Griliášové řezy

Griliášové řezy

Loni to byla vosí hnízda, letos jsem se rozhodla si svou velkou cukrářskou premiéru vyzkoušet s griliášovými řezy. Je to ostuda, ale už to bude možná víc jak 15 let, co jsem si opisovala od babičky recept. A přitom jsem se k jeho vyzkoušení nikdy nedostala, ač griliášky miluju a dokázala bych se jimi ládovat od rána do večera. Takže jsem sebrala všechnu odvahu a rozhodla se ignorovat hrůzostrašné příhody od popálení roztaveným cukrem, přes pokydání oblečení, nebo koberce a šla jsem do rizika. Přiznávám, že jsem byla docela nervózní a roztřepaná, ale víte, co? Na druhý pokus už bych si počínala velmi suverénně! Ono je to vážně hrozně jednoduché na výrobu. A dokonalé na jídlo!

Pokud tedy máte půlhodinku volna a rádi byste si vykouzlili něco sladkého na vánoční stůl (nebo jen tak v neděli ke kafíčku), určitě si tenhle recept, který jsem sepsala v rámci mé spolupráce s BILLA, uložte a vyzkoušejte!

Griliášové řezy

Surovin potřebujete jen 6 a máte to i s dokonalou polevou ;-)

Suroviny

250 g cukru krystal
250 g tuku (Hera), nebo másla
250 g vlašských ořechů
1 plechovka Salka
8 ks cukrářských oplatek
čokoláda na vaření (všemi dvaceti doporučuji čokoládu od Clever, privátní Billa značky – Back & Kochschokolade. Má 400 g, stojí 49 Kč a je chuťové boží! Má 40% kakaa a kupujeme ji normálně domů na mlsání, takže je v kredenci pořád. A je to pořádný kus „materiálu“, takže když vás honí mlsná… Bomba! :-)

„Nářadí“ taky nebudete potřebovat moc. Bohatě si vystačíte s velkou pánví s nepřilnavým povrchem, vařečkou, nožem, stěrkou, pečicím papírem, menším hrncem a hrnkem. Toť vše.

Griliášové řezy

1. nachystejte si všechny potřebné suroviny. Do misky odvažte 250 g krystalového cukru, 250 g vlašských ořechů, na talířek vybalte Heru a pokrájejte ji na kostky. Otevřete plechovku Salka a rozbalte oplatky. A s předstihem můžete i čokoládu, ať máte co ujídat, hehe… :-)

2. ořechy rozemelte v mlýnku na kávu (no co, je to rychlé!), nebo podrťte v hmoždíři. Jak moc na jemno oříšky chcete, to je otázka vkusu. Je to stejné, jako u burákového másla – někdo ho má rád jemné, jiný „crunchy“ (s kousky oříšků). Akorát myslete na to, že když budou ořechy na větší kusy, oplatky vám nebudou držet u sebe a pokud mezi ně nedáte pořádnou vrstvu karamelového krému, budou se odlepovat.

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

3. na pánev nasypte čtvrt kila cukru a nechte na střední teplotě rozpustit. Já to zkoušela poprvé v životě a byla jsem z tohoto kroku docela vyvalená. Pozorovala jsem cukr snad z pěti centimetrů a největší hrůzu jsem měla z toho, že se začne připalovat. Někde jsem se totiž dočetla, že se cukr při rozpouštění nesmí míchat. Blbost. Když jsem ho nechala bez míchání, celá bílá vrstva se začala nadouvat a přišlo mi, že se začíná přichytávat. Na nic jsem nečekala, popadla vařečku a cukr zamíchala. A bylo to v pohodě. Míchala jsem, dokud nebyl úplně tekutý. Ani hrudky v něm pak nebyly.

4. přidala jsem k rozpuštěnému cukru na kousky nakrájenou Heru. Tady nastal první šok, když se mi cukr zdrcnul do jedné velké hroudy uprostřed pánve a já málem chytla hysterák, že co jsem udělala špatně. Klid. Míchejte dál, hrouda se zase rozpustí :-)

5. vmíchala jsem k cukru a tuku celou plechovku Salka a za stálého míchání jsem směs vařila 5 minut.

6. nakonec jsem přidala ořechy a vařila další 3 minuty. Za žádnou cenu u kteréhokoli kroku nezapomínejte pomalu míchat! Mimochodem – NIKDE jsem nenašla na netu vyfocené všechny kroky, jak se suroviny na pánvi chovají v průběhu rozpouštění. Tak jsem vám je podrobně nafotila. Ať si na rozdíl ode mě ušetříte nervy, kdybyste griliášové řezy taky zkoušeli poprvé :-)

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

7. hotovou karamelovou směs jsem odstavila z plotýnky a nechala 1-2 minuty chládnout. Mezitím jsem si nachystala oplatky.

8. pomocí stěrky jsem natřela jednu stranu oplatky tenkou vrstvou karamelovo-ořechové směsi. Na to jsem přilepila novou oplatku. A vrstvu jsem zopakovala. A zase přidala oplatku. Celé slepené dílo jsem opatrně umačkala, aby k sobě oplatky dobře přilnuly. Totéž jsem zopakovala u dalších oplatek. Dávala jsem docela tenkou vrstvu, takže mi zbyla směs ještě pro naplnění dvou oplatek – tedy jen jedné vrstvy.

9. každý oplatkový slepenec jsem dala na vlastní pečicí papír, aby se v případě ukápnutí sladké směsi nikde nic nelepilo a oplatky jsem poskládala na sebe. A zatížila třemi krabicemi perníčků. Griliášovou Eiffelovku jsem nechala být do dalšího dne, aby se oplatky pořádně napily a vše hezky spojilo.

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

10. další den jsem oplatky nařezala na zhruba podobné kousky. Nebo aspoň vzdáleně podobné. Oplatek byl kulatý, se nedalo jinak :-)

11. pak jsem rozpustila kus čokolády na vaření ve vodní lázni. Do kastrolku jsem napustila vodu a dala ji vařit na sporák. Jakmile byla voda horká, vložila jsem do ní hrneček s nalámanými kousky čokolády. Ta se během chvilky rozpustila a já v ní mohla postupně namočit šikmé konce griliášových řezů. Každý řez s čokoládou jsem nechala ztuhnout na pečicím papíře a šla jsem ven. Po dvou hodinách se daly řezy v pohodě naskládat do krabice.

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

Griliášové řezy

A to je vlastně všechno. Jak jsem se na začátku bála, že podpálím barák, opařím se karamelem a oplatky mi komplet popraskají, tak ani jedna katastrofa se nekonala. Ba naopak! Řezy se velice povedly a chlap dokonce vyslovil nahlas to, co mě potichučku napadlo už během prvního ochutnání: „Se bojim, že tahle věc se Vánoc nedožije… Budeš je dělat ještě jednou, že jo?“ :-) Doprčic, to je závislost jak blázen, tohle – jakmile je krabice v dosahu, člověk chodí pořád ochutnávat… POŘÁD! :-D

Zkoušeli jste letos nějaký recept na cukroví úplně poprvé? A taky se vám vždycky nervózně třepou ruce, abyste nic nepodělali? :-)



4 thoughts on “Griliášové řezy

  1. Ježiš! Tohle dělala vždycky babička s dědečkem a bylo to moje nejmilejší cukroví. Od nich už je nikdy neochutnám, ale vnukla jsi mi myšlenku, že bych je měla udělat dětem, aby tu dobrotu taky znaly. Díky!
    Jen je mi teď z těch vzpomínek smutno…

    1. Tenhle krásný komentář mi normálně vehnal slzu do oka… Úplně jsem si to celé představila a zamlžily se mi oči! :o)
      A aby byly vzpomínky sladší a ne smutné, rozhodně doporučuju griliášky vyzkoušet, ať i děti ví, jak jsou skvělé! Já se s nimi taky vrátila do dětství :-)
      Bebe

  2. Ahoj Bebe,
    Cukroví já dělám pořád tak nějak stejné, ale letos jsem na silvestra na chlebíčky udělala podle tebe tu bramborovou pomazánku a chrochtali si i klucí…výborná ;-)

    1. Milá Ivko,
      moc děkuju za komentář! Strašně moc mě potěšil a mám radost, že chlebíčky chutnaly! Pozdravuj i klukyyy! ;-)
      Bebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *