Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Zapečené gnocchi s mozzarellou

Aktualizace 9 prosince, 2025

Zapečené gnocchi s mozzarellou

Jsou dny, kdy chcete jídlo, které uklidní nervy a nezabere půl dne v kuchyni.
V článku sdílím jednoduchý recept na zapečené gnocchi s mozzarellou – poctivou, sytou a vděčnou klasiku.


Od doby, co si pohrávám s italštinou, si začínám všímat čím dál víc, když někdo něco vysloví blbě a kroutí se mi z toho nehty na nohou. Tak třeba gnocchi. GNOCCHI jsou [ňoki], a ne „noči“, nebo „gnoči“. Tyhle malé bochánky z bramborového těsta jsou fantastická věc, poněvadž jejich příprava je neuvěřitelně primitivní a rychlá a skoro veškeré recepty, kde gnocchi hrají prim, taktéž. Dnešní recept na zapečené gnocchi s mozzarellou a rajčaty jsem našla na internetu a na první dobrou mi to znělo jako něco, co nutně potřebuju vyzkoušet… A vařit co týden! :-D

Zapečené gnocchi s mozzarellou

Potřebné suroviny

Na zapečené gnocchi

  • Potato Gnocchi (1 balíček má 500 g)
  • 1 plechovka loupaných rajčat (1 plechovka = 400 g)
  • 1 paprika
  • 1 větší cibule
  • 1 mozzarella (1 balení má 125 g)
  • 3 stroužky česneku
  • hrst bazalkových lístků
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Na rajčatový salát

  • rajčata
  • 1 cibule
  • Nálev – 3 lžíce cukru, 2 lžíce octa, 1 zarovnaná lžička soli, olivový olej

1. Oloupejte česnek, cibuli a očistěte papriku. Česnek rozmačkejte v lisu. Cibuli a papriku nakrájejte na drobno.

Zapečené gnocchi s mozzarellou
Zapečené gnocchi s mozzarellou
Zapečené gnocchi s mozzarellou
Zapečené gnocchi s mozzarellou

2. Na rozpálenou pánev s trochou oleje dejte cibulku a papriku a chvíli smažte, aby obojí změklo – vezme vám to do 5 minut.

3. Jakmile začnou být kraje cibulky hnědé a paprika ztratí ostré hrany, přidejte prolisovaný česnek a ještě minutku směs prohánějte po pánvi. Dávejte ale bacha, ať se vám česnek nepřipaluje. Chceme, aby pustil chuť, ne zuhelnatěl :-)

Zapečené gnocchi s mozzarellou
Nejlepší recepty
Nejlepší recepty

4. Na pánev vyklopte celou plechovku loupaných rajčat. Doporučuju je rozkrájet na menší kousky. To udělejte tak, že rajče naberte NA VAŘEČKU a NA NÍ každé z nich 2-3x překrojte. Opovažte se rajčata řezat nožem přímo na pánvi!

5. Vsypte na pánev gnocchi. Celý balíček.

6. Jelikož bude obsah docela hustý (záleží na tom, kolik šťávy bylo v plechovce) a vy potřebujete, aby se gnocchi aspoň chviličku vařily, klidně rajčatovou omáčku na pánvi ještě zřeďte. Prostě do plechovky napusťe trochu teplé vody (se kterou ji vlastně i vypláchnete, ať nic nepřijde nazmar) a vylejte to na pánev.

Nejlepší recepty
Nejlepší recepty

7. Zeslabte plotýnku a nechte celou směs probublávat cca 10 minut. Průběžně míchejte. Potřebujete, aby se gnocchi uvařily, směs byla hustá tak akorát a chutě se spojily. Nakonec přidejte sůl, pepř a hrst natrhaných bazalkových lístků.

8. Hotovou směs rozdělte do zapékacích misek. A vrchní vrstvu zaskládejte na plátky pokrájenou mozzarellou. A šup s tím do trouby na 180°C na cca 20-25 minut.

Nejlepší recepty
Nejlepší recepty
Nejlepší recepty
Nejlepší recepty

9. Rajčatový salát si přichystejte v průběhu toho, co se budou gnocchi péct. Nakrájejte rajčata na menší kousky a cibuli na drobno. Namíchejte si nálev z cukru, soli, octa a olivového oleje. Vše zamíchejte dohromady a nechte odležet.

Tadááá!

A to je vlastně celé. Pokud byste zatoužili po obměně, je možné do rajčatové směsi vmíchat třeba tuňáka, cuketu, nebo cokoli dalšího vás napadne. Papriku jde nahradit lilkem. Mozzarellu parmezánem. Bazalku oreganem, nebo pestem. Fantazii se meze nekladou a toto berte jako základní recept, který se dá rozšířit, nebo změnit dle libosti. Jo a samozřejmě můžete namísto plechovky koupit čerstvá rajčata a ty pak spařit a oloupat. Ale to už jsou fakt detaily.

S čím zapékáte gnocchi vy? A taky máte tendenci lidi opravovat, když něco vyslovují blbě, nebo se radši koušete do jazyka? :-D