Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Herbář Dr. Popova – Lichořeřišnice větší (6. díl)

Herbář Dr. Popova - Lichořeřišnice
Herbář Dr. Popova – Lichořeřišnice

Vítejte u dnešního dílu seriálu Bylinky Dr. Popova a tématu Lichořeřišnice. Onehdá jsem se na netu dívala na přehled vykázané péče u mé zdravotní pojišťovny. A víte, co? Už je to víc jak pět let, co jsem si naposled běžela pro antibiotika na zánět močového měchýře! A pořád si přesně vybavuju rozhodující vteřinu, kdy si uvědomíte, že “je všechno špatně”.

Chvíli, kdy se spustí odpočítávání a vy máte cca dvě hodiny na to, abyste rozkopli dveře na pohotovosti s tím, že nutně potřebujete počůrat lakmusový papírek, protože se vám rozjíždí brutální zánět a bez Biseptolu neodejdete po dvou, ale odlezete po čtyřech. Tuším, že to byl tehdy 3. díl seriálu “My dva a ATB”, kde hlavní roli obsadil můj močový měchýř a vedlejší štěk jsem dostala já.

První díl jsem strávila v nemocnici, poněvadž jsem netušila, že třetí světová, odehrávající se v mém podbřišku, není legrace, kterou sama rozchodím. Nutno dodat, že po této trilogii jsem ještě dlouho bojovala s vracejícími se záněty, kdy každé prochladnutí doprovázely kruhy pod očima, protože jsem musela 10x za noc čůrat. A taky jsem v té době měla podrobně zmapovaný výskyt veřejných toalet v každém místě, kam jsem se chystala.

Začala jsem se proto zaměřovat na doplňky stravy a hledala jsem, co by mi od častého sprintování na WC ulevilo. Slopkala jsem čaje, v zimě se oblékala stylem zababušený zemiačik a několik měsíců jsem brala speciální brusinkové a bylinkové tobolky. A zadařilo se do té míry, že jedno ráno jsem doopravdy slzela dojetím, že nepotřebuju korektor pod oči, jelikož jsem za noc vstávala jen 2x. Schválně – kolik z vás podobný stav důvěrně zná…? :-)

Herbář Dr. Popova - Lichořeřišnice
Herbář Dr. Popova – Lichořeřišnice větší

Proč vám to vyprávím? Dnešní téma bylinkového seriálu s Dr. Popovem bude totiž zaměřeno právě na problémy s močovým měchýřem a povíme si něco o bylince jménem lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus).

Jak lichořeřišnice vypadá?

Je dost dobře možné, že ji máte vzadu za barákem, ani o tom nevíte. Já takový aha moment zažila při procházce s taškou plastů ke kontejnerům. Jsem vždycky u sousedů obdivovala, cože jim to kolem plotu tak krásně oranžově kvete – a teď už vím – je to lichořeřišnice! Utrhnout si ale nepůjdu, protože těch pejsků, co tamtudy za den projde… Eeeeh… Radši nedomýšlet! Si na jaře vypěstuju vlastní kytku!

Herbář Dr. Popova - Lichořeřišnice

Lichořeřišnice je popínavá jednoletá bylina, která může dorůstat až do výšky 5 metrů. Listy jsou střídavé, kulaté a mají žilkování, které vypadá jako tužkou nakreslená hvězda. Já si je pracovně překřtila na lopušky, protože vážně vypadají jako vyžehlený lopuchový lístek. Květy mohou mít barvu od zářivě žlutooranžové až po hnědočervenou. Jo a komplet celá rostlinka se dá jíst!

Jak lichořeřišnici nejlépe užívat?

Nejčastěji seženete lichořeřišnici jako bylinnou tinkturu, která se vyrábí z květů a plodů. To je asi nejsnadnější způsob konzumace: 2-3x denně užíváte 25 kapek na lžičku, nebo tinkturu nakapete do nápoje. Mimochodem – tinktura chutná stejně, jako kdybyste si hrst čerstvě natrhané řeřichy zmačkali do kuličky a tu snědli. I ta štiplavost tam je. Ale mně moc chutná!

Dalším způsob je vyrobit si nálev ze sušených plodů. Jednu lžičku drcených semínek spaříte čtvrt litrem vody a po 15 minutách můžete pít (3-4x denně). Pití nálevu se doporučuje při vleklých urologických potížích.

Lichořeřišnici ale můžete využít komplet, pokud vám roste v truhlíku, nebo na zahradě, protože celá rostlina je jedlá! Antibiotické účinky mají i čerstvé listy a můžete si jimi klidně ozvláštnit salát. Vzpomínám si na jeden komentář od Věrky pod článkem o bylinných kapkách Antistres a Kotvičník, která mi psala, že třeba čerstvé květy chutnají jako ředkvička – vyzkoušené na vlastní chuťové buňky to zatím nemám :-)

Vtip

A teď to nejdůležitější – k čemu vám bude bylinka dobrá a proč ji vůbec užívat?

Co umí lichořeřišnice?

Lichořeřišnice působí jako širokospektrální antibiotikum a hubí většinu bakterií a virů. Např. E.Coli, salmonelu, streptokoky a prý i všech 46 kmenů bakterií stafylokoka, kteří jsou častými původci zánětů močových cest a ledvin. Na rozdíl od chemických antibiotik ale lichořeřišnice neničí přirozenou mikroflóru zažívacího traktu a je naprosto bezpečná pro použití.

Lichořeřišnice se primárně využívá při zánětech močových cest (kvůli schopnosti likvidovat nechtěné bakterie), ale třeba i při zánětech horních cest dýchacích. Klidně po bylince sáhněte, pokud kolegyňka přišla do práce nachcípaná a vy cítíte, že na vás cosi leze. Já nasadila bylinkové kapky i preventivně, protože jsem potkala obacilovaného člověka a představa, že se mnou šlehne rýmička, mě dost děsí. Plánuju péct perníčky, ne ležet v posteli!

Nejen jako SOS, ale i jako prevence

Tinkturu můžete užívat 1-2x ročně jako prevenci, pokud víte, že jste citlivější na nastydnutí a vždycky to odnese močový měchýř a čeká vás běhavka na WC. Případně se s tinkturou dá doléčit i vleklý zánět, ze kterého se nemůžete vyhrabat. Navíc tělo zbavíte bakterií, virů, plísní a dalších nedobrot. Jen tak mezi řečí – taky vždycky, když něco podobného čtete, tak máte hned chuť začít užívat nejlépe všechny bylinky najednou? :-D

Herbář Dr. Popova - Lichořeřišnice

Kontraindikace a nežádoucí účinky

Obrátila jsem internet vzhůru nohama a podívala se pod kdejaký šutr z jedniček a nul, ale nikde jsem nenašla žádnou kontraindikaci, nebo popis nežádoucích účinků lichořeřišnice. Neměl by být problém ani s kombinací léků (pokud u nich není v příbalovém letáku výslovně uvedeno jinak). Snad jediné, na co jsem narazila v časopise Bylinky, tak že by se lichořeřišnice měla podávat dětem až od šesti let. Ale nepodařilo se mi zjistit proč, tak jestli někdo tušíte?

Shrnutí účinků lichořeřišnice

  • dezinfikuje močové cesty
  • bylinka je účinná při zánětu horních cest dýchacích
  • působí proti virům a bakteriím
  • hodí se jako prevence i první pomoc při zánětech močového měchýře a ledvin
  • podporuje imunitu
  • pomáhá při gynekologických zánětech
  • využívá se také jako podpůrná léčba při borelióze
  • přispívá k doléčení opakujících se zánětů různého původu
  • tinktura se prý dá použít proti padání vlasů a k povzbuzení jejich růstu (si tuším celou tu lahvičku vyleju na hlavu :-)
  • je vhodná při zánětech prostaty

A jak si kouzelnou lichořeřišnici zamontovat do života? Mám vyzkoušeno, že ideální je užívat lichořeřišnici v bylinných kapkách – zaprvé skvěle funguje, za druhé i dobře chutná!

Co vy a lichořeřišnice? Znali jste ji? Nebo už ji používáte? :-)

Komentáře: 6

  1. Tali Tali 1 prosince, 2018

    Tak… zanet mocoveho mechyre jsem mela jednou v zivote, asi pred deseti lety (ani nepratelum bych to neprala!). Od te doby klid. Presto tu sedim a rikam si, proc mam po precteni pocit, ze i ja tuto bylinku nutne potrebuju a cim ze si mam jeji nakup ospravedlnit?? :-) Jinak laka me vetsina Popovovych masti (maji vazne na vsechno neco), ale nedokazu se prenest pres to veprove sadlo. Kez by zvazili prejiti na bambucke maslo nebo aspon uvedeni nejake veganske rady, podle me by tim spouste lidi udelali velkou radost.

    • Bebe Bebe Autor | 9 prosince, 2018

      Přesně, Tali – ani sebevětšímu nepříteli bych něco takového nepřála zažít. To snad radši ukopnutý palec, nebo kočiče zaseknutého v zádech :-D
      Momentálně mi z lichořeřišnicových kapek chybí už přes půlka balení a chutnají mi natolik, že mi nedělá problém si na ně 2x za den vzpomenout. A nechci říkat “hop”, ale myslím si, že mi pomohly rozehnat nějakého bacila, který se o mě jedním pazúrkem zachytil a naštěstí jsem ho setřepala dřív, než stihl uškodit :-)
      Já mám u těch mastí stejný pocit – všichni kolem mě přísahají na vepřové sádlo (babička takové mastičky i sama vyráběla) a jak je skvělé na jizvy, suchou a poškozenou kůži a všechno možné a já jim opravdu věřím. Ale je to čistě můj osobní problém, přes který se nemůžu přenést :o) Přechod na jiný základní “matroš”… Těžko říct, jak by to bylo složité. Hodně lidí by asi bylo nadšených a já bych měla okamžitě potřebu se zásobit každou takovou mastičkou, kterou by vyrobili :-D
      Bebe

  2. Vera Vera 2 prosince, 2018

    Lichořeřišnice je krásná květina a opravdu chutná jako štiplavá ředkvička. A mne osobně vepřové sádlo nevadí, myslím že z hlediska vstřebatelnosti skvělá věc.

    • Bebe Bebe Autor | 9 prosince, 2018

      Mě ta chuť lichořeřišnice příjemně překvapila a velice mi chutná! :-) I kytičku bych si příští rok ráda na zahradu vysadila.
      ni chlapovi sádlo v kosmetice neva a prý je to jedna z nejlepších věcí pro kůži. Mi jednou řekl, že nejvíc hebké ruce má, když míchá rukama mleté maso na sekanou a že mu ten pocit připomněla jitrocelová mastička od Dr. Popova, co jsme doma měli :-D
      Bebe

  3. BaruT BaruT 3 prosince, 2018

    Ahoj Bebe, ani bys nevěřila v jak pravý čas je článek napsán (vždyť sama víš, období nemocí;-)… No drahý mi přišel se škrabkáním krčku domu a že to přes víkend jakože vyleží… Prd vyleží! Paralen na noc, přes den, vitamín C, čajíky, horký nápoj (který mi zažene jakékoliv prvotní náznaky nemocí) a v lékárně mu dali něco v podobě Septolete… Že se z toho dostal?! Leda prd velebnosti, vypadá strašně, horečku má až kam a už nemluví…
    Ještě jsi tedy zapomněla dopsat do článku, jak takovouhle krásnou a nápomocnou bylinku dostanu do svého drahého, kterému nesmím do čaje přilít ani Rakytníkový sirup od Weledy? :-/ Je to občas těžké…
    A na otázku, jestli také mám po přečtení toho, co bylinka dokáže, nutkání si jí okamžitě běžet koupit a následně udělat z ní čajík..? Ano mám :-D Neuvěřitelná síla textu :-D
    Barča

    • Bebe Bebe Autor | 9 prosince, 2018

      Ahojky Baru,
      to víš – správné načasování je základ! :-)
      Odepisuju se zpožděním, tak doufám, že drahá polovička už je touhle dobou fit! Ale upřímně – netuším, jak do něj takové kapičky dostat. Chlapa jsem motivovala k ochutnání čistě tím, že jsem mu básnila o úžasných antibiotických účincích a jak lichořeřišnice vraždí bacily a tak… Jinak je taky spíš na prášky. I když… Někdy, když na něj něco leze, tak si přivlastní celou sklenici medu, tu třeba během 3 dní sní velkou lžící a vaří si k tomu hektolitry čaje a pak je fit.
      Hehe, jsi mě pobavila s tou sílou textu! :-) Ale máš pravdu – vzpomínám si třeba na jeden článek, který mě okamžitě motivoval si koupit menstruační kalíšek. Přečetla jsem si pár odstavečků a měla jasno. A běžela do obchodu :-))
      Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít