Sagrada Natura – BIO arganový kulinářský olej Arganeol

Sagrada Natura – BIO arganový kulinářský olej Arganeol

Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by tak řešil a hrotil jídlo, jako má maličkost. Vlastně si ani nepamatuju, že by to kdy bylo jinak. Magor v téhle oblasti jsem snad odjakživa. Nejsem schopná jít jen tak na nákup potravin a vložit do košíku něco, u čeho jsem předem neprostudovala složení. Je to jak automatický tik. Čtu i věci, které sice znám a kupuju, ale náhoda je blbec a jeden nikdy neví, kdy výrobce potichučku změní složení. Což se mi stalo už x-krát. Včera jsme kupovali strouhanku. Síla zvyku – vezmu pytlík, zadumám se do těch malinkých písmenek… A málem mi vypadly oči z důlků! Taktak, že jsem sáček nezahodila jak odjištěný granát! Přijde vám logické, aby strouhanka obsahovala VEPŘOVÉ SÁDLO?! Co to sakra…?!

Jako ne, že bych zase jedla vyloženě zdravě nebo dietně. To víte, že si ráda dopřeju cosi dobrého. Ujíždím si třeba na burákovém másle, hořké čokoládě a brambůrkách. A kéž bych mohla říct, že v malých dávkách :-) Jediná změna, kterou mám oproti „běžnému“ jídelníčku, tak že se striktně vyhýbám všemu mléčnému a vaječnému. Už 4 měsíce. Přesněji od doby, co jsem si na konci dubna dělala test Food Detective a zjistila, že tyhle dvě skupiny jsou konkrétně pro mě zdrojem zdravotních problémů, které raz dva vyřeším, když cosi podobné z jídelníčku úplně vynechám. Cca měsíc a půl jsem se vyhýbala i lepku, ale po postupném zařazování zpátky jsem zjistila, že mi nakonec neva a stačí ignorovat jen mléko a vajíčka. A je mi fajn. Vlastně ani neplánuju, že bych se je někdy snažila vracet zpět, tak jako během loňské podobné diety, kterou jsem brala jako dočasnou. Je teda pravda, že první týdny v květnu jsem měla pár krizovek, kdy bych za kousek tvrdého sýra byla schopná snad i zabít, ale teď už je to přesně naopak. Nechybí mi a nevyhledávám ho. To samé vajíčka. Zvláštní.

Sagrada Natura – BIO arganový kulinářský olej Arganeol

Sagrada Natura – BIO arganový kulinářský olej Arganeol

Zato jsem ale nucená trochu víc přemýšlet nad složením jídelníčku a dávám si bacha, aby byl co nejpestřejší. Jo a zjistila jsem, že se mi komplet změnily chutě! Utloukla bych se třeba po makových buchtách, které jsem nikdy moc nemusela. Ve velkém jím rajčata (ale jen domácí! Ty kupované se nedají pozřít). A kromě ranní kaše snad neexistuje jídlo, ke kterému bych nemohla dlabat luštěniny. Naopak brokolici, která byla vždycky mým oblíbencem, tak najednou nemůžu skoro cítit. A když sním byť jen lžičku ovesných vloček (taktéž moje časté dřívější jídlo), útroby se mi bolestivě zkroutí jak klubko hadů. Zajímavé.

Když už ale byla řeč třeba o těch rajčatech – chtěla bych vám dneska povědět o jedné zajímavé věci, kterou si momentálně leju na saláty, brambory, pečenou zeleninu, nebo třeba i rybu. A to o kulinářském BIO arganovém oleji, který jsem dostala na ochutnání z e-shopu SAGRADA-NATURA. Víte jak – arganový olej na ksichtík známe všichni. Je to neuvěřitelně funkční záležitost proti vráskám, která vyživí a hydratuje i tu nejsušší pleť na světě. To samé vlasy. Miluju „argaňák“ a doma ho mám pořád! Ale do doby, než mi přišlo mailem info, jestli bych nechtěla ochutnat i verzi do kuchyně, jsem neměla tušení, že se dá i jíst!

Přišla mi čtvrtlitrová láhev z tmavě zeleného, na pohled skoro až černého skla. Nálevka klasická, jako třeba u olivového oleje, která je tuze praktická – obsah se s ní dá dávkovat téměř po kapkách.

Vůně oleje? Určitě výrazná. Ale naprosto úžasná! Něco mezi pytlíkem pražených mandlí a sáčkem čerstvě rozbalených oříšků. Pro mě osobně je natolik zajímavá a návyková, že i teď při psaní mám nos mastný, kterak k láhvi pořád ňufám, abych byla schopná poznatky přenést „na papír“ nějak autenticky :-D

Sagrada Natura – BIO arganový kulinářský olej Arganeol

Sagrada Natura – BIO arganový kulinářský olej Arganeol

Chuť? Zkusíte jednou a jste ztracení. A máte zaděláno na závislost. Asi takhle – těch 250 ml jsem si šetřila. Můj chlap na tyhle olejové věci není, a tak si mastím jídlo jen já :-D Ale za necelé dva měsíce jsem ťukla o dno, ani jsem se nenadála! Nutno ale podotknout, že ani kapička nepřišla na zmar! Používala jsem olej hlavně na zeleninové saláty (nebo čerstvé nakrájenou zeleninu na talířku) a ryby. Anebo jsem si kolikrát nakrájela čerstvý chleba nebo housku, na talířek nalila třeba lžíci oleje a pečivo do něj namáčela… Óóómňomňom! <3 Na teplou kuchyni jsem arganový olej zkusila jednou (samo, že byl výsledek vynikající a ještě mi krásně voněl barák!), ale upřímně – přišlo mi jako strašná škoda si cosi podobného plýtvat na vaření! Olej je totiž za studena lisovaný (z pražených jader Argánie trnité) a přijde mi, že takovou věc je zkrátka zvěrstvo prohánět vysokými teplotami na pánvi :-)

Celkové hodnocení? Opakovala bych se. Ten olej je FANTASTICKÝ! Chuťově něco neuvěřitelného, co musíte vyzkoušet! Zvlášť, pokud máte třeba problém dostat do sebe čerstvou zeleninu, ač vaše tělo po ní skučí jak žíznivý po vodě. Stačí si nakrájené kousky pokapat troškou arganového oleje a budete se hlásit o zeleninový nášup, to vám garantuju, jakože se já jmenuju já! :-D

biooo

11 thoughts on “Sagrada Natura – BIO arganový kulinářský olej Arganeol

  1. Ono to sádlo ve strouhance až tak nelogické není. Do klasických rohlíků, se totiž většinou přidává právě sádlo, aby byly vláčnější či co. Když se podíváš na cedulku v obchodě, tak se někde jmenuje „rohlík tukový“. Takže když z těch rohlíků potom udělají strouhanku, musí tam to sádlo taky napsat. Vím to, protože mám kamarádku veganku, která samozřejmě hodně čte složení a říkala mi, že si vůbec nemůže kupovat klasické pečivo právě kvůli sádlu. Všechno si peče sama.

    Teď jsem si pro zajímavost vygooglila složení takového rohlíku a myslím, že ode dneška začínám péct taky (je teda pravda, že já pečivo kupuji v malé pekárně, v supermarketech opravdu jen ve stavu nejvyšší nouze). https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001000151875 Je tam teda asi 22 variant těch rohlíků z toho v osmi je sádlo, kromě toho, že je ten seznam dlouhý jak přestupný rok (já vždycky myslela, že stačí mouka, voda, droždí a sůl).

    1. A to je přesně důvod, proč vždycky jak pako stojím 10 minut u pekárny (když si teda usmyslím, že chci nějaké čerstvé pečivo) a listuju jak debil tím jejich ofoceným zmatečným elaborátem v mega složkách, kde je složení. A kde se v tom snad nevyzná ani člověk, který to skládal dohromady… Namátkově jsem si jednou chtěla vzít jakousi žitnou housku či co to bylo, už nevím přesně. Po několika minutách hledání, kdy už jsem byla ochotná odejít jen s banánem, jsem zjistila, že je v tom mléko, tedy nazdar. Čas od času se ještě hledat pokouším, ale v 99% případů se na to vykašlu a beru balený chleba. Zvlášť můžu doporučit žitný krájený z Globusu. Obsahuje jen 5 SLOŽEK: mouka žitná, pekařské droždí, voda, chlebový kvas, sůl. Dokonalost! :-)

      A chlap si domů kupuje rohlíky taky z menší pekárny od soukromníka. Takové sypané mákem bývají. A vydrží teda neskutečně dlouho. A pak normálně ztvrdnou. Nezplesniví. Úžasné :-D

      Bebe

  2. Hlásím se, že jsme dvě! :D Složení jídla, ale i kosmetiky strašně řeším a když jdu na nákup, to abych si vzala pomalu půl dne volno :D Za tu dietu máš můj obdiv, já bych to nezvládla. Po sýrech, jogurtech, šlehačkách apod. se můžu utlouct :D
    Úchvatné fotky, moc se ti povedly! :) Úplně jsem z toho dostala chuť na rajčátka.. domácí samozřejmě :) .. a pěkně s mozzarellkou navrch :D

    Můj bio svět

    1. Tak to bychom spolu měly někdy vyrazit na nákupy, Marti! Prodavačky z nás dostanou psotník :-D

      A moc děkuju za pochvalu! Dmu se tu pýchou! :-* <3 :-)
      Bebe

  3. Také jsem před půl rokem dostala od doktora doporučení vyhnout se velikým obloukem pšenici a mléku. Takže začal běh na dlouhý trať. Manžel ze mne nešťastný, protože v ledničce se začaly objevovat poživatiny, které nedokázal ani vyslovit, kdykolv jsem k někomu jela na návštěvu, připadala jsem si jako exot z cizí planety apod. Postupně jsem se naučila žít bez pšenice, i když občas jsou ty chutě pekelný!
    Ale mlíko, to je teda očistec. Samotné mléko skoro nepiju, ale později po čtení etiket zjišťuji, že mléko je stejně jako pšenice prostě VŠUDE!
    Takže všem, kteří se snaží to nějak omezit přeji pevné nervy, není to nic snadného…

    1. Jo a olej vypadá luxusně, dostala jsem z těch fotek taky hlad…ale ta cena :( to si bohužel dovolit nemůžu. Budu holt závislá na klasickém olivovém.

      1. Olivového doma taky spotřebováváme litry a je podle mě v běžném provozu nenahraditelný! Třeba avokádový, dýňový, konopný, nebo i tenhle arganový – to jsou chuťovky jen na někdy :-)
        Bebe

    2. Věřím, že když najedeš na jiný jídelníček ze dne na den, tak je to drastické, Miško. Zvlášť, když je to ve formě „nakázání“ od doktora a ne z tvojí vlastní vůle. Já jsem v tomhle děsně tvrdohlavá a ohledně vhodné výživy nevěřím doktorům ani slovo (pár zkušeností, kdy dotyčná/ý nevěděl, která bije a stačilo). Mnohem víc spoléhám na zdravý rozum a takové to „tělo si řekne, stačí ho poslouchat“. A funguje to na jedničku :-)

      Mléko je v hodně věcech, to je pravda. Ale postupem času to člověk vychytá a zjistí, že toho jídla bez mléka je tolik, že není nad čím strádat. Třeba jak jsem nikdy nedala dopustit na máslo, tak teď naprosto v pohodě funguju s obyčejnou Perlou (ta modrá, ostatní jsou myslím se syrovátkou nebo mlékem), nebo na cesty třeba s pomazánkami od Alberta (Veggie). Hlavně zeleninová je neskutečná ňamka! Je toho hafo, tak přemýšlím, jestli neudělat nějaký tip článek :-)

      Bebe

      1. Jéé, tip článek by byl parádní! Vidíš, na perlu by mě ani nenapadlo kouknout. Já doteď mazala na žitný chleba kokosový máslo a to je pro mě za trest (nensáším kokos :D).
        A s těma doktorama a co si tělo řekne máš svatosvatou pravdu. Průšvih je, že k tomu člověk dochází až po té třicítce (v mém případě). Vždycky, když si na to jen vzpomenu, tak nadávám jak špaček, že vědět to dřív, tak mám o tolik jednodušší život. Bohužel jde ale v 90% právě o to, že jsem si na změnu a co mi dělá/nedělá dobře musela přijít sama. Veškerý dermatologové a klasičtí lékaři prostě nepomohli.
        A veggie pomazánky zkusím, do ALberta nejezdíme, ale pro ně se tam jednou pro změnu zkusím otočit a vyzkoušet je :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *