Food

Moje snídaňové ráno

„Ses dala na food blogerku?“, ptá se mě drahá polovička, když už hodinu aranžuju jídlo po kredenci a s pekelným soustředěním se snažím přenést oblíbenou snídani z pronikavě vonícího papu na 2D fotku. Nebojte, nesekla jsem s recenzemi. Moje srdce pořád tluče v rytmu kosmetiky a je velmi nepravděpodobné, že by mě to hned tak přešlo. Ostatně, posledních 7,5 roku je toho důkazem. Nicméně v rámci spolupráce s obchodem BILLA jsem kývla na zajímavou výzvu a rozhodla se vyzkoušet, jestli by mě bavilo i chystání a focení jídla. Za pokus nic a aspoň to tu trochu ozvláštním, ne?

Jako první téma mě napadlo zmapovat, co si nejraději kuchtím ke snídani. Protože to je jídlo, bez které ráno nefunguju. Resp. já to při troše sebezapření zvládnu. Ale moje okolí ne. Když jsem hladová, měním se v agresivního psychopata, po kterém je lepší hodit rohlík a utéct. A pokud nemáte po ruce kus jídla, opatrně se vzdalte alespoň na dvacet kroků a vyčkejte na příjezd odborníka s uspávací puškou.

Už několikrát jsem tu zmiňovala, že po ránu miluju kašové rituály. Obvykle mám ve spíži několikero druhů, které střídám podle nálady. Jednu dobu jsem zbožnovala vysoké barevné krabky s ovesnou kaší od Biolinie. Pak mě chytla instantní pohankovo-rýžová kaše, kterou prodávají právě jen v Bille, co tak vím (zn. POEX, stojí asi 30 Kč). Brávám si ji hodně na dovolenou, protože je na přípravu primitivní, dá se zkombinovat snad s čímkoli na světě a přežívala jsem na ní nejvíc v době, kdy jsem měla eliminační dietu. Je chuťově neutrální, nikdy mě po ní nebolelo bříško a na cesty ji beru jako jistotu.

Moje snídaňové ránoMoje snídaňové ránoMoje snídaňové ráno

Jelikož POEX kaši už jsem tu někde fotila, rozhodla jsem se vám dnes ukázat cosi míň obvyklého, a to jáhelnou kaši. Ač jde o jedno z tradičních českých jídel, je až s podivem, kolik lidí jáhly nikdy neochutnalo! A přitom je to tak geniální a chutná věc.

Jáhly se vyrábí loupáním prosa, čímž dostanete malinkaté kuličky o průměru cca 1 mm, které se uvaří a pak zpracovávají na tisíc a jeden recept. Proč je do jídelníčku zařadit? Jáhly jsou ohromně výživná záležitost! Obsahují draslík, hořčík, fosfor, křemík, zinek, měď nebo železo. Z vitaminů pak skupinu B, hlavně B1 (thiamin) a B2 (riboflavin). Podle tradiční čínské medicíny jsou jáhly tzv. zahřívací potravina (vhodná hlavně na zimu), pomáhají při žaludečních potížích a mají pozitivní účinek na slezinu. Jáhly jsou také bezlepková potravina! A dokonce i v případě, že držíte dietu ve smyslu žádný lepek, mléko ani vejce (i to mě jednou potkalo!), vám jáhly pomůžou, abyste nezešíleli hlady. Jo a zbystřete i pokud se snažíte zhubnout. Díky dobré stravitelnosti se prý hodí i jako jídlo před či po tréninku!

Jak žluté kuličky připravit? Zapomeňte všechno složité, co jste kdy o vaření jáhel četli – je to naopak naprosto primitivní. Budete k tomu potřebovat akorát sítko, kastrolek nebo pánev a trochu vody. A vařečku. A čtvrt hoďky času, během které si ale můžete chystat zbytek rekvizit – čaj, kafe, ovoce, cokoliv.

Moje snídaňové ráno

Nejdřív si do sítka odměřte jáhly. Ideální pro jednoho člověka je cca 60 g, což je velikost hrnečku na kafe. Nebojte, jáhly se napijí vodou, nabobtnají a bude jich víc, proto to s množstvím nepřehánějte. Pak sítko několikrát protáhněte pod horkou vodou z kohoutku. Nemusíte kvůli tomu vařit vodu v konvici, opravdu stačí ta kohoutková. Jestli pod ní neudržíte ruku, máte správnou teplotu. Jáhly se doporučuje proplachovat z toho důvodu, aby ztratily zvláštní nahořklou chuť. Mezi námi děvčaty – zkoušela jsem je vařit i nepropláchnuté a chuťově byly takřka stejné. Jediný rozdíl je v tom, že při vaření se ty nepropláchnuté rychleji přilepují ke dnu. Proto proplachuju já.

Promyté jáhly ze sítka vyklopte do hrnce, nebo na pánev a zalijte vodou. Doporučuje se poměr 1:2 – jáhly vs voda, ale podle mě je to kravina. Jáhly vařím už buhvíjak dlouho a ještě nikdy se mi nestalo (ani u vloček), že bych nemusela přilévat vodu. Nebo že by nepotřebovaly zamíchat. To si kdyžtak vychytejte sami, však o nic složitého nejde. Jáhly vařte cca 15 minut, až budou měkké. Jak to poznáte? Prostě ochutnejte :-)

Moje snídaňové ránoMoje snídaňové ráno

Následně stačí uvařené jáhly vyklopit do misky a přidat oblíbené rekvizity. Já sáhla jako vždy po džemu, oříškách, ovoci a čokoládě. Jestli hledáte v recepisu cukr, tak jsem ho nezapomněla – do kaše ho nepřidávám, protože mi přijde díky obloze sladká dost. Jo a tip na konec – kaše se dá jíst i studená, takže si ji můžete klidně nachystat ráno na odpolední sváču a dát vychladit do ledničky. V létě s hrstí jahod nebo třešní jako když najdete ;-)

Další věci, bez kterých by nebylo ráno kompletní a jsou pro mě stejně důležité, jako jídlo? Kafe a čaj! Vařím si obojí, protože jedno je na probrání, druhé na žízeň. Je to možná divné, ale když si ráno neudělám čaj, zapomínám pak celý den pít a kolikrát si až odpoledne uvědomím (po tom, co sebou málem švihnu na ulici), že mám v sobě možná tak jedno deci (nealko!) a to je sakra málo. Asi u mě hrnek čaje funguje jako spouštěč pití či co :-D

Moje snídaňové ránoMoje snídaňové ráno

A kafe? Bez toho nezačínám den vůbec a pokud mi nekoluje v žilách už od probuzení kofein, můj zorný úhel se smrskává maximálně na půlmetr kolem dokola, narážím do nábytku a lidí a vypadám jak zombie.

Máme s chlapem takový malý rituál každé ráno. Já tak dlouho předstírám, že ještě spím, dokud mi kolem nosu neprolétne povědomá vůně kávy a sušenky. A vykutálím se z postele teprve pak. Občas se ale stane, že se probudím dřív já a vaření kafe je na mně. Letos už to bylo tuším dvakrát… :-D

Moje snídaňové ránoMoje snídaňové ránoMoje snídaňové ránoMoje snídaňové ráno

Toliko moje nedělní snídaňové povídání. A co máte nejradši po ránu vy? Fungujete bez kafe? A taky potřebujete  po ránu na „rozpití“ hrnek čaje? :-D

oddelovnik
BILLA
Web: www.billa.cz
Blog: blog BILLA
Facebook: @CZBilla
Instagram: @billa_cz


12
Komentujte

avatar
5 Comment threads
7 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
BebeIvkaTamurilemartirezaninovaAmaring Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Odebírat  
nejnovější nejstarší
Upozornit na
Martina
Martina

Ahoj Bebe,
ja jsem před lety, když jsem kvůli intoleranci musela vymazat pšenici z jídelníčku, musela trochu přehodnotit své stravování. Pozitivní je, že jsem přestala jíst blafy, začala číst etikety a hlavně poslouchat své tělo. Zjistila jsem, že mi nejvíc vyhovují právě sladké snídaně, že pak nemám během dne chutě na sladký. Takže to jsou samé kaše, nejvíc pečená z ovesných vloček i proto, že je nejjednodušší (upeču jeden den pekáč a mam na 4 dny snídani), občas když dojde, tak to proložím kašema např. zrovna od Poex nebo Mixit. Někdy o víkendu, když je čas a chuť, udělám si proteinové lívance 😉
Dřív jsem vůbec nesnídala a celkově s tim jídlem byla dost na štíru, což mě dostalo až do vel. 42-44, ve které jsem končila vejšku, z postele mě dostal jedině silný černý čaj. Dneska už se budim s tim, že mam hlad a těším se na snídani (jo a nosim 38 😊) .
Jinak jáhly jsem objevila taky celkem nedávno a to díky tomuhle receptu, kterej dělám celkem často do krabiček do práce (snad se nikdo nebude zlobit, že dávám odkaz na cizí recept, ale je fakt výbornej a už jsem jím pár lidí naočkovala):
https://www.pazitka.cz/hlavni-chod/jahelnik-s-tunakem-susenymi-rajcaty-a-bazalkou/
Jinak když do něj dáš tuňáka naloženého v chilli oleji, tak je to pecka (Billa má od Kaiser Franc).

Amaring
Amaring

Ahojky Bebe :)
já ráno nefunguju bez čaje. Kávu nepiju, ale čaj musí být. Ne pytlíkový – to pro mě není čaj. Hezky sypaný :D a silný. ;D a co se jídla týká, večer předem nasypu do misky ovesné vločky, zaliju je mandlovým nebo kešu „mlékem“ a přidám ňaminky dle momentálního rozpoložení. Jednou sušené ovoce, jindy čerstvé, sem tam lněná nebo chia semínka, ale co přidávám pokaždé jsou oříšky a skořice. Šoupnu do lednice a ráno mám snídani, která je chutná a zasytí. A určitě by šla i ohřát, ale já to radši studené :)

martirezaninova

No tak podle těch fotek bys mohla být food bloggerka z fleku :D.
Kde jsou ty časy, kdy jsem si vyhrávala s každou snídaňí, abych měla krásnou fotku na instagram… teď už přidávám fotky z trochu jiného soudku :).

Tamurile
Tamurile

Jojo, bez snídaně ani ránu. Jee, to jsem ráda, že je někdo obdobně divný jako já 😁 Když jdu do práce, tak moje pořadí je: voda s citronem, pozdrav Slunci, snídaňová kaše, část půllitru zeleného čaje, venčení, zbytek půllitru, běh na vlak 😂 kafe je až v práci, o některé přestávce
Ovšem když hned ráno nikam nejdu, taky snídám čaj + kafe a lidi na mě strašně divně hledí 😁😁
Já jsem si poslední dobou zamilovala Mixit – když nemám chuť se po ránu s ničím babrat, nasypu do hrnku hotovou kaši/musli a zaleju vodou :-) nebo si samozřejmě míchám vlastní, ať žije kreativita :-D

Ivka
Ivka

Ahoj Bebe, máme stejnej presovač ;-)
Jinak vypadá to moc pěkně, dala bych si všechno, ale kaše by zbyla :-D Nějak jsem tomu nepřišla na chuť, ani mlíko, ani voda, teplá, studená…prostě mi to nijak nejde :-) Ale přitom to vypadá tak pěkně :-D