Fazolová polévka

Fazole

Absolutní klasika na jídelníčku, kterou si pamatuju i z dětství? „Fazulnica a béleše„. Resp. fazolová polévka a smažené koblížky s jahodovou pěnou. To první miluju, to druhé jsem nikdy nemusela a nechutná mi ani dnes. Na oboje podle mě existuje asi tak miliondvacet variant receptů, kdy se bude každý dušovat, že zrovna ten jeho je nejlepší a nejtradičnější a má ho od prababičky, která byla na vaření jooo machr. Tedy podobné boje, jako u cibulačky ve Francii, nebo tiramisu v Itálii.

Na fazulnicu jsem si vzpomněla předevčírem, když jsem na zahradě sklízela svůj první fazolový pěstitelský pokus. X-krát jsem zkoušela vařit fazolky kupované, ale po tom, co jsem je namáčela klidně i dva dny a nemohla je zaboha uvařit i po mnoha hodinách (evidentně HODNĚ stará várka v obchodě), jsem další nakupování suchých fazolí vzdala. A pořizuju ty v plechovce. Domácí zásoby jsou ale něco jiného. Ty stačí namočit přes noc, uvařené jsou do hodinky a chuťově jsou dokonalé!

A jak vypadá můj osvědčený recepis…? :-)

Potřebné suroviny

suché fazole, mrkev, petržel, cibule, česnek, koření (majoránka, sůl, pepř, nové koření, bobkový list), masox, celerová nať, hladká mouka

Postup

Den předem dáte do velkého hrnce do studené vody namočit fazole. Množství je čistě na vás. Tři hrsti, nebo deset. Podle velikosti hrnce, počtu strávníků a obliby téhle luštěniny. Vodu během namáčení 1-2x vyměňte. Setkala jsem se i s doporučením, aby se fazole vařily ve stejné vodě, ve které se máčely – prý kvůli chuti, vitaminům a tak. Já doporučuju vodu měnit. Případná nadýmavost se tak sníží na minimum.

Následující den vyměňte vodu ještě jednou a dejte fazolky vařit. Přidejte k nim 5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 10 kuliček pepře a 2 snítky celerové natě. Doba, za kterou budou fazole měkké je VELMI variabilní a záleží na tom, jak staré luštěniny máte. Kupříkladu s těmi archivními můžete akorát tak vydláždit chodník, protože podle mě uvařit nejdou. Vyzkoušeno za vás. Strávila jsem tím půl dne a nakonec jsem je musela vyhodit.

Budeme ale předpokládat, že zrovna vám se zadařilo a fazole úspěšně změkly. Tehdy je nejlepší doba pro přidání zeleniny. Hoďte do kastrolu celou cibuli, 4 ks napůlené mrkve a 3 ks petržele (nemusíte krájet na drobno) a na jemno přistrouhejte 3 stroužky česneku. Nebo prolisujte. To je fuk. A přidejte 2 kostky masoxu. Osobně po něm sahám pouze u dvou receptů. U fazulnice a u zelí na paprice. A chlap tvrdí, že ani guláš bez něj není dobrý. Jinak ho doma nepoužíváme. Konkrétně u fazulnice ale dokáže masox vyrobit tak specifickou chuť, kterou se mi zatím nepodařilo žádným jiným bujonem nahradit. Leda masový vývar můžete vyzkoušet. To jsem ale netestovala, poněvadž ho ani nevařím, ani nejím. Pro odpůrce instantních biologických zbraní ale doporučuju vývar zvážit :-)

Jakmile změkne mrkev a petržel, je čas vylovit všechny plaváčky – kuličky nového koření a pepře, bobkový list, snítky celeru a cibuli. A nastává chvíle zahušťování. To se dá udělat dvěma způsoby. Buď si na pánvičce sesmahnete hladkou mouku na oleji na zásmažku (znáte to – smažíte, dokud nezrůžoví :-D, nebo v hrnku vidličkou rozmícháte hladkou mouku ve vodě. To nechám na vás. Já třeba dneska zjistila, že jsme zapomněli koupit olej, takže jsem improvizovala v hrnku. Aneb když nemáte maso, tak tam dáte kedluben… :-D

Po zahuštění na požadovanou konzistenci (já mám nejradši polévky, ve kterých stojí lžíce) už stačí výsledné dílo případně dochutit. Je třeba ještě dodat sůl, pepř, nebo majoránku? Šup tam s nimi!

Nakonec jeden tip – nechte polévku tak půl hodiny na sporáku odpočívat a „dojít“. Nevím proč, ale je pak mnohem lepší.

Máte vlastní recept na fazolovou polévku? Vaříte ji úplně jinak? Jo a taky jste se učili vařit na vegetě a masoxu, než jste přišli na to, že tyhle věci nejsou (až na výjimky potvrzující pravidlo) vůbec v kuchyni třeba? Dejte vědět v komentářích! ;-)



8 thoughts on “Fazolová polévka

  1. 100 rokov v nasej rodine mame recept na rychlejsie uvarenie fazule. Hned na zaciatku do studenej vody pridame poriadnu zeleznu skobu. Riadny kus suroveho zeleza. Nechapem celkom presne co za cary chemicke tam prebiehaju , ale fazula sa uvari skor a aj menej nafukuje. Inak vsetkym, co im tecu sliny po brade a maju zrazu chut na dobru fazulovicu prajem pekny vecer a sup macat lusteniny

    1. Železná skoba?! Tak to slyším poprvé! :-DD Ale hrozně mě ta představa pobavila :-D Tím spíš, jestli to funguje… :-D
      Bebe

      1. Vyskusaj ????.Len to musi byt cisty kov bez upravy. Ja som svoju skobu zdedila po mame…okrem cervenej sosovice ktora je uvarena za 5 min. ju davam ku vsetkym strukovinam.

  2. Hmm podobné hutné záležitosti miluju :-) někdy si dělám hrachovou krémovou polévku, ale nescedím ji a tak z toho vznikne spíše taková kaše :-D ráda ze všeho vytěžím maximum. A velké fazole strkám do všeho, od těstovinového salátu až po fazolový guláš!

    1. Ježišmarja fazolový guláš! Pavli, díky tobě jsem dneska namočila fazolky a guláš ukuchtím zítra! Mňam, úplně mi při té představě tečou slinty na klávesnici :-D
      Bebe

  3. Sakra, teď mám chuť na fazolačku i ten fazolový guláš :D Což mi připomíná, že jsem nedávno byla na výletě na Pustevnách, kde jsem se natěšila na kyselicu a všechny hospody byly jak na potvoru zavřené a nebo nevařily (v sezoně!?). Takže když jsem přijela domů asi o půl sedmé, stejně jsem si postavila na polívku a tu zelňačku si udělala doma :D A tak to bude asi i s tou fazulnicou :) Děkuju za recept, Bebe.

    Piosek

  4. Bebe, ty jsi tak všestranný talent, kosmetická guru s duchem kuchařky :-D Ideální kombinace ;.-). Teď aspoň vím, že až budu kuchtit něco z fazolek, tak prostě jedině domácí a k tomu potřebuju zahrádku, takže je to jasný, musíme se nastěhovat do baráčku O:-). Jinak já celkově miluju polívky, vývarové i husté, a nejlépe od babičky no O:-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *