Food

Recept pro začátečníky: červená a hnědá čočka na kyselo

Poněvadž ohlasy na můj pokus zmapovat snídaňovou část jídelníčku byly tuze milé, mám pro vás pokračování. Opět jde o spolupráci s BILLA. Jelikož máme rovnou dva obchody co by kamenem dohodil a zbytek dojel autem, nebyla podmínka výběru surovin z privátních značek nic složitého – stejně je běžně kupujeme. Ať už je to Billa značka, BIO sortiment, nebo Clever (mají nejlepší vlnkaté brambůrky!). A ještě Billa Easy, to tam taky napište, velebnosti, připomíná mi chlap. Oblíbil si od nich hotová jídla, kterých občas pár koupí a po návratu domů šupne na mrazák. Když se vám nechce vařit, nebo zrovna umíráte na rýmičku a nemůžete se hnout z postele, je to super věc. Lupnete je do mikrovlnky a nazdar. Papu je hotové.

Já ale hotovkám moc nedám a když už vařím, raději toho udělám víc a nakrabičkuju si do mrazáku vlastní výtvory. Akorát je pak nesmím zapomínat popisovat. Onehdá stojí drahá polovička u otevřených dvířek mrazničky, v ruce krabku s obsahem neurčité barvy a že prý „co to je“? Chytře jsem krabičku vzala do ruky, obhlédla ji ze všech stran a záhadu uzavřela s tím, že to může být pět různých jídel a ať si to rozmrazí jako překvapení. Nakonec z toho vyšla zeleninová polévka s houbama :-)

Recept pro začátečníky: červená a hnědá čočka na kyselo

Dnes vám ukážu recept, pro který mám doma suroviny pořád, jelikož jde o zatraceně rychlé, dobré a zdravé jídlo. Vlastně rovnou dvě. Červená čočka na kyselo a hnědá varianta téhož. Sice ze mě má už celá rodina srandu, že co chvilka vařím buď fazole, hrách nebo čočku, ale můžu já za to, že mi tyhle věci strašně chutnají? Navíc si myslím, že si tělo žádá luštěniny, poněvadž kromě ryb ve velkém a jednou za sto let kousku kuřete nejím jiné maso. Vsuvka – teď zrovna mám v mrazáku obě čočkové varianty a v sušených zásobách i po vaření od každého ještě pytlík. Ať žije křečkování :-)

Ještě než začnu. Je jeden důležitý vařící rozdíl mezi červenou a hnědou čočkou. Červená se nemusí vůbec namáčet a nenadýmá. Hnědou je dobré alespoň pár hodin namočit – ideálně 1 den a vodu několikrát vyměnit, abyste případné nadýmání eliminovali na minimum. A taky tím zkrátíte dobu vaření. To u červené čočky nutné není – ta je uvařená za 10-15 minut.

Recept pro začátečníky: červená a hnědá čočka na kyseloRecept pro začátečníky: červená a hnědá čočka na kyselo

Rozhodla jsem se dnešní článek pojmout jako recept, takže si nachystejte kastrolky a vařečky, bude to ukrutně jednoduché a zvládne to i totální nekuchtík, slibuju!

Hardware

Kastrolek, vařečka, prkýnko na krájení, pánvička, nůž. Případně sem patří i asistent, kterého budete moci komandovat u krájení cibule, jak to dělá blbě :-D

Nepostradatelný software

1 sáček červené čočky (nebo 1 sáček hnědé čočky – postup je stejný)
1 střední cibule
3 lžíce oleje (cca, měřím od oka)
1 lžíce cukru
1/2-1 lžička soli
2 špetky pepře
1 lžíce octa
2 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky majoránky

Volitelný software

Chleba, bageta, rohlík
Okurčičky
Vajíčko
Flák masa
Salát

Recept pro začátečníky: červená a hnědá čočka na kyselo

Ze všeho nejdřív si ujasněte, jestli budete vařit pro jednoho, pro dva, nebo pro armádu. A tomu přizpůsobte množství čočky. Polovina sáčku vám vyjde na 3-4 příčetné porce, nebo na 2 přežírací. Já nejčastěji vařím právě půl sáčku s tím, že jednu porci sním rovnou a dvě si zamrazím pro strýčka Příhodu. Stejně většinou do 14 dní zmizí, ale rozumíme si.

Do kastrolku nasypte čočku. Zalejte vodou tak, aby byla čočka potopená a cca pět čísel vody bylo ještě nad ní. Ale i kdybyste to neodhadli – v průběhu vaření můžete čočku kdykoli naředit a já to tak i dělávám. Dám si do rychlovarné konvice vodu a pak ji vroucí přileju, když je potřeba a obsah hrnce se mi zdá moc hustý. Dejte čočku vařit a během toho ji občas promíchejte, případně nařeďte. Jeden bonusový tip – červená čočka moc ráda z kastrolku při vaření utíká, tak na to pozor! Jak uvidíte, že zafungovalo hrnečku vař!, okamžite kastrolek odstavte z plotýnky (hladina zase rychle klesne), ztlumte ji, do hrnce přilejte lžičku oleje (fígl od maměnky, aby čočka nebo polévka už neutekla) a vraťte na sporák. Už by to mělo být v pohodě.

Recept pro začátečníky: červená a hnědá čočka na kyselo

A teď si nachystáme zásmažku na zahuštění čočky. Nakrájete si na kostičky cibuli. Na plotýnku dejte pánev s olejem, zapněte naplno a jakmile se olej nahřeje (vhodíte na pánev testovací kostku cibule – pokud se začne hned smažit, je to akorát), vsypte do oleje všechnu cibuli a osmahněte ji. Žádný strach, nebudu vás nervovat hláškou až cibulka zrůžoví, protože zrovna ta mě připravila během mých kuchařských začátků málem o nervy a vsadím boty, že těch pět šedivých vlasů v pěšince bylo právě kvůli čekání, až zrůžoví cibulka.

Po prvních dvou minutách smažení cibulku trochu ztlumte a nechte ji dojít do stádia, kdy její okraje začnou malinko hnědnout. Oproti „růžovění“ jde o viditelný jev! Pak přidejte lžíci hladké mouky a zamíchejte. A ještě jednu. Pokud se vám zdá zásmažka moc řídká a tekutá, klidně mouky ještě přidejte (pokud moc hustá, přilejte olej). Výsledná zásmažka by měla mít konzistenci jogurtu a neměla by dělat hrudky. Po přidání mouky ještě minutku nebo dvě posmažte. Voilá. Pánev odstavte z plotýnky a jdeme se věnovat vařící se čočce.

Recept pro začátečníky: červená a hnědá čočka na kyselo

Je hodně pravděpodobné, že se červená čočka stihla během přípravy zásmažky uvařit. Jak to poznáte? Jednoduše ochutnejte. Je měkká? Super. Ještě by jí trocha vaření prospěla? Ok, v mezičase si trsněte kolem sporáku oslavný taneček a pochvalte se, jak vám to zatím pěkně jde :-)

Jakmile je čočka uvařená, ztlumte plotýnku na minimum. Teď nadešla veliká chvíle, kdy budete tvořit výslednou konzistenci pomocí zásmažky. Naberte na vařečku trochu zásmažky a rozmíchejte ji v čočce. Postupujte tímto způsobem tak dlouho, dokud se vám hustota nezdá akorát. Vůbec se nestresujte tím, že vám třeba zásmažka zbyde. Po pár vařeních množství vychytáte akorát. Nedoporučuju zásmažku vyklopit do hrnce rovnou celou. Lepší je po troškách – líp kontrolujete hustotu.

Recept pro začátečníky: červená a hnědá čočka na kyselo

Hotovo? Ok, jde se ochucovat. Přidejte sůl, pepř a majoránku. Zamíchejte. Teď to bude trochu alchymie. Potřebujete vystihnout akorátní chuť – ani sladkou, ani kyselou. Od každého trochu a přitom něco mezi. Přidejte lžíci cukru a lžíci octa. Zamíchejte. Ochutnejte. Co to ještě chce? Sůl? Šup tam s ní. Zase zamíchat. Pokoštovat. Při troše praxe vám tahle část zabere minutku. Ale přiznám se, že občas mám některý den tak blbou chuť, že strávím dochucováním i pět minut a pořád to ne a ne trefit. Po přidání všech ingrediencí čočku ještě pár minut povařte. A máte hotovo!

U hnědé čočky je rozdíl v tom, že se o chvíli dýl vaří a musí se dopředu namáčet (a taky během toho měnit voda kvůli snížení nadýmavosti). Jinak je další postup totožný. To samé u fazolí, nebo hrachu (u něj je fajn přidat ještě stroužek česneku). A vidíte to! Jeden postup a tolika jídel s ním vymyslíte! :-)

Recept pro začátečníky: červená a hnědá čočka na kyselo

Jako přílohu si zvolte, co uznáte za vhodné. Já mám někdy chuť na vajíčko natvrdo, jindy na okurek, chleba, nebo opečenou bagetku potřenou česnekem jako topinku. Případně vše najednou. A prý je to divná kombinace, ale mně prostě šmakuje – k čočce mě baví i normální zeleninový salát. Buď klasika hlávkový, nebo různý lístkový. A protože jsme měli doma i chřest, volba o kombinaci byla jasná.

Recept pro začátečníky: červená a hnědá čočka na kyseloRecept pro začátečníky: červená a hnědá čočka na kyseloRecept pro začátečníky: červená a hnědá čočka na kyselo

Co vy na to? Jste u oblíbených jídel vysazení na klasiku, nebo rádi kombinujete věci, nad kterými leckdo udiveně povytáhne obočí? Si vzpomínám, že doma jsme dělávali knedlík, rajskou omáčku a řízky (pro mě tedy smažený sýr). A když už knedlíky nebyly, uvařila jsem si k rajské rýži. Anebo miluju vánočku s taveným a tvrdým sýrem a salátem navrch a chlap z toho vždycky dostává infarkt, že jak můžu kombinovat sladké a slané… :-D

oddelovnik
BILLA
Web: www.billa.cz
Facebook: @CZBilla
Instagram: @billa_cz

Líbil se vám článek? Přišel vám užitečný? Sdílejte ho dál! :-)

4
Komentujte

avatar
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
BebeBarčaT Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

nejnovější nejstarší
BarčaT
BarčaT

Miluju čočku!! Jedno z nejlepších jídel na světě! Jen mám pořád zabudované, že nadýmá, takže maximálně ji jím, když jí uvaří mamka, jinak se s ní nedělám, abych přežila :-D že je červená, kterou mám svým rychlým uvařením ráda, nenadýmavá, jsem vůbec netušila! Proč to vím, až teď?! :-D
Jinak blahopřeji, právě jsem dokončila nákup na lekarna.cz… Natura Siberica s rakytníkem mi putuje do domečku :-) Jsem na ně straaaašně zvědavá a těším se. A abych shrnula poznatky i z článku právě o rakytníkových krémech, ukončila jsem práci v prodejně obuvi, kde člověk, který kouká, jak kdo vypadá… né vypadá, ale je upravený? Nevím, jak správně to formulovat, aby to neznělo povýšeně… :-/ Prostě, když už jsem zákazníkům koukala na nohy, tak jsem občas měla chuť si oči zakrýt, abych netrpěla… Asi mi rozumíš :-D Jak jsi mluvila o péči o nohy… To samé mám taky, sebelépe upravená dáma v sandálkách na vysokánských podpatcích, koukneš na paty a tam struhadla… to samý neostříhaný nehty, i když jsou nalakovaný… grrr!!! Husí kůže mi naskakuje! :-D
Tak to jsou mé poznatky, velmi podobné tvým… Přeji krásný den i nadcházející víkend Chroustíku ;-) Baru T.