Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Čočka na kyselo: jednoduchý recept krok za krokem (pro úplné začátečníky)

Aktualizace 9 prosince, 2025

čočka na kyselo

Čočka na kyselo patří k nejjednodušším a nejvděčnějším jídlům, které zvládnete i jako úplní začátečníci. Je rychlá, levná, výborná a dá se připravit z červené i hnědé čočky. Pokud hledáte podrobný recept krok za krokem, který se povede na první dobrou, jste tu naprosto správně.


Když už vařím, raději toho udělám víc a nakrabičkuju si do mrazáku vlastní výtvory. Akorát je pak nesmím zapomínat popisovat. Onehdá stojí drahá polovička u otevřených dvířek mrazničky, v ruce krabku s obsahem neurčité barvy a že prý „co to je“? Chytře jsem krabičku vzala do ruky, obhlédla ji ze všech stran a záhadu uzavřela s tím, že to může být pět různých jídel a ať si to rozmrazí jako překvapení. Nakonec z toho vyšla zeleninová polévka s houbama. Dnes vám ukážu recept, pro který mám doma suroviny pořád, jelikož jde o zatraceně rychlé, dobré a zdravé jídlo. Vlastně rovnou dvě. Červená čočka na kyselo a hnědá varianta téhož.

Čočka na kyselo – ať žijí luštěniny!

Sice ze mě má už celá rodina srandu, že co chvilka vařím buď fazole, hrách nebo čočku, ale můžu já za to, že mi tyhle věci strašně chutnají? Navíc si myslím, že si tělo žádá luštěniny, poněvadž kromě ryb ve velkém a jednou za sto let kousku kuřete nejím jiné maso. Vsuvka – teď zrovna mám v mrazáku obě čočkové varianty a v sušených zásobách i po vaření od každého ještě pytlík. Ať žije křečkování :-)

Ještě než začnu. Existuje rozdíl mezi červenou a hnědou čočkou. Červená se nemusí vůbec namáčet a nenadýmá. Hnědou čočku musíte alespoň na pár hodin namočit – ideálně na 1 den. A vodu několikrát vyměnit, abyste případné nadýmání eliminovali na minimum. A taky tím zkrátíte dobu vaření. To u červené čočky nutné není – ta je uvařená za 10-15 minut.

červená čočka
červená čočka v hrnci
hnědá čočka v hrnci

Rozhodla jsem se dnešní článek pojmout jako recept, takže si nachystejte kastrolky a vařečky, bude to ukrutně jednoduché a zvládne to i totální nekuchtík, slibuju!

Suroviny na čočku na kyselo (červená i hnědá varianta)

Kastrolek, vařečka, prkýnko na krájení, pánvička, nůž. Případně sem patří i asistent, kterého budete moci komandovat u krájení cibule, jak to dělá blbě :-D

Suroviny

1 sáček červené čočky (nebo 1 sáček hnědé čočky – postup je stejný)
1 střední cibule
3 lžíce oleje (cca, měřím od oka)
1 lžíce cukru
1/2-1 lžička soli
2 špetky pepře
1 lžíce octa
2 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky majoránky

Volitelně

Chleba, bageta, rohlík
Okurčičky
Vajíčko
Flák masa
Salát

Postup – jak uvařit čočku na kyselo krok za krokem

Ze všeho nejdřív si ujasněte, jestli budete vařit pro jednoho, pro dva, nebo pro armádu. A tomu přizpůsobte množství čočky. Polovina sáčku vám vyjde na 3-4 příčetné porce, nebo na 2 přežírací. Já nejčastěji vařím právě půl sáčku s tím, že jednu porci sním rovnou a dvě si zamrazím pro strýčka Příhodu. Stejně většinou do 14 dní zmizí, ale rozumíme si.

Uvařte čočku ve vodě

Do kastrolku nasypte čočku. Zalejte vodou tak, aby byla čočka potopená a cca pět čísel vody bylo ještě nad ní. Ale i kdybyste to neodhadli – v průběhu vaření můžete čočku kdykoli naředit a já to tak i dělávám. Dám si do rychlovarné konvice vodu a pak ji vroucí přileju, když je potřeba a obsah hrnce se mi zdá moc hustý. Dejte čočku vařit a během toho ji občas promíchejte, případně nařeďte.

Jeden bonusový tip – červená čočka moc ráda z kastrolku při vaření utíká, tak na to pozor! Jak uvidíte, že zafungovalo hrnečku vař!, okamžite kastrolek odstavte z plotýnky (hladina zase rychle klesne), ztlumte ji, do hrnce přilejte lžičku oleje (fígl od maměnky, aby čočka nebo polévka už neutekla) a vraťte na sporák. Už by to mělo být v pohodě.

příprava cibulové jíšky

Jak udělat cibulovou jíšku na zahuštění

Jíška je základ, díky kterému získá čočka na kyselo správnou hustotu. Nakrájete si na kostičky cibuli. Na plotýnku dejte pánev s olejem a zapněte to naplno. Jakmile se olej nahřeje (vhodíte na pánev testovací kostku cibule – pokud se začne hned smažit, je to akorát), vsypte do oleje všechnu cibuli a osmahněte ji. Žádný strach, nebudu vás nervovat hláškou až cibulka zrůžoví, protože zrovna ta mě připravila během mých kuchařských začátků málem o nervy. A vsadím boty, že těch pět šedivých vlasů v pěšince bylo právě kvůli čekání, až zrůžoví cibulka.

Po prvních dvou minutách smažení cibulku trochu ztlumte a nechte ji dojít do stádia, kdy její okraje začnou malinko hnědnout. Oproti „růžovění“ jde o viditelný jev! Pak přidejte lžíci hladké mouky a zamíchejte. A ještě jednu. Pokud se vám zdá jíška moc řídká a tekutá, klidně mouky ještě přidejte (pokud moc hustá, přilejte olej). Výsledná jíška by měla mít konzistenci jogurtu a neměla by dělat hrudky. Po přidání mouky ještě minutku nebo dvě posmažte. Voilá. Pánev odstavte z plotýnky a jdeme se věnovat vařící se čočce.

hotová cibulová jíška

Jak čočku zahustit jíškou

Je hodně pravděpodobné, že se červená čočka stihla během přípravy jíšky uvařit. Jak to poznáte? Jednoduše ochutnejte. Je měkká? Super. Ještě by jí trocha vaření prospěla? Ok, v mezičase si trsněte kolem sporáku oslavný taneček a pochvalte se, jak vám to zatím pěkně jde :-)

Jakmile je čočka uvařená, ztlumte plotýnku na minimum. Teď nadešla veliká chvíle, kdy budete tvořit výslednou konzistenci pomocí jíšky. Naberte na vařečku trochu jíšky a rozmíchejte ji v čočce. Postupujte tímto způsobem tak dlouho, dokud se vám hustota nezdá akorát. Vůbec se nestresujte tím, že vám třeba jíška zbyde. Po pár vařeních množství vychytáte akorát. Nedoporučuju jíšku vyklopit do hrnce rovnou celou. Lepší je po troškách – líp kontrolujete hustotu.

dochucování čočky na kyselo

Jak dochutit čočku na kyselo, aby byla dokonale vyvážená

Hotovo? Ok, jde se ochucovat. Přidejte sůl, pepř a majoránku. Zamíchejte. Teď to bude trochu alchymie. Potřebujete vystihnout akorátní chuť – ani sladkou, ani kyselou. Od každého trochu a přitom něco mezi. Přidejte lžíci cukru a lžíci octa. Zamíchejte. Ochutnejte. Co to ještě chce? Sůl? Šup tam s ní. Zase zamíchat. Pokoštovat. Při troše praxe vám tahle část zabere minutku. Ale přiznám se, že občas mám některý den tak blbou chuť, že strávím dochucováním i pět minut a pořád to ne a ne trefit. Po přidání všech ingrediencí čočku ještě pár minut povařte. A máte hotovo!

U hnědé čočky je rozdíl v tom, že se o chvíli dýl vaří a musí se dopředu namáčet (a taky během toho měnit voda kvůli snížení nadýmavosti). Jinak je další postup totožný. I u fazolí, nebo hrachu (u něj je fajn přidat ještě stroužek česneku). A vidíte to! Jeden postup a tolika jídel s ním vymyslíte! :-)

hotová čočka na kyselo

S čím podávat čočku na kyselo

K čočce se skvěle hodí vajíčko natvrdo, kyselá okurka, kousek chleba, opečená bageta nebo zeleninový salát. Výborně ladí i s uzeným masem, klobásou nebo s pečenou zeleninou pro vegetariánskou variantu. Červená čočka je jemnější, hnědá má výraznější chuť — obě fungují skvěle.

Rychlé shrnutí receptu

Čočku uvaříte ve vodě, připravíte cibulovou jíšku, vše spojíte, dochutíte cukrem, octem, solí, pepřem a majoránkou a několik minut povaříte. Jednoduché, rychlé a vhodné i pro úplné začátečníky.

FAQ – nejčastější dotazy k čočce na kyselo

Musí se čočka předem namáčet?
Červená čočka ne, hnědou je vhodné namočit alespoň na několik hodin nebo přes noc.

Jak poznám, že je čočka hotová?
Ochutnejte. Zrna musí být měkká, ale nesmí se úplně rozpadat.

Proč čočka při vaření utíká z hrnce?
Červená čočka má tendenci pěnit. Pomůže přidat lžičku oleje a stáhnout teplotu.

Jak zahustit čočku bez mouky?
Můžete část uvařené čočky rozmixovat nebo rozmačkat a vrátit do hrnce.

Jak dlouho čočka vydrží v lednici?
Asi 3 dny. V mrazáku klidně i 3 měsíce.

Jak udělat čočku víc kyselou nebo sladkou?
Přidejte postupně ocet nebo cukr a průběžně ochutnávejte, dokud nenajdete ideální poměr.

Zdravý recept, který si zamilujete

Co vy na to? Jste u oblíbených jídel vysazení na klasiku, nebo rádi kombinujete věci, nad kterými leckdo udiveně povytáhne obočí? Si vzpomínám, že doma jsme dělávali knedlík, rajskou omáčku a řízky (pro mě tedy smažený sýr). A když už knedlíky nebyly, uvařila jsem si k rajské rýži. Anebo miluju vánočku s taveným a tvrdým sýrem a salátem navrch a chlap z toho vždycky dostává infarkt, že jak můžu kombinovat sladké a slané :-)