Food

Bulgur s pečenými ořechy a modrým plísňovým sýrem

Kdysi jsem absolvovala „bio veganský rok„, říkala jsem vám? Prostě jsem si usmyslela, že se chci stravovat vegansky a nekecám – vydrželo mi to přesně rok a den. Postupně jsem to ještě vyhrotila do té podoby, že většina jídla byla buď domácí, nebo z ekologické produkce. Dnes už nejsem ani vegan, ani vegetarián (protože jím často ryby). A bio výrobky sice upřednostním ráda, ale žíly mi netrhá, když je po ruce nemám. Ale proč to vůbec zmiňuju? Během striktně bezmasého a bezmléčného období jsem objevila strašně moc nového jídla! Šíleně jsem si oblíbila luštěniny (které můžu sypat krom čaje snad do všeho) a vyzkoušela jsem i věci, o jejíž existenci jsem do té doby neměla potuchy. Třeba bulgur. Znáte?

To je velmi užitečný obyvatel spíže! Můžete po něm totiž sáhnout i v případě, že se vám zoufale nechce vařit, ale rádi byste něco jiného, než jogurt, nebo chleba s máslem. Co to vlastně bulgur je? Jde o předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se vaří pouhé dvě minutky! Zkombinujete ho s čímkoli, kam byste normálně přidali rýži nebo těstoviny. I chuťově je jako kombinace těch dvou. A je hotový raz dva!

Vzhledem k tomu, že moje kuchařská fantazie není nikterak bohatá a pořád dokola vařím víceméně stejné recepty, rozhodla jsem se hledat inspiraci jinde. Vzpomněla jsem si, že v časopise Bylinky jsou vždycky nějaké barevné recepty, kde se používají suroviny podle aktuálního ročního období. Jelikož jaro prakticky přestává existovat a ze zimy poslední roky skáčeme rovnýma nohama do léta, nerozpakovala jsem se sáhnout po srpnovém předloňském čísle. A padnul mi do oka recept Bulgur s pečenými ořechy a modrým plísňovým sýrem.

Bulgur s pečenými ořechy a modrým plísňovým sýrem

Letmým pohledem jsem si ještě ověřila, že jídlo zvládnu připravit i bez vlastnictví michelinské hvězdy a dala jsem se do díla! Jo a článek vznikl ve spolupráci s BILLA – to jen ke značkovému výběru ingrediencí :-)

Suroviny na 2-3 porce:

Na bulgur:
1 hrnek bulguru
2 hrnky vody
sůl

Na ochucení:
150 g modrého plísňového sýra
50 g mraženého hrášku
12 vlašských ořechů
5 ředkviček
barevné chilli papričky dle chuti
kůra z půlky bio citronu
sůl
olivový olej

Nejdřív dejte vařit bulgur. Do hrnce nalejte dva hrnky vody (bulgur se připravuje v poměru 1:2 – bulgur:voda) a přidejte trochu soli. Jakmile začne voda vřít, přisypte bulgur. Vařte 2 minuty. Zaklopte pokličkou, odstavte z plotýnky a nechte 15 minut „dojít“. A mezitím si připravte zbytek jídla. Pokud se bojíte, že se v textu ztratíte, přeskočte na konec článku – je tam shrnutí postupu.

Bulgur s pečenými ořechy a modrým plísňovým sýrem

Vždycky když zkouším vařit něco nového, jsem nervózní, dvacetkrát kontroluju množství, postup přidávání surovin, dobu vaření a tak. Při druhém pokusu už si počínám rychle, ale napoprvé mi to prostě trvá. A stejně tak jsem znejistěla i při chystání bulguru. Nemůžu si pomoct, ale připadám si u zkoušení nových jídel jako Bridget Jones, když vařila pórkovou polévku s modrým provázkem.

Tak třeba. Recept říká, že si mám nachystat 12 vlašských ořechů. Sáhla jsem do mrazáku, protože jsem šikovná hospodyňka a mám nabouchané domácí oříšky v zásobě. Otevřu krabičku… a čučím do ní, jak bacil do lékárny. Ořechy jsou samozřejmě na kousky. V duchu bojuju s nutkáním, odměřit množství od oka. Nakonec mi to strach nedovolí. Co když je pro recept přesný počet důležitý?! A tak se dám do hrubého skládání 12 přibližných ořechů, jako u puzzle :-)

Vybrané ořechy jsem nasekala na drobné kousíčky, stejně tak i jednu chilli papričku. Tip – pokud jste roztržití a schopní se zapomenout a protřít si po krájení chilli oči, radím vám dobře – vemte si rukavice. Nebudete pak v koupelně řvát jak smyslů zbavení a proplachovat si oči mandlovým olejem[podle skutečných událostí].
Ale tak mohlo být i hůř. Třeba kdybych byla chlap a šla se vyčůrat, že jo…

Bulgur s pečenými ořechy a modrým plísňovým sýrem

Jdeme dál. Na rozpálený olej na pánvi jsem přisypala vlašské oříšky, chilli a špetku soli a směs jsem několik minut smažila tak, aby se nepřipálila, ale oříšky změkly. Olej jsem přidala olivový, ale jelikož jsem ze zvědavosti sáhla v Bille i po světlicovém (nikdy jsem ho předtím nezkoušela) a barevně se mi hodil na fotku, můžete ho obdivovat taky. Chuťově je nevýrazný, ale dočetla jsem se, že je ohromně zdravý (navíc je za studena lisovaný) a má velké množství vitaminu E. A je prý ideální do salátů, majonézy a studené kuchyně celkově. Takže na fotce je fakt jen designovka. A taky si nenápadně rozšiřuju gurmánské obzory :-)

Bulgur s pečenými ořechy a modrým plísňovým sýremBulgur s pečenými ořechy a modrým plísňovým sýremBulgur s pečenými ořechy a modrým plísňovým sýrem

Na další zádrhel jsem narazila u sýra. V receptu je napsáno množství 150 g. Já koupila balení o hmotnosti 110 g. Byla jsem sice na matiku hodně slabá, ale na tohle nepotřebuju doktorát, abych pochopila, že je něco špatně. Vadí to moc? Že bych jako revanš poskládala o pár oříšků navíc…? Rozhodla jsem se chybějících 40 g velkoryse ignorovat a doufat, že recept bez toho nebouchne. Sýr jsem nakrájela na kostičky. Nebo jsem se o to aspoň pokusila, protože se děsně lepil a rozpadal a tak vůbec. Styl „niva“, no.

Nastrouhala jsem kůru z půlky citronu. Bio zrovna neměli, tak jsem sáhla po obyčejném a vydrhla ho pořádně kartáčkem. Ne na zuby, ale na zeleninu a ovoce. Pro lepší pocit.

Odměřila jsem hrášek a dala ho na 4 minuty vařit. Plus jsem nakrájela ředkvičky na tenká kolečka.

Bulgur s pečenými ořechy a modrým plísňovým sýrem

Vrcholné finále spočívalo v tom, že do uvařeného (a odleželého) bulguru jsem vmíchala opražené oříšky s chilli, citronovou kůru, hrášek a ředkvičky. Těsně předtím, než jsem do hrnce nasypala sýr, jsem se zarazila a začala očima zmateně těkat po receptu. Nevím, jak jsem přišla na to, že se má vmíchat do bulguru taky? Evidentně podle recepisu slouží sýr k ozdobení na talíři. Se mi moc nezdálo. Tak jsem odebrala půlku bulguru, do něj sýr vmíchala a druhou polovinu vyzkoušela s posypaným sýrem. Rozdíl? Chuťově skoro žádný. Jen ve vzhledu :-)

Rekapitulace postupu:

1. uvařit bulgur. Poměr bulgur:voda je 1:2. 1 hrnek bulguru na 2 hrnky vody. 2 minuty vařit, pak odstavit a 15-20 minut nechat pod pokličkou „dojít“.
2. nasekat si na kousky vlašské oříšky
3. nakrájet na drobno chilli (nezapomeňte rukavice!)
4. osmahnout na pánvi oříšky s chilli a špetkou soli
5. nakrájet na tenká kolečka ředkvičky
6. nastrouhat najemno kůru z půlky citronu
7. uvařit 50 g hrášku (4 minuty)
8. nakrájet na drobno sýr
9. do bulguru vmíchat opražené oříšky s chilli, ředkvičky, citronovou kůru a hrášek. Sýr můžete vmíchat taktéž, nebo si ho nechat k posypání až na talíři.
10. výsledek osolit podle chuti
11. všechno to sníst :-)

Bulgur s pečenými ořechy a modrým plísňovým sýrem

Vlevo varianta s posypaným sýrem, vpravo se sýrem vmíchaným rovnou do bulguru

Ač jsem se ze začátku tvářila nedůvěřivě k prazvláštní kombinaci citronové kůry, chilli, sýra, oříšků a ředkviček… Ve výsledku to bylo velmi dobré, lehké, ale i syté. Hrnec jsem večer dala do ledničky a jídlo jsem si chtěla ohřát další den k obědu, ale zjistila jsem, že mi mnohem víc chutná studené. Zvlášť, když je venku pařák na omdlení. A taky je to podle mě perfektní tip, pokud si chystáte jídlo do krabičky další den do práce. Recept s přehledem zvládnete během 15-20 minut.

Akorát mě napadlo, že si ještě umím představit obměnu s chřestem, česnekem, fazolkami, nebo parmazánem. A vlastně s čímkoli. Bulgur je tak strašně univerzální, že ho v receptových tipech určitě nemám naposled! :o)

A jak jste na tom se zkoušením nových receptů vy? Riskujete, nebo se raději držíte osvědčených chutí a postupů?

oddelovnik
BILLA
Web: www.billa.cz
Facebook: @CZBilla
Instagram: @billa_cz


Komentujte

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Odebírat  
Upozornit na