Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí – recenze

Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí
Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí

Jak v jedné větě vystihnout, k čemu vám bude avokádový olej? Jednoduše. Je to BIO botox v lahvičce. Brčálově zelený zázrak, který pleť viditelně vyhlazujíce a udržuje ji pružnou a jemnou. Nejviditelnějších výsledků se dočkáte, pokud ho budete používat v okolí očí. Jemňoučká a tenká pleť zůstane měkká, krásně pěstěná a vráskám překvapivě odolávající. Tak. Teď jsem všechno vykecala v prvním odstavci, takže stačí už jen sjet na nějaký ten link, prokliknout se a dát si na misky vah, jestli dát lahvičce žabího hněvu šanci. Protože já bych neváhala. Mám už několikátou. A nedám na ni dopustit!

To bylo tak…

Je tomu skoro 12 let, co jsem si přivezla z dovolené v Provence veliký kosmetický poklad. Byl jím avokádový olej Melvita. Temně zelený olejíček, který mě k sobě buhvíproč přitáhl, abychom si spolu vybudovali trvalý vztah a lásku, která přetrvá více než dekádu. Stačilo mi olej vyzkoušet prvních pár dní a bylo mi jasné, že tohle není další testovaná kosmetika v řadě. Tohle je bomba!

Ty máš na sobě korektor? Ne, Melvitu!

Vzpomínám si, že jsme toho na francouzské dovolené zrovna moc nenaspali, protože výletů bylo hodně a času málo. A že to bylo na všech už druhý den DOST vidět, o tom vůbe nepochybujte. Ze zvědavosti jsem si navečer oční okolí opečovala kapkou avokádového oleje, že jako vyzkouším, co je zač. Nevkládala jsem do toho přehnané naděje, prostě se natřu a zapomenu na to. Před spaním si mě ale mamka prohlíží a evidentně hledá na mém obličeji něco divného. Se ptám, co se stalo. A ona: „čím ses natírala? Nějaký make-up, nebo korektor před spaním? Proč? Máš to kolem očí jaksi vyžehlené…“.

A přesně takhle to ve zkratce funguje. Vetřete kapku zeleného olejíčku okolo očí (nesmí se vám dostat do oka, jinak vám z toho pálení jebne!), jemně vklepete a bříšky prstů pohladíte. Opakujte každý večer, nebo i ráno, pokud vám nevadí lesk v okolí očí. Těšte se na zázrak a všem tvrďte, že jste si nechali udělat víčka!

Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí
Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí

Avokádový, opunciový, arganový – který olej vybrat?

Nevím, proč takhle funguje zrovna avokádový olej, ale řekla bych, že co do účinků je ještě výraznější, než olejík opunciový. Který je taky několikanásobně dražší. A je taky mnohem výživnější, než arganový olej. Prostě s mou pletí spolupracuje asi nejlépe ze všech, které jsem dosud vyzkoušela.

Jedinou nevýhodu, kterou jsem u avokádového oleje ve srovnání s ostatními dvěmi zaznamenala, bylo dráždění očí. Což je dost blbá vlastnost u oleje, kterým chcete primárně žehlit pokožku v očním okolí, to uznávám. Stačí si ale dávat pozor na to, abyste se nedostali moc blízko k řasám a nepromnuli si oči po natření. Pak je to úplně bez problémů a očka vám olej dráždit nebude.

Když už, tak jedině avokádový olej Melvita

Nikdy jsem nezkoušela avokádový olej od jiné značky, než právě od Melvity. Je to moje srdcová záležitost a mám pro ni velikou slabost. Nepopírám, že svou roli v tom hraje informace, že Melvita je dceřinná společnost francouzské L’Occitane, akorát v BIO kvalitě, čímž jsou moje sympatie umocněné ještě víc. Ale i tak…!

Navíc ve mně budí důvěru i fakt, že Melvita má tenhle olejík v nabídce snad odjakživa, co si pamatuju. Postupně ladí k dokonalosti jen balení. Na super obsahu se naštěstí nic nemění.

Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí
Zdroj: Huile d’avocat bio, fr.melvita.com

Čím je avokádový olej tak zvláštní?

Avokádový olej není jen tak ledajaké mazadlo. Je to přírodní zázrak a pozoruhodný úkaz na poli BIO kosmetiky, který je podle mě dosti podceňovaný.

Dokáže pleť „nakrmit“ tak, že bude spokojeně vrnět víc, než vy, když si dáte tabulku oblíbené čokolády. Je zajímavé, že avokádový olej se třeba doporučuje i na alergickou a citlivou pleť. Třeba tu, která trpí lupénkou, ekzémem nebo dermatitidou. Díky tomu, že je olej hypoalergenní, pomůže zklidnit i pokožku, která úporně svědí a pne a rychle jí ulevit. Má silné hydratační účinky a snižuje i transepidermální ztrátu vody.

Transepidermální ztráta vody

Je to často skloňovaný termín, když přijde na téma suché pleti. Víte ale, co to znamená? Tak tedy:

„Vedle suché pleti, šupinek a zarudnutí může být transepidermální ztráta vody navíc příčinou i nepříjemných dermatitid a ekzémů, které vznikají kvůli poškození ochranné kožní bariéry. Kůže sestává ze tří základních vrstev – svrchní epidermis, prostřední dermis a nejspodnější hypodermis, čili podkoží. Dochází-li k výparu vody z dermis prostřednictvím epidermis, hovoříme o transepidermální ztrátě vody.

Dr. Anna Brandejs, Zdroj: annabrandejs.cz

Výživné a zdravé papání pro vyhladovělou pleť

Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí
Zdroj: Huile d’avocat bio, fr.melvita.com

Avokádový olej hloubkově vyživuje pokožku a ohromně se hodí hlavně pro suchou, ochablou a celkově povadlou pleť. Je bohatý na beta karoten, což je silný antioxidant, který chrání pleť před negativními vlivy UV záření. Jasně, pořádný opalovací krém vám olej nenahradí. Ale hodí se vědět, že dokáže minimalizovat zánětlivé procesy v kůži, které právě UV záření způsobuje.

Olej obsahuje velké množství vitaminu E, který je nejsilnějším z antioxidantů a pomáhá pleti odolávat volným radikálům. Když používáte kosmetiku s vitaminem E, mírníte tím projevy stárnutí, bráníte dehydrataci pokožky a pomáháte buňkám, aby se regenerovaly.

Vitamin C se podílí na tvorbě kolagenu, který udržuje pokožku pružnou a pevnou. Vitamin C nejlépe funguje v kombinaci s vitaminem E. Zatímco E na sebe váže volné radikály, C je neutralizuje. Chápu, že slovní spojení „volné radikály“ je v popiscích u kosmetiky dost oblíbené, ale podle mě si pod tím málokdo dokáže něco představit. Dost se mi proto líbilo přirovnání na webu Eucerin:

„Proč jsou volné radikály pro pleť škodlivé? … Volné radikály vyvolávají oxidační stres, který začíná působit na strukturu pleti a způsobuje její předčasné stárnutí. Zkusili jste někdy nechat kousek banánu nebo jablka na vzduchu? Volné radikály způsobí, že zoxidují a získají hnědé zbarvení. Podobný proces probíhá v naší pleti, trvá však několik desítek let, nikoli minut. Naše tělo používá antioxidanty, jejichž prostřednictvím neutralizuje potenciálně škodlivé volné radikály.

Bez ohledu na předčasné stárnutí, schopnost naší pleti deaktivovat volné radikály s rostoucím věkem přirozeně klesá, a tak dochází k urychlení procesu stárnutí pleti.“

Eucerin.cz, Zdroj: Volné radikály – Co jsou volné radikály a jak působí na pleť?

Tak teď už víte, proč je tak fajn, když kosmetika obsahuje hooodně antioxidantů.

Kromě C a E obsahuje avokádový olej i vitamin A (retinol – podporuje tvorbu kolagenu, zjemňuje drobné vrásky), B (redukce stárnutí kůže, proti volným radikálům, B si pamatujte jako Beauty vitamin :o), D (zlepšuje elasticitu a hojení, podporuje tvorbu kolagenu, snižuje viditelnost vrásek a pigmentových skvrn) a K (podporuje srážlivost krve, zvyšuje pružnost pleti, redukuje tmavé kruhy pod očima).

Kvalitní avokádový olej je jedním z nejbohatších zdrojů mononasycených mastných kyselin (kyselina olejová), čímž přispívá k rychlejšímu hojení a může tak mírnit i vznik jizev. Což se hodí třeba u problematické pleti, u které hrozí, že za sebou akné zanechá zjizvenou pleť.

Jo a nesmíme zapomenout ani na obsah minerálů, kterých má avokádový olej taky požehnaně! Jsou jimi hořčík, zinek, mangan, měď, železo a fosfor. A draslíku má prý avokádová olej víc, jak banány.

Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí
Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí
Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí
Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí

Zelená lahvička od Melvity

Jak jsem zmiňovala výš, Melvita už lahvičky měnila několikrát a pokaždé se snažila je vylepšovat a inovovat. Vzpomínám si, že první pokus stál vcelku za prd, protože mi olej permanentně tekl kolem pumpičky. Což mě neodradilo od používání, to je jasné. Ale uživatelské dojmy byly v tomto ohledu lehce nasraté, kor když jsem vzala lahvičku a měla mastnou ruku. V lepším případě. V horším mi zůstalo pod lahvičkou avokádové kolečko na stole.

Dnes už to „melviťáci“ vychytali takovým způsobem, že si neumím představit, co by mohlo být ještě lepší. Balení má silikonovou nálevku, kterou můžete dávkovat klidně i mikrokapku, když na to přijde. I když olej skladuju v šuplíku vodorovně, nikde nic neprotéká, ani nekape. Nevím, koho taková „násoska“ na dávkování olejíčku napadla, ale asi bych se za něj přimluvila, aby dostal prémie. Nebo aspoň klíčenku.

Vždycky na mokro

Jak víte, veškeré oleje, které dáváte na pleť, je třeba používat na mokro. Je fuk, jestli pleť před olejem navlhčíte květovou vodou, použijete olej po sprše nebo koupeli, kdy je pokožka vlhká, nebo smícháte olej s kapkou aloe vera gelu. Něco vodnatého k tomu přidat musíte, jinak olej zůstane sedět na pleti a nevstřebá se podle vašich představ.

Já s oblibou volím právě poslední možnost, a to míchat si v dlani kapku olejíku s aloe vera gelem. Vyhovuje mi to víc, než nanášení na sprejem navlhčenou pokožku. Je to takové čisté, nikde mi nic neteče, nemusím spěchat. Jak to řešíte vy? Voda, hydrolát, nebo taky vlastní směska v dlani a teprve pak nanášení?

Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí
Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí
Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí
Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí

Zelená žehlička na vrásky

Každý by měl mít doma svou vlastní lahvičku avokádového olejíčku. Je to univerzální doktor na všechny možné pleťové neduhy. Pleť zvláční, opečuje, pomůže jí se omladit a hlavně – „obleče“ ji do ochranného kabátku, na který si jen tak nějaká neplecha nepřijde. Ať už nepříjemné svědění, pnutí, ekzémy, nebo právě ztráta elasticity a vznik předčasných linek ve tváři.

Přestože je avokádový olej balzám pro celou pleť, nejvýraznější účinky já osobně vidím právě v očním okolí. To rozmazluju „žabincem“ večer, nebo přes den během home office. Když vím, že nikam nejdu. A je to setsakra poznat. Pleť je jemná a hebká a vlastně už dost dlouho přemýšlím, jestli vůbec potřebuju nějaký oční krém.

Tak jsem to nedávno vyřešila šalamounsky. Pořídila jsem si oční roll-on gel od Melvity, ale takový vodnatý, s chrpou. A dobře se mi s avokádovým olejem kombinuje. Na den nechávám kolikrát jen ten oční gel. Na noc dávám obojí. A jakože spokojenost. Tak to ještě budu chvíli pozorovat a pak dám vědět v recenzi o očním roll-on gelu, jak to vypadá!

Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí
Avokádový olej Melvita | zázrak proti vráskám v okolí očí

Co si počít s informacemi z dnešního článku?

Zhodnotit pohledem do zrcadla, jestli jste se svou kosmetickou péčí spokojeni, nebo ne. Pokud se vám už dlouho něco nezdá v tom smyslu, že je pleť viditelně suchá, pne, je bez života a povadlá, normálně bych neváhala a avokádový olej vyzkoušela. To samé, jestli nemůžete „domazat“ oční okolí a pořád vám přijde takové zkřehlé a citlivé. Ve všech těchto případech si myslím, že vám avokádový olej pomůže problémy řešit.

Podle mě je vcelku jedno, od jaké značky jej pořídíte – řídila bych se čistě sympatiemi k výrobci. A samozřejmě bych kupovala olej ideálně v BIO kvalitě, za studena lisovaný, to je jasné. A od věci není ani omrknout balení, aby se vám olej dobře dávkoval. Za sebe doporučuju všemi dvaceti Melvitu.

Máte zkušenost s avokádovým olejem? Nebo s kosmetikou, která avokádový olej obsahuje? Dejte mi vědět postřehy do komentářů, prosím!

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít