Zapečené špagety (recept)

Recept na zapečené špagety

Co dělám ve volném čase, když netestuju kosmetiku, nevalí mi slinta z kútka v posteli, nebo si nehrajem s kočičem na schovku? Inu… vařím. A pokud zrovna neměním barák na výcvikový objekt místních hasičů, docela mě to i baví.

O jedno milované papu bych se s váma dneska ráda podělila. Jde o recepis, který je:

  • brutálně jednoduchý a zvládne ho i totální analfabet. Jsem toho živým důkazem.
  • poměrně rychlý. Během 45 minut (plus mínus) nemáte co řešit. Včetně přípravy a pečení.
  • vcelku levný a některé suroviny se dají nahradit, pokud je doma nevedete. Ale zase to nehroťte ve stylu „pokud nemám na sushi rýži, jebnu tam kolínka“. Víte co myslím.

Co si prozíravě nachystejte dopředu:

Hardware: hlubší pekáč, pánvička, velký hrnec, cedník, struhadlo, žabikuch, vařečka, prkýnko, otvírák na konzervy

Software: 1 balíček špaget, 150 g Eidamu, 1 cibule, 1 pytlík mražené zeleniny, 1 plechovka loupaných rajčat

Know-how dodám vzápětí. Teď vás nechám v klidu se soustředit na první obrázek… Klidně pak v komentářích oceňte tu důmyslnou aranžérskou práci, kterou dokresluje lehká hra světel a barev… a nešetřete chválou. Snesu hodně.

1. krok

Pánvičku hoďte na sporák, ohulte temu co to dá a nalijte na ni tak tři lžíce oleje. Odhadem. Pak rychle píchněte nožem do cibule. Dodá vám to sebevědomí. Cítíte tu nadvládu nad vlastní kuchyní?

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

2. krok

Cibuli nakrájejte na kostičky a hurá s ní na rozpálený olej. Klidně ji sesmahněte do té podoby, že některé kousky budou nahnědlé.

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

3. krok

Přidejte k cibuli mraženou zeleninu. A žádné cavyky s tím. Nasypte tam celý pytlík. Hlad je svině.

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

4. krok

Pokuste se otevřít plechovku s loupanými rajčaty a nezmrzačit u toho sebe, nebo jiné členy rodiny. Jo a k zelenině na pánvičce přidejte sůl

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

5. krok

…a pepř. A obsah plechovky.

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

6. krok

Jelikož jsou rajčata vcelku, dejte jim co proto několika rychlými chmaty žabikuchem a stvořte z nich menší kousky. Promíchejte celou směs a pět minut vařte.

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

7. krok

Na další plotýnku postavte kastrol plný vody, kam jste nasypali lžičku soli. Přiveďte k varu a do bublající vody dejte špagety.

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

8. krok

Vařte, dokud nejsou špagety měkké. Průběžně koštujte. Jakmile se vám budou zdát echt gold, jsou finito a můžete je přecedit.

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

9. krok

Nastrouhejte si tvrdý sýr. Vždycky se nemůžu rozhodnout, jestli mi víc šmakuje strouhaný na hrubo, nebo na jemno. Takže to dělám půl na půl.

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

10. krok

Máte všechno nachystané? Špagety uvařené? Zeleninovou směs hotovou? Sýr nastrouhaný? Šikulky :-)

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

11. krok

Vemte pekáček a na dno rovnoměrně rozložte zeleninu.

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

12. krok

Na zeleninu nakydejte špagety. Jelikož budou ještě pálit, tak si na to vemte vidličku. Ať nekurvujete u vaření. Nosí to prý smůlu.

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

13. krok

Špagety posypte sýrem. Celé dílo si láskyplně prohlédněte. A pochvalte se. Pěkně nahlas. I sousedi chtějí vědět, že vaříte.

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

14. krok

Protvánek šoupněte do trouby vyhřáté na 180°C a nechte ho tam asi 30 minut. A pak… Voilá! Papu je hotové!

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

15. krok

Čuchněte k hotovému jídlu. Utřete si slinty. Svolejte famílii. Jde se papat!

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

16. krok

Ňam ňam ňam ňam! [recept momentálně dopisuju s maximálně napchatým břůškem, kdy fučím jak krmná hus a su přežraná tak na týden dopředu]

Recept na zapečené špagetyRecept na zapečené špagety

Děláte doma taky zapečené špagety? A stejně, nebo jinak? Máte tip na nějaký ultra-mega-jednoduchý recepis, který bych zvládla i já? Pište do komentářů! :-)



55 thoughts on “Zapečené špagety (recept)

  1. Ja by som tie špagety asi všetky premiešala s tou zmesou aj so syrom dokopy a po zapečení krájala pekné kocky. S tým syrom dnu by to mohlo aj celkom držat pokope :) Nemám totiž rada, keď sa syr navrchu zapeče a stvrdne. Inak ok, vypadá to ľahko a chutne. Už mi vyhladlo, idem obedovať :D

    1. Zajímavý nápad Bashi! Nikdy mě nenapadlo to udělat tímhle způsobem :-) já mám zase zvyk si ukrojit kousek a na talířek to švihnout sýrem dolů. Nejlepší nechávám nakonec :-D
      A jinak přeju dobrou chuť k obědu ;-)
      Bebe

  2. Jelikož jsem masová, jak usmažím cibulku – dám tam trochu mletého masa a potom přidám tu zeleninu :) Jinak souhlasím, vcelku rychlý a pro mé dovednosti odpovídající recept :D

    1. Veru, dobrý nápad s tím masem. Mamka pod špagety dává třeba i kuřecí, nebo klidně kabanos, když nic jiné není :-)
      A jednoduchých receptů není nikdy dost… ;-))
      Bebe

    1. Pokud budeš kuchtit Ivi, tak ať se dílo podaří a přeju dobrou chuť ;-) Kdyžtak se pak poděl o dojmy! ;-)
      Bebe

  3. No ty vogo, tu bude mňamka. Já bych možná místo eidamu použila třeba parmazán nebo goudu. Eidam mi moc nejede :D Ale asi to doma brzo připravím :)

    1. Eeeej, parmazán hodně můžu! Mňam! Vždycky jsem říkala, že i kdyby se mi povedlo zmrvit jídlo jakkoli strašně, tak ho postrouhám parmazánem a zvednu ho tím o level výš :-D
      Akorát jsem jednou zkoušela koupit i „český parmazán“ Gran Moravia a teda… ne e. Nešmakoval mi. Na Parmigiano Reggiano prostě nemá :-)
      Bebe

      1. ňa chachacha, tož si ještě komentnu tu, s dovolením :) páč přímo v La Formaggerii, která Gran Moravii dělá, pracuju :) to označení český parmazán je docela mimo, s Parmigiano Reggiano to přece ani nemůže mít moc společný, když na P.R. jsou tak přísná kriteria výroby.. Na druhou stranu bych mu bejt Tebou dala ještě šanci, je to výbornej sýr, já mám na něm už menší závislost :D

        1. Fakt?! Boha jeho, a já ho tu tak pohaním :-D někde jsem četla, že Gran Moravia hodně vyváží do Itálie a že ho Italové milujou a prodá se ho tam víc jak u nás. Je to pravda? :-)
          Bebe

  4. Já mám také ráda zapečené těstoviny, ale dělám je trochu jinak – uvařím si těstoviny (spíš třeba vrtulky nebo vějířky než špagety), uvařené je scedím a hodím do pekáčku. Přidám na kostky nakrájené cokoliv – kuřecí maso, uzené, zbytky párků, špekáčků – prostě co dům dá a promíchám. S uzeným jsou asi nejlepší. Vezmu přiměřeně mléka, rozklepnu do něj dvě vajíčka, rozkvedlám, osolím, opepřím, zaliju tím obsah pekáčku, posypu strouhaným sýrem a dám péct (tak na 180° dokud se mi to nebude líbit). Dlabeme buď samotné, nebo s kečupem a kyselou okurkou. Jednoduché a zbytky spotřebovávající jídlo. =)

  5. Vypadá to výborně! Já si dnes k obědu dělala těstoviny s cuketou a mátou. Rychlé, jednoduché a dobré. Původně jsem se bála, že to nebude mít žádnou chuť, ale byla jsem mile překvapená. Stačí jen osmahnout na oleji cibulku, pak přihodit nastrouhanou cuketu, mátu (rozdrobila jsem tam nasušenou, čerstvou doma nemám) a 8 minutek zprudka osmahnout, pak osolit, opepřit, přihodit k tomu těstoviny a promíchat. Neměla jsem doma sýr, ale jinak by se to určitě dalo posypat ještě strouhaným sýrem.

    1. Teda Domi, nasadila si mi brouka do hlavy! Máta? To může být fakt dobré! Až budu dělat příště těstoviny, vzpomenu si na tebe a prubnu mátu. Mě tyhle nezvyklé chutě hrozně baví :-)
      Bebe

    1. Nápodobně ;-) a výborné je to do té míry, že se vždycky akorát odvalím od stolu a fučím přežráním ještě den po :-D
      Bebe

  6. Super recept, snadný, chutný a finančně nikoho nezruinuje ;) Přidala bych taky trochu mletého nebo pár kostiček uzeného či šunky, protože jsem masožravec, ale i bez masa je to mňamka :-)

    1. Amálko, normálně do toho recepisu maso patří. Protože doma jsou taky všichni masožravci :-) ale jakmile vařím já… maso jde stranou :-) kromě rybiček teda. Ty můžu hodně :-)
      Bebe

  7. Bebe, zapecene testoviny nejim, ja bych to sezrala mezapeceny :). A mam rada obycejny spagety pomodoro, na olivovej olej hodis dva strouzky cesneku (vcelku), orestujes, pridas oloupana cerstva rajcata (sparis je vodou a jdou lehce oloupat) a roznafnas, pridas trosku vody ci vyvaru a vyndas cesnek. Sul, pepr, spagety, parmazan, mnamka!! Gran moravia smrdi jak bolava noha!! Ble :). A babicka delala v Polsku krokety – udelas palacinky, na panvi udelas cibulku a zampiony, podlejes, podusis, osolis a opepris a naplnis palacinky a obalis ve zbytku palacinkoveho testa a ve strouhance a osmahnes. Je to vyborny :)).

    1. Asi jsem si naslintala na klávesnici i myš najednou. To zní skvěle taký recept na špagety!

      A obávám se, že ten druhý recepis bych potřebovala vidět na vlastní oči… jinak si nejsem moc jistá svým kuchařským umem :-) Ale chuťové buňky mi to teda podráždilo statečně :-)
      Bebe

      1. Já mám ted nastesti plne brusko a tak si muzu komentare v klidu pocist :D.. Zkus to, je to extra jednoduchy a moc vyborny, pritom obycejny jidlo.. :-)

  8. My jsme si dnes s drahým snoubencem napchali břůška špagetama se smetanovou omáčkou. Špagety jsme uvařili standardním způsobem, akorát jsme použili celozrnné. A omáčku jsme vyrobili takto: v trošce vody jsme nechali předem chvíli odmočit houby, nakrájeli jsme dvě cibule najemno, šoupli jsme je na olej na pánev. Po zezlátnutí jsme k cibuli přidali pokrájenou anglickou slaninu, trochu osmahli, přidali houby (už změklé) i s tou vodou, ve které se macerovaly. Po provaření (tři až pět minut) jsme tam kypli půlku smetany ke šlehání. Průběžně jsme to trošku solili, je lepší solit to postupně. A nakonec jsme tam nechali asi minutu provařit nadrobno pokrájený česnek. Omáčku jsme rovnoměrně naaranžovali na dvě obří porce špaget a bylo :). Je to rychlé, jednoduché a skvělé :). Na zapékání špaget bych asi neměla trpělivost, ale Tvůj recept vypadá též fajně!

    1. Johohooo, i smetanové omáčky můžu! A ještě k tomu s houbama! Boha jeho… proč já tyhle komentáře čtu navečer, kdy už bych se neměla na ledničku ani dívat… ne tak v ní eště cosi lovit :-)
      Bebe

    1. Děsně mě baví sbírat houby! Ale musím chodit s někým, kdo tomu rozumí. Protože bych byla schopná domů dotáhnout i muchomůrku a vydávat to za hříbek :-D
      Bebe

  9. No nevypadá to teda zle, akorát ten eidam, ten eidam.. přiznám se, že od té doby, co dělám v italské sýrárně su na toto hrozný snob :) Příště doporučuju třeba sýr Verena, to bude jiná bašta! ( a ani ne o tolik dražší jak ten eidam :) )

    1. Ježiš Liane! Já dělat v sýrárně, tak v tu ránu mám dvacet kilo nahoru! Ukoštovala bych se k smrti! :-) miluju hlavně ty holandské sýry a ementál a plísňové pochoutky!
      O sýru Verena slyším prvně. Dá se chuťově k některému sýru přirovnat? :-)
      Bebe

      1. No povídej mi o tom, jediný štěstí je, že je tam i dost pohybu :D já jsem měla taky dřív nejradši ty holandské, ale teď je můj favorit asi Umbriago – italský sýr, co zraje v listech červeného vína :) jinak Verena je sýr z kravského mléka, zraje 21 dní, takže je to celkem „mládě“, ale má takovou jemnou, smetanovou chuť. Je to podobné tomu eidamu, ale fakt o dost lepší. Deset deka vyjde na nějakých 25 Kč, žádná hrůza :) A koupit se dá v La Formaggerii, tam co mají Tvoju neoblíbenou Gran Moravii :D A fakt nedostanu zaplaceno za to, že to píšu :D

        1. P.S. ještě vidím, žes mi odepisovala výš, ale nejde mi tam už nějak dál odpovědět :( Jojo, většina produkce se posílá do světa, jenom pětina se prodá u nás.. teď se třeba otevřela pobočka v Shanghaji, to jsem fakt čučela :D Ale to vůbec neřeš, nemože nám všem chutnat všechno :) Já su akorát včil hrozný patriot, je to fakt super práce :))

        2. Zraje v listech červeného vína? Ježiš to zní tak krásně poeticky, Liane! :-)

          Jo a Verena teda není drahý sýr! Sem si představovala minimálně dvojnásobek ceny! Tak to by stálo za hokus pokus. Tak mě napadá. Pokud bych si měla vybrat mezi degustací čokolády nebo sýrů, asi bych to bylo veliké dilema :-)

          Bebe

          PS: jooo, ty komentáře se pak větví dost podivně. Musím to ještě vykoumat :-) A Shanghai je drobet z ruky, ne? Tak doufám, že tuší, že je to sýr z České republiky, a ne třeba z Čečenska, jak to milerádi někde zaměňují… :-D

          1. jo tak to já mám jasno, pracovat někde v čokoládovně, ani to se mnou nehne.. :D no tak když jsou v těch obchodech všude nápisy Gran Moravia, tak je to snad napadne.. že sů z Moravy! :D

          2. Závidim tu pevnou čokoládovou vůli :-) mě by první den práce v čokoládovně odvedli ještě před polední pauzou securiťáci… v každé ruce bych měla toho mega čokoládového mikuláše (z nichž jeden by měl už ukouslou hlavu), od huby by mi padaly drobky ze Studentské pečetě a v kapsách bych měla narvané tyčinky Merci :-D Jo. Ideální job :-D
            Bebe

            1. Tak u nás je jedna taková milá výhoda – chystáváme ochutnávky pro zákazníky.. a někdy, když chodí málo lidí, tak ty ochutnávky musíme pak taky zlikvidovat, aby to neoschlo a nevyhodilo se to, že.. :D Jinak je to ale děsná past na výplatu, protože nejrůznější sušený rajčátka, pesta, olivky a další laskominky.. to je trest no :))

  10. Hm, včera jsem dělala boloňské špagety a dneska jsem obědvala těstoviny se sýrovou omáčkou se špenátem. :) U toho tvého receptu bych se vykašlala na zapékání a jedla to jako špagety s omáčkou…

    1. Jednu výhodu by to mělo, Marti – když se vybodneš na zapékání, tak můžeš papat o půl hoďky dřív ;-) ale mě by na tom právě chyběla ta rozpečená vrstva sýru ;-)
      Bebe

    1. Alice, když k tomu přihodíš i kousek masa, tak by to mohlo šmakovat i chlapovi ;-) A s tou čínou mi děláš chutě! Dneska jsem k obědu tvořila sojové maso s rýží. Tak přemýšlím, jestli tu poslední porci jít ohřát, nebo odolat a nechat si ji na zítra :-)
      Bebe

      1. tak jsem dneska koupila špagety, rajčátka, naši oblíbenou čínskou směs a zítra se pustím do vaření :)) pak určitě dám vedět, jak se obídek povedl a jak chutnal :) už teď se nemůžu dočkat :))

          1. tak přicházím s hlášením :D původně jsem to vařila jen pro sebe a pro přítele, ale pustil se do toho i taťka a brácha, takže nic nezbylo:) bylo to moc dobré, já jsem tam ještě přidala šunku a trošku bazalky a oregana pro chuť :)) mńamka :) přiště budu muset dělat dvojtou dávku :D

          2. Mám velikou radost, že doma chutnalo, Alice! :-D a není větší pochvaly pro kuchaře, než požadavek dvojité dávky na příště! ;-)
            Bebe

  11. Aaachh, iiichh… Dobrý, dobrý, utřela jsem slinu.
    Takže Bebe, jako fakt chválím tvoje skvelé aranžmá všech potravin, třikrát hurá a tleskám originalitě a souhře barev. :-D
    Tak tohle papkání vypadá fakt luxusně, vůbec to neznám, ale miluju tuhle čínskou zeleninu, cpu ji do všeho. :-D Takže špagetky musim zkusit.

    A Bebe, Dominička u tebe na Instagramu viděla další papu se sojovým masem a chce recepis, snažně prosí, smutně kouká. ;-)

    P.S.: Já chci lekce moravský mluvy, abych příště nemusela protvánek dedukovat z obrázků. :-D

    Mňamkám zdar! Domi

    1. Domi, přesně to jsem potřebovala slyšet, abych si načechrala ego takhle po obědě :-D tisíceré díky! :-D

      Hej s tím sojovým masem jsem to nestihla nafotit. Hlad byl větší :-) ale píšu na čtenářský wishlist a jakmile budu kuchtit znovu (což nebude dlouho trvat, jelikož je to moc dobručké), vzpomenu si na tebe a sepíšu recepis ;-)

      PS: pro začátek doporučuju nastudovat výrazivo z článku Si v Praze, mluv česky! :-D případné dotazy mileráda zodpovím :-))

      Pac a pusu

      Bebe

  12. Nejrychlejší těstoviny, které mám asi nejradši jsou all´arrabbiata (tak nějak se to píše), než se uvaří těstoviny, tak stihneš omáčku a jsou fakt skvělé, možná spíše na léto.. Na oliv. oleji osmahneš na plátky česnek a chilli papričky, pak zaliju skvělou rajčatovou omáčkou od Alnatury z DMka (myslím, že 97% rajčat a ani není moc drahá, 750 ml za cca 40-50 kč) a akorát počkáš, než se těstoviny dovaří, promícháš, nahoru čerstvou bazalku a mňaaam;)

    1. Olaláá, asi se mi právě začaly sbíhat slinty. Jsem ještě neobědvala :-) Alnaturu mám velice ráda a děsně mě baví testovat od nich všechno možné. Od paštik, pomazánek, omáček, sušené ovoce, až po sladkosti a já nevím co ještě :-)
      Akorát mě napadá – není to pak moc pálivé, když takhle sesmahnu chilli papričku a česnek? Aby mi neshořela huba :-) Jinak to ale zní jako tuze jednoduchučký a mňam recepis! :-)
      Bebe

      1. ahoj bebe:) tak česnek to jen ovoní, aspoň myslím, protože mám šílené mini chilli papričky, kdysi jsem si plný sáček koupila v nějakém italském obchůdku a jsou pálivé až hrůza, použiju vždy max čtyři, takže zásobu chilli mám tak na deset let:) asi budeš muset ozkoušet.. česnek tím osmahnutím ztratí pálivost, nebo jsem to alespoň někde četla:) škoda jen, že teď s tou bazalkou je to horší, protože s ní je to daleko lepší:-d

        1. Jééé, další kdo pěstuje chilli papričky! Taťka se v tom taky vyžívá :-) Jinak ale – pokud máš ráda fakt brutálně ostré jídla… doporučuju prubnout omáčku Mad Dog. Kupovala jsem ji v e-shopu Habanero, ale teď ji nemají na skladě. Asi takhle – i mikroskopické množství pálí jak hajzl a člověk má chuť zkusit pokoštovat i hlinu, kdyby to pomohlo od pálení :-D takže je mi záhadou, jaktože to chlapa v tom prvním odkazu na videu nezabilo, když toho požral velkou lžíci… :-)
          A co se česneku a pálivosti týče… něco podobného jsem četla taky. A dokonce i pečený česnek je mnohem jemnější a nemá tak šílené aroma :-)
          Bebe

  13. Nejdřív tě chci Bebe pochválit, z fleku bys mohla do Alcronu ;-) A chci jen dodat, že jsem se zamilovala do slova protvánek (to my děti odchované uhelnými doly na Teplicku neznáme). Jinak já dělám špagáty ala boloňské, s mletým masem a maminčinou výbornou zavařenou zeleninkou (cukety, papriky a tak…), ale tuhle variantu bych určitě taky slupla s chutí :-)

    1. Než jsem si vygooglovala, co je Alcron (teď mě hanba fackuje, že jsem to nevěděla), tak jsem nedokázala náležitě ocenit takovou pochvalu. Ale teď?
      Óóóóó, děkuju nastotisíckrát za tak vysoké ocenění! :-D

      Lili, jak je domácí zavařená zeleninka, dostane každé papu úplně jiný rozměr! My původně tenhle recept dělali z domácího leča. Ale tu jaksi není po ruce… :-)

      Bebe

  14. Ještě že jsem se právě přejedla – poprvé jsem dělala chačapuri.
    Jinak bych asi vyndala svoje rajčata z plechovky a hodila k nim těstoviny, když vidím tak pěkný návod pro vládkyně kuchyně – rychle píchnout nožem do cibule, to si musím pamatovat jako univerdální kuchyňský bod č.1!

    1. Tak na chačapuri jsem se musela jít podívat k panu Cuketkovi, cože je to vlastně zač. A začala mě ukrutně honit mlsná! :-)
      A ten chmat s cibulí je základ. Člověk musí ukázat, že má pro strach uděláno! :-D
      Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *