Plněné jednohubky z listového těsta (špenátoví šnečci a provensálské sýrové kapsičky)

Plněné jednohubky z listového těsta

Dnes je to přesně na chlup 7 let, co Růžový chroust spatřil světlo světa. Za tu dobu vzniklo 862 článků a přibylo 16 358 komentářů. Prozkoumala jsem přes 230 kosmetických značek, z toho 99% přírodních. Měsíčně se vás tu zastaví bezmála 50 000, přečtete 90 000 stránek a 650 000x na něco kliknete. Šílená čísla na blog o přírodní kosmetice, řekla bych :-) A moc za ně děkuju vám všem! :-*

Jestli slavit sedmičku „na scéně“ něčím speciálním? Dalo by se asi vymyslet hafo věcí, ale nenapadá mě nic trefnějšího, než jídlo. Protože u každé veliké slávy musí být na stole dobré ňamky – jinak to nejde! Dnes jsem se rozhodla ve spolupráci s BILLA vyzkoušet recepis na mini jednohubky z listového těsta. Odjakživa mi všichni tvrdili, že nic primitivnějšího na přípravu neexistuje a jak jde o strašně variabilní mlsku, kterou můžu ochutit čímkoli… A já jim uvěřila. Jak to dopadlo? Inu, ukážu vám to… :-D

Plněné jednohubky z listového těsta

Vymyslela jsem si do jednohubek dva druhy náplní (nač troškařit) a rozepíšu vám je zvlášť, ať se v tom neztratíte.

Špenátoví šnečci

Suroviny

  • 1 balíček chlazeného listového těsta BILLA (na cca 21 šnečků)
  • 200 g zmrazeného špenátu (ideálně protlak)
  • 1-3 stroužky česneku podle chuti
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

Plněné jednohubky z listového těsta

Postup

1. na pánvi rozehřejte olej a rozpusťte na něm zmrazený špenát. Na jedno listové těsto ho potřebujete asi 200 g plus mínus. Na obrázku můžete vidět, že jsem aktivně koupila špenát listový. Vy si ale kupte protlak, protože tím ušetříte mezikrok s mixérem v ruce. Až v průběhu chystání špenátové náplně mi totiž docvaklo, že jestli lístky nerozmixuju, budu moct při finálním krájení těsta z fleku napsat „Velký dlaždičův slovník“, poněvadž by to šlo faaakt blbě, jak by se lístky vytahovaly a těsto se trhalo a… Eeeh, raději nedomýšlet!

2. k rozpuštěnému špenátu přidejte sůl, pepř a česnek (dle chuti) a pár minut ještě prohřívejte.

Plněné jednohubky z listového těsta

Plněné jednohubky z listového těsta

Plněné jednohubky z listového těsta

Plněné jednohubky z listového těsta

3. rozbalte listové těsto (všemi dvaceti doporučuji chlazené, které je bez práce – jen rozmotáte hotové těsto – stojí kolem 28 Kč) – a natřete ho tenkou vrstvou špenátu.

4. zamotejte těsto do ruličky. Jde to docela dobře – klidně si můžete s pozvedáváním vrstvy vypomoct i pečicím papírem, na kterém těsto je. Doporučuji motat delší stranu, ať máte šnečků víc a jsou menší.

Plněné jednohubky z listového těsta

Plněné jednohubky z listového těsta

Plněné jednohubky z listového těsta

5. smotanou ruličku nakrájejte na kolečka, nebo něco tomu vzdáleně podobného. V tomto kroku zajisté oceníte dřívější radu o rozmixovaném špenátu :o) Nestresujte se, jestli vám vyjdou namísto koleček prapodivné elipsošišojdy. Trouba to vylepší, těsto nakyne a ve výsledku to bude vypadat dobře.

6. pečte na 180°C asi 20 minut.

Provensálské sýrové kapsičky

Suroviny

  • 1 balíček chlazeného listového těsta BILLA (na cca 12 kapsiček)
  • 1 vejce
  • balkánský sýr
  • tvaroh
  • provensálské koření

Plněné jednohubky z listového těsta

1. všechny ingredience jsem si s předstihem vytáhla z ledničky – poučena z předchozích nezdarů, kdy mi nechtěl zhoustnout krém na tiramisu kvůli moc studenému vajíčku. Co se podělalo dál, vysvětlím vzápětí. Ale vy si vytáhněte tak hoďku předem z ledničky balkánský sýr, vajíčko a tvaroh.

2. nožem, nebo krájecím kolečkem si rozdělte listové těsto na obdélníčky. Kolik jich bude, záleží na tom, jak velké výsledné kapsičky chcete. Já to odhadla na 12 kousků. Netušila jsem, že tak moc nabobtnají. Proto jich udělejte klidně víc a menší.

Plněné jednohubky z listového těsta

Plněné jednohubky z listového těsta

Plněné jednohubky z listového těsta

3. a teď náplň. Všimněte si, jak v surovinách nezmiňuju přesné množství… To proto, že když jsem rozmixovala 80 g balkánského sýra, 80 g tvarohu, 1 vajíčko a tři špetky provensálského koření, 3/4 náplně mi zbylo (chlap vzápětí využil na pizzu). Protože byla sýrová náplň moc řídká, z kapsiček z listového těsta vytékala a nedržela „hromádky“. Proč se mi to stalo, nemám tucha. Že by i přes vytažení z ledničky byly suroviny studené? Dala jsem moc tvarohu? Měl být tvaroh spíš pevný, strouhací? Nevím. A to je i důvod, proč nemám fotku z „plnění“ kapsiček sýrovou náplní. Měla jsem moc práce s nadáváním a kdybych sáhla po foťáku, vzteky s ním jebnu o kredenc.

Plněné jednohubky z listového těsta

4. na každou polovinu obdélníčku z listového těsta jsem dala trošku náplně a kapsičku zavřela druhou půlkou. A okraje zamačkala vidličkou, aby obsah nevytekl na plech.

5. pekla jsem je stejně, jako šnečky – 20 minut na 180°C.

A výsledek?

Nutno podotknout, že i přes pár průvodních komplikací a spršku sprosťáren nad sýrovým plechem se výsledek ohromně vydařil! Kapsičky byly sice sušší, ale provoněné provensálským kořením a byly nakonec moc dobré! :-) A špenátoví šnečci taktéž, akorát by prý snesli víc česneku, říkala maměnka.

Plněné jednohubky z listového těsta

Plněné jednohubky z listového těsta

Plněné jednohubky z listového těsta

V čem mi ale chuťovkový experiment pomohl, tak abych se úplně přestala bát listového těsta v kuchyni. Kromě štrúdlu jsem s ním totiž nikdy nic jiného netvořila. Příště ale odvážně vyzkouším i sladkou variantu, nebo nějaký pokus s parmazánem, oreganem, pestem, či olivami. Případně mi do komentářů přihoďte vlastní tipy na náplně, budu moc ráda za doporučení! ;-) Jo a jestli někdo tušíte, proč mi náplň nezhoustla, budu za vysvětlění ještě radši :-D



6 thoughts on “Plněné jednohubky z listového těsta (špenátoví šnečci a provensálské sýrové kapsičky)

  1. Bebe, gratuluji k výročí a moc děkuji za všechny tvé recenze se kterými se s námi dělíš. Do dalších „pracovních“ i soukromých hodně štěstí :-)

  2. Ahoj Bebe, tvoje články a recenze si čtu velmi ráda už několik let, nejednou jsem se Tebou a Tvými tipy na přírodní kosmetiku nechala inspirovat. Gratuluji k tak pěknému číslu fungování blogu a přeji mnoho dalších úspěchů. Malý tip k sýrové náplni do kapsiček – tekuté to bylo tím celým vajíčkem ve spojení s vaničkovým tvarohem – on je dost řídký. Doporučuji příště použít tvaroh balený ten je do náplně nejlepší, balkánský sýr nastrouhat nahrubo, přimíchat tvaroh a promíchat jen vidličkou, rozhodně nemixovat, vajíčko nedávat celé, ale jen žloutek a přidat koření…Pohlazení kocůrkovi je to fešák :-)) Katka

    1. Milá Katko, moc děkuju za krásný komentář! Přiznám se, že ho čtu už po několikáté a usmívám se u něho, jako kdybych vyhrála ve Sportce! :-) Mít takhle věrné čtenáře je úžasný pocit :-)
      A strašně moc díky za podrobný návod, co příště udělat jinak! Zní mi to hodně logicky a nechápu, jaktože mě to nenapadlo dřív :-D Až budu tvarohové taštičky dělat příště, použiju raději Tvůj recept! ;-) :-*
      Měj se moc pěkňučko a pohlazení jsem kocůrkovi vyřídila! Zrovna mi spí na klíně – mám vyřídit děkovné zamručení a protáhl si i packu na znamení zamávání :-D
      Bebe

  3. Ahoj Bebe :) chci Ti moc pogratulovat k tak krásným narozeninám na blogu! Tvoje články čtu tuze ráda a čtu bez výjimky všechny. Na Tvoje rady a doporučení vždycky dám, protože se mi ještě nestalo, že by něco, co jsi doporučila nefungovalo. Moc ráda se sem k Tobě vracím, pokaždé se dobře pobavím, zrelaxuji a dozvím se spousty nových, zajímavých věcí. Ještě jednou gratuluji Bebe! Ať to jde takhle dál a ještě lépe. A samozřejmě pac a mňau kocourkovi :***

    1. Ahojky Amaring! :-)
      Děkujuuu za gratulace, jsi zlatíčko! :-* :-) Asi jsem jakási cíťa, protože mě komentář normálně dojal. Fakt. To je TAK milunké podobná slova číst! Díky, díky, díky! :-***
      A kočiček má pozdravy evidentně rád – tuším mi poslední dobou hopká u notebooku na klín právě kvůli tomu, jestli se pro něj nenajde nějaké poškrabkání a pac u komentářů :-D
      Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *