Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Domácí lékárnička Nobilis Tilia (recenze)

Domácí lékárnička Nobilis Tilia

Mám doma vždycky přichystanou malou lékárnu, která obnáší sbírku čajů a sušených bylin ze zahrádky, bylinkových kapek, mastiček, velkou sklenici medu, nebo česnek. A také se nehnu bez esenciálních olejů, o kterých bude dnešní článek. Ukážu vám geniální vynález z Krásná Každý DenDomácí lékárnička Nobilis Tilia, která obsahuje 5 užitečných olejů: Levanduli (Lavandula Angustifolia), Eukalyptus (Eucalyptus Polybractea), Mátu peprnou (Mentha Piperita), Tea Tree (Melaleuca Alternifolia) a Citron (Citrus Limon).

Co je na éterických olejích tak zvláštního, že stojí za pozornost? Cituji z letáčku od Nobilis Tilia: “Přírodní éterické oleje (dále jen EO) jsou těkavé vonné esenciální látky produkované rostlinou. V aromaterapii se používají pro svoji schopnost ovlivňovat tělesné funkce organismu a působit na naši psychiku a emoce. Vhodně zvolenými EO docílíme bezprostřední úlevy při řadě problémů, posílíme imunitu a předejdeme komplikacím nebo preventivně zamezíme přímo vzniku některých onemocnění. EO jsou látky koncentrované, takže každá lahvička obsahuje účinné látky z několika set až tisíce kilogramů rostlin.” Působivé, že?

Jakými způsoby EO v aromaterapii využít? Buď klasicky k masážím (EO smícháte s nosným rostlinným olejem), k teplým a studeným obkladům, do koupele, k místnímu čištění, kloktání, inhalaci, rozptylování do ovzduší, nebo k přímé aplikaci (u té jsem se dočetla, že neředěné na kůži lze bezpečně používat jen 2 EO – levanduli a tea tree).

Domácí lékárnička Nobilis Tilia
Domácí lékárnička Nobilis Tilia
Domácí lékárnička Nobilis Tilia

A moje využití nobiliskové lékárničky? Asi bude nejlepší, když vám rozepíšu oleje jednotlivě, protože po každém z nich sahám při jiných problémech.

Citron

Mizí mi ze všech olejů nejrychleji a myslím, že ho mám doma poprvé. Používám ho do aromalampy a velmi mi pomáhá, když jsem vyšťavená (jak citron :-) a potřebuju se soustředit a přinutit mozek, aby se zase rozběhl a chrlil nápady. Nejlepší je místnost, ve které zrovna pracujete, pořádně vyvětrat. Pak do vody v aromalampičce (já používám sadu na fondue – má velkou misku a nemusím hlídat odpařenou vodu) kápněte 5 kapek EO Citron a užijte si ten moment, jak se vzduch promění v sicilskou citronovou plantáž. Neuvěřitelně osvěžující a povzbuzující! Jako kdyby vám někdo utřel zamlžené brýle a vy jste znovu začali vidět ostře.

Slovy Nobilis Tilia o působení EO Citron na nervový systém: “Uvolňuje psychické bloky, zaostřuje naše vědomí, pozvedá a projasňuje intelekt. Osvěžuje a pomáhá se soustředit na mentální aktivity (vhodný do aromalampy při učení), protože stimuluje levou mozkovou hemisféru, pomáhá při koktání. EO Citron je silně antibakteriální, protiinfekční a pročišťující. Je hlavním olejem k detoxikaci organizmu, k rozpuštění usazenin, proti vysoké hladině cholesterolu, obezitě a celulitidě“.

Domácí lékárnička Nobilis Tilia
Domácí lékárnička Nobilis Tilia

Tea Tree

Olejík, bez kterého doma nefungujeme. Nepostradatelná záležitost na všechny možné hnisavé příšernosti – od akné, přes třísku, které se nechce z prstu ven, až třeba po bradavice. Ostatně, já si s tea tree jednu takovou obludu vyléčila pár let zpátky na palci u nohy. Asi 3 týdny v kuse jsem si měnila náplast s improvizovaným polštářkem z papírového kapesníčku, na který jsem každý den kapala tea tree a znovu čistě zalepovala. Bolestivá bradavice, která napuchla na velikost rozpůleného hrášku a skoro mi znemožňovala chodit, beze stopy zmizela. Žádná jizva, pozůstatky, nic. Vůbec bych nepoznala, že jsem kdy na kůži něco takového měla!

Nobiliska k tomu říká: “Tea tree je nejsilnějším přírodním antibiotikem, je netoxický a nedráždivý. Tea tree je první volbou pro bakteriální infekce, protože paralyzuje účinky bakterií nejen v dýchacím ústrojí, ale ve všech systémech těla.”

Domácí lékárnička Nobilis Tilia

Levandule

Lahvičku, kterou jsem doma měla, jsem věnovala kamarádce na popáleninu na ruce a od té doby jsem si další nebyla schopná dokoupit. A přitom je levandulový olejík tak nepostradatelný a všestranně využitelný! Krom toho, že bleskově hojí puchýře a veškeré popáleniny, tak funguje skvěle i na hojení řezných ran, či odřenin. Normálně ho neředěný nanesete přímo na postižené místo, uděláte si k tomu hrnek čaje a sledujete, jak se všechno zatahuje skoro před očima.

Ok, trošku přeháním, ale Levandulka je v tomto ohledu opravdu kouzelná! A to samé u nervů. Neznám nic, co by vás na počkání uklidnilo víc, než ťupnutí trošky levandulového oleje pod nos, položení polštářku se sušenými kvítky večer v posteli na oči, nebo inhalace z aromalampy. Snad možná nakopání původce stresu do zadku by fialovou kytičku trumflo. Nicméně Levandule je nejklasičtější antistresová záležitost a tak je i nejvíce chápaná. Oprávněně. Mně třeba zmiňovaný polštářek pomáhá proti nočním můrám. Jednoduše usnu tak, že mám peřinku centimetr od nosu a spím jak mimino.

Poznatky Nobilis Tilia: “Patří k olejům s nejširším spektrem použití. Analgetické, antiseptické, protizánětlivé a protikřečové účinky předurčují tento olej k použití při nejrůznějších potížích. Je nejbezpečnějším olejem i pro velmi malé děti a je vhodný i v těhotenství.”

Esenciální oleje
Domácí lékárnička Nobilis Tilia

Máta peprná

Mátu používám nejčastěji ke dvěma účelům. Při totálním psychickém vyčerpání, kdy si opatrně ťupnu maličko oleje pod nos (dejte si bacha, aby se vám ani vzdáleně olej nedostal k očím – pálí to jak čert!). Vůně probere i mrtvolu a kdybych si k tomu dala ještě kafe, tuším bych neměla daleko do toho “mik-mik” kresleného ptáka z pohádky, co se ho pořád snaží zabít kojot. Druhým využitím je osvěžení dechu. Ale brutální!

Dneska jsem měla topinky a s česnekem jsem opravdu nešetřila, poněvadž prevence musí být. Navzdory dokonalé chuti má ovšem tato zeleninka drobnou nevýhodu. Po její konzumaci se z vás nejspíš nestane nejoblíbenější řečník v hloučku lidí na párty. Ale co mi funguje přímo neskutečně, tak je nakapání pár kapek oleje do hltu vody (nebo lžičky olivového/slunečnicového/řepkového oleje) a chvilkové proplachování úst, případně i vykloktání. Výsledek? I kdybyste si nacpali do pusy celý balíček Airwaves, nebudete mít svěžejší dech. Doporučuji vyzkoušet!

Nobiliska říká: “Potlačuje citlivost nervových zakončení, je vhodným prostředkem první pomoci při akutní bolesti z traumatu (úder, přiskřípnutí, popálení, atd.). Máte obsahuje velké množství mentolu, jehož molekuly mají silný ochlazující účinek na kůži, což rychle sníží vnímání bolesti. Aplikuje-li se máta několik vteřin po traumatu, může se zamezit vzniku zánětu v postiženém místě, který později zpravidla vyvolává větší bolestivost.”

Esenciální oleje

Eukalyptus

Pro mnoho z vás možná nejaktuálnější olejíček vůbec! Eukalyptus míváme doma pořád, protože je k nezaplacení v případě, že vás složí rýma, nachlazení, nebo chřipka – tedy virové infekce. Tea tree je na bakteriální infekce, Eukalypt na virové. Pokud cítím, že na mě něco leze, nepodařilo se mi to zarazit zavčasu a se vší pravděpodobností nejpozději do dalšího dne lehnu, okamžitě startuju aromalampičku a kapu do ní eukalypt. Případně ho fetuju i z papírového kapesníku, kam si dvě kapky nakapu. Účinky tohoto EO totiž spočívají v působení na všechny části dýchacího systému. A prý se používá i do masážních směsí, prsních balzámů a mastí.

Nobilis Tilia: “Svěží, výrazné a zároveň zklidňující aroma pomáhá při únavě, rozptyluje smutek a zlepšuje náladu. Je prospěšný při nachlazení, zánětu dutin, hrtanu, chronické bronchitidě, astmatu, kašli, zápalu plic a zánětu spojivek. Eukalyptus snižuje překrvení v plicích, usnadňuje odkašlávání, čistí plíce od hlenu a používá se na léčbu onemocnění průdušek.”

Esenciální oleje
Domácí lékárnička Nobilis Tilia

Bonusové info

Jo a mám ještě šikovný tip na konec! Olejíčky se dají nejen odpařovat v aromalampičce, ale můžete si vyrobit i vlastní antibacilový osvěžovač vzduchu! Stačí vám lahvička s rozprašovačem po nějaké květové vodě (ideálně s jemným sprejem), do které dáte vodu, přikápnete vybrané oleje, pořádně protřepete a tadááá – můžete provonět vzduch v místnosti a zároveň zkomplikovat bacilům, aby putovaly vzduchem. Já do rozprašovače aktivně smíchala všechny olejíčky – po pěti kapkách jsem přidala eukalyptu a tea tree a po dvou od levandule, citronu a máty. A jako paráda! :-)

Pozn.: pokud znáte nějakého člověka, který o přírodním léčení smýšlí stejně, možná by byla tahle sada z Krásná Každý Den hezký vánoční dáreček! Anebo se dají olejíčky koupit i zvlášť v sekci éterické oleje a můžete si/někomu namíchat vlastní sadu na míru :-)

Komentáře: 10

  1. Nada Nada 12 prosince, 2018

    Pěkný článek…..olejíčky mám moc ráda,hlavně meduňkový.

    • Bebe Bebe Autor | 17 prosince, 2018

      Děkuju za komentář, Nadi! :-) Taky mě olejíčky hodně baví! Meduňkový olejík doma sice nevedu, zato jsem sušenou meduňkou ze zahrádky nacpala do polštářku a teď nám dělá společnost v obýváku na sedačce :-D
      Bebe

  2. Martina Martina 12 prosince, 2018

    Bebe, mas nejakehi favorita mezi znackami vyrobcu eterickych oleju? Da se rict, ktery je nejlepsi? Ja zatim mela jen Salos, tak by me zajimalo srovnani. Diky, Martina

    • Bebe Bebe Autor | 17 prosince, 2018

      Marti, ze značek mám vyzkoušený akorát Saloos, Phytos a Nobilisku. A nejlepší? Já ti nevím. Nobilis Tilia mi přijde taková velice důvěryhodná co do ingrediencí (ani nevím proč, prostě tak působí :-), Saloos má obrovský výběr a je skvěle dostupný a Phytos má zase extra zajímavé kombinace (Depresol, Neurol, aj.). Tak beru podle nálady, potřeby a dostupnosti :-) Jo a u Nobilisky jsou k sehnání oleje i v BIO kvalitě! :-)
      Bebe

  3. Mel. Mel. 13 prosince, 2018

    Ahoj Bebe, nalákala jsi mě na ten citrónek…a taky jsem netušila, že eukalyptus zabírá na viry. Momentálně mám na polici tři EO: tea tree – ten je jasný – mimochodem švagrová si s ním nedávno vyléčila hnisající pooperační jizvu rychlostí blesku-, levanduli – to je moje stálice a oblíbenec na všeliké neduhy duše i ksichtíku a grep- ten frčel hlavně v létě- s trochou převařené vody do rozprašovače a do ledničky a byla to skvělá osvěžující tělová voda.
    Bebe, pamatuju si dobře, že ujíždíš na levanduli?? Mám od loňska objevený rodinný “mýdlový” obchůdek. Loni mě docela nadchli výběrem přírodních mýdel mnoha značek, tuhých šamonu…atd. Protože já moc fandím těmhle malým rodinným firmám a uvědomuju si, jak je pro ně asi těžké se protloukat, chtěla jsem si ještě honem i letos něco objednat na vánoce. Loni jsem byla moc spokojená a letos koukám jako blázen….mají tam levandulovou medovinu, marmelády s levandulí i pečené čaje s levandulí, levandulový sirup….jo a tu levanduli si pěstují sami na svém políčku…No pardón…TO MUSÍM MÍT!!! Takže letos asi bude pod stromečkem levandulová medovina…doufám, že dostanu ochutnat!!! :-) Hezké Vánoce všem!!!!!
    https://www.mojemydla.cz/levandule-z-bochore

    • Bebe Bebe Autor | 17 prosince, 2018

      Ahojky Mel.,
      moc děkuju za komentář! :-)
      Tea tree, grep a levandule – tomu říkám panečku skvělý výběr! A netušila jsem, že tea tree dokáže hojit i jizvy! To se moc hodí, takový poznatek! A úplně vidím ten grepový letní životabudič. To musí být paráda! :-)
      Ano, ano – levandulku mám velice ráda! Letos jsem ji nechávala na zahrádce odkvést a chodila okukovat včelky, jak z ní byly nadšené. Až na podzim jsem květy posbírala, usušila a dala do povlaku na polštář. A s peřinkou spím v posteli a mám ji u hlavy. Uklidňuje a pomáhá proti nočním můrám :-)
      Jinak děkuju za odkaz, už jsem si obchůdek zběžně procházela a právě ta levandulová medovina mě zaujala! Vůbec si tu kombinaci chutí neumím představit, ale něco mi říká, že to bude paráda! :-D Určitě dej vědět po degustaci pod stromečkem! ;-)
      Krásné Vánoce! :-*
      Bebe

  4. Primadonna Girl Primadonna Girl 18 prosince, 2018

    Čekám sto let na nekonečné předvánoční poště, takže se mi konečně podařilo článek dočíst :D Na lékárničku mám políčeno, takhle si doma taky léčíme “základy”, které nepotřebují zásahy lékařů. Levandulový a tea tree doma mám a tuhle jsem s levandulí pokapala celou postel, protože jsem nemohla usnout a vzpomněla si na tvoje dobré rady.

    Jako bonus tu právě výkřikuje paní v duchodu: “Jsme naivní, když si myslíme, že nás někdo obslouží na poště. Když chceš poslat dopis, tak si musíš ty tři hodinky vystát. To je hovadinismus!”

    • Bebe Bebe Autor | 20 prosince, 2018

      “Hovadinismus”, já pojdu :-DDD To si snad napíšu do diáře a až se zas budu s někým z pošty dohadovat po telefonu, tenhle výraz si nechám jako eso v rukávu na konec debaty :-D
      A fungovala ti ta levandulka na spinkání, Primadonnko? Mě ještě napadlo, že by mohl být hezký dárek někomu vyrobit “spinkacího plyšáka”. Látkové zvířátko naplnit sušenou levandulí, prokapat ji i levandulkovým olejem a tadááá – dáreček je na světě :-)
      Bebe

  5. Zdenka Zdenka 29 května, 2019

    Ahoj, ač nepřispívám do diskuzí, tentokrát musím – článek je naprosto úžasný :). Velmi mě pobavil přístup k nemocem, až jsem to musela přečíst nahlas i kolegyni :). Už s tímto přístupem je poloviční úspěch na uzdravení – mysl má velký podíl.
    A jinak za mě – NOBILISka palec rozhodně nahoru. Pocházím z kraje, kde se vyrábí, a jsem moc spokojená.

    • Bebe Bebe Autor | 30 května, 2019

      Jééé, moc děkuji za krásný komentář, Zdeni! To hodně poteší! :-) :-*
      Od Nobilisky u nás momentálně nejvíc frčí levandulový olejíček – vytahovala jsem chlapovi klíště a jelikož ho místo svědilo, poradila jsem mu právě levandulový a tea tree olejíček. A prý svědění přestalo snad rychlejc, než po Fenistilu! :-)
      Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít