Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)

Aktualizace 9 prosince, 2025

Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)

Tiramisu je jeden z těch dezertů, kde se nevyplácí improvizovat.
V článku najdete podrobný obrázkový postup krok za krokem – od výběru surovin až po finální vrstvení, aby výsledek chutnal přesně tak, jak má.


Kdybych mohla chodit do cukrárny do konce života jen pro jednu věc – bylo by to TIRAMISU! Miluju tu chuť, konzistenci, lehounký obláčkový piškot, kombinaci hořkého kakaa a kávy, moje nejoblíbenější ingredience… Polykám sliny naprázdno, jen to píšu. Ačkoli jsem si před chvíli potykala s poslední kostičkou tiramisu, které jsem před dvěma dny chystala pro dnešní článek. Jak mě recept vůbec napadl? Před spaním se na Youtube dívám na italská videa, abych odposlouchala slovíčka a líp se mi učil jazyk. A narazila jsem na kanál Marco in a BOX, kde se Ital Marco, žijící v Londýně, dělí o nejlepší recept na pravé italské tiramisu (video je v angličtině).

Jednoduchý recept na mě dělal dojem, takže si zaslouží reálný test v kuchyni! Víte, běžně potkáte na netu recepty, kde se do tiramisu dává namísto mascarpone pomazánkové máslo, kakao se nahrazuje instantní kávou, na kulaté piškoty se kape amaretto likér… Eeeeeh. Neříkám, že to nemůže být dobré. Ale já prostě hledala cosi jiného. Opravdovějšího a důstojnějšího svého jména :o)

Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)

Co znamená tiramisu?

A ještě jedna zajímavost na úvod – víte, co vlastně slovo „tiramisu“ znamená? Já si svůj aha moment odbyla předevčírem. Je to složenina tří slov. „Tirare“ – táhnout (buďto zkratka, nebo 3. os. „tira“ – táhne), „mi“ – mě, „su“ – na. Doslova „vytáhni mě„, angl. „pick me up“ (vyzvedni mě), což je asi výstižnější. Proč tohle? Tiramisu obsahuje kávu – energetický nakopávač. Takže se to dá celé přeložit klidně i jako „nakopni mě“, nebo v jistém smyslu i „probuď mě“. Vysvětluju to sice dost kostrbatě, já vím, ale chápete pointu, že jo? :-)

A teď už ke slíbenému receptu. Nebudete toho potřebovat moc. Počet strávníků si netroufám odhadovat, protože kdybych to měla brát podle své žravé maličkosti, bavíme se tu třeba jen o 2 osobách na 2 dny. Jinak ale počítejte, že to je v pohodě pro 4 lidi. Záleží i na velikosti hranaté misky, do které budete tiramisu dělat.

Pravé italské tiramisu – potřebné suroviny

  • 1 balíček Savoiardi piškotů („savoiardi“ je výraz pro dlouhé cukrářské piškoty)
  • 250 g mascarpone sýr
  • 2 čerstvá vajíčka (berte ty nejlepší, co si můžete dovolit – i v BIO kvalitě, pokud nemáte domácí)
  • espresso kávu (deci by mohlo stačit)
  • kakao (NE Granko, ani nic podobného)
  • cukr (50 g + lžička do kávy)
  • špetku soli
Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)

Postup

Veškeré ingredience doporučuji vytáhnout z ledničky alespoň hodinu předem. Bude se vám s nimi lépe pracovat. Nejdříve si uvařte kávu, aby vám stihla vychládnout, než do ní budete namáčet piškoty. A oslaďte ji lžičkou cukru. Budete potřebovat asi deci kávy. Jelikož máme doma rozdělaný pytlík Lucaffé, udělala jsem trojité espresso z ní. Sáček „billácké“ značky Clever se mi ale ohromně hodil na fotku, takže… :-)

Oddělte si 2 žloutky od bílků. Bílky hoďte zatím bokem. Budeme se jim věnovat za chvilku. Ve velké míse smíchejte metličkovým šlehačem 2 žloutky a 50 g cukru. Žádné trauma, pokud se krystalky cukru nerozpustí všechny rovnou. Však ony to ještě doženou, nebojte.

Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)
Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)

Ke směsi ze žloutků a cukru přidejte 250 g mascarpone, nastartujte šlehač a mixujte, dokud se ingredience nespojí do hladkého krému. Tady pochopíte, proč jste měli mascarpone vytáhnout z lednice dřív – aby nebylo tak tuhé.

Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)

Snííííh!

Ve vyšší nádobě si ze 2 bílků, které jste si na začátku oddělili, vyšlehejte sníh. To je ohromně jednoduchá věc. K bílkům přidejte špetku soli (sníh by díky tomu měl být pevnější) a šlehejte, dokud konzistence nebude nadýchaná a tuhá zároveň. Test – při obrácení nádoby dnem vzhůru vám sníh nesmí vykydnout na kredenc :-)

Přidejte sníh z bílků ke směsi v míse, lehce promíchejte vidličkou a znovu povolejte do boje metličkový šlehač. Jakmile se vám bude zdát, že je krém hladký, bez bublinek a hrudek a všechno je hezky spojené, máte hotovo.

Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)
Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)
Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)

Do hlubokého talíře nalejte kávu. Proč talíř? Budete v něm máčet piškoty, které jsou dlouhé. V misce byste se s nimi „nevytočili“. Nachystejte si hranatou misku, nebo pekáček a jde se na „stavění“ tiramisu. Na spodek pekáčku rozetřete tenkou vrstvu krému.

Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)

Vemte piškot, krátce jej z obou stran namočte do kávy a hned skládejte do misky na vrstvu krému. Poskládejte tímto způsobem celé „patro“. Na vyskládané piškoty v misce přijde krém.

Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)
Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)

Vezměte si malé sítko na čaj, nasypte do něj lžičku kakaa a vrstvu krému jím posypte. A nešiďte to! Následuje další vrstva piškotů namočených v kávě. A zase krém. A jako poslední krok zasypání kakaem.

Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)
Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)
Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)
Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)

Všechno to nastěhujte do lednice a na několik hodin na to zapomeňte, aby piškoty změkly.

Shrnutí postupu

Zní vám to složitě? Zkrátíme to pro lepší zapamatování:

1. uvařit kávu
2. ušlehat krém (2 žloutky, 50g cukru, 250g Mascarpone, sníh ze 2 bílků)
3. v misce skládat: krém, piškoty, krém, kakao, piškoty, krém, kakao
4. nechat v ledničce vytuhnout minimálně 3 hodiny, ideálně do druhého dne

A je to! :-)

Pravé italské tiramisu (podrobný foto recept)

Recept na pravé italské tiramisu – tip na konec

Marco doporučoval nechat tiramisu alespoň dvě hodinky odležet v ledničce. Já doporučuji dobu protáhnout do druhého dne. Piškoty totiž krásně změknou a povolí, všechny chutě se navzájem propojí a vznikne mana nebeská! Sarà perfetto! [bude to dokonalé!] Mimochodem – dneska mi chlap řekl, že už se těší na další tiramisu. Což je pochvala největší, to musíte uznat :-D

A jaký je váš nejoblíbenější dezert? ;-)