Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Griliášové řezy: můj jednoduchý vánoční recept krok za krokem (i pro začátečníky)

Aktualizace 9 prosince, 2025

griliášové řezy

Ne každý vánoční recept musí končit nervovým zhroucením.
V článku vás krok za krokem provedu přípravou griliášových řezů tak, aby je zvládli i úplní začátečníci a odnesli si z kuchyně nejen mouku ve vlasech, ale i povedený výsledek.


Griliášové řezy patří mezi klasické české vánoční cukroví, které zvládnete i jako úplní začátečníci. Jsou rychlé, neuvěřitelně dobré a potřebujete na ně jen pár základních surovin. Pokud chcete jednoduchý recept s ořechy, Salkem a podrobným foto-postupem, jste tu naprosto správně.

Loni to byla vosí hnízda. Letos jsem podrobila své cukrářské dovednosti ostřejší zkoušce! A ukuchtila jsem velkou lásku mého dětství – griliášové řezy! Je to ostuda, ale už to bude možná víc jak 15 let, co jsem si opisovala od babičky recept. A přitom jsem se k jeho vyzkoušení nikdy nedostala, ač griliášky miluju a dokázala bych se jimi ládovat od rána do večera. Sebrala jsem odvahu a rozhodla se ignorovat hrůzostrašné příhody od popálení roztaveným cukrem. A šla jsem do rizika. Přiznávám, že jsem byla docela nervózní a roztřepaná, ale víte, co? Na druhý pokus už bych si počínala velmi suverénně! Ono je to vážně hrozně jednoduché na výrobu. Proto jsem taky sepsala recept pro začátečníky.

Pokud tedy máte půlhodinku volna a rádi byste si vykouzlili něco sladkého na vánoční stůl (nebo jen tak v neděli ke kafíčku), určitě si tenhle recept uložte a vyzkoušejte. Nejen na vánoční pečení :-)

hotové griliášové řezy na talíři

Surovin potřebujete jen 6 a máte to i s dokonalou polevou.

Suroviny na griliášové řezy

250 g cukru krystal
čtvrt kila tuku (Hera), nebo másla
250 g vlašských ořechů
1 plechovka Salka
8 ks cukrářských oplatek
čokoláda na vaření

A potřebné náčiní? Bohatě si vystačíte s velkou pánví s nepřilnavým povrchem, vařečkou, nožem, stěrkou, pečicím papírem, menším hrncem a hrnkem. Toť vše.

potřebné suroviny pro griliášové řezy

Postup – jak udělat griliášové řezy krok za krokem

1. nachystejte si všechny potřebné suroviny. Do misky odvažte 250 g krystalového cukru, 250 g vlašských ořechů, na talířek vybalte Heru a pokrájejte ji na kostky. Otevřete plechovku Salka a rozbalte oplatky. A s předstihem můžete i čokoládu, ať máte co ujídat, hehe… :-)

2. ořechy rozemelte v mlýnku na kávu (no co, je to rychlé!), nebo podrťte v hmoždíři. Jak moc na jemno oříšky chcete, to je otázka vkusu. Je to stejné, jako u burákového másla – někdo ho má rád jemné, jiný „crunchy“ (s kousky oříšků). Myslete ale na to, že když budou ořechy na větší kusy, oplatky vám nebudou držet u sebe. A pokud mezi ně nedáte pořádnou vrstvu karamelového krému, budou se odchlipovat.

Tip od autorky

Pokud chcete řezy extra jemné, umelte ořechy skoro na pastu. A pokud máte rádi výrazné křupnutí, nechte pár větších kousků – dodají nádherný “crunchy” efekt.

vážení vlašských ořechů
sekání vlašských ořechů na jemno
připravené suroviny na griliášové řezy
nakrájená Hera na kostičky

Rozpouštění cukru na pánvi

3. na pánev nasypte čtvrt kila cukru a nechte na střední teplotě rozpustit. Já to zkoušela poprvé v životě a byla jsem z tohoto kroku docela vyvalená. Pozorovala jsem cukr snad z pěti centimetrů a největší hrůzu jsem měla z toho, že se začne připalovat. Někde jsem se totiž dočetla, že se cukr při rozpouštění nesmí míchat. Blbost. Když jsem cukr nemíchala, celá bílá vrstva se nadouvala a přichytávala. Na nic jsem nečekala, popadla vařečku a cukr zamíchala. A bylo to v pohodě. Míchala jsem, dokud nebyl úplně tekutý. Ani hrudky v něm pak nebyly.

Přidejte Heru, Salko a ořechy

4. přidala jsem k rozpuštěnému cukru na kousky nakrájenou Heru. Tady nastal první šok, když se mi cukr zdrcnul do jedné velké hroudy uprostřed pánve a já málem chytla hysterák, že co jsem udělala špatně. Klid. Míchejte dál, hrouda se zase rozpustí :-)

5. vmíchala jsem k cukru a tuku celou plechovku Salka. Za stálého míchání jsem směs vařila 5 minut.

6. nakonec jsem přidala ořechy a vše vařila další 3 minuty. Za žádnou cenu u kteréhokoli kroku nezapomínejte pomalu míchat! Mimochodem – NIKDE jsem nenašla na netu vyfocené všechny kroky, jak se suroviny na pánvi chovají v průběhu rozpouštění. Tak jsem vám je podrobně nafotila. Ať si na rozdíl ode mě ušetříte nervy, kdybyste griliášové řezy taky zkoušeli poprvé :-)

rozpouštění cukru na karamel
rozpouštění cukru na karamel
rozpouštění cukru na karamel
smíchání karamelu a Hery
příprava krému pro griliášové řezy
příprava náplně pro griliášové řezy
karamelová směs s ořechy
karamelová směs s ořechy
hotová karamelová směs pro griliášové řezy

7. hotovou karamelovou směs jsem odstavila z plotýnky a nechala 1-2 minuty vychladnout. Mezitím jsem si nachystala oplatky.

Natírání oplatek

8. pomocí stěrky jsem natřela jednu stranu oplatky tenkou vrstvou karamelovo-ořechové směsi. Na to jsem přilepila novou oplatku. A vrstvu jsem zopakovala. A zase přidala oplatku. Celé slepené dílo jsem opatrně umačkala, aby k sobě oplatky dobře přilnuly. Totéž jsem zopakovala u dalších oplatek. Dávala jsem docela tenkou vrstvu, takže mi zbyla směs ještě pro naplnění dvou oplatek – tedy jen jedné vrstvy.

9. každý oplatkový slepenec jsem dala na vlastní pečicí papír, aby se v případě ukápnutí sladké směsi nikde nic nelepilo a oplatky jsem poskládala na sebe. A zatížila třemi krabicemi perníčků (můj recept tady!). Griliášovou Eiffelovku jsem nechala být do dalšího dne, aby se oplatky pořádně napily a vše hezky spojilo.

natírání karamelu mezi oplatky
natírání oplatek
slepené oplatky před zatížením
zatížené slepené oplatky

Nařezání a namočení do čokolády

10. další den jsem oplatky nařezala. Na zhruba podobné kousky. Nebo aspoň vzdáleně podobné. Oplatek byl kulatý, se nedalo jinak :-)

11. pak jsem rozpustila kus čokolády na vaření ve vodní lázni. Do kastrolku jsem napustila vodu. Jakmile byla voda horká, vložila jsem do ní hrneček s nalámanými kousky čokolády. Ta se během chvilky rozpustila a já v ní mohla postupně namočit šikmé konce griliášových řezů. Každý řez s čokoládou jsem nechala ztuhnout na pečicím papíře. Po dvou hodinách se daly řezy v pohodě naskládat do krabice.

krájení griliášových řezů
příprava čokolády na rozpuštění
rozpouštění čokolády ve vodní lázni
griliášové řezy namáčené v čokoládě

Tipy, jak se vyhnout chybám při karamelu

Karamel může působit trochu děsivě, ale když budete dodržovat pár jednoduchých zásad, máte úspěch jistý. Cukr zahřívejte pomalu a klidně jej průběžně míchejte, aby se nepřipaloval. Pokud se při přidání Hery vytvoří tuhá hrouda, nelekejte se – mícháním se zase rozpustí. Ořechy nemelte příliš nahrubo, jinak budou oplatky odstávat. A hlavně vše míchejte opravdu po celou dobu vaření.

Rychlé shrnutí receptu

Griliášové řezy zvládnete za pár minut práce: rozpustíte cukr, vmícháte Heru, Salko a ořechy, směs namažete mezi oplatky, necháte přes noc zatížit a druhý den krájíte a namáčíte v čokoládě. Jednoduché, rychlé a naprosto famózní vánoční cukroví.

FAQ – nejčastější dotazy ke griliášovým řezům

Jak dlouho vydrží griliášové řezy?
V chladu vám vydrží 2–3 týdny. Oplatky krásně změknou a chutě se propojí.

Musíte použít Salko, nebo jde náhrada?
Salko je nejspolehlivější, protože drží perfektní konzistenci. Nahradit jej můžete karamelem z kondenzovaného mléka, ale bude řidší.

Jak předejít odlepování oplatek?
Potřete vrstvu až po okraje, oplatky pořádně umačkejte a zatěžkejte přes noc. Nemelte ořechy nahrubo.

Jaký druh ořechů je nejlepší?
Klasikou jsou vlašské ořechy. Fungují i lískové, ale třeba arašídy se chuťově nehodí.

Musí se karamel míchat, nebo ne?
Ano, míchat! Cukr se tak nepřipálí. Mírné průběžné míchání je nejbezpečnější.

Jak krájet griliášové řezy, aby se nelámaly?
Použijte ostrý nůž a krájejte rychlými, tenkými tahy. Nejlepší je to u zchladlých oplatek.

Nejlepší vánoční cukroví – griliášové řezy jak malované!

A to je vlastně všechno. Jak jsem se na začátku bála, že podpálím barák, opařím se karamelem a oplatky mi komplet popraskají, tak ani jedna katastrofa se nekonala. Ba naopak! Řezy se velice povedly a chlap dokonce vyslovil nahlas to, co mě potichučku napadlo už během prvního ochutnání: „Se bojim, že tahle věc se Vánoc nedožije…“ Doprčic, to je závislost jak blázen! Jakmile je v dosahu krabice s cukrovím a uvařené kafíčko, člověk se prostě neovládne!

Pokud hledáte další vánoční cukroví, určitě mrkněte i na můj recept na vánoční perníčky. A doporučuju i recept na nejlepší vánoční a silvestrovské chlebíčky! Vsadím boty, že si je zamilujete!

Zkoušeli jste letos nějaký recept na cukroví úplně poprvé? A taky se vám vždycky nervózně třepou ruce, abyste nic nepodělali? :-)