Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Vánoční perníčky: můj jednoduchý recept krok za krokem (pro úplné začátečníky)

Aktualizace 9 prosince, 2025

vánoční perníčky

Vánoční perníčky patří mezi nejkrásnější tradice, které si můžete dopřát i jako úplní začátečníci. Tento snadný recept zvládnete bez stresu, bez zbytečného odpočívání těsta a s jistotou, že budou perníčky měkké a voňavé už za pár hodin. Pokud hledáte jednoduchý postup, detailní tipy a ověřený recept, jste tu naprosto správně.


Myslím, že je to cca tři roky zpět, kdy jsem sebrala odvahu a poprvé zkusila upéct vánoční perníčky. Vedla mě k tomu nucená dieta, kdy jsem se obracela naruby z některých věcí, ale zároveň jsem se nechtěla ochudit o vánoční pupíček nacpaný sladkostmi. A tak jsem našla na internetu recept, který jsem si upravila k obrazu svému a pasovala ho na chroustí předvánoční tradici, u které v kuchyni relaxuju.

Když si naplánuju pečení perníčků, je to veliký svátek. Mám doma nakoupené všechny ingredience a dva dny nedělám nic jiného (i v práci je volno!), než že poskakuju s plechem cukrátek mezi troubou a kredencem a u toho slzím smíchy nad hláškami z Pelíšků, které si k pečení vždycky pustím jako první. A pak se dojímám u Lásky nebeské. A trsnu si u Mamma Mia. Nebo se směju u Snowborďáků, případně cituju pomalu slovo od slova trilogii Slunce seno… Je to vždycky fajn.

Suroviny na vánoční perníčky (1 a 3 dávky)

Na těsto:
250 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
100 g medu
1 polévková lžíce rumu
0,5 čajové lžičky sody
0,5 čajové lžičky citronové kůry
1 čajová lžička skořice, nebo perníkového koření
2 hřebíčky
1 badyán
kulička nového koření
1 zarovnaná lžička kakaa
podle potřeby voda (pár lžic)
1 žloutek na potření hotových perníčků

Na polevu:
1 bílek, 150 g prosátého moučkového cukru, lžička citronové šťávy, potravinářské barvy

Suroviny (spočítané rovnou 3 dávky)

Na těsto:
750 g hladké mouky
450 g moučkového cukru
300 g medu
3 PL rumu
1,5 ČL sody
1 zarovnaná ČL citronové kůry
3 ČL skořice, nebo perníkového koření
6 hřebíčků
3 badyány
3 kuličky nového koření
2 vrchovaté lžičky kakaa
podle potřeby voda (pár lžic)
2 žloutky na potření

Na polevu:
1 bílek, 150 g prosátého moučkového cukru, 1 lžička citronové šťávy, potravinářské barvy

Z hardwaru si připravte: 2 plechy, vykrajovátka, pečicí papír, struhadlo, velkou mísu, váhu, sítko na čaj, mlýnek na kafe (nebo hmoždíř), hrneček na žloutek + štětec, nůž na odloupávání upečených perníčků, vyšší nádobu na polevu, metličkový šlehač.

Celý podrobný popis je na trojitou dávku (příští rok u ní už doopravdy skončím, vážně!), ať se mi to líp počítá a píše.

suroviny pro vánoční perníčky

Postup – jak udělat měkké vánoční perníčky krok za krokem

1. jako první krok si na kredenc nachystejte všechny suroviny, které budete potřebovat na těsto. Poleva zatím počká. Takže ať máte na očích mouku, cukr, med, sodu, citron, vajíčko, všechno koření a rum. Klidně si cvakněte rovnou na kuráž, ať vám to líp jde :-) Dál budete potřebovat váhu, větší mísu na těsto a struhadlo. A mlýnek na kafe, nebo hmoždíř.

Umíchejte těsto na perníčky

2. do mísy si odvažte 750 g hladké mouky, 450 g moučkového cukru a 300 g medu. Med na bílé hoře sypkých surovin bude vypadat zvláštně, ale věřte mi – nakonec z toho bude opravdu těsto. Zatím nic nemíchejte a přidejte do mísy 3 polévkové lžíce rumu, 1,5 čajové lžičky sody, nastrouhejte na jemno 1 zarovnanou čajovou lžičku citronové kůry (plus mínus, když jí bude míň, nic se nestane), 3 čajové lžičky skořice (nebo perníkového koření) a 2 vrchovaté lžičky kakaa (na barvu – pokud chcete vánoční perníčky blonďaté, kakao vynechte).

Dál v mlýnku na kafe, nebo v hmoždíři rozemelte/roztlučte co nejvíc na jemno 3 kytičky badyánu, 6 hřebíčků a 3 kuličky nového koření. Pak vše přisypte do mísy k ostatním surovinám.

míchání perníkového těsta
míchání perníkového těsta
míchání perníkového těsta
míchání perníkového těsta
míchání perníkového těsta

Těsto máte ve svých rukou

3. celou směs prohněťte rukama. Bude to hodně drolivé a sypké, ale žádný strach – hned tomu dodáme trochu štábní kultury. Ke směsi začněte přidávat po troškách vodu. A když říkám po troškách, mám na mysli třeba 1 lžíci. Tedy přilejte lžíci vody – zamíchejte. Pořád se to hodně drolí? Přidejte další. Může se stát, že takhle přidáte třeba 6-10 lžic. Nebo úplně jiný počet. Záleží i na medu, množství sypkého koření a tak. Ale není to nic, co byste nevychytali, ani když nemáte s tvořením těsta žádné zkušenosti.

Pokud se těsto brutálně lepí na ruce, trochu ho poprašte moukou (1-2 lžičky) a do těsta zapracujte. Potřebujete dosáhnout konzistence, kdy se dá z těsta vymodelovat „bochánek“, který se nebude lepit na ruce, ani se nebude drobit. Jo a nevztekejte se u toho. Těsto to pozná, vztek byste do něj přenesli a cukroví by nebylo dobré. Se říká :-)

těsto na perníčky v míse
těsto na perníčky v míse

4. dejte předehřívat troubu na 150°C. Připravte si 2 plechy a na každý z nich ustříhněte pečicí papír – doporučuji papír nevynechávat, protože vám ušetří spoustu času a nervů!

Vykrájejte tolik perníčků, kolik můžete!

5. u tohoto receptu nemusíte nechávat těsto odležet – dá se s ním rovnou pracovat. Místo na kredenci, kde plánujete vykrajovat perníčky, poprašte moukou, ať se vám k němu těsto při válení nepřilepuje. Ukrojte si nožem kousek těsta z bochánku a válečkem ho rozválejte co nejvíc stejnoměrně na plát tlustý 3-5 mm. Odhadem. Když uděláte perníčky tenčí, bude jim trvat třeba 1-2 dny, než změknou. Pokud budou tlustější, budou měkké do půl dne, nebo ihned po vychladnutí. Mně se vždycky podaří perníčky všech možných tlouštěk a kolikrát je každý úplně jiný. No a co :-) Pozn.: kdykoli se vám těsto bude lepit na váleček, nebo ke kredenci – styčné plochy poprašte moukou – žádný stres.

6. máte rozválené těsto? Fajn – vemte formičky a začněte vykrajovat. A vykrájené perníčky rovnou skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Podle tloušťky těsta je pak dávejte dostatečně daleko od sebe. Pokud děláte perníčky vyšší, nechte jim na plechu více prostoru, protože se trochu nafouknou. Pokud jsou tenké, mohou být blíže u sebe.

válení perníčkového těsta
vykrajování vánočních perníčků

7. je celý plech zaskládaný vykrájenými perníčky? Šup s ním do vyhřáté trouby! Nastavte si na minutce 13 minut. A během toho, co se perníčky pečou, si nachystejte druhý plech. Momentálně jste nastoupili do rozjetého vlaku manufaktury na perníčky, takže „točení plechů“ vám teď chvilku vezme.

Potírejte horké perníčky rozšlehaným žloutkem

8. teď je správná doba, abyste oddělili žloutek od bílku. Žloutkem potírejte ještě horké perníčky, čerstvě vytažené z trouby. Bílek si schovejte na později na polevu. Doporučuji na vajíčkách nešetřit a brát ty nejlepší, jaké můžete. Já bez váhání sáhla po „nulkách“. Žloutek rozšlehejte v hrnečku vidličkou a najděte v kuchyni něco, čím perníčky potřete. Já už druhý rok přísahám na kosmetický štětec od Eco Tools… :-)

potírání perníčků žloutkem
potírání perníčků žloutkem
potírání perníčků žloutkem

9. po 13 minutách plech vytáhněte a dejte do trouby další – nezapomeňte si zase nastavit minutku! Z horkého plechu přetáhněte papír i s perníčky na kredenc a nožem upečené perníčky sloupněte. v 99% případů to jde dobře. Pak je ještě horké potírejte rozšlehaným žloutkem. S vrstvou to nepřehánějte, stačí jen lehce. Dělá se to proto, aby se perníčky hezky leskly. Pokud máte raději vánoční perníčky matné, žloutek můžete úplně vynechat.

10. tímto způsobem postupně zpracujte veškeré těsto. Ukrojte kousek, rozválejte, vykrájejte, zbytek těsta přilepte k původnímu, zase ukrojte, a tak pořád dokola. Až vám nezbyde nic. Odhadem vám zpracování té trojité dávky zabere tak 2,5 – 3 hoďky se vším všudy. Bez focení vlastně o dost míň.

upečené perníčky v krabici
hotové upečené perníčky
hotové upečené perníčky
hotové upečené perníčky

Zdobení perníčků

11. hotové vánoční perníčky můžete nechat odpočinout do dalšího dne. Anebo je rovnou nazdobte, pokud vám zbyla nějaká energie. Na polevu potřebujete 1 bílek, 1 lžičku citronové šťávy a 150 g prosátého moučkového cukru. Cukr je ideální prosít buď přes speciální síto, nebo přes čajové. Dělá se to proto, aby v cukru nebyly mini hrudky, které pak často ucpávají zdobicí sáček a vám z toho rupnou nervy. A někdy i ten sáček. Polevu uděláte tak, že ve vyšší nádobě metličkovým šlehačem smícháte všechny ingredience dohromady – bílek, citronovou šťávu i cukr. A šleháte 2-3 minutky.

12. polevu můžete nechat buď čistě bílou, nebo ji obarvit potravinářskými barvami. Já si už třetí rok ujíždím na gelových barvičkách od Dr. Oetker z Billa (nikde jinde jsem je neviděla – a když už, tak jen 1 ks a ne takový výběr). Funguje to tak, že si odeberete trochu hotové bílé polevy do malého hrnečku a k ní přidáte tolik barviva, aby se vám výsledný odstín líbil. Se sytostí barev to nepřežeňte. Tmavší barvy budou na perníčkách hůře schnout. Loni mi vánoční perníčky trochu „lepkaly“ ještě při balení do dárečků.

bílkova poleva na perníčky
barevná poleva na perníčky
barevná poleva na perníčky
barevná poleva na perníčky

13. zdobit můžete několika způsoby. Do mikrotenového sáčku dejte několik lžic polevy a sáčku ustříhněte rožek (ale fakt jen miniaturní kousíček!) – zdobíte tak, že sáček pomalu mačkáte a dírkou po ustřiženém rožku kreslíte na vánoční perníčky. Anebo zkuste větší injekční stříkačku bez jehly. Při troše cviku to taky jde. Já na to letos vyzrála se zdobicí tužkou Banquet. Původně jsem měla v košíku plastovou lahvičku s medem ve tvaru medvíka, že zkusím obsah naplnit polevou a prubnu to s ním. Ale tohle je o mnoho šikovnější! Navíc tužka je z měkkého silikonu, takže se s ní pracuje fakt skvěle.

zdobení vánočních perníčků polevou
zdobení vánočních perníčků polevou
zdobení vánočních perníčků polevou
hotové zdobené perníčky
hotové zdobené perníčky
hotové zdobené perníčky

14. nazdobené vánoční perníčky pak nechte ideálně do druhého dne zaschnout. Pak je můžete skládat do krabic vystlaných ubrousky, nebo utěrkou. Ideální je rovnat perníčky „na hranu“, aby se vám neponičilo zdobení.

Jak připravit polevu na perníčky (aby neucpávala sáček)

Na polevu používejte vždy prosátý moučkový cukr – jinak se vám ucpou sáčky a zdobení se změní v boj o přežití. Do vyšší nádoby dejte bílek, citronovou šťávu a cukr a šlehejte 2–3 minuty, dokud poleva nebude hladká, lesklá a hustá tak akorát. Pokud chcete barvy, obarvěte jen malou část polevy a používejte gelová barviva v malém množství. Silné odstíny schnou déle a mohou perníčky lepit.

Tipy, jak se vyhnout nejčastějším chybám při pečení perníčků

Perníčky se vám povedou na první dobrou, pokud dodržíte pár jednoduchých zásad. Těsto hněťte rukama a přidávejte vodu opravdu po lžičkách – musí vzniknout hladký bochánek, který se nedrolí, ale ani příliš nelepí. Těsto nemusí odpočívat, můžete ho rovnou válet. Při válení a vykrajování poprašte podložku moukou, aby se těsto nelepilo. Po upečení potírejte perníčky horké, aby se vytvořil pěkný lesk. A pokud jsou po vychladnutí tvrdší, nebojte – během jednoho dne změknou.

Rychlé shrnutí receptu

Těsto na perníčky smícháte z mouky, cukru, medu, koření, kakaa, rumu a trochy vody. Ihned ho vyválíte, vykrájíte, pečete 13 minut a ještě horké potíráte žloutkem. Druhý den je můžete zdobit jednoduchou bílkovou polevou. Recept je rychlý, spolehlivý a zvládnete jej i jako úplní začátečníci.

  1. nachystat suroviny, váhu, mísu, struhadlo a mlýnek (hmoždíř)
  2. odvážit do mísy všechny suroviny podle receptu
  3. směs zamíchat rukama – přidávat vodu, nebo hl. mouku podle potřeby
  4. předehřát troubu na 150°C, na plechy ustříhnout pečicí papír
  5. vyválet těsto (3-5 mm)
  6. vykrájet perníčky. Vyskládat je na plech
  7. dát plech do trouby na 13 minut a a nachystat další plech
  8. oddělit žloutek od bílku – žloutek rozšlehat v hrnečku
  9. vytáhnout plech z trouby. Perníčky z papíru „odloupat“ na kredenc. Potřít perníčky rozšlehaným žloutkem (v co nejtenčí vrstvě!)
  10. zpracovat postupně všechno těsto
  11. přichystat polevu – šlehat 3 minuty bílek, cukr a citronovou šťávu
  12. obarvit část polevy v malém hrnečku
  13. ozdobit perníčky
  14. nechat perníčky uschnout do druhého dne. Schovat je do krabic.

FAQ – nejčastější dotazy k vánočním perníčkům

Musí těsto na perníčky odpočívat?
Nemusí. Tento recept můžete vyválet a vykrajovat hned po umíchání těsta.

Jak docílit toho, aby byly perníčky měkké?
Rozválejte těsto na 3–5 mm, po upečení perníčky hned potřete žloutkem a skladujte je v uzavřené krabici. Do 1–2 dnů krásně změknou.

Jak dlouho perníčky vydrží?
V dobře uzavřené krabici vám vydrží bez problémů 3–4 týdny.

Můžete použít hotové perníkové koření?
Ano, můžete. Vlastní směs koření je ale aromatičtější a má výraznější chuť.

Proč se těsto drolí?
Chybí voda. Přilévejte lžičku po lžičce a těsto hněťte, dokud nebude vláčné.

Proč je poleva moc tekutá nebo naopak tuhá?
Přidejte trochu cukru (na zahuštění) nebo pár kapek citronu (na zředění).

Kdy zdobit perníčky?
Buď hned po vychladnutí, nebo až druhý den. Poleva lépe drží a perníčky se nelámou.

Vánoční perníčky – užitečné tipy a postřehy k pečení

  • Pokud v obchodě nenajdete zvlášť badyán, kupte koření „Svařené víno„. Je v něm badyán, hřebíček a celá skořice. A stojí jen 15-19 Kč.
  • Nelekejte se, jestli budou pár minut po vychladnutí perníčky tvrdé. Nejpozději do 1-2 dnů všechny změknou.
  • S gelovými barvivy opatrně – pokud jich dáte hodně, poleva bude dlouho lepit a nebude schnout. Stalo se mi to loni. Perníčky sice vypadaly fantasticky, ale strašnou dobu malinko „lepkaly“ na dotek.
  • Koření si můžete přizpůsobit podle svého vkusu. Víc nového koření, míň skořice, víc kakaa (pro extra tmavé perníčky), nebo víc hřebíčků… Recept je ohromně variabilní :-)

Tip od autorky

Pokud chcete výraznější chuť, přidejte trochu víc kakaa nebo nastrouhejte čerstvou citronovou kůru přímo do těsta. A pokud milujete měkké perníčky, skladujte je v krabici s kouskem čerstvého jablka – zázraky se začnou dít do pár hodin.

Pokud chcete vyzkoušet další jednoduché recepty, mrkněte také na moje griliášové řezy s foto-postupem. Anebo super návykové chlebíčky s bramborovou pomazánkou!

Ufff… A to by bylo pro dnešek vše. Máte vlastní osvědčený recept na vánoční perníčky? Podělte se v komentářích! A baví vás péct, nebo raději tuhle kratochvíli přenecháváte jiným?