Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Kdybych měla pár slovy popsat svůj běžný denní jídelníček, napadly by mě okamžitě dva výrazy: „čerstvý“ a „sezonní„. Pokud je to jen trochu možné, postupuju při shánění ingrediencí na vaření tak, že jdu mrknout na zahradu, co se momentálně urodilo. A od toho se pak odpíchnu a popřemýšlím, co budu ten den jíst. Pak teprve píšu nákupní seznam a jedeme do obchodu. I tam si ale dávám pozor, co vlastně kupuju a nejdříve sahám po ovoci a zelenině, které pochází co nejblíž od nás. Primárně z České Republiky, až potom z blízkých okolních států. Nepočínám si při nákupu nijak fanaticky, že bych třeba u bedýnky rajčat z Maroka začala hystericky řvát něco o cestování zeleniny přes půl světa. Ne. Prostě jen upřednostňuju místní produkci, když to jde. Jak se píše v jedné knížce, co teď čtu – jen si vzpomeňte, jak jste unavení po několikahodinovém cestování vy – jak si asi musí připadat zelenina a ovoce…? :o)

Dnes mám pro vás ve spolupráci s BILLA recept, ve kterém využiju hromadu mých nejoblíbenějších surovin – tedy zeleninu, parmazán, olivový olej, česnek a bazalkové pesto. Můžete mít ledničku i spíž totálně „vykradenou“, ale pokud pravidelně doplňujete tyhle věci, něco z toho uvaříte vždycky. Ať už doma v troubě, nebo venku na grilu. Plus se hodí mít v zásobě balíček špaget, kousek sýra, nebo gnocchi. Ale o tom zase příště. Teď navzdory vedru předehřejeme na chvíli troubu (nebo gril) a nachystáme si jídlo, ze kterého se budete olizovat až za ušima! A jako vítaný bonus vám z něj nebude těžko! ;-)

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Co budete potřebovat

Na pečenou zeleninu:

  • lilek, rajčata, paprika, cuketa, cibule
  • olivový olej
  • oblíbené koření (já doma našla třeba na grilovaný hermelín :-)
  • papír na pečení (není nutný)
  • menší plech

Na plněné žampiony

  • balení žampionů (cca 2-4 střední žampiony na osobu – např. Česká farma)
  • bazalkové pesto (1 lžička – Clever prodává skleničku za 29 Kč)
  • přírodní sýr bez příchuti (cca 50 g na osobu – BILLA sýr má 120 g)
  • olivový olej (přiměřeně)
  • pepř (od oka)
  • sůl (od druhého oka)
  • česnek (1 stroužek)
  • parmazán (toho není nikdy dost!)

1. Ze všeho nejdříve si zapněte troubu na 200°C.

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

2. Zeleninu omyjte a nakrájejte na kousky dle libosti. Naskládejte na pečicím papírem vyložený plech (můžete i rovnou na plech), zalejte olivovým olejem a posypte kořením. A zatím na plech zapomeňte. Já si kvůli článku dala záležet i na barevnosti a skládání, protože se chlap vyjádřil v tom smyslu, že běžně to po upečení vypadá, jako kdyby zeleninu už někdo pozřel. Sprosťák :-D Tak aby to trochu vypadalo…

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

3. Žampiony omyjte a vyviklejte jim z kloboučku nožičky. A nakrájejte je (nebo nastrouhejte) najemno.

4. V misce smíchejte nakrájené žampionové nožky, sýr, rozmačkaný česnek, olivový olej, sůl, pepř a bazalkové pesto (můžete nahradit i hrstí nasekané bazalky). Já pesto využívám hodně i na pečivo místo másla, nebo do omáčky na těstoviny, takže se u mě v kuchyni neztratí.

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

5. Vzniklou směsí plňte žampionové kloboučky a naskládejte je na olivovým olejem vymazaný pekáček.

6. Naplněné žampiony bohatě posněžte parmazánem. Nešetřit!

7. Plech se zeleninou i pekáček s žampiony pečte cca 30 minut na 200°C. Vše je hotovo, až mají žampiony parmazánovou krustičku a veškerá zelenina je hezky měkká. Někdo ji má rád skoro až do křupkava, to už si ošéfujte sami. Mě stačí půlhoďka v troubě a řídím se podle toho, že je hotový lilek.

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

A to je vlastně celé vaření. Nakrájíte zeleninu, kterou doma zrovna máte a zalejete ji na plechu olivovým olejem. V misce narychlo smícháte pár dobrých věcí, naplníte jimi žampionové kloboučky, posypete parmazánem a všechno to šoupnete do trouby. Doby samotné přípravy bez pečení je tak 10-15 minut, když jste šikovní. V jednoduchosti je prostě krása :o)

A co v ledničce a ve spíži v létě nikdy nechybí vám? A vaříte v létě častěji v kuchyni, nebo se nehnete od venkovního grilu? ;-)

2 thoughts on “Pečená zelenina na gril + plněné žampiony

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *