Food

Štrúdl (recept pro začátečníky)

Pokud zrovna kuchtím něco nového, začátek je stejný – třepou se mi ruce, abych něco nepodělala, zuby nehty se držím receptu a během pečení/vaření mám oči přilepené na spotřebiči a nehnu se z kuchyně. Jakože kdyby začalo něco hořet, tak ať vím, že mám popadnout kočku a utíkat. Až pak zjistím, že je to vlastně jednoduché a příští pokus už je suverénní, přičemž suroviny i dobu pečení si začnu různě nahrazovat a vylepšovat.

Pořád mám v živé paměti, když se mi loni podařilo poprvé upéct štrúdl. Vlastnoručně, bez cizí asistence a dohledu. Byla jsem na sebe hrdá, jako kdybych zdolala Mount Everest a sebevědomí mi narostlo, že jsem málem neprošla dveřma. Napadlo mě proto, že v dalším článku ze seriálu „mám 3 michelinské hvězdy, proto spolupracuju s BILLA na receptech„, bych se mohla pustit právě do štrúdlu. Sama miluju začátečnické foto recepty rozepsané do podrobností a berou mě mory z výrazů typu „až zásmažka zrůžoví„, nebo „zesklovaťte cibulku na oleji„. A tak jsem se rozhodla pojmout mé vaření jako zaručený návod, jak s vařečkou v ruce jednoduše uspět napoprvé a sklízet uznalé poplácávání po zádech od spokojených strávníků. Žádný pokus-omyl!

Štrúdl (recept pro začátečníky)

A teď už jdeme statečně na věc! Na 2 nohavice štrúdlu budete potřebovat:

2 ks chlazené listové těsto
3 jablka
2 hrsti rozinek
skořice
strouhanka
moučkový cukr

plech na pečení
nůž
struhadlo
kolečkové vykrajovátko (není nutné)

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 25-30 minut

1. Ze všeho nejdřív si předehřejte troubu na 180°C.

2. Než se začnete zabývat čímkoli dalším, dejte si namočit rozinky do misky s vodou. Množství rozinek je orientační (2 hrsti), záleží hlavně na vaší chuti – buď přidat, nebo ubrat jen na 10 rozinek, na tom až tak nesejde a je to silně variabilní. Případně je lze vynechat úplně. Jo a rozinky se máčí dopředu ve vodě proto, aby nebyly ve štrúdlu vysušené, ale hezky šťavnaté a měkké.

Štrúdl (recept pro začátečníky)Štrúdl (recept pro začátečníky)

3. Vytáhnětě si z ledničky chlazené listové těsto. Já kupovala v BILLA jejich značkové, už připravené na pečicím papíře (cena za 1 ks je 27 Kč) a jestli jste úplní začátečníci, to samé doporučuju i vám. Těsto vytáhnete z igelitového obalu a rozložíte (rozmotáte) na kuchyňskou linku. A to je vlastně celá práce. Odpadá nutnost rozválet těsto do ideální tloušťky a rozměru a u toho se rozčilovat, že se trhá, lepí, nebo že hmota odmítá spolupracovat. Všechno už máte hotovo. A tím, že je těsto rovnou na pečicím papíře, máte vyřešený i přesun naplněného štrúdlu na plech. Vezmete papír za oba konce, štrúdl šoupnete, kam potřebujete a nazdar. A jako bonus nemusíte drhnout ani plech po pečení. Samé výhody :-)

4. U 3 středních jablek (nebo 4 menších) oloupejte nožem slupku a jablíčka nastrouhejte na hrubém struhadle tak, aby vám zbyly jen ohryzky. Když jsem recept fotila, počítala jsem, že budou dvě jablka stačit, ale tři jsou na dvě nohavice ideální. Jo a je dobrý nápad je po nastrouhání trochu vymačkat – občas se stane, že jablíčka mají hodně vody a během pečení šťáva ze štrúdlu vytéká. Tak proto. Nehroťte mačkání přes sítko, jednoduše na talířku přimáčkněte ruku na nastrouhanou směs a trochu ji nad dřezem (nebo skleničkou) zmáčkněte, aby přebytečná šťáva vytekla. Žádné složitosti s tím.

Štrúdl (recept pro začátečníky)Štrúdl (recept pro začátečníky)

5. Nachystaný plát těsta posypte skořicí. Nestresujte se s množstvím, vemte to od oka, na tom se nedá nic pokazit. Na obrázku zhruba vidíte, kolik stačí. Pokud chcete víc, nebo míň – to je na vás.

6. To samé následuje s moučkovým cukrem. Tento krok je možné úplně vynechat, pokud chcete co nejmíň sladkou variantu.

7. Opticky si plát těsta rozdělte na tři pásy a do toho prostředního vyskládejte nastrouhaná jablka.

8. Jablíčka posypte trochou strouhanky. Stačí 1-2 lžíce. Tip mám od maměnky a dělá se to proto, abyste ošéfovali, když jsou jablíčka echt vodnatá a nechcete, aby díky šťávě štrúdl nabobtnal a popraskal. Strouhanka přebytečnou vodu „vypije“.

9. Následuje posypání skořicí.

10. A jestli chcete, posypte jablíčka znovu i moučkovým cukrem.

Štrúdl (recept pro začátečníky)Štrúdl (recept pro začátečníky)

11. Buď nožem, nebo kolečkovým vykrajovátkem rozdělte boční strany těsta na šikmé proužky. Vykrajovátkem to jde líp, nožem si dejte pozor, abyste těsto moc netahali a tím ho nepotrhali.

12. Začněte štrúdl zavinovat/zaplétat. Překládejte přes sebe vždycky dva protilehlé pásky. Není to matematická olympiáda, ani start raketoplánu, takže zachovejte klid, když vám proužky nevyjdou do počtu a přeložte je, jak vám to vyjde. Jo a trochu umáčkněte oba konce, ať jablka nevypadávají. Kdyby vám to celé trvalo extra dlouho (třeba když u toho fotíte postup :-) a těsto se začalo lepit, stačí si prsty poprášit hladkou moukou a zas to půjde dobře.

Štrúdl (recept pro začátečníky)Štrúdl (recept pro začátečníky)Štrúdl (recept pro začátečníky)

13. Jestli děláte 2 štrúdly, stejný postup uplatněte i na druhou nohavici. Hotovo? Super, teď je správná chvíle celé dílo na pečicím papíře přesunout na plech a šoupnout do trouby vyhřáté na 180°C. Doba pečení je 25-30 minut. V tomto rozmezí můžete štrúdl kdykoli vytáhnout a bude hotový a dobrý. Záleží na tom, jak moc chcete, aby zezlátnul (v překladu – chytil barvu do hněda). Jestli chcete štrúdl blonďatý, stačí mu 25 minut.

14. Jakkoli vás láká se na upečenou dobrotu vrhnout těsně po vytažení z trouby, odolejte choutkám a počkejte, až zchládne. Jednak si nepopálíte prsty a pusu, druhak se vám bude i líp krájet. Jo a finta – jestli se chcete blýsknout před babičkou k nedělnímu kafi i s pocukrováním a zrovna nevedete doma cukřenku, nasypte trochu moučkového cukru do bylinkového sítka na čaj a sypte přes něj.

Štrúdl (recept pro začátečníky)Štrúdl (recept pro začátečníky)Štrúdl (recept pro začátečníky)

Tadáááá. A ani to nebolelo, co? :-)

Až si budete jistí v kramflecích a stanou se z vás štrúdloví profíci, můžete začat experimentovat s náplní. Babička do štrúdlu k rozinkám přidává i oříšky a tvaroh. A výsledek je bombastický! Anebo můžete oříškama posypat těsto nahoře. Případně konce pásků těsta při zavinování ohýbat nahoru, aby byly křupkavé. A vnitřek namísto skořice posypat perníkovým kořením. A rozinky namočit do rumu. Anebo to postavit úplně celé na hlavu a vymyslet si slanou variantu se špenátem, sýrem, apod. Těsto máte pořád stejné, dobu pečení taky. Experimentům zdar! :-)

A jak děláte štrúdl vy? ;-)

oddelovnik
BILLA
Web: www.billa.cz
Facebook: @CZBilla
Instagram: @billa_cz

Líbil se vám článek? Přišel vám užitečný? Sdílejte ho dál! :-)

Komentujte

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.