Moje první bábovka (podrobný recept pro začátečníky)

Moje první bábovka (recept)

Ve vaření pro mě existuje několik receptů, které bych přirovnala k záchytným bodům v soutěži Chcete být milionářem. Jakmile nějaký z nich pokořím a úspěšně zvládnu, připadám si v kuchyni jistější, hrdě se nafouknu jak holub a žiju z toho po zbytek života. Například masový guláš, který jsem jakožto člověk, který červené maso nejí od školky, odvážně uvařila podle Kuchařky pro dceru. Fantastická knížka, podle které si s vařečkou potyká i totální analfabet. Protože když něco nepochopíte z textu, vždycky jsou tu ještě obrázky…

Pak to byly palačinky. První pokus byl jakž takž poživatelný, ale k původně zamýšlenému receptu se neblížil ani z rychlíku. Jsem trošku nepochopila, že se má pánev jen vytřít olejem. Opakovaně. A není třeba tam nalít vrstvu jak na bramboráky. No co. Chybama se člověk učí. Loni jsem zase bouchla šampus nad vlastnoručně upečeným štrúdlem. Jakou já z něj měla radost! Nejenže vypadal, jak měl, ale byl tak vynikající, že se nedožil večera! Pro kuchtíka největší pochvala!

No a letos si zatím užívám svých 5 minut slávy nad první bábovkou! Doteď ji vždycky pekl chlap, stejně jako „Honzovy buchty“. Ale sebekriticky jsem uznala, že je nejvyšší čas, zkusit to sama. S drobnou nápovědou „přítele na telefonu“, samozřejmě. A stejně jako u bulguru, nebo červené čočky na kyselo, jde o článek v rámci spolupráce s BILLA. I proto k sobě obaly surovin tak krásně barevně ladí :-)

Moje první bábovka (recept)

Recept mi diktovala drahá polovička z hlavy. Obměny a vylepšení jsou samozřejmě možné. Třeba mně v obchodě padl do oka pytlík kandovaného ovoce. A protože miluju biskupský chlebíček, usmyslela jsem si, že když do bábovky nasypu půl pytlíku, bude mít podobnou chuť… Skoro, no :-D

Suroviny:
450g polohrubé mouky
2 vajíčka
1 smetana (dá se nahradit mlékem)
1 hrnek mléka
100 ml oleje
1 lžíce kakaa (dala bych víc – miluju tmavé čokoládové buchty, ale měli jsme jen zbytek)
1/2 pytlíku kandovaného ovoce (nemusí být)
200 g cukru
1 kypřicí prášek

Moje první bábovka (recept)

Moje první bábovka (recept)

1. smíchejte v míse sypké suroviny. Tedy mouku, cukr a kypřicí prášek. Asi by se dalo přidat rovnou i kakao, ale já tyhle „ochucující“ věci dala až do hotového těsta.

Moje první bábovka (recept)

Moje první bábovka (recept)

Moje první bábovka (recept)

2. oddělte bílky od žloutků. Jestli moc nevaříte a tenhle bod vás děsí, tak nebojte. Je to jednodušší než to zní. Vemte si hrneček a vajíčko. O hranu hrnku vejce naťukněte. V ruce oddělte půlky od sebe. Přičemž v jedné půlce skořápky máte pořád žloutek, NEklopte ho rovnou do hrnku. Namísto toho ho několikrát přelejte z jedné skořápky do druhé a zároveň se snažte, aby vám při přelévání propadl do hrnečku bílek. Žloutek si zatím hoďte bokem do jiného hrnku. Voilá :-)

3. ze 2 bílků vyšlehejte sníh. Doporučuju na to vyšší nádobu. Přelejte do ní bílky z hrnečku a šlehací metlou na mixéru je prohánějte do té doby, dokud z nich nevznikne sníh. Ideální konzistence je taková, kdy nádobu obrátíte dnem vzhůru a obsah vám nevykydne na kredenc.

Moje první bábovka (recept)

Moje první bábovka (recept)

4. k sypkým surovinám v míse z bodu 1 přidejte 2 žloutky, tekuté věci (smetana, mléko, olej) a pořádně zamíchejte. Kdyby vám těsto hrudkovalo, prožeňte ho šlehačem. Vždyť od čeho ho v kuchyni máte. Se nebudete stresovat kvůli nějakým cuckům v těstě, ne? :o)

5. nakonec vařečkou vmíchejte sníh (ne moc energicky – je tam od toho, aby těsto nadnesl a odlehčil), sušené ovoce a kakao. Zamíchejte, okem zhodnoťte výsledek a případně přisypte ovoce, kakao, nebo klidně i trochu skořice. Nebo i vanilkový cukr. A strouhanou čokoládu. A rozinky. A kokos. Ostatně, jak jsem zmínila výš – je to variabilní. Podobně, jako „hrnková buchta“, nebo muffinky, řekla bych. Stačí zhruba zachovat poměr sypkého a tekutého. Já se u prvního pokusu ale moc nerozvášňovala. Kdyby se to nepovedlo, aspoň nepadne za vlast půl spíže. Příště ale popustím uzdu fantazii :-)

Moje první bábovka (recept)

Moje první bábovka (recept)
Fotka je možná matoucí. Ale opravdu patří do této části, poněvadž přesně v této chvíli jsme si s chlapem střihli bouřlivou výměnu názorů na téma „tos mi teda dopr**** neříkal, že tam mám přilét ještě mléko a olej“ :-)

Moje první bábovka (recept)

6. vymažte olejem formu na bábovku a vysypte ji polohrubou moukou.

7. do připravené formy nalijte těsto a všechno to šoupněte do trouby vyhřáté na 180°C. Plus mínus na hodinku. Jak poznáte, že je upečeno? Ideální je vždycky zapíchnout do těsta špejli. Když ji vytáhnete, je na ní pořád nalepené těsto? Pak bábovka není hotová a potřebuje se dopéct. Nelepí se nic? Paráda, máte hotovo! Teď už stačí bábovku vytáhnout z trouby, nechat chvíli odpočinout a vyklopit. Jestli jste nepodcenili bod č. 6 a dobře vymazali a vysypali formu, bude to otázka vteřinky.

Moje první bábovka (recept)

Moje první bábovka (recept)

Moje první bábovka (recept)

Moje první bábovka (recept)

8. počkejte, až bábovka trochu vychládne. Uvařte kotel kafe. Nakrájejte bábovku na plátky. Svolejte celou rodinu. Nezapomeňte zdůrazňovat, že jste SAMI PEKLI a ať ostatní nešetří chválou a nebojí se být kreativní. Že jako snesete hodně :-D Zbytek dne přijímejte komplimenty a opájejte se vlastní dokonalostí.

A jaké kuchařské milníky jste naposled pokořili vy? Pochvalte se! ;-)

biooo

4 thoughts on “Moje první bábovka (podrobný recept pro začátečníky)

  1. Ahoj Bebe :)

    Vařím velmi ráda, když mám na to čas a chuť, ráda experimentuji a zkouším nové recepty. Můj kuchařský milník jsou rozhodně bramboráky, pánská část rodiny je zbožňuje, a přestože je s maminkou děláme každá trochu jinak, vždycky moc chutnají. Druhý můj kuchařský milník je obecnější. Když vařím, tak se snažím vařit co nejzdravěji. I ty bramboráky smažím jen na minimu oleje, tam kde to nemusí být, tuk ani nepřidávám a podobně jako ty, červené ani bílé maso nejím, ale rybičkou nepohrdnu :) cukr do pečení vždycky ubírám a někdy pro změnu peču i veganské verze normálních moučníků.

    Bábovka se ti moc povedla a kandované ovoce jako do biskupského chlebíčku? Zní to lahodně! :)

    1. Ahojky Amaring,
      jéééé, u představy braboráků jsem začala samovolně slintat! Myslím, že to je jedna z věcí, kterou jsme se s bráchou naučili dělat sami, hned po krupici :-D Ze začátku jsem se úzkostlivě držela receptu a gramáže, aby se to jako povedlo… A dnes? Jak v té pohádce – všeho přiměřeně a od oka :-)
      A to máme hodně podobné, že se snažíme recepty „ozdravovat“. I u buchet o něco míň cukru a nahradit je třeba ovocem, kafe a kaše nesladím vůbec… Akorát s čím nešetřím, tak s olivovým olejem. Miluju tu chuť a dost často mi „uhne ruka“ třeba u salátu :o)
      Měj se moc pěkňučko a děkuju za pochvalu a komentář! :-* :-)
      Bebe

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *