Kulinářské BIO oleje Altho – Bazalka, Tymián a Pesto

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Seberte mi v kuchyni vařečku – budu míchat lžící, nebo klackem. Vemte mi hrnce – začnu kuchtit na grilu v miskách. Ale nechte mi zmizet láhev olivového oleje a jsem nahraná. Sedla bych si venku na obrubník před barák a plakala, že s vařením je konec a co já si teď nebohá počnu…?!

Že přeháním? Kéž by :-) Po olivovém oleji sahám minimálně jednou denně během chystání jídla (studeného či teplého). Je to nepostradatelný inventář kuchyně. Zlatý poklad s nazelenalým podtónem smaragdů. Zářivý maják na kuchyňské lince. Jistota, že ať se tam venku děje s jídlem cokoli, doma bude vždycky čekat kouzelná lahvička, která pohladí chuťové pohárky a vyléčí 9 z 10 neduhů. A je chuťově nenahraditelná! Olivový olej přidávám nejen do salátů, ale dochucuju s ním polévky, zeleninu na pánvi, těstoviny, pizzu, pečivo, cokoli. Nebo ho chutnám jen tak na lžíci. Protože je boží.

A teď si představte, že za vámi někdo přijde s tím, že: „Hele Bebe, víš, jak se můžeš utlouct po oliváči? Si představ, že existuje do kuchyně vychytávka, kdy se ten nejkvalitnější extra panenský olivový olej v BIO kvalitě smíchá s několika kapkami esenciálního oleje z bylin, nebo koření, zavře se to do lahvičky se sprejem a používá se na dochucení jídel. Co ty na to?“ Podlomily se mi kolena, rozšířily zorničky a spustil se Pavlovův reflex. To byla má reakce :-D

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Pamatujete ještě na květové hydroláty od Laboratoire ALTHO? Stejná značka vyrábí i sortiment kulinářských bio olejů, které ve 24 různých příchutích nabízí e-shop Bio Bachovky (jop, tam jak se prodávají i chytré květové esence na odstranění všelijakých psychických potíží). Oleje se používají tak, že se jídlo (ideálně hotové, nebo téměř hotové) ochutí vybraným olejem. Možných kombinací je bezpočet a záleží čistě na vaší fantazii, kde který olej (nebo více najednou) použijete. Jen upozorňuju, abyste byli s dávkováním opatrní – jsou poměrně silné a stačí 2-3 stříknutí, aby se vybraná bylinka nebo koření projevily na výsledku.

Každá lahvička má sprejový dávkovač. Žádný mlhavý rozptyl ale nečekejte, sprej dávkuje tenkým proudem. Na každé zmáčknutí až na doraz vám sprej dopřeje cca 3-5 kapek oleje.

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto
Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto
Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Za posledních 5 týdnů, co kulinářské oleje testuju, jsem je propašovala, kam se dalo. A řeknu vám – tohle je jiný level vaření! Jak jsem byla ze začátku opatrná a hodně se rozmýšlela, jestli se bude ten který olej hodit… Postupem času jsem se s tím přestala párat, „flákla“ jsem je, kam mě napadlo a objevila tím netušené chutě! V prvním článku vám dnes ukážu, kde jsem použila oleje: Bazalka, Tymián a Pesto. Příště se zase jukneme na Kardamom, Estragon a Barbecue. Jo a jeden chytrý tip – pokud si chutí olejů a jejich použití v konkrétním receptu nebudete jisti, prostě si trošku oleje stříkněte do dlaně a ochutnejte. Hodí se? Šup tam s ním! Nehodí? Ochutnejte jiný. Časem už budete vědět i bez ochutnávání.

BAZALKA kulinářský bio olej

Bazalka je chuťově velmi univerzální a asi vám bude činit nejmenší problém ji k čemukoli přimíchat. Jednoduše s ní ochuťte jakékoli jídlo, kam byste přidali i bazalku čerstvou. Případně postavte zažité zvyky na hlavu a otestujte ji v jídlech, kam by vás nikdy nenapadlo ji přidat. Já takhle prubla dýňovou polévku a už si ji asi bez bazalky neumím představit :-D

BAZALKA kulinářský bio olej

TYMIÁN kulinářský bio olej

Je ze všech třech nejvýraznější a dala bych si s dávkováním velký pozor. Při prvním použití začněte raději od jednoho zmáčknutí pumpičky a kdyžtak po ochutnání jídla přidejte. Chuť je velmi autentická, výrazná, aromatická a pokud olejík ochutnáte samotný, určitě mi dáte za pravdu, že je to jako rozžvýkat celou větvičku tymiánu :-)

Tymián kulinářský bio olej

PESTO kulinářský bio olej

Je to kombinace česneku a bazalky a mě až teď při psaní napadlo, že by se olej dal dokonce využít jako náhrada čerstvé majoránky. Něco v chuti mi ji strašně připomíná. Jelikož s česnekem i bazalkou vařím velmi často, nakonec jsem tento olej přidávala do jídel nejvíc.

Pesto kulinářský bio olej

Tipy, kde oleje využít

Až když jsem sbírala fotky pro článek, které jsem v průběhu cca měsíce nafotila, došlo mi, že jde o zajímavý průřez mým jídelníčkem. Žádné z následujících jídel jsem nechystala jen kvůli článku, ale snažila jsem se o opak – vpašovat nové chutě do jídel, které běžně vařím a dát jim nový kabátek, abych se nenudila. Snad jediné, co mě zarazilo, tak že jsme dost dlouho neměli žádnou rybu. Tam bych mileráda vyzkoušela Tymián, tak třeba příště.

Klasika nad klasiky – bazalka vs čerstvá zelenina. Na tom se nedá pokazit vůbec nic. Můžete bazalkový olej stříknout přímo na krájenou zeleninu, nebo jej přidat do nálevu z olivového oleje a balsamica a teprve pak s ním jídlo ochutit.

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Moje častá varianta večeře, nebo oběda – na cibulce a čerstvém pórku osmahnu mraženou zeleninu a jako oblohu udělám brambory v páře ve slupce. Miluju podobné jídlo a za ty roky se mi ještě nepřejedlo. Jediné, čím dochucuju, je sůl a pepř. Tentokrát jsem do hotového jídla vyzkoušela přidat i tymiánový olej a bylo to velmi zajímavé! Jako kdyby vám skrz otevřené okno do pokoje foukl větřík přes bylinkový záhonek. Voňavé, odlehčené, nezvyklé. Bavilo mě to! :-)

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Uvařila jsem dýňovou polévku, jako vždy. Na cibulce jsem chviličku smažila pokrájené kousky dýně Hokkaido, zalila je vodou a vařila do změknutí. Přidala jsem sůl, pepř a strouhaný muškátový ořech. Pak mě napadlo polévku ozvláštnit čerstvě prolisovaným česnekem a bazalkovým olejem. Výsledek? Jako kdybych jedla hrachovou kaši z masového vývaru. Ale bylo to strašně dobré, určitě doporučuju vyzkoušet! :-)

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Další z kuchařských evergreenů? Základ na pánvi – olivový olej, cibulka, česnek. Přidala jsem k nim trochu sušených rajčat naložených v oleji s oreganem, vmíchala celozrnné špagety a výsledek ochutila bazalkovým olejem a solí. Luxus!

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto
Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Pozdní rychlo-večeře z toho, co dům dal. Římský salát smíchaný s rukolou, paprikou a sušenými rajčaty naloženými v oleji s oreganem. To celé zalité olivovým olejem a ochucené bazalkovým olejem. A chorvatské vínko a jedny z posledních rajčátek ze zahrady jako bonus. Ňam!

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Že musí být tvarohová pomazánka jen se sušenou červenou paprikou? Pchááá! Do tvarohu jsem na kousíčky nakrájela cibulku a hrst čerstvé bazalky, přidala sůl, pepř a 3 stříknutí Pesto oleje. Rychle hotové a ukrutně dobré!

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Gnocchi miluju! A zapékané úplně nejvíc! Dělám je tak, že na oleji osmažím na drobno nakrájenou cibulku s česnekem. Přidám vybranou zeleninu (paprika, mrkev, cokoli jiného, co je zrovna po ruce), k tomu přihodím plechovku loupaných rajčat a ochutím solí a pepřem. Mezitím si dám nahřát troubu na 180°C a uvařím gnocchi, což je bleskovka – stačí jim 2-3 minutky ve vroucí vodě. Jakmile jsou gnocchi uvařené, přidám je ke směsi na pánvi – aby nebyly během pečení suché. Celé dílo po 2 minutách na sporáku vypnu a ochutím bazalkovým olejem. Předělám do zapékacích misek, pokladu na plátky nakrájenou mozzarellou a dám zapéct na cca 20 minut. Výsledek je tak dokonalý, že nebudete chtít, aby jídlo kdy skončilo :-D

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto
Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto
Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Další variace na téma: já, zelenina a špagety :-) Dost často si kupuju vaničku mrkve, kterou ale ne vždy stíhám spotřebovat na salát. A tak ji pokrájím na tenká kolečka a osmažím na olivovém oleji spolu s česnekem. Tentokrát jsem přidala i sušená rajčata naložená v oleji a velkou hrst rukoly. A na dochucení na konec tymiánový olej. A něco málo fotogenických lístků čerstvé rukoly a kousek parmazánu ;-)

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto
Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Pizzu u nás dělá chlap, protože já mám z kynutého těsta respekt a ještě jsem nesebrala odvahu k bližšímu seznámení. Celé dílo je jeho, já výsledek jen pomohla spapat :-D Drahá polovička těsto na pizzu ochutila Pesto olejem a jako povím vám – málem jsem prodřela talířek a ještě dlouho si olizovala prsty! Ta chuť byla úžasná! ÚŽASNÁ!

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto
Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Univerzální základ – olivový olej, cibulka, česnek. K tomu jsem přidala papriku a plechovku loupaných rajčat, sůl a pepř. Do hotové omáčky pak Pesto olej. A na špagety parmazán. Omňomňomňom… :-)

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto
Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto
Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

Na konec jsem si nechala tip na jídlo, na kterém si ujíždím poslední týdny a nemůžu se ho dojíst. V hrnečku nebo misce smícháte 4-6 lžic olivového oleje, lžíci balsamico octa, sůl a pepř. A přidáte libovolný Altho olej – bazalku, tymián, Pesto. Nebo kterýkoli jiný, to je vlastně fuk (teď zrovna jsem u psaní na svačinu otestovala i Estragon :-). Všechny budou vynikající. Pořádně zamícháte. A do výsledku si namáčíte čerstvé pečivo. Ideálně nadýchanou křupavou bagetku pokrájenou na šikmé plátky. Tenhle tip ale nemám ze své hlavy – četla jsem ho v knížce Bella Figura od Kamin Mohammadi. Akorát vás varuju – jestli olivový olej milujete, po tomto jídle ho začnete kupovat ne po litrech, ale po sudech :-D

Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto
Kulinářské BIO oleje Altho - Bazalka, Tymián a Pesto

A to by bylo prozatím všechno :-) Máte s kulinářskými bio oleji Altho nějaké zkušenosti? A napadá vás, kam by se daly ještě přidat? Všechny tipy do komentářů, prosím! ;-)

4 thoughts on “Kulinářské BIO oleje Altho – Bazalka, Tymián a Pesto

  1. Ahoj Bebe :)

    Dávala jsem kus tvého posledního receptu přečíst svojí polovičce, co si o tom myslí. Neříkala jsem mu, kdo to psal nebo od koho to je. Chvilku se nad tím zamýšlel a pak se zeptal „To psala Bebe?“ (ví, že Tě čtu a občas mu dávám kousky článků čist). Byla jsem na něj tak pyšná! :D a prý máme velmi podobné chutě. Cituji „ehm, ten ocet…“ :D
    Jinak se přiznám, že tenhle koncept vidím poprvé. Rostlinný olej s esenciálními, ale pro použití do kuchyně? Pecka! Já bych ten pesto olej zašlehala do tvarohu a natřela na chleba. Mňam… :)

    1. Ahoj Amaring,
      to mám tak čitelný digi-rukopis? :-D Tak že převelice zdravím i Tvou drahou polovičku – zaslouží pochvalu! :-))
      Do tvarohu je to velice dobré! Však od doby, co mám olejíky doma, bez nich tvarohovou pomazánku nedělám a pořád zkouším, jaká kombinace bude nej. Dřív jsem dělala klasiku – tvaroh, cibulka a koření (červená paprika, sůl, pepř, drcený kmín). Ale teď ji zkouším ozvláštnit pestem, pak bazalkou, nebo i estragonem! Barbecue variantu nechávám chlapovi, protože chutná hodně „masově“, či jak to říct. Zkusím tomu dát šanci třeba u pečené zeleninky :-)
      Bebe

      1. Myslím, že máš docela typický styl psaní. Taky je to jeden z důvodů, proč Tě tak ráda čtu. :)
        Barbecue chutná masově říkáš? Hmm a myslíš, že by to šlo použít jako… masové dochucení do bezmasých pokrmů? Dává ta věta doufám smysl? :D

        1. A to se moc hezky čte, Amaring! Děkuju! :-* ;-)
          Určitě šlo – jsem si takhle pár dní zpátky dochucovala nakrájenou okurku na talíři k toustům. A jako dobré! A chlap zkoušel s olejem ochutit smažené brambory a taky se po nich jen zaprášilo – jsem mu půlku snědla :-D
          Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *