Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)

Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)

Jestli něco fakt nemusím, tak krémové zákusky a dorty. Máslové náplně nemám ráda, ze šlehačky se mi ježí zátylek a pěnovým krémům se vyhýbám jak čert kříži. Navzdory výše uvedenému existuje dezert, za který by moje chuťové buňky zabíjely a kdybych mohla chodit do cukrárny do konce života jen pro jednu věc – bylo by to právě TIRAMISU! Miluju tu chuť, konzistenci, lehounký obláčkový piškot, kombinaci hořkého kakaa a kávy, moje nejoblíbenější ingredience… Polykám sliny naprázdno, jen to píšu. Ačkoli jsem si před chvíli potykala s poslední kostičkou tiramisu, které jsem před dvěma dny chystala pro dnešní článek.

Jak mě recept vůbec napadl? Před spaním se na Youtube dívám na italská videa, abych odposlouchala slovíčka a líp se mi učil jazyk. A narazila jsem na kanál Marco in a BOX, kde se Ital Marco, žijící v Londýně, dělí o super jednoduchý recept na tiramisu (video je v angličtině). Recept na mě dělal dojem „v jednoduchosti je krása“, proto nebylo nad čím váhat. Tohle si zaslouží reálný test v kuchyni! Víte, běžně potkáte na netu recepty, kde se do tiramisu dává namísto mascarpone pomazánkové máslo, kakao se nahrazuje instantní kávou, na kulaté piškoty se kape amaretto likér… Eeeeeh. Neříkám, že to nemůže být dobré. Ale já prostě hledala cosi jiného. Opravdovějšího a důstojnějšího svého jména :o)

Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)

A ještě jedna zajímavost na úvod – víte, co vlastně slovo „tiramisu“ znamená? Já si svůj aha moment odbyla předevčírem. Je to složenina tří slov. „Tirare“ – táhnout (buďto zkratka, nebo 3. os. „tira“ – táhne), „mi“ – mě, „su“ – na. Doslova „vytáhni mě„, angl. „pick me up“ (vyzvedni mě), což je asi výstižnější. Proč tohle? Tiramisu obsahuje kávu – energetický nakopávač. Takže se to dá celé přeložit klidně i jako „nakopni mě“, nebo v jistém smyslu i „probuď mě“. Vysvětluju to sice dost kostrbatě, já vím, ale chápete pointu, že jo? :-)

A teď už ke slíbenému receptu. Nebudete toho potřebovat moc. Počet strávníků si netroufám odhadovat, protože kdybych to měla brát podle své žravé maličkosti, bavíme se tu třeba jen o 2 osobách na 2 dny. Jinak ale počítejte, že to je v pohodě pro 4 lidi. Záleží i na velikosti hranaté misky, do které budete tiramisu dělat.

Suroviny

  • 1 balíček Savoiardi piškotů („savoiardi“ je výraz pro dlouhé cukrářské piškoty)
  • 250 g mascarpone sýr
  • 2 čerstvá vajíčka (berte ty nejlepší, co si můžete dovolit – i v BIO kvalitě, pokud nemáte domácí)
  • espresso kávu (deci by mohlo stačit)
  • kakao (NE Granko, ani nic podobného)
  • cukr (50 g + lžička do kávy)
  • špetku soli
Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)

Postup

Veškeré ingredience doporučuji vytáhnout z ledničky alespoň hodinu předem. Bude se vám s nimi lépe pracovat. Jako první krok si uvařte kávu, aby vám stihla vychládnout, než do ní budete namáčet piškoty. A oslaďte ji lžičkou cukru. Budete potřebovat tak +/- deci kávy. Jelikož máme doma rozdělaný pytlík Lucaffé, udělala jsem trojité espresso z ní. Sáček „billácké“ značky Clever se mi ale ohromně hodil na fotku, takže… :-)

Oddělte si 2 žloutky od bílků. Bílky hoďte zatím bokem, budeme se jim věnovat za chvilku. Ve velké míse smíchejte metličkovým šlehačem 2 žloutky a 50 g cukru. Žádné trauma, pokud se krystalky cukru nerozpustí všechny rovnou. Však ony to ještě doženou, nebojte.

Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)
Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)

Ke směsi ze žloutků a cukru přidejte 250 g mascarpone, nastartujte šlehač a mixujte, dokud se ingredience nespojí do hladkého krému. Tady pochopíte, proč jste měli mascarpone vytáhnout z lednice dřív – aby nebylo tak tuhé.

Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)

Ve vyšší nádobě si ze 2 bílků, které jste si na začátku oddělili, vyšlehejte sníh. To je ohromně jednoduchá věc. K bílkům přidejte špetku soli (sníh by díky tomu měl být pevnější) a šlehejte, dokud konzistence nebude nadýchaná a tuhá zároveň. Test – při obrácení nádoby dnem vzhůru vám sníh nesmí vykydnout na kredenc :-)

Přidejte sníh z bílků ke směsi v míse, lehce promíchejte vidličkou a znovu povolejte do boje metličkový šlehač. Jakmile se vám bude zdát, že je krém hladký, bez bublinek a hrudek a všechno je hezky spojené, máte hotovo.

Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)
Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)
Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)

Do hlubokého talíře nalejte kávu. Proč talíř? Poněvadž v něm budete máčet piškoty, které jsou dlouhé a v misce byste se s nimi „nevytočili“. Nachystejte si hranatou misku, nebo pekáček a jde se na „stavění“ tiramisu. Na spodek pekáčku rozetřete tenkou vrstvu krému.

Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)

Vemte piškot, krátce jej z obou stran namočte do kávy a hned skládejte do misky na vrstvu krému. Poskládejte tímto způsobem celé „patro“. Na vyskládané piškoty v misce přijde krém.

Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)
Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)

Vezměte si malé sítko na čaj, nasypte do něj lžičku kakaa a vrstvu krému jím posypte. A nešiďte to! Následuje další vrstva piškotů namočených v kávě. A zase krém. A jako poslední krok zasypání kakaem.

Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)
Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)
Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)
Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)

Všechno to nastěhujte do lednice a na několik hodin na to zapomeňte, aby piškoty změkly.

Zní vám to složitě? Zkrátíme to pro lepší zapamatování:

1. uvařit kávu
2. ušlehat krém (2 žloutky, 50g cukru, 250g Mascarpone, sníh ze 2 bílků)
3. v misce skládat: krém, piškoty, krém, kakao, piškoty, krém, kakao
4. nechat v ledničce vytuhnout minimálně 3 hodiny, ideálně do druhého dne

A je to! :-)

Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)

Marco doporučoval nechat tiramisu alespoň dvě hodinky odležet v ledničce. Já doporučuji dobu protáhnout do druhého dne. Piškoty totiž krásně změknou a povolí, všechny chutě se navzájem propojí a vznikne mana nebeská! Sarà perfetto! [bude to dokonalé!] Mimochodem – dneska mi chlap řekl, že už se fakt těší, až budu dělat tiramisu příště. Což je pochvala největší, to musíte uznat :-D

A jaký je váš nejoblíbenější dezert? ;-)

6 thoughts on “Italský dezert: Tiramisu (obrázkový recept)

  1. Také se potýkám s italštinou. Jakou používáš knížku ? Mas někoho na hodiny konverzace ? Jsem pořad na začátku a po par lekcich se nemohu hnout dal. ?
    A tiramisu úplně zbozňuji.

    1. Peti, učím se sama doma cca od března a zatím jsem měla možnost si italštinu v praxi vyzkoušet jen teď naposled v Benátkách. A jako rukama nohama to nakonec nějak šlo :-D
      Moc doporučuju Duolingo. Dá se s tím učit jak na počítači, tak je i aplikace do mobilu. A trénuješ tam i výslovnost. A je to hodně motivační, jak člověk postupuje tím „stromem cvičení“. Akorát tam zatím nemají kurz pro česky mluvící, musíš se učit přes 3. jazyk (angličtina, španělština, francouzština, aj.).
      Co se týče nakupování knížek do italštiny, v tom jsem přeborník a klidně bych jim vykoupila celý regál v knihkupectví :-D Často mrknu do Italská gramatika v kostce a super mi přijde přehledová tabulka časování sloves (v gramatice mám ještě dost bordel). Úplně nejdřív jsem ale začínala kdysi s EŠKK korespondenčním kurzem Italština pro začátečníky. To se snažím nějak prokousat doteď. Je to tam hodně šikovně vysvětlované :-)
      A hodně taky sleduju videa na Youtube. Vřele doporučuju tyhle kanály:
      Learn Italian with Lucrezia
      Weilà Tom
      Your Italian Teacher
      Passione Italiana
      A klidně i Marco in a box – hlavně videa How to be Italian, Italian words you’ve been getting wrong, nebo Dating an Italian. Má videa spíš v angličtině, ale některé extra vtipné :-)

      Bebe

      1. Díky moc za odpověď. Takový skvělý tipy mi nedala ani moje učitelka italštiny (proto jsem tam taky přestala chodit ?a hlavně byla strašně chaotická a brala to přes latinu a tak) Zkusím se do toho zakousnout znovu. Díky.

        1. Jéééé, tak to mám velikou radost, že se něco z toho hodí! :-) Sama u sebe postupuju metodou pokus/omyl a zjišťuju, co na mě (ne)funguje :-) Když si potřebuju zapamatovat časování (momentálně budoucí čas), hodně mi pomáhá si tím do zblbnutí popsat A4. Napíšu si pod sebe třeba u slovesa „avere“ (mít):
          1. avrò
          2. avrai
          3. avrà
          1. avremo
          2. avrete
          3. avranno
          A u každého řádku to napíšu třeba 10x, jak v 1. třídě v písance, když jsme se učili psát. Je to sice na palici, ale pomáhá mi to dostat výraz „z ruky do hlavy“ :-)
          Bebe

  2. asi to bude znieť ako rúhanie, ale dalo by sa kávu nahradiť kakaom (nápojom)? Tiramisu mám rada, až na tú kávovú chuť, ktorú neznášam, kávu nepijem. Ale nie som si istá či by piškóty nasiakli kakao alebo aj obyčajné mlieko rovnako dobre ako kávu, čo je v podstate ochutená voda, Resp. ako veľmi rozmočené piškóty tam dávaš? Len na povrchu alebo komplet mokré, že sa skoro až rozpadajú v ruke?

    1. Tak na tohle nedokážu odpovědět, protože si to neumím představit :-D
      A piškoty nejsou vůbec rozmočené. Mrkni na rychlost namáčení i na video k Marcovi, Anni (čas 3:15). Vezmeš piškot, jen ho narychlo „obališ“ v kávě a dáváš pryč. Žádné rozpadání, ani nasáknutí se nekoná :-)
      Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *