Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)
Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

V prvním článku, který jsem psala cca tři týdny zpět, jsem vám ukázala zajímavou kulinářskou novinku do kuchyně – kulinářské oleje Altho. Francouzská specialitka, která spatřila světlo světa kouseměk od města Toulouse, v Monfort. Obsah každé lahvičky je tvořen extra panenským olivovým olejem v bio kvalitě a jedním, nebo více esenciálními oleji z koření, ovoce, semínek či bylin. Každá lahvička má sprejový dávkovač. Na každé zmáčknutí až na doraz vám sprej dopřeje tenoučkým proudem cca 3-5 kapek oleje.

K čemu kulinářské oleje Altho využít?

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že hlavně pro objevování nových chutí, ozvláštnění stávajících receptů, nebo vymýšlení nových. Oleje se dají použít jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Nejvíce ale chuť, vůni i přínos oleje oceníte při dochucení už hotového jídla – vůbec nic se samozřejmě nestane, ani když po něm sáhnete v průběhu vaření.

Jen počítejte s tím, že tepelná úprava prý může snížit obsah bioaktivních látek, které jsou prospěšné pro organismus. Tohle moudro nemám ze své hlavy, vyčetla jsem ho přímo v popisku jednoho z olejů. Jop, já vím, že je vždycky “rizoto” používat cizí “termity”, ale určitě jste o “bioaktivních látkách” už určitě taky slyšeli. Minimálně ve chvíli, kdy se váš známý pokřižoval a vyděšeně si odplivl vaším směrem, když jste se zmínili, že jiný olej doma zrovna nemáte, tak si uděláte smažák na olivovém oleji… :-D

Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)
Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Posledně jsme si ukázali Bazalku, Tymián a Pesto (kombinace česneku a bazalky), dnes zkusíme zabrousit do poněkud nezvyklejších kořenicích vod. Do další trojice jsem vybrala Estragon, Barbecue a Kardamom.

Estragon kulinářský bio olej

Psala jsem to už v článku o květových vodách, dodám info i sem – víte, že Estragon = Pelyněk? Pro mě zjištění měsíce! Stejný “aha moment”, jako když jsem se domákla, že šalvěj je vlastně babské ucho, nebo že oregano = dobromysl. Čert aby se v těch zlidovělých názvech vyznal. Si vzpomínám, že jsem strašně dlouho hledala jednu kytičku do zahrádky a maměnka mi říkala, že se jim přeci říká tihličky. No jo. Ale když zadáte název do vyhledávače, i strýček Google se rozpačitě poškrábe na bradě a pokrčí rameny. Až později jsem náhodou zjistila, že hledám hvozdík.

V estragonové vůni cítím kombinaci anýzu a lékořice. Je to spíš závoj, nic výrazného. Ale je tam. A mně díky estragonovému olejíku začala neuvěřitelně honit mlsná na Ouzo (řecké anýzové pití). Oproti čisté anýzovce ale Estragon nemá výrazný větrový ocásek, ale je spíše kořeněné chuti.

Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Barbecue kulinářský bio olej

Po oleji jsem sáhla hlavně kvůli chlapovi. Jen co jsem se zmínila o jeho existenci, zasvítila mu očička a že prý by se s tím mohlo skvěle ochucovat maso. Olej není jednodruhový – výsledná chuťová kompozice je tvořena esenciálními oleji z česneku, zázvoru, skořice, hřebíčku, jalovce a kmínu.

Po ochutnání oleje v něm suverénně identifikujete kouřovou chuť grilovaného masa. Nejvíc mě překvapilo, jak se dá s pomocí několika málo ingrediencí vytvořit výrazná masová chuť. Kdyby mi někdo řekl, že je olej vytvořený z redukce šťávy při přípravě masa, bez náznaku pochybností mu to odkývu, že jako jo, taky to v tom cítím. Moc zajímavé!

Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Kardamom kulinářský bio olej

Pro mé chuťové buňky největší oříšek ze všech olejů, které jsem testovala. Kardamom, kde se to sakryš používá? A co ta chuť? Se ani nedá k ničemu pořádně přirovnat! Je to jako hodně okleštěný citron bez kyselosti. Jako kdyby mu někdo sebral rozjásanou jiskřivost, díky které ho ale nemůžete dát kamkoli a zbyl mu jen citronový nádech.

Dlouho jsem zkoušela, kam se kardamom nejvíce hodí. A přišla jsem na to! Dvě věci mi s ním moc chutnají. Rajčatová polévka na milion způsobů a rybičky. Hlavně teda to druhé. Od doby, co mám kardamomový olej doma, jsem si rybky nechystala bez něj, tak strašně mi zachutnal!

Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Tipy, kde oleje využít

První tip mé drahé polovičky. “Jdu si osmažit pár brambor. Můžu k nim pak přidat nějaký olej?” Mmm… A vlastně proč ne. Volba padla na Barbecue a musím uznat, že to bylo tuze dobré a voňavé! Víc se ale hodí olej k bramborám pečeným, řekla bych.

Já je dělám tak, že nakrájím omyté brambory na osminky, naskládám na plech slupkou dolů a dám péct na 200°C. Bez pečicího papíru, bez koření, bez oleje, bez ničeho. Jen samotné. Průběžně do nich zkouším píchat nožem, jestli jsou měkké. Jakmile by se už daly jíst, plech vytáhnu, brambory potřu olejem – geniální je kombinace 2 lžíce olivového + 2-3 střičky Barbecue. Na troubě namísto vrchního a spodního ohřevu zapnu program gril a hodím brambory do trouby ještě na 5-10 minut. Křupkavá voňavá kůrčička zaručena, chuťový zážitek luxusní! :-)

Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Asi jste už z předchozího článku pochopili, že moje každodenní (obden, ob 2 dny) vaření sestává hlavně z hromady zeleniny a těstovin, nebo brambor. Mileráda bych vám sem hodila konkrétní recept na některou oblíbenou směsku, ale upřímně – neznám ho ani já. Snad nikdy jsem ještě nevařila nic stejně a vždycky pánví proženu suroviny, které zrovna v lednici najdu. Výhodou je nekonečná variabilita, drobnou nevýhodou fakt, že když se vás někdo zeptá na oblíbený recept, nejste schopni z hlavy vylovit nic konkrétního.

Zeleninové směsky estragon milují!

Estragon se mi do mých zeleninových směsí velice hodí a obvyklou chuť zeleniny příjemně odlehčí, okoření a ozvláštní. Určitě doporučuji vyzkoušet! V jídle na obrázku jsem na cibulce osmahla dvě čerstvé mrkve pokrájené na kolečka, přidala jsem hrst mražených fazolových lusků a smažila do doby, než byla zelenina hotová (10 minut, když moc). Ke směsi jsem přidala plechovku červených fazolí a ještě chvíli směs prohřívala. Nakonec jsem vše ochutila solí, pepřem a estragonovým olejem.

Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)
Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom
Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Recept mého chlapa, který jsem si nechala nadiktovat, protože sama nevím, jak bych cosi takového tvořila. Na rozpálenou pánev s trochou oleje dal kuřecí stehenní řízky a lehce je opepřil. Orestoval je z obou dvou stran, aby se maso zatáhlo. Přidal sojovou omáčku (přiměřeně) a maso udělal do měkka. Na každý kousek 2x stříknul Barbecue olej. Pak si v hrnečku rozmíchal dvě lžičky hladké mouky s vodou a přilil k masu. Pánvička prý v tomto bodě nesmí být moc rozpálená, jinak se mouka zdrcne. Minutku “povařil”. Toť vše.

Dojmy s olejem byly prý skvělé, protože udělal na masu grilovanou dvorkovou chuť. Když jsem se začala pochichtávat, co je to sakryš za popisek, bylo mi řečeno, že je to speciální výraz pro maso dělané venku na grilu. Na dvorku :-D

Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)
Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom
Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)
Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Zapečené špagety jsou můj největší kuchařský evergreen. Vzpomínám si, že když jsem byla malá, naši do rajčatové směsi pod špagety přidávali i na kostičky pokrájený kabanos (nebo bratislavský točený salám? Vim já, jak se to vůbec jmenuje?). Anebo kuřecí kousky. Moje čtvrtina pekáčku byla nahoře posypaná grilovacím kořením, abych poznala, kde je dole směska bez masa. Teď doma děláme špagety úplně bez masa a chlapovi to nevadí. Ale zkoušela jsem přidat do směsi dolů aspoň Barbecue olej pro ozvláštnění klasiky a bylo to velice dobré! Příště ho přidám znovu.

Nejlepší recept na světě? Zapečené špagety!

Jinak kdyby vás postup zajímal podrobněji. Dejte nahřát troubu na 200°C. Pak uvařte špagety. Naplňte vodou ten největší hrnec, který doma najdete a dejte ho na sporák. Jakmile začne voda vřít, přidejte lžičku soli. A celý balík špaget. Dobu vaření máte na obalu. Na pánvi osmahněte cibulku (když se zapomenete a bude mít nahnědlé okraje, vůbec nic se neděje) a přidejte k ní celý pytlík mražené zeleniny (dobrá je Lahůdková, Benátská, nebo Čínská – podle chuti). Vše proháníte po pánvi, dokud není zelenina hotová. Přidáte sůl a pepř. A celou krabičku rajčatového pyré.

Na konec i několik střiků Barbecue oleje. Teoreticky by se vám časově měly potkat dovařené špagety s hotovou směsí. Do velké zapékací mísy nebo pekáče (“protvan”, no) dáte dolů směs s pánve, pak špagety, zastrouháte to hromadou tvrdého sýra a pečete cca 20 minut. Miluju tohle jídlo!

Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Rajčatová polévka

Vedle dýňové polévky často vařím bleskovou rajčatovou. Jediné dvě suroviny, které jsou pořád stejné, jsou rajčatové pyré a čerstvá mrkev. K tomu podle nálady přidám buď brambory, fazole, petržel, rýži, nebo klidně na kousky nalámané špagety. Nebo cokoli jiného mě napadne. Květák, pórek, česnek, aj. Postup vždycky stejný. Uvařím zeleninu, přidám pyré. Rozmixuju, vrátím na sporák, přidám pepř, sůl, fazolky, minutku vařím a hotovo.

A náhodou jsem zjistila, že s chutí rajčat se výborně doplňuje právě Estragon! Takže ho přidávám do misky k hotovému jídlu.

Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)
Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom
Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Carpaccio z červené řepy

Našla jsem přímo na stránkách BioBachovek u Kardamomového oleje tip na použití! Vařenou červenou řepu oloupete, nakrájíte na tenké plátky, proložíte cibulkou, ochutíte solí, pepřem a oleji Bazalka a Kardamom. Nevím, jestli jsem výslednou podobu receptu pochopila správně, ale výsledek mi hrozně chutnal! Příště bych k cibuli přidala i na kolečka nakrájenou mozzarellu, nebo balkánský sýr.

I opražené mandlové lupínky mě zaujaly – jsem je někde viděla jako tip. Anebo rukolu jako bonus! A na ochucení třeba i tymiánový olej. Dalších surovin mě napadá hodně – nejvyšší čas nakoupit řepu do zásoby :-)

Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Pečené kuře

Opět v chlapově režii – jedno kuřecí stehno ochutil Barbecue olejem, druhé Tymiánem. Z obou stran posypal maso grilovacím kořením. Kuře pekl hodinku na 180°C.

Oba olejíky byly v mase pěkně cítit a bylo to prý VELICE dobré. Víc mu asi chutnalo Barbecue, že prý to bylo takové divočejší :-))

Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Zelenina na milion způsobů

Další z 38312910 variací na téma “já, mrkev, fazole a nějaká zelenina“. Mrkev strouhám do směsi hlavně v případě, že se mi nechce čekat delší dobu, než by silnější kolečka zeleniny změkly. Strouhaná mrkvička je hotová hned. To samé třeba červená řepa. Pokud nemáte nervy na hodinové pečení v troubě, jednoduše si ji nastrouhejte na pánev s další zeleninou a během pár minut máte hotovo.

A prubněte k tomu na ochucení Estragon. Nebo Pesto. A Bazalku. A Tymián. Výběr olejů vhodných do zeleninových směsí je hromada!

Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)
Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom
Kulinářské BIO oleje Altho

Kardamom a rybičky? Jo!

Od doby, co jsem zjistila, že olej Kardamom MILUJU dávat do rybiček s cibulkou, už ho jinde nepoužívám. Šetřím si ho jen a pouze do tohoto jídla. Umí z ryby fantasticky vytáhnout to nejlepší, zvýraznit chuť masa, ale přitom potlačit rybinovou pachuť. Zní to, jako kdybych si potřebovala vylepšovat zkažené jídlo, ale není to tak, vážně. Prostě přidejte Kardamom do rozmíchané směsi, kterou si připravíte pokrájením cibulky na drobné kostičky a smícháním plechovky rybiček. A přidejte sůl a pepř.

Když do ryb použijete citron, někdy se kyselá chuť umí projevit až moc a není to ono. Musíte být hooodně opatrní s množstvím a nepřehnat to. U kardamomu ale nic takového nehrozí a výsledek je vždycky boží!

Kulinářské BIO oleje Altho
Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom
Kulinářské BIO oleje Altho
Kulinářské oleje Altho: Estragon, Barbecue, Kardamom (recepty)

Kam byste použili Kardamom vy? A máte s některým kulinářským olejem zkušenost? ;-)

Komentáře: 2

  1. Dee Dee 26 listopadu, 2018

    Úplně jsem dostala chuť na pitu s kardamomem od nás z čajovny! Je to vlastně jen pita chleba uvnitř naplněný feta sýrem (ale dobré to bude i s balkánským nebo jakýmkoliv čerstvým sýrem), olivami, posypaný kardamomem a zapečený do křupava. Mmmmmm výborná věc! Mimochodem myslela jsem že je to kardamom a ne kardamon.. ? Ted´ tedy nevím když to výrobce na etiketě uvádí s N.

    • Bebe Bebe Autor | 27 listopadu, 2018

      Pita s kardamomem? Cha, to jsem ještě nejedla! Nebo o tom aspoň nevím – leda by to v čajovně přidali do té sladké, co jsem zkoušela a ta byla fakt dobrá :-)
      Ale kombinace s feta sýrem a olivami… Ňam ňam, slintám jen při té představě! :o)
      Jj, je to kardamom s “m”. Na etiketku se asi vloudil tiskařský šotek :-)
      Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít