Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Ústní vody a zubní pasty Ecodenta (6 recenzí)

Ústní vody a zubní pasty Ecodenta

Než se dostanou ke slovu nadpisem avizované ústní vody a zubní pasty Ecodenta, povíme si něco o dentální hygieně obecně. Máte radost? :-)

Vždycky jsem si říkala, že na kadeřnici bych našla peníze, i kdyby na chleba nebylo. Protože mít perfektně střihnuté rovné vlasy, které díky keratinu nevyžadují pražádnou úpravu, to je prostě sen! Postupem času (holt stárnu, no) jsem tuhle větu přehodnotila a namísto kadeřnice jsem si dosadila dentální hygienu. Došlo mi totiž, že vlasy můžu vzít klidně strojkem, kdyby na to přišlo a ony mi do pár měsíců dorostou samy. Ale když se vybodnu na péči o zuby, je průser doživotní, poněvadž patřím k lidskému pokolení, kteréžto nemá (na rozdíl od žraloka) dorůstání dalších zubů v genetické výbavě. A tak se podle toho chovám a starám se o zoubky, jak nejlíp dovedu.

Člověk se pořád učí. A u dentální hygieny obzvlášť!

Za poslední roky jsem se naučila spoustu věcí a prošla tolika aha momenty v péči o zuby, až se někdy divím, jaktože mám po třicítce pořád čím kousat. Hodně věcí jsem totiž dřív dělala úplně blbě. Tak například…

Čistila jsem si zuby těsně po jídle, nebo po pití džusu. Zlo! Říká vám něco zubní eroze? To je záležitost, která je nejčastěji připisována na vrub působení kyselin na zubní sklovinu. Jde o to, že když konzumujete jídla a nápoje (ty hlavně!) s obsahem kyselin (např. citronová, fosforečná, aj.) a jdete následně spáchat zubní hygienu, ublížíte svému chrupu paradoxně mnohem víc, než kdybyste si zuby vůbec nevyčistili. Jakto? Tyto kyseliny zuby odvápňují a sklovinu změkčují.

Přidejte k tomu tlak a drhnutí kartáčkem a máte vymalováno. Co s tím? Pokud už nějakou z těch sladkých „colových sraček“ (pardon, ale nemám pro ně jiný výraz) musíte pít, aspoň si po tom pořádně vypláchněte pusu čistou vodou a ideálně je vodou i zapijte. Na to samé myslete u džusu. A ovoce. A odložte čištění zubů o 1-2 hodinky. Případně jsem viděla i doporučení, abyste tyhle věci nekonzumovali samotné, ale spojili je s hlavním jídlem.

Mezizubní kartáčky a zadní stoličky

Další věc – nepoužívala jsem mezizubní kartáčky u zadních stoliček. Teď si naopak neumím představit, že by má ústní hygiena byla kompletní, kdybych tenhle úkon neprovedla! A tak nejmenším mezizubním kartáčkem (0,4) čistím i prostory mezi zadními stoličkami. U předních zubů používám 0,5, nebo větší. Čištění kontroluju ještě nití.

Měla jsem za to, že stěžejní u pucování zubů je čas a četnost čištění. Hovadina největší. A dost možná i nejnebezpečnější, protože je mezi lidmi hluboce zakořeněná. Můžete si čistit zuby dvacetkrát denně po dobu 2 minut. Ale pokud neovládáte správnou techniku čištění a provádíte ji špatně, je vám k ničemu. Je to stejné, jako kdybyste si po návštěvě toalety utřeli zadek vždycky jen z poloviny, ale přitom úkon zopakovali desetkrát stejně nedostatečně.

A pak při praní spodního prádla nevěřícně kroutili hlavou, jestli tahle hnědá škrtátková věc u kalhotek/trenýrek není třeba dílem genetiky, když přece toaleťák používáte tak hodně… Ok, uznávám, že je to silně nechutný příklad, ale zato je názorný! Zuby prostě musíte čistit tak dlouho, dokud nebudou hladké jako sklo. Nikde nesmí být žádná zdrsnělá ploška. Jestli vám to vezme minuty dvě, pět, nebo deset. To už je na vás.

Mechanické čištění neošidíte

Taky jsem si kdysi myslela, že důležitější než samotný zubní kartáček, je pasta a ústní voda. Není. Ani omylem. Kartáček je naprosto zásadní, nenahraditelný a nejdůležitější. Co neodstraníte mechanicky, s tím vám navoněná pasta, ani sebechutnější vodička nepomůže. Technika čištění je alfa a omega všeho a základ úspěchu leží čistě na ní. Různé pasty, vodičky, gely a vonítka jsou tu od toho, aby vám samotné čištění zpříjemnily, osvěžily dech a třeba u nejmenších dětí pomohly s návykem čištění co nejzábavnější formou. Je to rozdíl, když prckovi nabídnete pálivou pastu, nebo žvýkačkovou. Se kterou ho asi motivujete víc? :-)

Ústní vody a zubní pasty Ecodenta
Ústní vody a zubní pasty Ecodenta
Ústní vody a zubní pasty Ecodenta
Ústní vody a zubní pasty Ecodenta

Čímž bych teď odklonila obecné povídání o dentální hygieně k recenzi několika produktů, které vám s ní můžou pomoci. Vybrala jsem si je v e-shopu Elnino a všechny jsou od značky Ecodenta.

Jen ve zkratce, abyste věděli, co je Ecodenta zač. Jde o litevskou značku, která své produkty prezentuje jako kombinaci přírody a poznatků moderní vědy. U čehož člověk automaticky zbystří, protože ve většině případů má takové tvrzení zamaskovat chemku ovoněnou přírodou. V tomhle případě buďte ale v klidu. Pasty a ústní vody mají 95-99% přírodních látek a některé věci mají dokonce certifikát EcoCert, nebo jsou veganské. Takže ano, chápu Ecodent značku jako přírodní.

Dneska se podíváme na zoubek (haha, se hodí, co?) třem pastám na zuby a třem ústním vodám. Jaké jsou?

Zubní pasta pro dokonale bílé zuby (černá)

Také máte zafixováno, že černá pasta = super bělicí věc, která vám zařídí hollywoodský úsměv? Já tomu kdysi věřila, ale čím víc černých past testuju, tím spíš mě napadá, že efekt je jen optický a hlavně dočasný. U některých černých past jsou bělejší zuby výraznější, u jiných méně. Ecodenta patří do druhé skupiny. Já třeba po čištění nic zásadního nezaznamenala.

Co do osvěžujícího účinku bych přirovnala pastu k modré Orbit žvýkačce. Ten pocit, kdy ještě nerozkousnete peřinku žvýkačky, ale jen ji cucáte. Není to nic silného, z čeho by vám shořela ústní dutina zaživa, ale je to příjemné. Ti z vás, kteří nesnáší pálivé pasty, ale přitom by rádi cosi svěžího, by mohli být nadmíru spokojeni.

Pasta pění středně až málo. Pro mě příjemná vlastnost, protože u čištění zubů potřebuju mít přehled, kde co čistím. Když mám pusu plnou pěny, tak nevidím nic a čistí se mi hůř.

Černou pastu hodnotím jako klasiku, která ničím extra nevybočuje. Vyhovuje mi po všech stránkách a jsem schopná si s ní perfektně vyčistit zuby, aniž by mi na ní cokoli vadilo.

Ústní vody a zubní pasty Ecodenta
Ústní vody a zubní pasty Ecodenta
Ústní vody a zubní pasty Ecodenta
Dentální hygiena
Ústní vody a zubní pasty Ecodenta

Zubní pasta pro dokonale bílé zuby (zelená)

Tady bych zopakovala všechno výše řečené u černé pasty a pozměnila bych jen chuťový zážitek. Zelená bělicí pasta je jako zelená Orbitka. Což dělá z tohoto postřehu asi nejkratší recenzi v historii mého blogu… :-D

Pěnivost je taktéž střední až nižší (což je super), příjemně osvěžuje dech, nepálí, nestahuje, nezanechává divný pocit. Příjemná společnice na každodenní péči o zoubky.

Pasta s příchutí šťavnatého ovoce

Potřebujete vašeho prcka motivovat k tomu, aby zbožňoval čištění zubů, nebral ho jako nutné zlo, ale spíš jako super zážitek, na který se bude pokaždé těšit? Nevím, jestli už vynalezli pastu s příchutí čokolády, ale jestli ne, může vám do té doby skvěle posloužit tahle ovocná. Chutná jako slabší melounová Hubba Bubba a není ani náznakem pálivá, takže pro děti dost výhra.

Pění úplně minimálně, tudíž je možné i vizuálně kontrolovat, jestli jsou všechna místa vyčištěná. Kdyžtak to ale ze začátku doporučuju posichrovat ještě růžovýma tabletkama na označování zubního plaku – to je perfektní věc i pro dospělé, nejen pro děti.

Myslím si, že pastu by mohli ocenit i ti jedinci, kterým se po ránu ekluje už jen při představě zubní pasty v puse. Ovocná chuť je taková nenásilná a tuze dobručká. Akorát ji na rozdíl od Perličky nemám potřebu sežrat i s tubou. Takže i dýl vydrží :-D

Dentální hygiena
Ústní vody a zubní pasty Ecodenta

Multifunkční ústní voda

Čím jsem starší, tím méně si v ústních vodách libuju. Dávám si spíš záležet na precizním čištění a po ústní vodě sáhnu minimálně. Ale když už nějakou vodou obohatím arzenál, jde o málo pálivé záležitosti, u kterých mi víc záleží na obsažených látkách, než na tom, aby mi z pusy stvořila vypálený rybníček. Bavila jsem se i s chlapem, jak vnímá používání ústní vody on. A shodli jsme se, že je to něco jako kondicionér. Pasta (šampon) zuby (vlasy) pořádně umyje a ústní voda (kondicionér) všechno zase hezky uhladí, zkrášlí a udělá pěknější. Zní to trochu divně, ale i mně to přijde fakt výstižné :-)

V návaznosti na to bych chtěla ještě podotknout, abyste v žádném případě nedali na tvrzení na jakékoli ústní vodě, že pomáhá DOČISTIT špatně dostupná místa v ústní dutině. To je absolutní blbost. Pokud nějaké místo na zubech nevyčistíte MECHANICKY kartáčkem, zůstane tam pořád plak, který časem ztvrdne na zubní kámen a vy jste v pr… Ústní voda je zkrášlovadlo, osvěžovadlo a v některých případech i hojidlo (když obsahuje bylinky). NIKDY ne čistidlo. Tak ji taky berte.

Balení

Co potřebuju nutně vyzdvihnout jako geniální plus u všech třech ústních vod Ecodenta, tak je obal. Dosud jsem se vždycky setkala s tím, že si musíte z láhve trochu vody odlít do skleničky, abyste ji mohli použít. Tady ne. Všechny vody mají speciální hrdlo s „násoskou“ (kterou jsem zapomněla vyfotit, že). Funguje to tak, že zmáčknete láhev a hrdlo se naplní (zespoda nahoru vede trubička, tak díky ní).

Vy jeho obsah vypijete buď přímo, kdy pak vnější stranu, kde jste se dotli rtem, hned umyjete. Anebo si tuhle dávku přelijete zase do sklenky. Výhoda je, že si můžete dávkovat pořád stejné množství a lahvičku u toho nemusíte vůbec naklánět – tudíž nehrozí, že něco vylijete. A to je super hlavně u dětí.

Chuť

Chuťově je voda málo pálivá, spíš bylinková a nasládlá. Moc dobré to je a máte pocit, že vám snad někdo vzal ústní dutinu na renovaci – je jak nová :-) Chlap si tuhle vodičku spolu s modrou moc chválí a prý má pocit, že mu ta šalvěj a máta ve složení dělá fakt dobře na dásně.

Dentální hygiena
Ústní vody a zubní pasty Ecodenta

Osvěžující ústní voda

Hlavní rozdíl oproti zelené multifunkční vodě je, že tahle modrá obsahuje fluorid. Bez alkoholu jsou všechny. Osvěžující je tak, že vám protáhne trubky až do nosu, ale tak nějak příjemným způsobem. Rozhodně ne jako Listerine, kterou já osobně neudržím v puse ani deset vteřin. Modrá Ecodenta voda působí podobně, jako když rozžvýkáte novou Airwaves žvýkačku. Je to jedno velké mrazivé fííííííí, co malinko štipká na jazyku.

A taky obsahuje kyselinu hyaluronovou a mátový olej. To první prý chrání dásně, to druhé osvěžuje dech a působí hojivě a antibakteriálně.

Ústní voda (kokosová)

Piňakoláda jak vyšitá. Být v tom alkohol, normálně si na vodu přidělám kousek ananasu a slopu to večer na terase :-D Chuť je sladká, letní, prázdninová a silně návyková. Budete schválně jíst 10x denně, abyste si jakože po jídle mohli jít vypláchnout pusu!

Jinak kokosová voda je jako jediná s certifikátem EcoCert, 98,9% složek je přírodního původu a 10% z toho navíc z ekologického zemědělství. Jo a je bez fluoridu a bez alkoholu.

Podtrženo, sečteno – za mě tahle značka určitě jo a umím si úplně v pohodě představit, že používám jen ji. Akorát na to bělení bych fakt nespoléhala – to mi nefungovalo vůbec.

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít