Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Čočka na kyselo (recept pro začátečníky)

Čočka na kyselo (podrobný recept pro začátečníky)
Čočka na kyselo (recept pro začátečníky)

Když už vařím, raději toho udělám víc a nakrabičkuju si do mrazáku vlastní výtvory. Akorát je pak nesmím zapomínat popisovat. Onehdá stojí drahá polovička u otevřených dvířek mrazničky, v ruce krabku s obsahem neurčité barvy a že prý “co to je”? Chytře jsem krabičku vzala do ruky, obhlédla ji ze všech stran a záhadu uzavřela s tím, že to může být pět různých jídel a ať si to rozmrazí jako překvapení. Nakonec z toho vyšla zeleninová polévka s houbama. Dnes vám ukážu recept, pro který mám doma suroviny pořád, jelikož jde o zatraceně rychlé, dobré a zdravé jídlo. Vlastně rovnou dvě. Červená čočka na kyselo a hnědá varianta téhož.

Čočka na kyselo – ať žijí luštěniny!

Sice ze mě má už celá rodina srandu, že co chvilka vařím buď fazole, hrách nebo čočku, ale můžu já za to, že mi tyhle věci strašně chutnají? Navíc si myslím, že si tělo žádá luštěniny, poněvadž kromě ryb ve velkém a jednou za sto let kousku kuřete nejím jiné maso. Vsuvka – teď zrovna mám v mrazáku obě čočkové varianty a v sušených zásobách i po vaření od každého ještě pytlík. Ať žije křečkování :-)

Ještě než začnu. Existuje rozdíl mezi červenou a hnědou čočkou. Červená se nemusí vůbec namáčet a nenadýmá. Hnědou čočku musíte alespoň na pár hodin namočit – ideálně na 1 den. A vodu několikrát vyměnit, abyste případné nadýmání eliminovali na minimum. A taky tím zkrátíte dobu vaření. To u červené čočky nutné není – ta je uvařená za 10-15 minut.

Čočka na kyselo (podrobný recept pro začátečníky)
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo (podrobný recept pro začátečníky)
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo (podrobný recept pro začátečníky)

Rozhodla jsem se dnešní článek pojmout jako recept, takže si nachystejte kastrolky a vařečky, bude to ukrutně jednoduché a zvládne to i totální nekuchtík, slibuju!

Budete potřebovat

Kastrolek, vařečka, prkýnko na krájení, pánvička, nůž. Případně sem patří i asistent, kterého budete moci komandovat u krájení cibule, jak to dělá blbě :-D

Suroviny

1 sáček červené čočky (nebo 1 sáček hnědé čočky – postup je stejný)
1 střední cibule
3 lžíce oleje (cca, měřím od oka)
1 lžíce cukru
1/2-1 lžička soli
2 špetky pepře
1 lžíce octa
2 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky majoránky

Volitelně

Chleba, bageta, rohlík
Okurčičky
Vajíčko
Flák masa
Salát

Kolik toho chcete uvařit?

Ze všeho nejdřív si ujasněte, jestli budete vařit pro jednoho, pro dva, nebo pro armádu. A tomu přizpůsobte množství čočky. Polovina sáčku vám vyjde na 3-4 příčetné porce, nebo na 2 přežírací. Já nejčastěji vařím právě půl sáčku s tím, že jednu porci sním rovnou a dvě si zamrazím pro strýčka Příhodu. Stejně většinou do 14 dní zmizí, ale rozumíme si.

Uvařte čočku ve vodě

Do kastrolku nasypte čočku. Zalejte vodou tak, aby byla čočka potopená a cca pět čísel vody bylo ještě nad ní. Ale i kdybyste to neodhadli – v průběhu vaření můžete čočku kdykoli naředit a já to tak i dělávám. Dám si do rychlovarné konvice vodu a pak ji vroucí přileju, když je potřeba a obsah hrnce se mi zdá moc hustý. Dejte čočku vařit a během toho ji občas promíchejte, případně nařeďte.

Jeden bonusový tip – červená čočka moc ráda z kastrolku při vaření utíká, tak na to pozor! Jak uvidíte, že zafungovalo hrnečku vař!, okamžite kastrolek odstavte z plotýnky (hladina zase rychle klesne), ztlumte ji, do hrnce přilejte lžičku oleje (fígl od maměnky, aby čočka nebo polévka už neutekla) a vraťte na sporák. Už by to mělo být v pohodě.

Recept pro začátečníky
Čočka na kyselo

Přichystejte si jíšku

A teď si nachystáme jíšku na zahuštění čočky. Nakrájete si na kostičky cibuli. Na plotýnku dejte pánev s olejem a zapněte to naplno. Jakmile se olej nahřeje (vhodíte na pánev testovací kostku cibule – pokud se začne hned smažit, je to akorát), vsypte do oleje všechnu cibuli a osmahněte ji. Žádný strach, nebudu vás nervovat hláškou až cibulka zrůžoví, protože zrovna ta mě připravila během mých kuchařských začátků málem o nervy. A vsadím boty, že těch pět šedivých vlasů v pěšince bylo právě kvůli čekání, až zrůžoví cibulka.

Po prvních dvou minutách smažení cibulku trochu ztlumte a nechte ji dojít do stádia, kdy její okraje začnou malinko hnědnout. Oproti “růžovění” jde o viditelný jev! Pak přidejte lžíci hladké mouky a zamíchejte. A ještě jednu. Pokud se vám zdá jíška moc řídká a tekutá, klidně mouky ještě přidejte (pokud moc hustá, přilejte olej). Výsledná jíška by měla mít konzistenci jogurtu a neměla by dělat hrudky. Po přidání mouky ještě minutku nebo dvě posmažte. Voilá. Pánev odstavte z plotýnky a jdeme se věnovat vařící se čočce.

Recept pro začátečníky

Je čas čočku zahustit jíškou

Je hodně pravděpodobné, že se červená čočka stihla během přípravy jíšky uvařit. Jak to poznáte? Jednoduše ochutnejte. Je měkká? Super. Ještě by jí trocha vaření prospěla? Ok, v mezičase si trsněte kolem sporáku oslavný taneček a pochvalte se, jak vám to zatím pěkně jde :-)

Jakmile je čočka uvařená, ztlumte plotýnku na minimum. Teď nadešla veliká chvíle, kdy budete tvořit výslednou konzistenci pomocí jíšky. Naberte na vařečku trochu jíšky a rozmíchejte ji v čočce. Postupujte tímto způsobem tak dlouho, dokud se vám hustota nezdá akorát. Vůbec se nestresujte tím, že vám třeba jíška zbyde. Po pár vařeních množství vychytáte akorát. Nedoporučuju jíšku vyklopit do hrnce rovnou celou. Lepší je po troškách – líp kontrolujete hustotu.

Recept pro začátečníky

A teď to všechno dochutíme a okořeníme

Hotovo? Ok, jde se ochucovat. Přidejte sůl, pepř a majoránku. Zamíchejte. Teď to bude trochu alchymie. Potřebujete vystihnout akorátní chuť – ani sladkou, ani kyselou. Od každého trochu a přitom něco mezi. Přidejte lžíci cukru a lžíci octa. Zamíchejte. Ochutnejte. Co to ještě chce? Sůl? Šup tam s ní. Zase zamíchat. Pokoštovat. Při troše praxe vám tahle část zabere minutku. Ale přiznám se, že občas mám některý den tak blbou chuť, že strávím dochucováním i pět minut a pořád to ne a ne trefit. Po přidání všech ingrediencí čočku ještě pár minut povařte. A máte hotovo!

U hnědé čočky je rozdíl v tom, že se o chvíli dýl vaří a musí se dopředu namáčet (a taky během toho měnit voda kvůli snížení nadýmavosti). Jinak je další postup totožný. I u fazolí, nebo hrachu (u něj je fajn přidat ještě stroužek česneku). A vidíte to! Jeden postup a tolika jídel s ním vymyslíte! :-)

Recept pro začátečníky

Příloha je jen na vašem uvážení

Jako přílohu si zvolte, co uznáte za vhodné. Já mám někdy chuť na vajíčko natvrdo, jindy na okurek, chleba, nebo opečenou bagetku potřenou česnekem jako topinku. Případně vše najednou. A prý je to divná kombinace, ale mně prostě šmakuje – čočka na kyselo mě baví i se zeleninovým salátem. Buď klasika hlávkový, nebo různý lístkový. A protože jsme měli doma i chřest, volba o kombinaci byla jasná.

Zdravý recept, který si zamilujete :-)

Co vy na to? Jste u oblíbených jídel vysazení na klasiku, nebo rádi kombinujete věci, nad kterými leckdo udiveně povytáhne obočí? Si vzpomínám, že doma jsme dělávali knedlík, rajskou omáčku a řízky (pro mě tedy smažený sýr). A když už knedlíky nebyly, uvařila jsem si k rajské rýži. Anebo miluju vánočku s taveným a tvrdým sýrem a salátem navrch a chlap z toho vždycky dostává infarkt, že jak můžu kombinovat sladké a slané… :-D

Komentáře: 10

  1. BarčaT BarčaT 31 května, 2018

    Miluju čočku!! Jedno z nejlepších jídel na světě! Jen mám pořád zabudované, že nadýmá, takže maximálně ji jím, když jí uvaří mamka, jinak se s ní nedělám, abych přežila :-D že je červená, kterou mám svým rychlým uvařením ráda, nenadýmavá, jsem vůbec netušila! Proč to vím, až teď?! :-D
    Jinak blahopřeji, právě jsem dokončila nákup na lekarna.cz… Natura Siberica s rakytníkem mi putuje do domečku :-) Jsem na ně straaaašně zvědavá a těším se. A abych shrnula poznatky i z článku právě o rakytníkových krémech, ukončila jsem práci v prodejně obuvi, kde člověk, který kouká, jak kdo vypadá… né vypadá, ale je upravený? Nevím, jak správně to formulovat, aby to neznělo povýšeně… :-/ Prostě, když už jsem zákazníkům koukala na nohy, tak jsem občas měla chuť si oči zakrýt, abych netrpěla… Asi mi rozumíš :-D Jak jsi mluvila o péči o nohy… To samé mám taky, sebelépe upravená dáma v sandálkách na vysokánských podpatcích, koukneš na paty a tam struhadla… to samý neostříhaný nehty, i když jsou nalakovaný… grrr!!! Husí kůže mi naskakuje! :-D
    Tak to jsou mé poznatky, velmi podobné tvým… Přeji krásný den i nadcházející víkend Chroustíku ;-) Baru T.

    • Bebe Bebe Autor | 3 června, 2018

      Taky se po ní můžu utlouct, Barčo! :-D A fakt jsi neslyšela o červené?! No toto! Já z ní byla kdysi totálně na větvi a měla jsem ji tak nahusto skoro každý den, že jsem pak “čočko-abstinovala” :-D Ještě černá beluga je skvělá, ale ta už se vaří stejně jako hnědá (ač je oproti ní drobnější). A taky trochu nadýmá.

      Jsem zvědavá, co budeš na NB říkat! Kdyžtak dej prosím vědět dojmy! ;-)

      Nezní to povýšeně, neboj. Je to zkrátka konstatování faktu. Někdo prostě na péči o nožky zapomíná a ve výsledku tím nevratně pokazí celý dojem. Paní může mít jak chce dokonalý make-up, nebo oblečení, ale holt je třeba dbát na to, aby nebylo “nahoře huj a dole fuj” :-D Dokonce jsem slyšela názor, že přeci nohy nejsou vidět a kdyžtak se schovají do ponožek… No ježišmarja, jsem se málem vyvrátila :-)

      Pěkný nedělní večer, Baru! :-* A do nového týdne nezapomeň ráno vstávat pravou, pro štěstí! :-)

      Bebe

      • BarčaT BarčaT 5 června, 2018

        Tak dneska jsem si na poště byla pro Naturu Sibericu, vzala jsem nejen krém na ruce, nožky, ale i ten na sprchování (na to se obvzvlášť těším :-)) a hned jsem vzala oba krémy a zkusila je… Páááni, to je hebkost :-D
        Kdyby mě někdo viděl, jak si asi hodinu hladím ruce, tak si řekne, že jsem blázen :-D Jinak vůní je mi asi milejší krém na nožky, jak je tam máta, tak je krásně svěží :-) jen jsem zvyklá si mazat nožky (to víš, stojím na nich 11 hodin v práci) Skin Foodem a to je výživa s velkým V… Rakytníkovou NS budu asi mazat do práce do těch ponožek, kde nožky nejsou vidět :-D Musíme mít plné boty, tak aspoň je mírně vyživým a zpříjemním si ten pocit navlíkání ponožek ráno :-)

        Jinak ještě k té jáhlové snídani, kterou jsi dělala před čočkou… Kde ty jáhly proplachuješ?? Zkoušela jsem na to vzít sítko a bohužel má velké díry, všechno mi propadalo ven :-X Když nad tím přemýšlím, v hrnečku je taky nepropláchnu, to by mi utekly se scezenou vodou… Jsem z toho na větvi :-/

        Krásný pracovní týden přeji, Bebe, BaruT ;-) :-*

        • Bebe Bebe Autor | 8 června, 2018

          Takže vyhovuje? Supéééér, mám radost! :-) A taky mi přijde ten na nožičky osvěžující!

          Tyjo, po 11 hodinách bych asi odpadla. Když ťapkám po městě, tak mi to neva. Ale kdybych měla stát… Sakryš, to musí být hodně náročné! Snad ti to rakytník aspoň trošku zpříjemní :-)

          Skin Food je weledí legenda :-) A docela si umím představit třeba na zimu střídat zelený Skin Food s Cold krémem. Oba jsou ohromně povedené!

          Hehe, jsem si teď vzpomněla, jak jsem jednou cedila špagety… Zapomněla jsem na sítko a prostě jsem je vykydla do dřezu. Čučela jsem na to asi patnáct vteřin, než mi došlo, co se stalo. No pako :-D Jinak jednu porci jáhel bez problémů propláchnu v hlubším sítečku na čaj. Má hodně jemné dírky, tak to nepropadne. Ono je vlastně vidět na té “čtyřfotce” :-)

          Hezký víkend, Baru! :-* :-)

          Bebe

  2. Eli Eli 1 května, 2020

    Skvělý recept i pro začátečníka! Moc děkuji :)

    • Bebe Bebe Autor | 3 května, 2020

      Moc děkuju za milý komentář, Eli! Mám radost, že se článek hodí! :-)
      Bebe

  3. Ema Ema 10 června, 2020

    Děkuji za recept, je výborný! Bohužel jsem pako na odhadování/odměřování množství ingrediencí, tudíž jsem navařila hrnec pro celé město; což by nevadilo, kdybych nebyla jediná v domácnosti, kdo jí čočku na kyselo, hahah.. No, aspoň po zbytek měsíce nemusím vymýšlet, co k obědu)

    • Bebe Bebe Autor | 10 června, 2020

      Jééé, mám velikánskou radost, že recept chutná! :-)
      A odhadování množství – eeej, můj věčný problém, takže chápu! :-DD
      Bebe

  4. Jana Jana 17 prosince, 2020

    OPravdu perfektne popsano i pro uplnou zacatecnici jako ja ! a cocka se POVEDLA ! dekuji

    • Bebe Bebe Autor | 2 ledna, 2021

      Jani, děkuju za komentář! Mám velikánskou radost, že se recept hodil a že se jídlo povedlo :-)
      Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít