Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový) – obrázkový návod

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Které recepty mám nejraději? Ty nejjednodušší! Takové, kde nehraje roli sem tam gram a čas přípravy vám nezabere víc, než následné hodování u stolu. Samozřejmě chápu, že někdo má kuchařinu jako koníček a tančit mezi sporákem a kuchyňskou linkou považuje za účelně strávený čas. Ale mě to moc nebere. Resp. bere, ale musím se na to do růžova vyspat, mít dobrou náladu, nesmí být erupce na slunci, nebo blbá konstelace hvězd. Nebo spíš – potřebuju mít pocit, že vařit můžu, ale nemusím.

Což je věc, na které se s chlapem naštěstí shodneme. Pravidelně rozhodně nevaříme a u sporáku stojí zrovna ten, kdo má náladu. Nebo kuchtíme i spolu. A buď vaříme jedno jídlo pro oba, nebo klidně dvě různá jídla současně. Moje drahá polovička je zarytý masožravec, zatímco já si z masa vystačím jen s rybami. Nezřídka se stává, že zatímco já si připravuju těstoviny a hromadu zeleniny na pánvi, chlap si chystá třeba karbanátky s kaší. A je to tak fajn :-)

Na druhou stranu jsou ale jídla, kterými nepohrdne ani jeden z nás. Ať už jsou to zapečené špagety, smažený květák, nebo pizza. Případně pečené brambory, které u nás frčí minimálně jednou do týdne. Je to strašně jednoduché jídlo, které vám na chystání zabere maximálně 5 minut, chuťově jde o fantastickou záležitost a dají se jíst buď samotné, nebo jako příloha. A jako bonus jsou i zdravé.

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Co si pamatuju z dětství, mívali jsme doma brambory vlastní. Však jsem se taky ze sbírání týden léčila, než jsem si dokázala sednout na židli bez bolestivého hekání. Kdo nezažil, ten bolest „bramborové nemoci“ nikdy nepochopí :-D Jelikož s chlapem žádné pole široko daleko neobděláváme, jsme odkázaní na supermarketový výdobytek moderní doby. V tomto případě nám supluje pole BILLA, poněvadž tento článek vzniká ve spolupráci s ní. A abyste neřekli, že vám tu od začátku dělám akorát chutě a nenabídnu nic k snědku, jdeme to rychle napravit a právě na pečené brambory vám dnes napíšu bleskový návod. A rozhodla jsem se přidat i tipy na 3 saláty, které doma děláme taktéž co chvilka.

Pečené brambory s česnekem

Suroviny:

  • 8-10 brambor (jestli máte doma kousky velikosti dětské hlavy, asi nebude od věci se zamyslet nad vybalancováním množství vs váha). Zhruba ale počítejte na 1 osobu 4 ks středních brambor. Pokud hlady nevidíte, přidejte 1-2 navíc.
  • 4 stroužky česneku
  • 5 lžic oleje
  • 1/4 lžičky soli

Veškeré uvedené množství surovin je variabilní. Můžete přidat česnek, olej i sůl. Nebo naopak ubrat. Nachystat víc brambor. Namísto soli použít grilovací koření, nebo bylinky. To je na celé přípravě geniální – že na přesné množství se prostě nehraje.

Postup:

1. zapněte troubu na 200°C
2. na plech si ustříhněte papír na pečení (není nutný, ale ušetří vám drhnutí nádobí)
3. brambory umyjte, ale neloupejte
4. brambory nakrájejte na zhruba stejně velké kousky. Jestli z nich uděláte měsíčky, kostky, nebo z nich vysocháte Betlém, to je na vás. Fantazii se meze nekladou
5. brambory vyskládejte na plech, slupkou dolů – nebudou se přilepovat
6. pečte do doby, než budou brambory měkké (30-40 minut cca? – prostě otevřete troubu, píchněte do brambory nožem, rozkrojte ji, ochutnejte a uvidíte)
7. mezitím si oloupejte stroužky česneku. Ty nastrouhejte (buď na „česnekáčku“ nebo na klasickém plechovém struhadle na jemno) a v hrnečku smíchejte se solí a olejem.
8. v momentě, kdy budou brambory upečené, ale ještě nebudou mít „kůrčičku“, plech vytáhněte a brambory potřete směsí oleje, soli a česneku. A hoďte znovu do trouby, na cca 10 minut. Plus mínus. Můžete zapnout i gril. Dobu dopékání odhadněte, podle toho, jak moc křupavý výsledek chcete. Jo a žádný stres s odhadováním doby, kdy brambory „očesnekovat“. Klidně můžete směs přidat už po čtvrt hodince pečení. Jak uznáte za vhodné.

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

A to je vlastně celé kuchařské kouzlo. Umýt brambory, nakrájet, naházet na plech, na 3/4 hodiny na ně zapomenout a přijít k hotovému. Tadááá! Samozřejmě za předpokladu, že vynecháváte česnek, protože se vám nechce větrat další dva dny barák. Pokud jste milovníci česneku, stejně jako já – minimálně jednu kontrolovací pauzu budete v průběhu pečení logicky absolvovat :-)

Saláty

A co slibované saláty? Ukážu vám 3 nejtradičnější, které můžete střídat do zblbnutí takřka ke všemu, co v kuchyni stvoříte. A vždycky budete za hrdinu, který nelenil a k obědu udělal i „něco navíc„. Tyhle tři jsem nevybrala náhodou – je na ně totiž stejný sladkokyselý nálev, který podle mě chutná snad každému a na ochucení konkrétních směsí se liší pouze v detailech.

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Základní nálev si pamatujte jako 3-2-1:
3 vrchovaté polévkové lžíce cukru
2 polévkové lžíce octa
1 zarovnaná čajová lžička soli

Základ využijete pro hlávkový salát, ledový salát, nebo salát z čínského zelí. Případně bude fungovat i v zeleninovém míchaném, nebo jiném. Jak vám to bude vyhovovat.

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Na rajčatový salát se základ ochutí 1-2 lžícemi oleje.

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Okurkový salát chce k základu přidat dvě špetky pepře (olejových ok v hrnečku si nevšímejte – míchala jsem předtím nálev na rajčatový salát a hrnek jsem jen vypláchla vodou – na výsledek to nemělo výraznější chuťový vliv :-)

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Máte všechno hotovo? Super! Na konec ale nezapomeňte na kýbl tatarky – bez toho nejsou pečené brambory ono. Mně dost vyhovují tyhle malé sáčkové na jednu porci, protože jsem tatarkový maniak a s velkou sklenkou bych si dokázala potykat na dvakrát! :-)

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový)

A co vy a brambory? Máte nějaký oblíbený recept? U mě ještě vedou bramboráky, kterých se můžu doslova a do písmene užrat. Pusťte mě na ně a já neodejdu od stolu, dokud je nespořádám! A na ně mám vlastně taky dost jednoduchý a za ty roky vymazlený recept „od oka“. Ten dáme zas příště :-)



4 thoughts on “Pečené brambory s česnekem + 3 saláty (okurkový, rajčatový, hlávkový) – obrázkový návod

  1. Jo, máš pravdu, strašně jednoduchý a tááák dobrý! já tedy používám oliváč a muškátový květ a přihodím většinou k pečení i žampion, květák, mrkev, cuketu…ale asi nejraději mám zapečenou variantu s rostlinou smetanou ;) jinak dnes jsem dělala bramboráky z cukety (+pár brambor) a výsledek docela dobrý :)

    1. Péti, při představě zapečených brambor se smetanou mi jen ukápla mlsná slina :-D Právě tahle kombinace mě stála pár kg navíc, protože jsem si jídlo jednu dobu tak strašně oblíbila, že jsem byla schopná sežrat sama celý pekáček :-D To byla taková dobrota! <3
      Bramborák z cukety? Ha! Píšu si a musím vyzkoušet! Děkuju za tip! :-* Já zatím testovala jen přidání červené řepy k bramborám a vyšly z toho růžové placky - ale taky skvělé! :-D
      Bebe

  2. Tohle jídlo miluju Bebe! Já se po bramborech můžu utlouct. Pečené, smažené, kaše… na všechny způsoby. :D zapečené brambory dělám nejčastěji, jen olej dávám pár kapek ještě před pečením a brambory v něm „obalím“ na plechu. Jinak s mou drahou polovičkou to máme stejně. Já kytkožravec s občasnou rybou on zapřísáhlý masožravec. :) taky vaříme spolu, když je k tomu příležitost. Mám i tip pro Tebe, jestli jsinto ještě nezkoušela. Moje maminka zbožňuje okurkový salát s tímhle sladkokyselým nálevem a přidává do něj smetanu. Zní to divně? Ale je to mňami :D

    Měj se moc krásně Bebe :*

    1. Taky je to moje oblíbená věc v kuchyni, Amaring. Brambory na milion způsobů! I když si dělám rajskou polévku – primitivní varianta alá „dám vařit brambory do rajčatového pyré a ochutím to solí, pepřem, octem a cukrem“, tak s bramborama nešetřím! :-D
      Jééé, takže i jinde to takhle funguje s vařením! :-) Mě chlap včera dokonce řekl, že kdyby měl žít bez masa, tak si snad začne okusovat i prsty na nohách, jak by mu flákota chyběla :-D
      Smetanu do salátu moc nemusím, ale třeba na zapékání je to ohromná lahoda! Akorát tenhle receptový orgasmus nemůžu provozovat moc často – mám pak plný šatník „kalorických“ trpaslíků, co mi po nocích na tajňačku přešívají oblečení na menší… :-D
      Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *