Domácí pomerančový džus s jablky, mrkví, kiwi, kaki, jahodami a borůvkami

Domácí pomerančový džus s jablky, mrkví, kiwi, kaki, jahodami a borůvkami

Loni na podzim se nám podařil husarský kousek! Chlap dostal od taťky hromadu instrukcí, jak se starat o pár hlaviček révy, co máme vedle baráku a urodilo se nám tolik hroznů, že jsme se rozhodli pro výrobu vlastního burčáku! Mimochodem – je zajímavé, že ačkoli jsem postup výroby viděla od dětství snad tisíckrát, jakmile jsem byla postavena před úkol „tu máš 3 kýble, vykouzli burčák“, jako kdybych měla v hlavě vymeteno! A tak jsem poctivě odkývala po telefonu celý postup, jak veledílo nepodělat už od začátku a odvážně jsme se s drahým pustili do výroby.

Hlavním hrdinou v celém procesu byl šnekový odšťavňovač (pro tyto účely naprosto geniální), takže to šlo parádně. Stačilo obrané kuličky vína prohnat strojem, šťávu přelét do čistého demižonku a číhat na den D. To se později i povedlo a burčáček byl dokonalý! Akorát jsme ho měli tolik, že jsme ho nestihli vypít, takže doteď máme v mrazáku pár flašek, které čekají na svou velkou chvíli za dlouhých zimních večerů.

Domácí pomerančový džus s jablky, mrkví, kiwi, kaki, jahodami a borůvkami

Abych ale v mezidobí netesknila, že nemám po ruce i cosi čerstvého, rozhodla jsem se vám dnes ukázat, čím dalším si zpříjemňuju nejchladnější část roku, kdy za každým rohem číhá po zuby vyzbrojený bacil. V rámci své spolupráce s BILLA jsem vymyslela extra barevný článek o domácích ovocných džusech, na kterých si ujíždím nejvíc!

Můj nejoblíbenější recept je svatá trojice, kterou tvoří pomeranče, jablka a mrkev. Takže často číhám na akce a jen co se v obchodě objeví cifry, které jsou sympaticky nízké, beru plátěnou tašku (poněvadž sáček prd vydrží), zaskládám bedýnky na kuchyňské lince ovocem a zeleninou a odšťavňovač hrká pořád! A jen tak mezi řečí – v Bille mají právě v akci pomeranče BON VIA za 19,90 peněz za kilo. Jinak BON VIA je nová privátní značka a je zajímavá tím, že produkty pod jejím logem pochází od prověřených dodavatelů ze slunných oblastí Evropy. Tedy prý žádné dozrávání po cestě, ale hotovka na sluníčku a blesková doprava k nám. Pod stejným označením najdete třeba i citrony, kaki, kiwi, aj. A to se vyplatí! Horst Fuchs by mě dojatě poplácal po zádech :-D

Domácí pomerančový džus s jablky, mrkví, kiwi, kaki, jahodami a borůvkami

Ale co to?! Zahlédla jsem právě protočené oči s polohlasným zamumláním, že kdo by se s výrobou vlastního džusu … dělal, když si může koupit hotový? Tak otevřít krabku je jednodušší, než věnovat 10 minut přípravě, o tom žádná. Ale výsledná chuť je nesrovnatelná a garantuju vám, že jak jednou ochutnáte domácí, už se ke kupovanému nevrátíte. Nikdy!

A kecy o složitosti výroby? Pchááá! Jeden pomeranč oloupete během půl minutky jak bramboru, mrkev stačí opláchnout, pár chmaty nakrájet na kostky a s jablkem si poradíte během vteřinky díky obyčejnému osminkovému kráječi. Prohnat ovoce přes šneka trvá pár minut. Opláchnout jednotlivé díly odšťavňovače taktéž. Při troše praxe ho dokážete rozebrat a složit rychleji, než elitní člen zásahové jednotky svou zbraň. Sakumprásk nemáte do 15 minut co dělat i s umytím.

Domácí pomerančový džus s jablky, mrkví, kiwi, kaki, jahodami a borůvkami

Domácí pomerančový džus s jablky, mrkví, kiwi, kaki, jahodami a borůvkami

Domácí pomerančový džus s jablky, mrkví, kiwi, kaki, jahodami a borůvkami

Ještě k těm ovocným kombinacím. Psala jsem, že úplně nejčastěji dělám trojkombinaci mrkev, jablko, pomeranč. Chutná mi nejvíc a je nejrychleji připravená. Kombinovat ale můžete takřka cokoli, na co si vzpomenete! Já k výše uvedenému přidala třeba kiwi, jahody, borůvky a kaki. Těžko říct, která varianta mým chuťovým buňkám zalichotila nejvíc – všechny byly extra mňam!

Jo a abych nezapomněla! Mám pro vás i chytrý tip na využití odšťavněných zbytků ovoce a zeleniny. Tedy za předpokladu, že je proženete strojem separé a odchytnete si vylisované kousíčky zvlášť. Jablečné můžete usušit v sušičce, nebo v troubě, smíchat je se skořicí a využít na sypaný čaj. Podrobný tip na recept blogem proběhl v říjnu. A třeba u mrkve, nebo jiné zeleniny zkuste nasmažit placky na způsob bramboráků. Část brambor (nebo klidně všechny) nahraďte mrkví, červenou řepou, celerem, petrželí, aj. Aneb jak využít každý kousek jídla a nic nepřijde nazmar :-)

Domácí pomerančový džus s jablky, mrkví, kiwi, kaki, jahodami a borůvkami

Domácí pomerančový džus s jablky, mrkví, kiwi, kaki, jahodami a borůvkami

Co vy a odšťavňování? Taky rádi vyrábíte domácí džusy? A jakou kombinaci? Nebo jste raději na smoothie? :-)

biooo

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *