Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao | 2 recenze

Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao
Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao

Třikrát. Tolikrát jsem si od roku 2016 tady na blogu poznačila něco o bolavých kloubech zápěstí a kotníků. Věc, která se se mnou táhne, co si pamatuju, snad už od dětství. Jasně, řešila jsem to i u doktora. Několikrát. Ale prý nejde o žádný zánět, ani na kloubech nejsou jakékoli viditelné změny. A bylo mi řečeno, že je to v hlavě. Projevuje se to tak, že když si večer lehnu, musím zaspat do určité doby, třeba půl hodinky. Pokud ne, klouby začnou bolet. Hodně. Často se to opakuje i během dne.

Je to pocit, jako když vám někdo natahuje kosti zevnitř, nebo jako kdyby kosti rostly. Což je kravina, samozřejmě – s takovou bych už dávno měla tak 3,5 metru. No ale proč o tom začínám. Dneska tu mám recenzi kromě fajnového balzámku na rty Myrro i arnikový balzám na bolest kloubů a svalů od téže značky.

Balzámky tohoto druhu mám moc ráda, mívám je u postele imrvére a před spaním kotníky a zápěstí promazávám. Vlastně z toho už mám takový malý rituál. Postupně za ty roky jsem olejíčků a balzámků vystřídala bezpočet, povětšinou s obsahem kostivalu, borovicového oleje, eukalyptu, třezalky, tymiánu, tužebníku, kaštanu, chilli… Některé pomáhají víc, jiné míň. Ale vysledovala jsem, že s nimi je to prostě mnohem lepší. Hlavně v létě, kdy se bolesti výrazně zhoršují.

Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao
Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao

Myrro arnikový balzám

Arnikový balzám z včelího vosku je vhodný na modřiny, namáhané, nebo natržené svaly a na problémy s klouby. V balzámu najdete dokonalou směs účinných a protizánětlivých BIO bylinek arniky, třezalky tečkované, kostivalu, kajenského pepře, macerované v organickém za studena lisovaném olivovém oleji, organické éterické oleje ze skořice, eukalyptu, levandule a rozmarýnu a přírodní včelí vosk. Složení s kombinací tradičních léčivých bylin je určeno k léčbě zranění, jako jsou pohmožděniny a podvrtnutí, a k úlevě od bolesti svalů a vazů. Podporuje obnovu poškozených tkání tím, že zlepšuje krevní oběh a zklidňuje záněty.“ Zdroj: Krásná Každý Den

Jak balzám používat

Myrro arnikový balzám se používá tak, že na bolavou oblast (sval, modřinu, kloub) aplikujete mastičku 2-3x denně. Tak dlouho, jak je třeba. I když… Čím je člověk starší, tím častěji ho to svádí k tomu, aby se balzámem natřel od hlavy k patě ve vrstvě jak na pleťovou masku :-D

Já balzám používám vyloženě jen na kotníky a zápěstí. A jelikož jde o bezvodou mastičku, stačí jí malé množství. Jemnou masáží pak roztírám balzámek, dokud se úplně nevstřebá. Praktikuju ráno, večer a někdy během dne. Většinou čím je venku tepleji, tím častěji mažu.

Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao
Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao
Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů

Moje dojmy z testování

A výsledky? Je to hodně příjemné a při pravidelném používání je úleva silně znát. A já o tom něco za ty roky musím vědět, to mi věřte! Klouby tolik „netáhnou“ a málokdy se stane, že dospěju až do stádia, kdy mám chuť vyběhnout před barák a začat vztekle ječet, ať už to kua drát přestane a já můžu v klidu usnout.

Jo a vysledovala jsem, že je pravděpodobnější, že skončím na Brufenu, když třeba ten den i málo piju. Zas ale samotné pití nestačí a i kdybych se za ten den prolila cisternou vody, nepomůže to samo o sobě. Ideální je kombinace mastičky s obsahem kostivalu/arniky a hodně vody během dne. Pak je to v pohodě a šance, že se dobře vyspím se rapidně zvýší. Pokud se nestane, že mám za sebou ten den nějakou extrémně namáhavou činnost a jsem přetažená. To pak nepomůže ani svěcená voda a práškům na bolest se nevyhnu.

A než se zeptáte – zkoušela jsem na klouby i takové ty čistě chladicí, nebo prohřívací mastičky, ale není to ono. To první nahradím studeným obkladem (je to účinnější a rychlejší), to druhé bych řekla, že problém zhoršilo. Pokud je mastička výrazně hřejivá, je to blbé. Bylinky jsou v tomto ohledu spolehlivější. Kor když jde o generacemi ověřené kousky, které opravdu fungují.

Jak balzámek vypadá a voní

Arnikový balzám je v malé hnědé skleničce se šroubovacím víčkem. A má krásnou, temně oranžovou barvu. Vypadá jako marmeláda z přezrálých meruněk. Vůně je pak vyloženě bylinkově eukalyptová. Vlastně eukalypt přebíjí všechny ostatní ingredience. Ačkoli – kdybyste se joo zasnili, možná tam objevíte i skořicový a levandulový olej. Díky něm není eukalypt tak pronikavý, ale je spíš „kulatější“ a vůně vám může připomínat i cukrátka Klokanky.

Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao

Je příjemné, že arnikový balzám můžu mazat jak na vlhkou, tak na suchou pokožku. Stačí ho malinko nabrat na bříško prstu a nanést na kůži. Okamžitě začne tát, příjemně se rozvoní a vy jej můžete jemně vmasírovat. Bez zbytkové mastnoty, či lepivosti. Na pokožce zůstane akorát jemná „klokanková“ vůně.

Účinné složky

Díky čemu balzámek funguje? Můžou za to osvědčené kytičky, které do mastiček stejného druhu a zaměření používaly už naše prapraprababičky.

Arnika (Arnica montana) je rostlinka, která je účinná při zmírňování bolestivých a ztuhlých kloubů. Obsahuje aktivní složky (seskviterpenové laktony – např. helenalin), které mají silné protizánětlivé účinky. Tyto látky mohou pomoci snížit probíhající zánět, která často způsobuje bolest kloubů. Není dodnes příliš jasné, jak přesně arnika zmírňuje bolest, ale má se za to, že by to mohlo být díky zlepšení krevního oběhu v postižené oblasti. A existuje dokonce i studie (publikovaná v časopise Rheumatology International), která zjistila, že gel s arnikou byl účinný při zmírňování bolesti a zlepšení funkce kloubů u pacientů s osteoartrózou rukou.

Kostival se tradičně používá v lidovém léčitelství, a to zejména na léčbu zranění a problémů s klouby. Používá se nejčastěji ve formě mastiček, gelů a obkladů. Protizánětlivé vlastnosti kostivalu snižují bolest a otoky spojené s artritidou, nebo jinými kloubními onemocněními. Tato kouzelná rostlinka také podporuje regeneraci tkání a urychluje zotavení po úrazech, jako jsou podvrtnutí, nebo zlomeniny. Pravidelnou aplikací dokonce můžete zlepšit celkovou funkci kloubů a snížit jejich ztuhlost.

Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao
Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao

Třezalka bývá součástí balzámů a mastiček pro podporu zdravých kloubů, a to hned z několika důvodů. Rostlinka obsahuje sloučeniny s protizánětlivými vlastnostmi, které pomáhají snížit zánět v kloubech způsobený artritidou, nebo jinými zánětlivými stavy. Díky analgetickým vlastnostem může zmírňovat bolest spojenou s kloubními problémy a lokální aplikace prý dokáže snížit bolest a pocit nepohodlí v souvislosti s bolestí kloubů. Třezalka také obsahuje flavonoidy, které působí jako antioxidanty a mohou chránit kloubní tkáně před poškozením volnými radikály.

Kajenský pepř při lokální aplikaci na kůži zmírňuje bolest svalů a kloubů. Skořicový olej má protizánětlivé účinky, zklidňuje otoky a bolesti svalů a kloubů. Levandulový olej díky antiseptickým a protizánětlivým vlastnostem léčí infekce a záněty a ulevuje od bolesti. A eukalyptový olej obsahuje silné protizánětlivé a antiseptické sloučeniny, které snižují otoky a zklidňují bolesti svalů a kloubů.

Na rovinu – když si tohle všechno rychle proletíte očima, taky vás napadá, že to nemá kam uhnout a prostě to musí fungovat? :o)

V úvodu jsem naznačila, že dneska to bude dvojitá recenze, a taky že ano. Ještě si sem připíšu poznámky o balzámku na rty od Myrro, a to s příchutí Kokos a Kakao.

Myrro balzám na rty Kokos a Kakao

Balzámek má neobvyklý papírový obal, na což jsem se nejdřív dívala trochu s nedůvěrou. Do prvního použití. Pak mi došlo, že mě to hrozně baví! Obal je příjemný do ruky, výborně se s ním pracuje (tyčinku vysouváte tak, že ji vytlačíte prstem z druhé strany) a ekologie je na levelu tisíc. Za mě určitě jo!

Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao
Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao
Balzám na rty kokos a kakao

Splněný sen všech mlsounů!

Co se týče příchuti – milujete-li čokoládu, rovnou si balzámek připište na nákupní seznam! Mňaaaam to je! Ale že echt gold mňam! Jako kdybyste si rty ošetřovali rozpuštěnou belgickou pralinkou z mléčné čokolády. Uznávám, že je to drobná nevýhoda, pokud jste zrovna na dietě (bude vás permanentně honit mlsná), ale jinak – doporučuju všemi dvaceti! Jestli ale nehlasujete za čokoládově mlsné tyčinky, můžete vyzkoušet variantu Vanilka a levandule, kterou má Myrro také v nabídce.

Luxusní a funkční složení

Ohledně složení – líp to už snad ani nejde. Kokosový olej, včelí vosk, kakaové máslo, kakaový prášek, ricinový olej, slunečnicový olej, vitamin E. Tadááá! I kdybyste měli rty rozpraskané až do krve, podle mě bude balzámku trvat maximálně do druhého dne, než vám je dá do pucu.

Při každém natření zanechává balzám na rtech moc příjemnou nelepivou vrstvičku, která trošku připomíná vosk. Nijak ale rty netáhne, nebojte. Cítíte, že jsou ošetřené a je vám to hrozně příjemné. Podobný pocit mi uměla udělat tyčinka Everon na rty od Weledy. Ale ta se hůře nanášela. Balzámek Myrro zůstává krémový a vláčný celou dobu, co ho používáte. Nikdy se na něm netvoří žádný ztvrdlý povrch, co pak jen klouže po rtech a je problém rtíky natřít větší vrstvou. Nikdy. Myrro je v tomto značka ideál.

Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao
Myrro Arnikový balzám na bolest kloubů a svalů a Balzám na rty kokos a kakao
Balzám na rty kokos a kakao

Závěrem – arnikový balzámek i balzámek na rty

Značka Myrro začíná být pomalu ale jistě mým velkým oblíbencem. Nejen, že má neuvěřitelně luxusní a čisté složení, ale hodně mě baví i fakt, že je tak nějak bez kompromisů funkční, či jak to nazvat. Že když si pořídíte balzámek na bolest kloubů, tak vám jen nezkrásní pokožku a nebudete se modlit, aby fungoval aspoň jako placebo. On vážně ulevuje a funguje mi (nebo se vážně dobře modlím :-).

A že balzámek na rty opravdu „balzámkuje“ a jen vám nenavoní pusu po mléčné čokoládě. Nevzpomínám si, že bych poslední dobou řešila náznak šupinek na rtech, nebo popraskané rty obecně. Jakože vůbec. Navíc funguje balzámek jako suprový podklad i pod rtěnku, která po něm neklouže. Tím, jak balzám rty opravdu citelně ošetří a vyhladí, na nich vypadá rtěnka jak z reklamy. Baví mě tahle značka. Jakože hodně.

Co vy? Už jste něco od Myrro zkoušeli?

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít