mě baví v kuchyni asistovat (nebo spíš uždibovat), ale moc toho nezvládám. Až budu řešit něco zapeklitého kulinářského, tak se ozvu! ;o)
      A jestli se ti bude chtít, dýňovou polévečku fakt zkus – u mě je to jedno z oblíbených papu!
      Bebe

  3. Hlasuji pro více receptů na tomto blogu. Bebe, kuchtění v Tvém podání mě neskutečně pobavilo (software a hardware -hehehehe) a ráda bych si v tomto duchu přečetla i více receptů. =D
    Já dýňovou polévku ještě nezkoušela, ale mám ji v plánu. =)

    1. To ale vůbec není marný nápad, Clover! ;-) Dokonce se mi líbí natolik, že jsem ochotná riskovat vlastní zdraví a bezpečí ostatních a založit rubriku „Vaření“, nebo něco podobného :-)
      Bebe

  4. Tak takuto dynovu zvyknem varit aj ja, len ju este pred tym ako hodim tekvicu, tak oprazim na masle nastruhanu mrkvu. A nakoniec pridavam muskatovy oriesok. Och! cez vikend musim spravit :-)

  5. Znas me, ja na vareni taky nejsem. Ale posledni dobou se osmeluju a pak jsem na sebe tak pysna! Uz si dokazu udelat bifteky (alias prirodni rizky) sama! Naklepu, posypu korenim, hodim na panvicku a je to :D. Polivku jsem nedavno mela a laka me to, je to jednoduchy. Ale jako ze by se mi chtelo loupat a krajet dyne… jsem lina :D.

    1. Tak to ťa chválím velice, moja milá Lucifrid! :-) A jako na rovinu – pokud trefíš dobrů dyňu, tak sa lúpe v pohodě. Ale pokud je to sviňa tvrdá, tak má člověk co dělat, aby neamputoval ruku sobě i všem v baráku. I těm zamknutým na záchodě… :-)
      Bebe

  6. Dýňovou z hokkaido taky vařím, přidávám zázvor a bramboru, někdy i dýňové pesto. Hokkaido se nemusí loupat, mám ji často ze zahrádky, tak ji jen pořádně umyju a neloupu. Kamarádka ji nějak peče v troubě, prý je taky moc dobrá.

    1. Óóó, Andrejko, jak si zmínila pečenou zeleninu, tak se mi začaly sbíhat slinty… Je fakt, že dýni jsem ještě péct nezkoušela, ale všechno ostatní (lilek, cuketu, rajčata, cibuli, česnek, aj.) jo a téééda… miluju tohle papu! :-)
      A fakt se nemusí loupat? To znamená, že riskuju život zbytečně? A ta šlupka se rozvaří? Nebo není v polévce nějaká tvrdá? A dýňové pesto seženu kde? Otázky, samé otázky… :-)
      Bebe

      1. Nemusí se loupat, úplně se rozvaří, ale mixuju (stejně jako mrkvovou nebo hráškový krém), tak příště zkus, ať se zbytečně nezraníš ;-) Dýňové pesto jsem nedávno viděla v obchodě Sklizeno nebo na farmářských trzích, akorát tohle jsem ještě nezkoušela, měla jsem nějaké od cafe fara a to bylo naprosto vynikající!

      2. To sou mi novinky… prej neloupat. No sakryš… se tady s tím drbkám :-) výhodou je, že se člověk z komentářů i něco přiučí! :-)
        Bebe

  7. Jo, dýňovku mám taky ráda. Dělám ji ale trochu jinak. Dýni nekrájím na kostky, ani jí neloupu. Najemno nakrájím cibuli, dva stroužky česneku, osmahnu na troše oleje, přidám dýni, chvíli restuju, zaleju cca 500 ml vody a vařím do měkka. Pak rozmixuju do hladka, osolím, opepřím, dochutím kari (nejméně lžíci:)) a přidám sladkou smetanu. Ještě prohřeju a baštím :)
    Wonderfull Today

    1. Může mi někdo říct, proč já tohle čtu před spaním? Se mi při představě takhle vylepšené polévečky sbíhají všecky slinty! :-)
      Bebe

    1. Pečenou s nivou a oříškama? Juj, jak se to dělá? Dýně na plátky a podrobit nivou, nebo jinak? A peče se to na papíře nebo jen na „holém“ plechu? Já a kuchařina… :o)
      Bebe

  8. Já dýni teda nemám ráda, jako malá jsem ji jedla na kila (hlavně zavařenou!), ale dneska už ne-e…

    Ale vařím hrozně moc ráda a polévky miluju (krom dýňové, haha!)

    1. Milá S., asi se mi po té zavařené dýni začíná vážně stýskat. S bráchou jsme si ze sklepa tahali skleničky co chvilka. Chutnalo to skvěle! :-)
      Bebe

  9. Chjo, jsem doufala, že se ti posměju jak neumíš vařit a ono nic… I když něco přece jo, hokkaido se nemusí loupat. :D

    Jinak ta polívka je o dost lepší, když se ta dýně dá předtím upéct. Nakrájet na plátky, poskládat na plech s pečicím papírem, pokapat oliváčem, posolit, opepřit a péct 20 minut na 200 stupňů. Akorát bacha na to, že je to po upečení hrozně dobré a už se mi několikrát stalo, že jsem si to hned sežrala a na polívku nezbylo.

    1. Neboj Anni, není všem dnům konec :-D A to neloupání už sem si napsala na lísteček… který si samozřejmě založím tak, abych ho příště hned našla… :o)

      Jinak myslím, že bych po tom pečení dopadla jak ty… sežrala dýni na posezení! Pečenou zeleninu totiž miluju! :-)
      Bebe

    1. Ivet, píšu si! Dobrovolně se já pako zbavuju dobré věci a ještě u toho riskuju život. Ale lepší zjistit to takhle brzo, než se v důchodě mlátit do hlavy, kolika šlupek že sem zbytečně okrájala :-D
      Bebe

  10. Hahahaaa, prý „Hardware“ a „Software“ :-D :-D Tak to mě teda dostalo :-D :-))) A ten dýňový betlém takyy :-))
    Jink dýňovou polévku jsem ještě nikdy neochutnala, zatím mě to nějak nelákalo, ale kdoví, třeba se k tomu dopracuju. No hlavně příprava vypadá jednoduše, tak bych to i mohla risknout se toto pokusit ukuchtit.
    Vaření obecně moc k mým koníčkům nepatří, mám radši rychlovky, u kterých člověk nestráví dvě hodiny u sporáku kvůli té „pětiminutové žranici :-D“ No, občas narazím na zajímavý, „ohromě jednoduchý a rychlý recept“ a pak už jen zírám, že mi to trvá snad 10x déle ;-) Ale tak aspoň to zatím skoro vždycky bylo nejen k jídlu, ale strávníci to dokonce i pochválili.
    Jo a zjistila jsem zajímavou věc, když něco kuchtím poprvé, dopadne to většinou lépe, než když to pak za čas dělám znova…

    1. :-D
      Evi, jak tu tak podle čtenářských rad zjišťuju, tak je to ve skutečnosti ještě jednodušší vaření, než jsem si myslela. Žádné okrajování šlupky! No toto! :-)
      A tomu co popisuješ říkám „štěstí začátečníka“. Taky to občas tak mívám. A nejen u vaření :-)
      Bebe

    1. Ha! Ale tak to vypadá hodně dobře! Boha jeho, nemožu psat tytoko recepisové články. Pak si v diskuzi slintám na klávesnicu… :-)
      A s tou lžící mě to nenapadlo… jakkoli neuvěřitelně to zní :-D
      Bebe

    1. To mělo být varování pro všechny, koho by napadlo zpochybňovat moje kuchařské umění. Umím zacházet s nožem! Tož jako bacha :-)
      Bebe

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *