Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Nejlepší ekologické prací prášky od FeelEco, Frosch, Yellow and Blue a Ecos | 4 recenze

Nejlepší ekologické prací prášky od FeelEco, Frosch, Yellow and Blue a Ecos | 4 recenze
Nejlepší ekologické prací prášky od FeelEco, Frosch, Yellow and Blue a Ecos | 4 recenze

Dovolte mi dnes malou odbočku od kosmetických recenzí a pojďte se mnou juknout do trochu jiné oblasti – a totiž směrem k čistému prádlu. Chci vám totiž představit alternativy k “chemickým” pracím prostředkům, které např. v Globusu zabírají dva obrovské regály, kdežto eko netestované varianty se krčí v pár poličkách na konci uličky… Neprávem! Pohodlně se usaďte a ignorujte koš plný špinavéh prádla. Aspoň do doby, než vám povím, jak jsou na tom tyhle ekologické prací prášky.

Yellow and Blue – prací gel s levandulí

Levanduli miluju ve všech jejích podobách. A to jak v kosmetice, v čaji, tak sypanou na čokoládě nebo v podobě lehounkého závanu z čerstvě opraného prádla! Tento prací gel jsem si kupovala před x lety ještě v době, kdy měl ještě takový nehezký průhledný obal. Pak se ale výrobce hluboce zamyslel nad marketingovou stránkou věci, obal dostal moderní kabátek a voilá – hned to vypadá líp. Že jde o recyklovatelnou láhev, je samozřejmostí.

Obsah je 1 litr a jelikož jde o koncentrát, nemusíte ho do pračky lít vagon – stačí 30 ml. Balení by vám mělo vystačit na cca 33 dávek. Pokud vedete super špinavé prádlo nebo vodu tvrdší než Wladimir Klitschko, dávku zdvojnásobte.

Základem gelu je výtažek z mýdlových ořechů v biokvalitě, který se získává za studena. Gel neobsahuje ropné deriváty, fosfáty, chlór, syntetické parfemace, enzymy či barviva, odpěňovače, nebo opticky zjasňující látky.

Navíc díky tomu, že jde o výrobek české značky a navíc vysoce účinný – hravě se finančně vyrovná klasické drogerii.

FeelEco – prací prášek

Jihomoravský adept na chytré praní pochází přímo z Břeclavi, je klasicky práškový, obal má ten nejtradičnější z tradičních a vyrábí se – považte – za pomocí obnovitelných energií. Řada eko drogerie FeelEco byla uvedena na trh v roce 2011. A od té doby se neustále rozšiřuje. Prioritou je použití ingrediencí rostlinného původu a snadná biologická odbouratelnost.

Stejně jako gel od Yellow and Blue, ani FeelEco neobsahuje optické zjasňovače, fosfáty, konzervanty, nebo zbytečná plnidla. A jeho hlavní eso v rukávu? Je vhodný pro praní prádla hlavně při nižších teplotách.

Mně prací prášek voní velmi neutrálně – zkrátka jako čisťunké miminkovské prádlo. Přidejte aviváž jakou chcete a dodáte prádlu “konkrétní voňavou tvář”.

Prací gel Ecos 2v1 – Magnolie a lilie

Posledním pomocníkem pro dokonale čisté prádlo je prací gel s vůní lilie a magnólie, který v sobě zároveň obsahuje i aviváž. Mně gel voní jako když zaboříte nos do hromady miminkovských oblečků. Čistých, samozřejmě :-D Gel je spíše neutrální a stejnou vůni zanechává i v prádle.

Americký výrobce existuje na trhu už 45 let a při svém vzniku si dal za cíl dokázat, že čistá domácnost a ochrana planety se navzájem nevylučují, ale naopak doplňují. Jinými slovy – nemusíte si vylít interiér baráku chlorem, abyste měli doma čisto a nepěstovali si ve spárách koupelny nebo kuchyně několik dosud neobjevených kmenů žlouteky a moru.

Balení má obsah 1,5 litru a vyjde na cca 50 dávek praní.

Frosch – hypoalergenní aviváž Mandlové mléko

Ještě k té aviváži – samozřejmě, že i tu si můžete pořídit zvlášť. Já mám zrovna doma aviváž s vůní mandlí, která prádlo nejen změkčí, ale zároveň ho velmi příjemně (a autenticky po mandlích!) provoní. Vzpomínám si na jeden den na střední škole, kdy jsme měli praxi v prádelně a z ooobr pračky se zrovna vysypala hromada bílých měkoučkých ručníků… To víte, že jsem do nich na tajňačku zkusila zalehnout, jen co se nikdo nedíval! Tohle si musí jednou za život vyzkoušet každý! :-D U téhle aviváže mám podobné nutkání. Jen se obávám, že by trochu bolel nepoměr několika desítek ručníků a těch pěti, co jsem onehdá doma prala… :-)

Frosch je rakouský výrobce nejen pracích produktů, ale třeba i přírodní kosmetiky. Anebo čistících prostředků pro domácnost. Existuje od roku 1986 a používá pouze ty ingredience, které umožňují nadprůměrnou odbouratelnost v přírodě a nenarušují půdní a vodní ekosystémy. Výroba je postavena na rostlinných surovinách a přírodní bázi. Takže rostlinné tenzidy, jedlá soda, ocet, kyselina citronová, esenciální oleje, mýdla, nebo výtažky z léčivých bylin.

Jen tak mimo praní – vřele doporučuju otestovat i difuzéry, které Frosch vyrábí. Jednak to v bytě vypadá moc hezky (skleněná lahvičky a dřevěnými tyčinkami) a za další mají ohromně příjemné vůně!

Osvěžovač vzduchu Uni-Fresh Levandule

Na což ještě navážu s poslední eko věcí, která sice už do praní stejně jako difuzér nepatří, ale říct bych vám o ní chtěla. Až si příště půjdete pro něco voňavého, čím byste si zpříjemnili domácí aroma… Zkuste se juknout na složení i v tomto případě.

Nepřijde vám divné, že na “osvěžovači vzduchu” je upozornění o tom, že když se téhle “voňavosti” náhodou nadechnete, tak máte kontaktovat toxikologické informační centrum a “postiženého” okamžitě vynést na čerstvý vzduch…? Nebo že při styku s kůží máte okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, “kontaminovaný oděv” svléct a že může osvěžovač způsobit puchýře…? Jako jasně, že si sprej nenašplíchám přímo do nosu, že jo… Ale… Přijde mi trochu divné, tohle číst. A ještě divnější něco podobného si kolem sebe rozprašovat a vdechovat to…

Jen jsem chtěla i v tomto případě upozornit na alternativu. Třeba právě s mou milovanou levandulí. Co víc pro výrobu voňavého spreje potřebujete, než vodu, alkohol a levandulový olej? Navíc výrobců netoxických vonítek je na trhu čím dál víc – buď mnou právě používaný Uni-Fresh, nebo Saloos, Eco Breeze, Nobilis Tilia nebo výše zmiňovaný Frosch. Takže rozhodně je z čeho vybírat.

Nejlepší ekologické prací prášky

Co by a tohle téma? Shodneme se na značkách, nebo máte mezi oblíbenci úplně jiné výrobce? :-)

Tímto bych tedy uzavřela dnešní nezvykle nekosmetické téma. Co vy a ekologické prací prášky? Používáte?

Komentáře: 20

  1. anna anna 5 prosince, 2015

    u nás otvorili predajňu s čapovanými eco saponátmi.mám to v pláne všetko poskúšať.jar stojí v obchode 2,50 bez akcie a tu eko 2 eura za liter načapujú do flaše.aviváž frosch vyskúšam tiež,momentálne nepoužívam žiadnu.len levandulovú silicu a trochu octu nalejem do nadržky na avivaž.

    • Bebe Bebe Autor | 5 prosince, 2015

      Čepovanou aviváž myslím jednu dobu kupovali i naši. Ale nejsem si jistá. Se musím přeptat :-)
      Jo a ocet je podle mě u hodně lidí nedoceněný poklad! :-)
      Bebe

  2. Fellien Fellien 5 prosince, 2015

    Ty brďo, to vypadá moc dobře! :) No já si zatím nemůžu vybírat v čem budu prát, poněvadž u nás doma pere mamka všechno hromadně, ale mám na hodně pracích prášků alergie, takže mamča používá nějaké ty gely. Navíc mně by v tuto chvíli ta příroda asi moc nestačila, ono to zvládne odstranit takovou tu základní špínu, ale jelikož se různě ochomejtám v laboratoři a mám na oblečení plno bacilů, potřebuju na to pořádné driáky, aby to ty mrchy otrávilo :D. V budoucnu ale mám určitě v plánu přejít i na eko čistící a prací prostředky do domácnosti, jen mě docela mrzí, že toho člověk nenajde moc zrovna v drogerii a mě moc nebaví nakupovat na netu… S tím testováním mě to ale taky štve, je to úplně zbytečné. Navíc v dnešní době nemají testy na zvířatech vůbec vypovídající hodnotu, dokonce i Ryor, ačkoliv není přírodní, tak na zvířatech netestuje, ale používají testy na uměle vyrobené kůži a normálně na sobě (testují to na sobě přímo zaměstnanci a dobrovolníci). Prostě test na zvířeti je v dnešní době nejen krutý, ale i zastaralý a nic neříkající.

    • Bebe Bebe Autor | 5 prosince, 2015

      Fellien, jestli tě neba nakupování na netu, zkus normálně DMko. Tam jsem začínala nakupovat eko drogerii já. Výběr je tam hodně veliký! Akorát cenově si nemůžu vybavit, jak je to v porovnání s online obchodem.

      Tak trochu zjišťuju, že se asi moc dívám na televizi… Při tvém popisu bacilů jsem úplně viděla ty kreslené příšerky, jak se ti šplhají po tom plášti a ječí hrůzou, když se k nim přiblíží ten správný prací prostředek… :-DD

      Jo a konečně někdo, kdo nepovažuje Ryor za přírodní kosmetiku…

      Bebe

  3. Viera Viera 5 prosince, 2015

    ja mam doma ecover praci gel, ale pride mi, ze oproti tym chemicky proste neperie tak dobre a neudrzuje tu farbu oblecenia… neskor skusim nejaky iny. avivaz nepouzivam. Inak na umyvanie riadov pouzivam eko saponaty uz dlho a tie mi pridu super :)

    • Bebe Bebe Autor | 5 prosince, 2015

      Vierko, Ecover jsem zkoušela gel i prášek, ale přišlo mi, že si moc neporadí s bílým prádlem. Na barevné byly tyhle věci super, ale to bílé… Ne-e, nebylo to ono. Prádlo mi přišlo takové malililililinko zašedlé.
      Ale třeba výše zmiňovaný Feel Eco nebo Yellow & Blue můžu určitě doporučit jak na bílé, tak na barevné. Tam bych řekla, že to bylo v pohodě :-)
      Bebe

  4. Ivet Ivet 5 prosince, 2015

    Když na mě vyběhla fotka, připadalo mi, že jsem omylem vstoupila k nám do koupelny, máme tam prakticky totéž :-D Super, že jsi napsala o čistících prostředcích, když jsem to začínala řešit, recenze prakticky neexistovaly a něco vyhledat byl boj. Ale taky jsme nakonec zvítězily se žabičkou a mýdlovými ořechy :-)
    Nebyl by ještě článek o prostředcích na nádobí, že bych si zas trochu rozšířila vědomosti?

    • Bebe Bebe Autor | 5 prosince, 2015

      Ivet, určitě doporučuju juknout na recenzi na blogu ILoveMakeUp – je to mimo jiné i o čistících prostředcích Frosch :-)
      Hele a taky jsem bez recenzí zkoušela spíš metodou pokus/omyl/sympatie :-) v tomhle byla pro mě skvělá základna DMko :-)
      Bebe

  5. Yvonne Yvonne 5 prosince, 2015

    dobré téma! Já používám už roky prací gel Frosch, aviváž s ním ani není potřeba. Předtím jsem měla např. Yellow & Blue a Ecover, ale ani jeden mi moc nevoněl a Yellow & Blue mně osobně výkonností moc nevyhovoval. A na takové samotné mýdlové ořechy už jsem si vůbec netroufla, i když jsem zvědavá :).

    • Bebe Bebe Autor | 5 prosince, 2015

      Yvonne, ty samotné mýdlové ořechy jsem poprvé držela v ruce včera! Byli jsme v takové zapadlejší drogerii a tam je prodávali normálně v látkovém pytlíku. Ale přiznám se, že bych vůbec nevěděla, co s nimi… Vypadalo to fakt jak napůlené normální oříšky :-D
      Frosch jsem na praní zatím nezkoušela, tak juknu!
      Bebe

  6. Jana Jana 5 prosince, 2015

    Co mám vlastní domácnost, používám všechny čistící přípravky eko, včetně osvěžujících sprejů na wc, aviváž nepoužívám, nahrazuji jí octem, ale přiznám se, že na prací prášek jsem si ještě netroufla, v recenzích většinou čtu, že prostě nejsou tak účinné, ale zkusím a uvidím.

    • Bebe Bebe Autor | 5 prosince, 2015

      Jani, jak píšeš ty osvěžující spreje na WC – mě přišel naprosto fantastický Poo-Pourri! To je geniální věc, kterou zatím nic nepřekonalo :-D
      Jo a jinak ocet – s tím souhlas! Podle mě je víc funkční, než kdejaký hyper-super-mega-čistící prostředek… A navíc je nesrovnatelně levnější!
      S těmi pracími prášky – chce to objevit ten, který ti bude vonět a hlavně vyhovovat. Jak jsem psala o pár příspěvků výš – mě osobně třeba přišlo, že Ecover moc dobře nepere bílé. Ale u Yellow & Blue to bylo zase naprosto v pohodě. A určitě záleží i na tvrdosti vody. My ji tu máme jak beton… :-)
      Bebe

  7. Eli Eli 7 prosince, 2015

    Mýdlové ořechy jsme nedávno googlila a narazila na články, že jejich účinnost je téměř stejná jako praní jen teplou vodou plus jejich výroba a dovoz mají k ekologii hodně daleko.. tak nevím, možná není mýdlový ořech jako ořech :-) Aviváž používám jen na ručníky a ložní prádlo. A ten feel eco mě zaujal, vyzkouším.

    • Bebe Bebe Autor | 7 prosince, 2015

      Fakt? Tak to by mě takové info zajímalo! Příště klidně posílej odkazy, Eli, ráda si počtu! [pozn. není to tenhle článek na ekolist.cz?]
      Pro mě byl třeba šok, když jsem v drogerii našla “mýdlové ořechy” v tom látkovém pytlíku a fakt to vypadalo, jako když nabušíš normální vlašské… :-D Jako v případě toho tekutého prostředku mi to přijde takové pochopitelné – vypadá to jak rozpuštěné mýdlo. Ale ořechy…? Jsou záhady na světě, které bych asi potřebovala dovysvětlit… :-D
      Bebe

  8. utopie utopie 9 ledna, 2016

    JJ absolutní souhlas!! Jen k FeelEco, moc jim fandím jako lokálnímu výrobci a kupuju jejich produkty. Ale bohužel ač netestují na zvířatech, tak právě prací prášek je jediným produktem, který obsahuje živočišné složky ze zabitých zvířat. Bude to zřejmě nějaký z enzimů. Kromě testování je určitě vhodné řešit i složení, pokud se jedná o dobro zvířat. Testy nebo živočišné složky kočí totiž pro zvířata stejně :/

  9. maro maro 13 února, 2016

    Musím vám trochu zkazit iluzi okolo toho “netestování” kosmetických přípravků na zvířatech. Je to opravdu jen marketingový slogan. Ona toho totiž většina těch kosmetických firem ani moc chemického nevyvíjí. Ty firmy jsou jen notorickými míchači chemikálií, které nakoupí od chemických koncernů. Jedním z typických příkladů výrobků je “šlágr” posledních let – micelární voda. Je to prostě jen zamíchaná směs vody, glycerinu, spusty různých pomocných chemikálií, ale hlavně toho podstatného – velkých molekul speciálních emulzivních vlastností – micel.
    Nejtypičtějším zástupcem zdroje micel, použitým v drtivé většině micelárních vod (včetně Garnier) je Poloxamer 184. A to se nebojte, že není tato látka velice důkladně otestována na zvířatech:
    http://ijt.sagepub.com/content/27/2_suppl/93.abstract
    …Poloxamers injected intravenously in animals are rapidly excreted in the urine, with some accumulation in lung, liver, brain, and kidney tissue….
    …A short-term dermal toxicity study of Poloxamer 184 in rabbits at doses up to 1000 mg/kg produced slight erythema and slight intradermal inflammatory response on histological examination, but no dose-dependent body weight, hematology, blood chemistry, or organ weight changes. …

    Takže ony ty kosmetické firmy nelžou a lžou současně. Samotné jen míchají již ověřené chemikálie do větších souborů, které proto už na zvířatech testovat nemusí. Ovšem ty samotné, funkční ingredience, které ve skutečnosti vykonávají tu kosmetickou práci, jsou otestovány už v chemičkách na zvířatech velice podrobně. To ovšem kosmetické firmy vůbec neodrazuje tyto chemikálie používat. Naopak, jsou velice rády, že jsou podrobně otestované a přitom si mohou před zákazníkem v čisté reklamě symbolicky “umýt ruce”.

  10. Ilovemakeup Ilovemakeup 26 března, 2017

    Sikulka, skvely clanek. Koupila jsem si ten mandlovy zmekcovac, je super! Frosch mam rada, ale vzdy jsem kupovala jen veci do kuchyne nebo spreje na sklo, koupelnu a nikdy me netrklo koupit neco na pradlo.. Takze dik!

    • Bebe Bebe Autor | 28 března, 2017

      Óóó, děkuji za pochvalu! :-)
      A jinak můžu od Frosch doporučit klidně i difuzéry – takové ty lahvičky s aroma tekutinou, jak z nich trčí špejle. Moc hezky a jemně provoní domeček! :-)
      Bebe

  11. Lucie Lucie 19 ledna, 2021

    Holky a nakupujete někdy na alpiku? Mají tam m spoustu věcí na eko praní, máte zkušenost?

    • Bebe Bebe Autor | 20 ledna, 2021

      Zatím jsem tam nezkoušela nakupovat, ale nabídku mají pěknou, jak se tak dívám! :-) Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít