Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Bramborová pomazánka na chlebíčky: můj nejlepší recept krok za krokem (i pro začátečníky)

Aktualizace 9 prosince, 2025

bramborová pomazánka na chlebíčky

Bramborová pomazánka na chlebíčky patří k nejjednodušším a nejvděčnějším receptům, které můžete připravit na Silvestra, narozeniny nebo jakoukoli oslavu. Tahle verze je krásně jemná, perfektně drží na vece i na jednohubkách a zvládnete ji i jako úplní začátečníci. Pokud hledáte ověřený recept krok za krokem, jste tu správně.


Už hodně receptů jsem si upravila k obrazu svému a bez mrknutí oka jim vyměnila větší část ingrediencí. A vzniklo z toho kolikrát jídlo lepší, než to původní. U čeho by mi ale při pokusu o změnu ruka upadla a chuťové buňky by raději spáchaly rituální harakiri, tak chlebíčky a chuťovky na Vánoce a Silvestra. Mám v hlavě už od dětství přesně dané, jak mají nejlepší silvestrovské chlebíčky chutnat a jakýkoli pokus o změnu je naprosto absurdní a hraničí se svatokrádeží.

Nejlepší silvestrovské chlebíčky – recept si pečlivě uložte!

Chlebíčky i chuťovky potřebují bramborovou pomazánku. Až ji máte hotovou, pak teprve můžete přemýšlet nad doplňkovými zvláštnostmi typu pařížský salát, krabí pomazánka, apod. Ale základní sada chlebíčků je daná, jasná a nejede přes ni vlak. Jo a neplést bramborovou pomazánku s bramborovým salátem. Ten je podle mě na chlebíčky nelogický – vždyť na vece ani pořádně nedrží a na jednohubkách už vůbec ne. A tak jsem pro vás dnes přichystala recept na oslavnou variantu pohoštění pro jakýkoli svátek, narozeniny, nebo cokoli dalšího, kam se chlebíčky hodí.

silvestrovské chlebíčky

Bramborová pomazánka na chlebíčky

Vemte papír a tužku, nebo si seznam vyfoťte a hurá na nákup!

Suroviny na bramborovou pomazánku (na chlebíčky i jednohubky)

  • zhruba stejně velké brambory uvařené ve slupce – berte salátová „Áčka„. Brambory nejsou příliš moučné, nerozpadnou se vám v ruce a i po nastrouhání budou držet strukturu a nebudou připomínat jakousi rozhňácanou hmotu.
  • 2 vařená vajíčka
  • 4 sterilované okurky
  • 2 střední cibule
  • nálev ze zavařených okurek
  • hořcice
  • majonéza
  • sůl
  • pepř

Pečivo

  • veka
  • čerstvé rohlíky

Suroviny na ozdobu

  • vařená vajíčka
  • tvrdý sýr
  • sterilované okurky
  • šunka
  • salám
  • sterilovaná paprika
  • cokoli jiného vás napadne – olivy, sardelové pasta, čerstvá paprika a okurka, aj.

Jo a nezapomeňte koupit na jednohubky i párátka!

suroviny na bramborovou pomazánku
vajíčka a brambory na pomazánku

Postup – jak udělat nejlepší bramborovou pomazánku krok za krokem

1. ze všeho nejdřív dejte vařit brambory ve slupce a vajíčka. Brambory se snažte vybírat přibližně stejně velké, aby se vám nestalo, že malinké budou rozvařené a velké ještě nedovařené. Počet brambor záleží na tom, kolik pomazánky chcete vyrobit. Ale pro představu – to, co vidíte na obrázku by bez problémů vyšlo na 2 veky a jednohubky ze 4 rohlíků. Při vaření vajíček myslete na to, že 2 budete potřebovat přímo do pomazánky a další se budou hodit na ozdobu chlebíčků – tak ať je pak nedovařujete zvlášť. Na každou veku počítejte 2 vařená vajíčka.

2. jakmile budou vajíčka i brambory uvařené (normálně do brambor píchněte nožem – pokud nekladou odpor, je hotovo), nechte je vychládnout. Vajíčka do studené vody, brambory předělejte na talíř – budou chládnout rychleji, než v hrnci.

suroviny na pomazánku
příprava cibulky

3. připravte si cibulkový základ. Oloupejte 2 cibule a pokrájejte je na drobno. Do malého kastrolku odlejte nálev ze zavařených okurek (1/3 – 1/2 sklenice) a přisypte cibuli. Žádný olej, nic. Jen nálev a cibule. Směsku vařte asi 5 minut, aby cibulka změkla a ztratila štiplavost. Tento krok se dá úplně vynechat a do pomazánky můžete použít i cibuli syrovou, ale pomazánka je pak víc aromatická a při takové rodinné sešlosti to není vždy vítaný efekt :-) Navíc někomu syrová cibule nemusí dělat dobře na žaludek.

4. oloupejte brambory a vajíčka

5. všechny brambory, 2 vajíčka a 3-4 okurky nastrouhejte ve velké míse na jemném struhadle

příprava surovin na pomazánku
příprava surovin na pomazánku
suroviny v míse

Všechno zamíchat!

6. přidejte cibulovou směs, majonézu (200 ml), vrchovatou lžičku hořčice, sůl, pepř a vše zamíchejte. Nelekejte se, pokud to půjde ztuha. Teď budeme ještě kouzlit s dochucením. Mrkněte na zamíchanou pomazánku. Je mooooc hutná? Přidejte 2 lžíce oleje (slunečnicový, žádný olivový – ovlivnil by chuť!) a ještě trochu nálevu z okurek. Případně i víc majonézy můžete, pokud se vám zdá, že je jí málo. Ochutnejte. Chce to sůl? Šup tam s ní. Málo hořčice? Trošku přidejte. Chybí ještě jedna okurka? Víte, co máte dělat :-) Zní to složitě, ale věřte mi – najít dokonalou chuť není tak těžké a stopro to zvládnete.

hotová bramborová pomazánka

Natírání a zdobení chlebíčků

7. hotovo? Šikulky! Teď namažeme chlebíčky. A jednohubky. U chlebíčků si nezapomeňte zabavit patky veky. Natřete je centimetrovou vrstvou pomazánky a s plnou pusou zahuhlejte směrem k ostatním rodinným příslušníkům, že na patky má nárok vždycky jen šéfkuchař! Pomazánkou nešetřete ani na chlebíčkách – žádné „jen zatřít dírky“ – dopřejte si, ať to stojí za to. U rohlíku to samé – nakrájejte ho na kolečka (rožky zase slupněte) a natírejte jak o život.

8. k finálnímu zdobení chlebíčků si zavolejte posily. A pořád je napomínejte, ať neužírají. A nechte výslednou podobu občerstvení klidně na jejich fantazii. Já u nás zdobila chuťovky a sýrové chlebíčky, chlap si vzal do parády ty se šunkou a salámem.

chlebíčky s bramborovou pomazánkou
natírání jednohubek
natírání chlebíčků a jednohubek
zdobení chlebíčků
nazdobené chlebíčky

TIP na skladování – chlebíčky naskládejte ideálně do plastové misky, nebo dřevěné bedýnky (třeba ty od jahod jsou super) a přikryjte je vlhkou utěrkou, kterou jste předtím protáhli pod kohoutkem a vyždímali. Nesmí z ní valit voda, musí být jen vlhká. A skladujte v ledničce, nebo v nějaké hooodně chladné místnosti na parapetu za oknem. Chlebíčky díky utěrce nebudou oschlé, ale pěkně vláčné a měkké. Jo a bacha na domácí mazlíčky, jestli zvolíte skladování v jiné místnosti… :o)

Mimochodem – chlebíčky jen s bramborovou pomazánkou mi předloni na Silvestra udělal chlap, když jsem byla snad dva měsíce v kuse nemocná a ležela polomrtvá na gauči. Bylo to jediné jídlo, které jsem byla schopná pozřít a neobracela jsem se z něj naruby. A byla jsem za ně v tu chvíli strašně vděčná.

Rychlé shrnutí receptu

Na bramborovou pomazánku nastrouháte brambory, vajíčka a okurky, přidáte cibuli povařenou v okurkovém nálevu, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Vše promícháte, doladíte chuť nálevem nebo olejem a namažete na chlebíčky či jednohubky. Jednoduchý, rychlý a ověřený recept.

hotové jednohubky

Jak namazat a ozdobit chlebíčky (praktické tipy)

Pomazánku nanášejte na chlebíčky štědře – bramborová pomazánka není určena na tenké „zatření dírek“, ale na pořádnou vrstvu, která dá chlebíčkům chuť i šťavnatost. U jednohubek postupujte stejně: rohlík nakrájejte na kolečka, natřete půl centimetrovou vrstvu pomazánky a zdobte podle chuti. Vajíčka, šunka, paprika, sýr, okurka nebo olivy fungují skvěle a vypadají krásně na stole.

Jak skladovat chlebíčky, aby neoschly

Chlebíčky naskládejte do plastové krabičky nebo dřevěné bedýnky a přikryjte vlhkou, dobře vyždímanou utěrkou. Uchovávejte v lednici nebo v chladné místnosti. Díky vlhkosti pomazánka nevysychá a pečivo zůstane měkké a vláčné. Pokud máte doma zvědavé mazlíčky, raději zvolte bezpečně uzavřené místo.

Tipy a nejčastější chyby, kterým se vyhnout

Používejte salátové brambory typu „A“ – nemoučné, lépe drží tvar. Pokud je pomazánka příliš hutná, přidejte trochu okurkového nálevu nebo lžíci oleje. Syrová cibule dělá pomazánku výraznou, proto ji krátce povařte v nálevu. Ochutnávejte průběžně, protože poměr chutí záleží na velikosti brambor i okurek. A nezapomeňte: bramborová pomazánka nemá být suchá ani drobivá – nebojte se majonézy.

hotové chlebíčky

FAQ – nejčastější dotazy k bramborové pomazánce

Jaké brambory jsou nejlepší do bramborové pomazánky?
Použijte salátové brambory typu „A“. Drží tvar, nejsou moučné a po nastrouhání mají ideální konzistenci.

Můžete dát do pomazánky syrovou cibuli?
Ano, ale bude výraznější. Pokud chcete jemnější chuť, krátce ji povařte v okurkovém nálevu.

Jak pomazánku naředit, když je příliš hustá?
Přidejte lžíci–dvě okurkového nálevu nebo trochu slunečnicového oleje. Pomazánka bude jemnější a lépe se bude mazat.

Jak dlouho vydrží bramborová pomazánka v lednici?
Obvykle 2–3 dny. Uchovávejte ji v uzavřené nádobě.

Na jaké pečivo je bramborová pomazánka nejlepší?
Klasická veka je ideální pro chlebíčky, rohlíky na jednohubky. Pomazánka skvěle drží na obojím.

Můžete pomazánku použít i na toast nebo bagetu?
Ano, bez problému. Chutná dobře i na opečeném pečivu.

Pokud chcete vyzkoušet další jednoduché recepty, mrkněte také na moje griliášové řezy s foto-postupem. Anebo super jednoduché vánoční perníčky, které jsou hned měkké!

A jaký je váš tradiční chlebíčkový a jednohubkový recept? ;-)