Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Existují dva momenty, kdy se mi zoufale nechce vyvařovat. Zaprvé, když přijdu domů a jsem pološílená hlady. Tehdy nemluvím a vrčím jak vzteklý pes přesně do momentu, než sním prvních pár soust v klidu u stolu. A zadruhé – o víkendu, když se vykotrmelím z postele kolem poledne. Komu by se chtělo stát dvě hodiny u plotny, když víkend tak hezky začal, ne?

No zjistila jsem, že u obou případů je stejně nejlepší obětovat chvilku času a rychle si uklohnit něco teplého. Protože když zaplácnu žaludek čímsi na stojáka u ledničky, nejpozději za hodinu mě začne honit mlsná a paradoxně zas i hlad (ač jsem jedla!) a skončí to šílenou kombinací jídel, ze kterých mi bude akorát tak blbě.

Jelikož jsem ale holka chytrá, mám pro tyhle chvíle v rukávu pár es, které točím pořád dokola a dosud mě neomrzely. Mají společné jedno – primitivní a bleskovou přípravu, recept jen o pár surovinách a hlavně – vynikající výsledek! Doporučuju třeba juknout na můj předchozí recept na červenou čočku na kyselo. Tam je nejsložitější část minutové krájení cibule. Jinak frčíte stylem – nasypu, povařím, zahustím, ochutím, nazdar. Otázka 15 minut. A další eso, které jsem si zamilovala teď v zimě, je prohřívací mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem. Úžasná věc! ÚŽASNÁ! A vaření je maximálně na 20 minut. Recepis jsem pro vás připravila ve spolupráci s BILLA, kde jsem také nakupovala všechny suroviny. Hlavně na ten fotogenický sáček italského Grana Padano parmazánu se doporučuju zaměřit a pasovat ho na stálý inventář lednice! Protože kdybyste to náhodou nevěděli – tak každé jídlo v cuku letu povýšíte minimálně o jeden level, když ho posypete parmazánem! :-)

Takže, co budete potřebovat? Suroviny:

6 mrkví
4 menší brambory
5 cm zázvoru (pokud už máte plné zuby čaje se zázvorem, polévka je super způsob, jak ho do sebe nenásilně dostat zas v jiné formě – zvlášť, když jste nachcípaní)
1 střední cibule
3 lžíce oleje
parmazán (naprostá nezbytnost v kuchyni – tenhle strouhaný Billa má 125 g a stál kolem 49 Kč)
kudrnatá petrželka (koupíte v Bille v oddělení zeleniny za 19,90 Kč celý sáček – doporučuju petrželku z pytlíku vyndat, zastřihnout jí konce, postavit ji do skleničky s vodou a dát do ledničky – vydrží vám takhle strašně dlouho čerstvá!)
voda
sůl, pepř

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Berte rozpis jako orientační množství. Rozhodně není nutné vyšilovat, že máte jen 4 mrkvičky místo 6, nebo 2 brambory místo 4. No tak dáte něčeho míň. Se svět nezboří. To je na tomhle vaření fajn.

1. oloupejte brambory, mrkve, cibuli a zázvor.
2. cibuli nakrájejte na drobno, mrkev na malé kostičky, brambory na malé kostky. Zázvor nastrouhejte na jemno.
3. do hrnce dejte olej a osmahněte cibulku. Stačí cca 2 minutky, nic náročného. A když se vám náhodou podaří trochu jí „ohnědnout“ okraje, když na ni pozapomenete u chystání zbytku surovin, nic se neděje. Aspoň bude mít lepší chuť :-)

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

4. přidejte k cibuli mrkev a brambory a 2-3 minuty vše na sporáku promíchávejte
5. přilejte vodu. Asi tolik, aby byla tak 2 cm nad zeleninou.
6. vařte 10 minut, poté přidejte nastrouhaný zázvor.
7. jakmile budou mrkev i brambory měkké, odstavte kastrol ze sporáku a tyčovým mixérem všechno rozmixujte na hladkou kaši. Pokud je moc hustá, přidejte trochu vroucí vody z rychlovarné konvice.

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

8. ochuťte solí a pepřem
9. naložte si do misky, nebo na talíř a hotovou polévku posypejte na drobno nakrájenou petrželkou a parmazánem
10. pochvalte se a nechte si chutnat :-)

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Často si dělávám polévku, kam se namísto zázvoru dává rajčatové pyré a ochutím ji pak solí, pepřem, cukrem a octem. Jakože sladko-kyselá chuť. A přidám třeba bazalku, když mám po ruce. Tahle zázvorová varianta mi ale chutná strašně moc a nejlepší je vážně v ty dny, kdy přijdete vymrzlí domů z procházky, nebo potřebujete něčím zahřát bříško. A to i na pohled – ta sluníčková barva je totiž dokonalá!

Jo a ještě bonusový tip k té petrželce a parmazánu. Zjistila jsem, že obojí fantasticky chutná taky s čočkou na kyselo. Jakože tou hnědou. Zamícháte do ní hrst na drobno nasekané petrželky a porci na talíři posypete lžící parmazánu. Boží! A stejně tak se petrželka hodí třeba do tvarohové pomazánky (tvaroh, cibulka, mletá paprika, sůl, drcený kmín, pepř). Jsem téhle zelené věci nějak došla na chuť, tak ji teď sypu všude! A navíc je strašně zdravá. Věděli jste, že petrželová nať má obrovské množství chlorofylu, který čistí krev a pomáhá tvořit nové červené krvinky? A že nať působí močopudně a pomáhá z těla odstraňovat škodliviny? A tím zabírá i proti otokům a celulitidě? Jsem si přečetla, když jsem googlovala, k čemu je vlastně petrželka dobrá. Ruce nahoru, kdo to tak dělá u jídla taky! :-D

A jaké jsou vaše bleskové recepty, které uvaříte raz dva? ;-)

biooo

4 thoughts on “Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

  1. Jeeej, tak toto vyskasam urcite! Jedla som mrkvovu polievku so zazvorom v restike a bola naozaj vyborna a chystala som sa to vyskusat a teraz mam recept. Petrzlenovu vnat pcham tiez vsade :) Moja starsia pyta stale zelenu polievocku, takze ficime casto na spenatovej, brokolicovej a hraskovej. Vsetko su to rychlovky, ale ta hraskova je megarychla – ja ju volam 10 minutovka. Ako prvy krok vzdy zapinam kanvicu. Potom nakrajam cibulku, ktoru oprazim, vysypem mrazeny hrasok a zalejem vodou z kanvice, ktora medzitym zovrela. Z vajicka, krupice, soli a kuska masla (davam aj kurkumu, nemusi byt) spravime cesto na halusky, nahadzeme cez haluskovac do polievky a uz len dosolime a ochutime podla seba bylynkami a samozrejme vnatkou. Hotovo :)

    1. Jééé, Jani, to je tuze roztomilé ta „zelená polievočka“ :-) To zní tak pěkně! A hrachovou mám taky strašně ráda – a ano, hodně z těch sympatií dělá právě ta blesková příprava :-D
      Bebe

  2. Já když přijdu totálně vyhladovela tak hodím na pánev na kostičky lilek,papriku a nakonec pak rajče (nebo cukety,mrkev a repu) a nějak to osmahnu,podusím,okořením a za 5 minut mám zdravé jidlo. Chlap mezitím bagruje nutelu a přemýšlí o rizicích ?. No,včera jsem si dala ten rizek s nim ?. A on občas zeleninu se mnou.

    1. A to je velice lákavá směs, Péti! :-) Hehe a Nutella se u nás taky moc neohřeje… :-D Chlap ji taky jí jak jogurt! A já stejným způsobem likviduju burákové máslo… :-D Bebe

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *