Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Vánoční perníčky (recept pro začátečníky)

Vánoční perníčky (recept pro začátečníky)
Vánoční perníčky (recept pro začátečníky)

Myslím, že je to cca tři roky zpět, kdy jsem sebrala odvahu a poprvé zkusila upéct vánoční perníčky. Vedla mě k tomu nucená dieta, kdy jsem se obracela naruby z některých věcí, ale zároveň jsem se nechtěla ochudit o vánoční pupíček nacpaný sladkostmi. A tak jsem našla na internetu recept, který jsem si upravila k obrazu svému (a rozepsala ho na recept pro začátečníky) a pasovala ho na chroustí předvánoční tradici, u které v kuchyni relaxuju.

Což je důležitý detail, mimochodem! Kdyby mě pečení nebavilo, nedonutíte mě ani párem volů, abych si uvázala zástěru a něco kuchtila! Pokud je to váš případ, nelamte nic přes koleno a úkolem pověřte nadšenou kamarádku. Nebo krabici cukroví kupte, pokud na něj máte chuť. Vánoce nejsou o tom, abyste něco museli – ty jsou o odpočívání a zpomalení před koncem roku! Aspoň pro mě teda.

Když si naplánuju pečení perníčků, je to veliký svátek. Mám doma nakoupené všechny ingredience a dva dny nedělám nic jiného (i v práci je volno!), než že poskakuju s plechem cukrátek mezi troubou a kredencem a u toho slzím smíchy nad hláškami z Pelíšků, které si k pečení vždycky pustím jako první. A pak se dojímám u Lásky nebeské. A trsnu si u Mamma Mia. Nebo se směju u Snowborďáků, případně cituju pomalu slovo od slova trilogii Slunce seno… Je to vždycky fajn :-)

Vánoční perníčky (recept pro začátečníky)

Článek píšu hlavně pro sebe… :-)

Letos jsem se rozhodla v rámci spolupráce s BILLA perníčkové tvoření zvěčnit na blogu. Což se může hodit nejen vám, ale hlavně mně, až budu příští rok zase šílet, kde mám sakra ten papírek s receptem a kolik jsem tam čeho loni dala. Pekla jsem rovnou ze šesti dávek. Že bych uživila prášky na chamtivost? Ale jen pokud jich bude MOC! :-D Jako 6 dávek se zdá hodně, ale není to ve výsledku tak psycho, jak hned uvidíte podle gramáže surovin. Navíc většinu perníčků rozdávám k dárečkům.

Výhodou taky je, že tyto vánoční perníčky stopro zvládnete, i když jsou vaše kuchařské zkušenosti minimální a není nic, co by se na nich mohlo podělat. Si myslim. A můžete se do nich klidně pustit až 22.12. A na Štědrý den už je můžete jíst a nemusíte je nechávat měsíc odležet.

Suroviny (1 dávka)

Na těsto:
250 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
100 g medu
1 polévková lžíce rumu
0,5 čajové lžičky sody
0,5 čajové lžičky citronové kůry
1 čajová lžička skořice, nebo perníkového koření
2 hřebíčky
1 badyán
kulička nového koření
1 zarovnaná lžička kakaa
podle potřeby voda (pár lžic)
1 žloutek na potření hotových perníčků

Na polevu:
1 bílek, 150 g prosátého moučkového cukru, lžička citronové šťávy, potravinářské barvy

Suroviny (3 dávky)

(ať si to nemusím na příští rok počítat :o)

Na těsto:
750 g hladké mouky
450 g moučkového cukru
300 g medu
3 PL rumu
1,5 ČL sody
1 zarovnaná ČL citronové kůry
3 ČL skořice, nebo perníkového koření
6 hřebíčků
3 badyány
3 kuličky nového koření
2 vrchovaté lžičky kakaa
podle potřeby voda (pár lžic)
2 žloutky na potření

Na polevu:
1 bílek, 150 g prosátého moučkového cukru, 1 lžička citronové šťávy, potravinářské barvy

Z hardwaru si připravte: 2 plechy, vykrajovátka, pečicí papír, struhadlo, velkou mísu, váhu, sítko na čaj, mlýnek na kafe (nebo hmoždíř), hrneček na žloutek + štětec, nůž na odloupávání upečených perníčků, vyšší nádobu na polevu, metličkový šlehač.

Celý podrobný popis je na trojitou dávku (příští rok u ní už doopravdy skončím, vážně!), ať se mi to líp počítá a píše.

Vánoční perníčky (recept pro začátečníky)

1. jako první krok si na kredenc nachystejte všechny suroviny, které budete potřebovat na těsto. Poleva zatím počká. Takže ať máte na očích mouku, cukr, med, sodu, citron, vajíčko, všechno koření a rum. Klidně si cvakněte rovnou na kuráž, ať vám to líp jde :-) Dál budete potřebovat váhu, větší mísu na těsto a struhadlo. A mlýnek na kafe, nebo hmoždíř.

Umíchejte těsto na perníčky

2. do mísy si odvažte 750 g hladké mouky, 450 g moučkového cukru a 300 g medu. Med na bílé hoře sypkých surovin bude vypadat zvláštně, ale věřte mi – nakonec z toho bude opravdu těsto. Zatím nic nemíchejte a přidejte do mísy 3 polévkové lžíce rumu, 1,5 čajové lžičky sody, nastrouhejte na jemno 1 zarovnanou čajovou lžičku citronové kůry (plus mínus, když jí bude míň, nic se nestane), 3 čajové lžičky skořice (nebo perníkového koření) a 2 vrchovaté lžičky kakaa (na barvu – pokud chcete vánoční perníčky blonďaté, kakao vynechte).

Dál v mlýnku na kafe, nebo v hmoždíři rozemelte/roztlučte co nejvíc na jemno 3 kytičky badyánu, 6 hřebíčků a 3 kuličky nového koření. Pak vše přisypte do mísy k ostatním surovinám.

Vánoční perníčky (recept pro začátečníky)
Vánoční perníčky (recept pro začátečníky)
Vánoční perníčky (recept pro začátečníky)
Vánoční perníčky (recept pro začátečníky)
Vánoční perníčky (recept pro začátečníky)

Těsto máte ve svých rukou

3. celou směs prohněťte rukama. Bude to hodně drolivé a sypké, ale žádný strach – hned tomu dodáme trochu štábní kultury. Ke směsi začněte přidávat po troškách vodu. A když říkám po troškách, mám na mysli třeba 1 lžíci. Tedy přilejte lžíci vody – zamíchejte. Pořád se to hodně drolí? Přidejte další. Může se stát, že takhle přidáte třeba 6-10 lžic. Nebo úplně jiný počet. Záleží i na medu, množství sypkého koření a tak. Ale není to nic, co byste nevychytali, ani když nemáte s tvořením těsta žádné zkušenosti.

Pokud se těsto brutálně lepí na ruce, trochu ho poprašte moukou (1-2 lžičky) a do těsta zapracujte. Potřebujete dosáhnout konzistence, kdy se dá z těsta vymodelovat “bochánek”, který se nebude lepit na ruce, ani se nebude drobit. Jo a nevztekejte se u toho. Těsto to pozná, vztek byste do něj přenesli a cukroví by nebylo dobré. Se říká :-)

Vánoční perníčky (recept pro začátečníky)
Vánoční perníčky (recept pro začátečníky)

4. dejte předehřívat troubu na 150°C. Připravte si 2 plechy a na každý z nich ustříhněte pečicí papír – doporučuji papír nevynechávat, protože vám ušetří spoustu času a nervů!

Vykrájejte tolik perníčků, kolik můžete! :-)

5. u tohoto receptu nemusíte nechávat těsto odležet – dá se s ním rovnou pracovat. Místo na kredenci, kde plánujete vykrajovat perníčky, poprašte moukou, ať se vám k němu těsto při válení nepřilepuje. Ukrojte si nožem kousek těsta z bochánku a válečkem ho rozválejte co nejvíc stejnoměrně na plát tlustý 3-5 mm. Odhadem. Když uděláte perníčky tenčí, bude jim trvat třeba 1-2 dny, než změknou. Pokud budou tlustější, budou měkké do půl dne, nebo ihned po vychladnutí. Mně se vždycky podaří perníčky všech možných tlouštěk a kolikrát je každý úplně jiný. No a co :-) Pozn.: kdykoli se vám těsto bude lepit na váleček, nebo ke kredenci – styčné plochy poprašte moukou – žádný stres.

6. máte rozválené těsto? Fajn – vemte formičky a začněte vykrajovat. A vykrájené perníčky rovnou skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Podle tloušťky těsta je pak dávejte dostatečně daleko od sebe. Pokud děláte perníčky vyšší, nechte jim na plechu více prostoru, protože se trochu nafouknou. Pokud jsou tenké, mohou být blíže u sebe.

Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky

7. je celý plech zaskládaný vykrájenými perníčky? Šup s ním do vyhřáté trouby! Nastavte si na minutce 13 minut. A během toho, co se perníčky pečou, si nachystejte druhý plech. Momentálně jste nastoupili do rozjetého vlaku manufaktury na perníčky, takže “točení plechů” vám teď chvilku vezme.

Potírejte horké perníčky rozšlehaným žloutkem

8. teď je správná doba, abyste oddělili žloutek od bílku. Žloutkem potírejte ještě horké perníčky, čerstvě vytažené z trouby. Bílek si schovejte na později na polevu. Doporučuji na vajíčkách nešetřit a brát ty nejlepší, jaké můžete. Já bez váhání sáhla po “nulkách”. Žloutek rozšlehejte v hrnečku vidličkou a najděte v kuchyni něco, čím perníčky potřete. Já už druhý rok přísahám na kosmetický štětec od Eco Tools… :-)

Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky

9. po 13 minutách plech vytáhněte a dejte do trouby další – nezapomeňte si zase nastavit minutku! Z horkého plechu přetáhněte papír i s perníčky na kredenc a nožem upečené perníčky sloupněte. v 99% případů to jde dobře. Pak je ještě horké potírejte rozšlehaným žloutkem. S vrstvou to nepřehánějte, stačí jen lehce. Dělá se to proto, aby se perníčky hezky leskly. Pokud máte raději vánoční perníčky matné, žloutek můžete úplně vynechat.

10. tímto způsobem postupně zpracujte veškeré těsto. Ukrojte kousek, rozválejte, vykrájejte, zbytek těsta přilepte k původnímu, zase ukrojte, a tak pořád dokola. Až vám nezbyde nic. Odhadem vám zpracování té trojité dávky zabere tak 2,5 – 3 hoďky se vším všudy. Bez focení vlastně o dost míň.

Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky

Zdobení perníčků

11. hotové vánoční perníčky můžete nechat odpočinout do dalšího dne. Anebo je rovnou nazdobte, pokud vám zbyla nějaká energie. Na polevu potřebujete 1 bílek, 1 lžičku citronové šťávy a 150 g prosátého moučkového cukru. Cukr je ideální prosít buď přes speciální síto, nebo přes čajové. Dělá se to proto, aby v cukru nebyly mini hrudky, které pak často ucpávají zdobicí sáček a vám z toho rupnou nervy. A někdy i ten sáček. Polevu uděláte tak, že ve vyšší nádobě metličkovým šlehačem smícháte všechny ingredience dohromady – bílek, citronovou šťávu i cukr. A šleháte 2-3 minutky.

12. polevu můžete nechat buď čistě bílou, nebo ji obarvit potravinářskými barvami. Já si už třetí rok ujíždím na gelových barvičkách od Dr. Oetker z Billa (nikde jinde jsem je neviděla – a když už, tak jen 1 ks a ne takový výběr). Funguje to tak, že si odeberete trochu hotové bílé polevy do malého hrnečku a k ní přidáte tolik barviva, aby se vám výsledný odstín líbil. Se sytostí barev to nepřežeňte. Tmavší barvy budou na perníčkách hůře schnout. Loni mi vánoční perníčky trochu “lepkaly” ještě při balení do dárečků.

Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky

13. zdobit můžete několika způsoby. Do mikrotenového sáčku dejte několik lžic polevy a sáčku ustříhněte rožek (ale fakt jen miniaturní kousíček!) – zdobíte tak, že sáček pomalu mačkáte a dírkou po ustřiženém rožku kreslíte na vánoční perníčky. Anebo zkuste větší injekční stříkačku bez jehly. Při troše cviku to taky jde. Já na to letos vyzrála se zdobicí tužkou Banquet. Původně jsem měla v košíku plastovou lahvičku s medem ve tvaru medvíka, že zkusím obsah naplnit polevou a prubnu to s ním. Ale tohle je o mnoho šikovnější! Navíc tužka je z měkkého silikonu, takže se s ní pracuje fakt skvěle.

Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky
Recept na cukroví pro začátečníky

14. nazdobené vánoční perníčky pak nechte ideálně do druhého dne zaschnout. Pak je můžete skládat do krabic vystlaných ubrousky, nebo utěrkou. Ideální je rovnat perníčky “na hranu”, aby se vám neponičilo zdobení.

Shrnutí postupu

  1. nachystat suroviny, váhu, mísu, struhadlo a mlýnek (hmoždíř)
  2. odvážit do mísy všechny suroviny podle receptu
  3. směs zamíchat rukama – přidávat vodu, nebo hl. mouku podle potřeby
  4. předehřát troubu na 150°C, na plechy ustříhnout pečicí papír
  5. vyválet těsto (3-5 mm)
  6. vykrájet perníčky. Vyskládat je na plech
  7. dát plech do trouby na 13 minut a a nachystat další plech
  8. oddělit žloutek od bílku – žloutek rozšlehat v hrnečku
  9. vytáhnout plech z trouby. Perníčky z papíru “odloupat” na kredenc. Potřít perníčky rozšlehaným žloutkem (v co nejtenčí vrstvě!)
  10. zpracovat postupně všechno těsto
  11. přichystat polevu – šlehat 3 minuty bílek, cukr a citronovou šťávu
  12. obarvit část polevy v malém hrnečku
  13. ozdobit perníčky
  14. nechat perníčky uschnout do druhého dne. Schovat je do krabic.

Vánoční perníčky – užitečné tipy a postřehy k pečení

  • Pokud v obchodě nenajdete zvlášť badyán, kupte koření “Svařené víno“. Je v něm badyán, hřebíček a celá skořice. A stojí jen 15-19 Kč.
  • Nelekejte se, jestli budou pár minut po vychladnutí perníčky tvrdé. Nejpozději do 1-2 dnů všechny změknou.
  • S gelovými barvivy opatrně – pokud jich dáte hodně, poleva bude dlouho lepit a nebude schnout. Stalo se mi to loni. Perníčky sice vypadaly fantasticky, ale strašnou dobu malinko “lepkaly” na dotek.
  • Koření si můžete přizpůsobit podle svého vkusu. Víc nového koření, míň skořice, víc kakaa (pro extra tmavé perníčky), nebo víc hřebíčků… Recept je ohromně variabilní :-)

Ufff… A to by bylo pro dnešek vše. Máte vlastní osvědčený recept na vánoční perníčky? Podělte se v komentářích! A baví vás péct, nebo raději tuhle kratochvíli přenecháváte jiným? ;-)

Komentáře: 4

  1. Tali Tali 9 prosince, 2018

    Bebe, ty jsi vazne umelec! Nadherne pernicky, uplne se mi sbihaji sliny, jak na to koukam (domysli si slintajiciho smajlika). Jenom otazecku, jake je zhruba slozeni tech gelovych barev? (Ne presne, spis me zajima, na bazi ceho jsou) Vypada to zajimave, nikdy jsem to predtim nevidela.

    • Bebe Bebe Autor | 9 prosince, 2018

      Moc děkuju, Tali! Taková pochvala tuze potěší! :-)
      Složení jsem Ti vyfotila u všech šesti barviček – snad to jde přečíst :-) Jako bio to není, radioaktivní snad taky ne :-D
      Bebe

  2. Amaring Amaring 9 prosince, 2018

    Ahoj Bebe :) máš nádherné perníčky! Za mě, překvapivě, se mi nejvíc líbí ty s tou tlapičkou :3 :D dělám velmi podobné, taky hned měkké. Letos jsem měla kvůli zkoušce zpoždění, takže jsem za hned měkké perníčky fakt ráda. Jenže vzhledem k tomu, že se jich u nás včera půlka jaksi vypařila, budu asi péct druhou dávku :D
    Ehm a mám takový nesmělý dotaz… vážně potíráš perníčky štětcem od Ecotools? :D

    Mějte se všichni moc pěkně! :***
    Amaring

    PS. Kočiček v minulém článku byl úžasný :3 <3

    • Bebe Bebe Autor | 9 prosince, 2018

      Děkujuuu, Amaring! :-*
      Tlapičkové nesmí chybět, to je jasné – loni to byla malá kolečka lineckého, letos peče linecké maměnka, tak jsem udělala tlapičky perníčkové :-)
      Jj, přesně – taky začaly loni perníčky miznout a pomalu mi nevyšly ani do dárečků, tak jsem připékala další 2 dávky. Letos jsem to vzala z gruntu a málem na tom kredenci při zdobení umřela. Naštěstí mi pak pomohl i chlap a docela jsme se u toho vyblbnuli :-))
      A vážně perníčky potírám tím štětcem, nedělala jsem si srandu. Moc jsem ho nepoužívala, tak jsem ho pořádně umyla a vydezinfikovala a je to nejlepší kamarád na potírání perníčků :-D
      Krásnou adventní neděli, milá Amaring! :-*
      Bebe
      PS: a kočiček zrovna spinká vedle mě a pochvalu jsem mu právě vyřídila! :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít