Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

Za dnešní recept vděčím loňským povodním. Ze zahrady jsme měli veřejné koupaliště, kdykoli se z nebe spustily lijány vody. Na prd? Ano i ne. „Ano“ asi nemusím dále rozebírat – nejspíš si to umíte představit sami. A proč „ne“? Velké vodě totiž stála v cestě jabloň. A jelikož celé léto dostávala extra vydatnou zálivku, od radosti nám na podzim nadělila jablek, že jsme nevěděli, co s nimi :-)

V té době jsem ještě neměla sušičku na ovoce, takže jsem jablíčka naskládala na plechy a sušila v troubě. Ovšem tímhle stylem zpracujete cca 3 kýble jablek, než vám z toho půjde hlava kolem a brzy nebudete mít zásoby křížal kde skladovat. Co s tím zbytkem?! Napadlo mě další jablka oloupat, nastrouhat do krabiček a naskládat do mrazáku. Když pečete štrúdl, nebo děláte tvarohového „Míšu“ s piškoty – jako když najdete. Stačí večer krabku vytáhnout a ráno máte bez práce jablíčka nachystaná. Co mi ovšem dělalo vrásky na čele, tak jablečné slupky, kterých mi zbyla na kredenci celá hromada. Boha jeho, přece je nevyhodím do koše! To by byla škoda! A napadl mě hokus pokus. Prohnala jsem slupky mixérem, rozsekala je na kousíčky, naskládala na pečicí papír na plech a v troubě usušila. Suché šlupečky jsem smíchala s kousky drcené skořice a pro výraznější chuť zasypala i skořicí mletou. A vznikl vynikající sypaný čaj, za který mi hlavně maměnka málem utrhla ruce :-D

I napadlo mě, že stejný problém s kvantem jablek možná řeší i někteří z vás, a tak jsem se o chytrý recepis na čaj rozhodla podělit v rámci svého michelinského kuchařského okénka ve spolupráci s BILLA.

Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

Kombinace „jablko a skořice“ je jasná. Ale! Vymyslela jsem geniální vylepšení, které se dá rozšiřovat a obměňovat do aleluja. Pro mou dnešní verzi „jablečný čaj se skořicí a citronem“ budete potřebovat jen pár věcí.

Suroviny

  • jablka
  • 1 citron (ideálně v BIO kvalitě, ať můžete použít i kůru – já brala síťku od privátní značky BILLA – naše BIO)
  • celá skořice
  • mletá skořice

Proč zrovna citron? Stává se vám taky, že se vám během louhování čaje udělá na hladině takový divný škraloup? A ten zabarví hrneček, který jde strašně blbě umýt? Bylo mi řečeno, že za to může tvrdá voda. Možné je všechno. Každopádně když do čaje přidám citron, žádný škraloup ani špinavý hrnek se nekoná. Takže ho dávám skoro všude. A navíc mi čaj s citronem i víc chutná :-)

Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

Postup

1. jablka i citron umyjte. Jablíčka zbavte jádřinců, citronu odkrojte kraje.

2. citron pokrájejte na malé kousky. Jablíčka krájejte buď na drobné kostičky, nebo nasekejte v mixéru na drobno. Bacha, ať z nich neuděláte přesnídávku. Jo a než se zeptáte – každé ovoce suším zvlášť, protože ne všechny druhy se usuší stejně rychle. Teoreticky by to nutné nebylo a víc asi záleží na tom, co přesně sušíte. Jestli je to podobné ovoce, jako třeba hruška + jablko, nebo pomeranč + citron, je to samozřejmě fuk a smíchat je můžete rovnou.

Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

3. nasekané kousky naskládejte na pečicí papír buď do sušičky, nebo na plech do trouby.

4. sušte na 50-60°C. Pokud se vám podaří rozprostřít ovoce do tenké vrstvy, máte do dalšího dne všechno usušeno.

5. suché ovoce smíchejte.

6. v hmoždíři rozdrťe několik kousků skořice a přidejte je k ovocné směsi

7. pro výraznější chuť a vůni je možné přidat i skořici mletou – množství je čistě na vašem uvážení

Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

Samotná příprava šálku čaje se nijak neliší od toho kupovaného. 2-4 lžičky směsi zalejete horkou vodou a necháte 5-10 minut louhovat. A ovoce po vylouhování můžete bez obav sníst lžičkou.

A to je vlastně celé kouzlo. Ovoce stačí rozsekat, usušit, smíchat s kořením a hotovo dvacet. Geniální je, že do vaší směsi můžete přidat, cokoli vás napadne. Určitě není nutné držet se striktně jen 2 surovin. Máte rádi rozinky? Nebo pomeranč, hrušku, maliny, ostružiny, borůvky, jahody, brusinky? Fantazii se meze nekladou a cokoli budete chtít, můžete přidat. Nebo třeba hřebíček, badyán, vanilku, lékořici, zázvor. Experimentujte s chutí a najděte si svou oblíbenou kombinaci!

Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

Recept: Jablečný sypaný čaj se skořicí a citronem

Super je, že vždycky víte, co čajík obsahuje. A taky se dá takový čaj použít jako echt voňavý osobní dáreček.

Nějaké vlastní tipy na domácí sypaný čaj? Objevili jste nějaké zajímavé kombinace? Podělte se v komentářích! ;-)



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *