Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Verde Vera Eco Bio – italská značka, která sází lesy | heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera – 2 recenze

Verde Vera Eco Bio - italská značka, která sází lesy | heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera
Verde Vera Eco Bio – italská značka, která sází lesy | heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera

Nejlepší doba pro článek o šamponu a kondicionéru? Když jste si už deset dní nemyli vlasy a vypadáte, jako kdybyste vylezli z popelnice. Nebojte, nerezignovala jsem na hygienické návyky, ani jsem se nevydala cestou “lesana za každou cenu”. To jsem si jen minulý týden v neděli rozbila hlavu o rám okna, jela na šití a teď si nemůžu mýt vlasy, dokud nebudou stehy venku. Takže mám hlavu nejen zaštupovanou jak ponožku, ale ještě na ní mám i vystříhané kolečko, aby byla větší sranda, že jo. Naštěstí je to v místě, kde to není na první pohled vidět.

[jo a moje první věta, když jsme přijeli z nemocnice domů a já si lehla? Poprosila jsem chlapa, ať mi zazpívá “Hebké kotě” jak v Teorii velkého třesku :-)]

Přestože mám pocit, že bych v současné chvíli napsala pochvalnou recenzi i na obyčejné mýdlo co by šampon (tak moc mi mytí vlasů chybí!), pokusím se ovládat a sepíšu si tyhle poznámky, jako kdybych právě pohazovala čerstvě umytou kšticí. Takže, o co dneska půjde?

Verde Vera Eco Bio – přírodní kosmetika z Itálie

Ve Sparu v Zadaru mají jeden regál s přírodní a bio kosmetikou. Jde povětšinou o lokální chorvatské výrobce (což je sympatické) a už jsem tam x krát ukořistila kousky, které jsem si totálně zamilovala. Onehdá mě ale zaujala značka Verde Vera Eco Bio, původem z Itálie. A co jsem tak pochopila, prodává ji nejspíš jenom SPAR. A to i v Itálii.

Zalíbil se mi heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera, protože mají prý nejen přírodní složení: 98% přírodní ingredience (95% u šamponu), 2% konzervačních látek, aby to v obchodě nezačalo žít vlastním životem. Ale lehce mě šokovala i cena, která byla za jeden kousek kolem 2,5 €. Za to si normálně nekoupím ani balzámek na rty. To si vyloženě říkalo o testování!

Heřmánkový šampon pro barvené vlasy

K balení nemám žádných připomínek. Lahvička je fajnová a praktická s klapkacím víčkem. Šampon je dost řídký, takže nedá práci ho dostat ven. Otočíte lahvičku, vymáčknete co potřebujete a nazdar. Zapomeňte na třepání, nebo nutnost nechávat obal stát na víčku.

Verde Vera Eco Bio - italská značka, která sází lesy | heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera
Verde Vera Eco Bio - italská značka, která sází lesy | heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera
Verde Vera Eco Bio - italská značka, která sází lesy | heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera

Vůně je u přivonění k lahvičce tak neutrální, jak to jen jde. Čekala jsem, že ucítím třeba aspoň náznak heřmánku, ale ne-e. Až teprve když šampon nanesete na mokré vlasy a začnete mydlit, rozlije se koupelnou moc příjemná jemňoučká vůně. Ze všeho nejvíc mi připomíná heřmánek s nasládlým citronem. Je to takové miminkovské a milé. Mám za to, že by taková vůně nevadila ani lidem, kteří vyhledávají vlasovku zásadně bez parfemace.

Pro hebké a čisťounké vlasy je myjte vždycky dvakrát

A co se uživatelských dojmů týče – rozhodně doporučuju šampon používat dvakrát. A pokaždé vám bude stačit množství zarovnané čajové lžičky. Napoprvé se nelekejte, šampon nepění vůbec. Ale že ani náznakem. I kdybyste si moc chtěli vymodlit nějakou bublinku, nemáte šanci. Takže s tím počítejte a vlasy prostě “myjte” rukama i tak. Šampon šamponuje, ale nedělá u toho napoprvé pěnu. Přesto ale vlasy zbaví mastnoty i nečistot. A jak se to pozná? Tak, že na podruhé už vám na hlavě udělá čepku z pěny, za kterou by se nemusela stydět ani klasická pěna do koupele.

Druhé mytí už je o poznání příjemnější. Já vím, že hlavně u přírodních šamponů nemusí absence pěny nic znamenat a šampon funguje i tak. Vyzkoušeno u šamponů nesčetněkrát. Mně je ale přesto příjemnější, když pod rukama pěnu fyzicky cítím a můžu s ní vlasy pořádně nadzvednout od hlavy. A bříšky prstů i jemně “vydrbat” vlasovou pokožku. Nasucho bez bublinek se to dělá dost blbě. Sice máte vlasy mokré a víte, že v nich šampon je. No já se hlásím spíš do skupiny “milujeme pěnu, když to jde”. Co vy? :-)

Oplachování je bezproblémové a je dílem okamžiku. A co jsem si všimla, že mi šampon ani náznakem netahá dolů hennu. Ani po prvním mytí, ani po druhém. Vlasy jsou hezky vzdušné, měkké a poddajné, ale přitom nepouští barvu. Což je super. Jo a taky jsou trochu vrzací, jako kdybyste si myli ruce mýdlem. Nic zásadního, ale ve mně to budí dojem, že bez kondicionéru by se mi blbě rozčesávaly.

Hydratační kondicionér s aloe vera

Tuba je klasikou nad klasiky a vím, že vám to nemusím hlásit, protože to vidíte přeci na fotce :o) Ve vůni cítím kombinaci doktorské ordinace a kakaového másla. Takový ten typ vůně, že když přijedete na hotel a bude tam kosmetika s touto vůní, budete nadšení. Vůně se prostě bude líbit naprosté většině. Netipuju, jsem si jistá.

Verde Vera Eco Bio - italská značka, která sází lesy | heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera
Verde Vera Eco Bio - italská značka, která sází lesy | heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera
Verde Vera Eco Bio - italská značka, která sází lesy | heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera

Konzistenci bych přirovnala k leeehce hustějšímu tělovému mléku. Nekydne na vás z tuby, jen co odklopíte víčko, ale také nedá žádnou práci dostat kondicionér ven. Co kvituju opravdu s povděkem, tak že tenhle kousek “kondicionéruje” doslova před očima. Žádné takové, že ho musíte nechat 2-3 minutky působit. Zapomeňte. Nanesete na vlasy a cítíte pod rukama, jak vlasy začínají extra klouzat, uhlazují se a jsou na dotek vyloženě hedvábné. Na obale se sice píše, že máte kondicionér nechat pár minut působit, ale tipuju, že by mi pak z hlavy sjela i obyčejná gumička, kterou běžný smrtelník nemůže vymotat bez vyškubání několika vlasů.

Kondicionér, který by uhladil i vlnitý plech

Oplachování je stejně jako u šamponu “no problema” a netrvá nikterak dlouho. Mám za to, že kdybyste s kondicionérem umyli ovečku a pak ji učesali, narovná se jí vlna a bude vypadat, jako kdybyste jí vlnky přejeli žehličkou. Za mě jde rozhodně o jeden z nejlepších kondicionérů, co jsem měla, pokud hodnotím účinky. Vlasy ho nežerou, takže nemáte tendenci pořád přidávat na množství – stačí ho malinko. Hřívu uhladí, rozdělí a dovolí vám ji dokonale rozčesat.

Veganská značka s ekologickým přesahem – EKO okénko :-)

Kromě šamponů, kondicionérů a masek na vlasy má značka ve svém sortimentu i mýdla na ruce, koupelové pěny, tělová mléka, peelingy, deodoranty a kompletní pleťovou řadu (sérum, oční krém, peeling, micelárku, mycí gel, denní a noční krém). To jsem v regálu neviděla, ale dost možná jsem se jen přehlédla. Zkusím to ještě omrknout.

Verde Vera Eco Bio je kosmetika veganská a neobsahuje tak žádné živočišné složky – ani med, nebo včelí vosk. Neobsahuje ani žádná barviva, nebo alkohol.

Hlavním tématem značky je ale ochrana životního prostředí, udržitelnost a podpora projektů, které se věnují zalesňování krajiny. Spolupracují s WOW Nature, což je iniciativa, která pomáhá občanům, organizacím a společnostem pěstovat nové lesy a chránit ty stávající (například odpovědným hospodařením).

Verde Vera Eco Bio podporuje konkrétní projekty pro zalesňování krajiny

Momentálně se v Itálii značka Verde Vera Eco Bio účastní čtyř projektů WOW Nature, a to:

Projekt ve Val di Fiemme (Trentino Alto Adige) – obnovují se tu lesy, které byly zdevastovány vichřicí Vaia v roce 2018 a nyní ještě i kůrovcem a hmyzem, který napadá hlavně smrky. Z toho důvodu se tu začalo sázet a pěstovat šest různých druhů stromů, aby se zvýšila odolnost a biologická rozmanitost lesa.

Projekt parku Oglio Nord (Lombardie) – podmínky tohoto parku byly narušeny silnými atmosférickými jevy a rozšířením cizích a plevelných druhů, které změnily jeho přirozenou formu. Aby se rovnováha parku obnovila, začaly se tu vysazovat ve velkém původní druhy stromů.

Verde Vera Eco Bio - italská značka, která sází lesy | heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera
Il progetto in Val di Fiemme (Trentino-Alto Adige), Il progetto Parco Oglio Nord (Lombardia), Zdroj: VerdeVera.it

Projekt Lago Camazzole (jezero Camazzole, Veneto) – jeho vodám se přezdívá “Karibik Benátska”. Vysazují se kolem něj nové stromy, aby se na březích jezera snížila eroze půdy a také aby rostoucí stromy poskytly domov mnoha druhům ptáků.

Projekt Bosco Sacile (les Sacile, Friuli Venezia Giulia) – v Carlinu v provincii Udine se nachází jeden z nejstarších nížinných lesů údolí řeky Pádu. Bosco Sacile není jen domovem různých druhů dravců, ale také zranitelných obojživeníků, jako je žába Lataste Frog. Znovuzalesnění této oblasti znamená dát šanci na obnovu tomuto vzácnému staletému lesu.

Verde Vera Eco Bio - italská značka, která sází lesy | heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera
Il progetto Lago Camazzole (Veneto), Il progetto di Bosco Sacile (Friuli Venezia Giulia), Zdroj: VerdeVera.it

A pokud byste se chtěli na některém z projektů také podílet, můžete mrknout na stránky WOW Nature a vysadit strom, kde budete chtít. A ještě si i vybrat, jaký druh to bude. Nevíte, jestli třeba i v ČR existuje nějaký podobný projekt? Přijde mi to hodně zajímavé, akorát jsem se o to nikdy nezajímala. Sypat zvířátkům do misek v útulcích, to ano. Ale vysazování stromů takhle “na objednávku” jde kolem mě asi poprvé.

Verde Vera Eco Bio - italská značka, která sází lesy | heřmánkový šampon a kondicionér s aloe vera
Val di Melo, Zdroj: WOWNature.eu

Závěrem

Vím, že se to kosmetické recenze příliš netýká, ale na mě to udělalo dojem. A vždycky mám radost, když svou kosmetickou marnotratností vlastně podpořím něco podobného. Jak to vidíte vy? Kdybyste věděli, že nějaká kosmetická značka se tolik angažuje v boji za lepší životní prostředí u konkrétních projektů, které jsou vidět – dali byste jí přednost před jinými, které toto neřeší?

Buďte první! Přidejte komentář

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

    Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

    Zavřít