Food

Bramboráky (recept pro začátečníky)

I když jsem se s nimi zatím nikdy nesetkala, je dost možné, že tam někde venku vážně existují. Jen si to neumím představit. Opravdu totiž neznám člověka, který by neměl rád bramboráky! Neděláme je doma často, aby se nám jídlo „neojedlo“ a nezevšednělo, ale když už na ně dojde řada, pořádně si je užijeme! Bramboráčků nasmažíme takovou hromadu, že se po jídle ani jeden z nás přes pupek nesehne pro ovladač k televizi a pak se dohadujeme, kdo je víc pohyblivý, aby šel udělat kafe na lepší trávení :-D

A poněvadž jde o jedno z mých zamilovaných jídel, které snad nikdy nikde neodmítnu, rozhodla jsem se ho zvěčnit i na blogu. Ve spolupráci s BILLA jsem připravila recept, který jsem opět pojala tak, aby podle něj zvládl uvařit i naprostý kuchařský amatér. A rozhodla jsem se přidat i bonusovou verzi, kterou jsem náhodou vymyslela, když se mi v ledničce krčila poslední červená řepa a já nevěděla, do kterého jídla ji honem přidat, než zgumovatí úplně.

Bramboráky

Takže – jste připraveni si dnes zaslintat nad klávesnicí? Vařečky do ruky a jdeme na to! :-)

Na základní bramboráčky potřebovat tyto suroviny:

  • brambory (v BILLA jsou na výběr tři varné typy brambor od značky Česká Farma – jsou značené A, B, C. Nejvhodnější na bramboráky jsou prý „céčka„, protože jsou nejvíc moučné. No chybu neuděláte ani u typu B, které jsou nejvíc univerzální – zvlášť, když berete dvoukilovku a chcete brambory využít nejen na placky, ale i jako přílohu, do polévky, guláše, aj.).
  • hladkou mouku
  • 2 vajíčka
  • majoránku
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

V případě „řepné“ obměny si nachystejte i jednu menší červenou řepu.

A taky není od věci v kuchyni sehnat:

  • teflonovou pánev
  • něco, čím budete při smažení bramboráčky obracet (já zvládám se 2 vidličkami, ale chce to trochu praxe, abyste nepoškrábali pánvičku)
  • struhadlo
  • mísu na těsto
  • lis na česnek (dá se nahradit struhadlem)
  • vařečku na míchání těsta
  • lžíci na dávkování placiček na pánev
  • talíř s papírovou utěrkou na hotové placky

BramborákyBramboráky

Než začneme se samotným postupem, ráda bych vysvětlila, proč je v seznamu surovin uvedeno konkrétní množství jen u vajíček. Dřív jsem se snažila podle různých receptů množství brambor i mouky odvážit a vychytat poměr. Ale velmi záhy jsem zjistila, že to dost dobře nejde a nejlepší je jet „od oka“ a „přiměřeně„. Vůbec se toho nebojte, na receptu není co podělat. A 99% problémů s trháním těsta při smažení prostě vyřeší přisypání hladké mouky. Vážně :-)

Také některé z vás možná zarazí, že je recept bez mléka. Jestli jste zvyklí mléko přidat, prostě ho přilejte třeba namísto vymačkané vody z brambor (kterou já nechávám). Jo a kdybyste chtěli extra kouzlit se surovinami a stvořit z bramboráků veganskou verzi (bez mléka a vajec), doporučuju vajíčka nahradit mletým lněným semínkem. Jelikož po namočení lepí jak blázen, těsto bez problémů udrží pohromadě a prostě to funguje :-)

Postup

1. ze všeho nejdřív si oloupejte brambory. Množství nechám na vás a je libovolné. Můžete si udělat jen dvě velké placky z 1-2 brambor (a 1 vajíčka). Anebo brambor oloupejte celé 2 kila. To je čistě na vás. Zbytek surovin se snadno přizpůsobí „za pochodu“. Já zvolila zlatou střední cestu a slupky jsem zbavila 9 středních brambor.

BramborákyBramboráky

2. oloupejte česnek. A rovnou i červenou řepu, pokud se chystáte experimentovat s chutí :-)

3. nastrouhejte brambory na struhadle. Můžete komplet na jemno, nebo půlku na hrubo, půl na jemno. To záleží na vás. Nastrouhejte i česnek (nebo prolisujte v lisu) a na jemno i červenou řepu.

BramborákyBramboráky

4. jelikož můj chlap jí červenou řepu jen v boršči, dělávám dvě těsta. Jedno s řepou pro mě a jedno bez řepy pro něj. Takže k bramborám v tomto kroku přidám vajíčka, majoránku, česnek, sůl a pepř. A pořádně zamíchám.

5. oddělím cca třetinu těsta do jiné mísy a přimíchám k němu řepu. Zbylé dvě třetiny budou bez řepy.

6. každé těsto už dodělám zvlášť a přimíchám k němu tolik mouky, kolik je třeba. Chápu, že za takové konstatování by mě někteří z vás nejradši přetáhli pánvičkou po hlavě, ale věřte mi – opravdu poznáte, kolik mouky je akorát. Někteří slévají z brambor vodu a místo ní přidávají mléko. Já ne. A tak vždycky přisypu trochu mouky, zamíchám, hodím očko, jestli je to akorát. Když je těsto moc řídké, přidám další lžíci mouky. Výsledek by měl odpovídat zhruba řeckému jogurtu. Pak se s těstem nejlíp pracuje a netrhá se při smažení.

BramborákyBramborákyBramborákyBramboráky

7. pokud máte dojem, že v těstě je málo majoránky a česneku, ještě obě ingredience přidejte. Nebojte se toho a nešetřete. O správném bramboráku ví díky česneku ještě lidi o dvě ulice vedle :-D

8. na pánev si nalejte cca 0,5 cm oleje. Přesné mililitry nehroťte, přidat se dá vždycky.

9. jakmile bude pánvička správně rozehřátá (vhodíte do ní ždibek těsta a on se začne okamžitě smažit), můžete tvořit bramboráčky. Na první várku doporučuju spíš menší placičky, ať můžete výsledek ochutnat a zjistit, jestli není třeba je víc dochutit (sůl, majoránka, česnek).

BramborákyBramborákyBramborákyBramboráky

10. bramboráček obracejte v momentě, kdy zmizne většina syrového těsta z vrchní strany. A je hotový tehdy, až je celý zlatavý a vypadá propečeně a nikde není syrově „blonďatý„. Osmažené bramboráčky dávejte na talířek s papírovým ubrouskem, který vysaje přebytečný olej.

Shrnutí postupu

  1. oloupat brambory, česnek a řepu
  2. vše nastrouhat
  3. přidat k nastrouhané zelenině 2 vejce, majoránku, sůl, pepř
  4. pořádně zamíchat
  5. přidat mouku a stvořit konzistenci jak řecký jogurt
  6. rozpálit olej na pánvi
  7. usmažit bramboráčky
  8. nezapomenout se pochválit! :-)

A na jaký recept na bramboráky byste přísahali vy? Děláte ho stejně, nebo úplně jinak? Dejte vědět v komentářích, ať mám příště co zkoušet! :-)

oddelovnik
BILLA
Web: www.billa.cz
Facebook: @CZBilla
Instagram: @billa_cz

Líbil se vám článek? Přišel vám užitečný? Sdílejte ho dál! :-)

2
Komentujte

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

nejnovější nejstarší
Amaring
Amaring

Ahoj Bebe, hlásím je jako ta podivná bytost, která bramboráky dvakrát nemusí a jím je jednou za několik let :D nicméně pro chlapy v rodině je vařím ráda. Dělám je jako ty, bez mléka, zato ale přidávám špetku drceného kmínu. :) a když je smažím, tak na každý bramborák dám jen kapku oleje a „těsto“ na bramboráky roztírám do tenkých velkých placek, jsou pak pěkně křupavé :)
Recept z červenou řepou nezní vůbec špatně a budu ho muset vyzkoušet. Třeba mi zachutmají víc, než ty klasické.

Měj se moc hezky :***