Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Herbář Dr. Popova – Jeřáb ptačí (10. díl)

Herbář Dr. Popova - Jeřáb ptačí (10. díl)
Herbář Dr. Popova – Jeřáb ptačí (10. díl)

Ne vždy, když spisuju povídání do seriálu Bylinky Dr. Popova, mám s bylinkami i konkrétní zkušenost. Což je dnešní případ. Jeřáb mě na podzim odjakživa fascinoval oranžovou barvou, která mi na pozadí žlutých listů ostatních stromů dělala dobře na oči. Ale že bych ho někdy zkusila pokoštovat, nebo jakkoli využít ve své bylinkové lékárničce, to mě nikdy nenapadlo. Takže dnešním článkem povím cosi nového nejen vám, ale při načítání informací jsem se hodně přiučila i já. A zjistila jsem, že tinkturu z Jeřáb ptačí tuším nutně potřebuju, takže si ji rovnou naordinuju!

Hned na úvod se vám “pochlubím” trapasem, že až během psaní jsem zjistila, že “jeřáb” a “jeřabina” patří k sobě. První je strom, druhé je plod toho stromu. No co, všichni se pořád učíme.

Herbář Dr. Popova - Jeřáb ptačí (10. díl)
Jeřáb ptačí; Zdroj: herbář Dr. Popova

Jeřabinu už jste někdy stopro potkali – je to medonosný strom, který kvete bíle v takových hustých “šošolkách” a jeho plodem jsou trsy zářivě oranžových kuliček s pěticípou hvězdičkou na spodní straně. Zbožňují je hlavně ptáčci, ale můžete si na nich pochutnat i vy. Sbírají se koncem prázdnin a v průběhu září, kdy jsou kyselejší, ale mají nejvyšší obsah vitaminu C. Můžete je sbírat i později. Bude to ku prospěchu chuti, ale na úkor obsahu vitaminu C. No a někde jsem dokonce četla, že nejlepší je sbírat jeřabiny přemrzlé.

Herbář Dr. Popova - Jeřáb ptačí (10. díl)
Herbář Dr. Popova - Jeřáb ptačí (10. díl)

Super nápad do receptů!

Dobrot, kterých se dá z drobných plodů připravit, je spousta! Přirovnala bych jejich využití k borůvkám, nebo brusinkám. Jeřabiny využijete na džem, povidla, čaj, pomazánky, víno, kompoty, sirupy, nebo dochucování omáček a mas. Baštit se dají i sušené. Anebo z nich můžete nechat udělat pálenku. Jednu takovou jsem měla šanci ochutnat a byla skvělá! A to se jinak kořalce vyhýbám jak čert kříži. Jo a věděli jste, že pálenka má mít při pití pokojovou teplotu, abyste měli šanci cítit původní ovocnou surovinu(y)? V ledově vychlazeném pití se totiž dá schovat kdejaký nekvalitní patok.

A k čím jsou našemu zdraví tak prospěšné, že stojí za to jim věnovat samostatný článek? Předně jsou jeřabiny díky vysokému obsahu vitaminu C skvělé na imunitu. Navíc “jeřabinový” vitamin C je vysoce stabilní, tedy vlivem světla, vyšších teplot a působením kyslíku neztrácí svou účinnost. Dále v jeřabinách najdeme provitamin A, kterého je zde více, než v mrkvi. Z provitaminu A vzniká vitamin A, jehož nedostatek způsobuje například šeroslepost. Zmínit je třeba i obsah bioflavonoidů, tříslovin, hořčin, éterických olejů, pektinů, silic, nebo sorbitu. Poslední jmenovaná látka se z plodů získává i průmyslově a slouží jako sladidlo pro diabetiky. A často se vyskytuje třeba i ve žvýkačkách a nápojích.

Herbář Dr. Popova - Jeřáb ptačí (10. díl)

S čím vám jeřáb ptačí pomůže

Mě zaujalo hned pět věcí, na které jeřabina funguje. Zaprvé pomáhá s rozrušováním a vyplavováním močového písku a menších kaménků. Ohledně rozpouštění a bránění vzniku močových šutrů mám zafixovaný v první řadě chřest. Ale že i jeřabiny jsou na tohle dobré? Jsem netušila! Jo a jeřáb podporuje i vylučování přebytečně zadržované vody v organismu (stejně jako třeba bylinkové kapky Odvodnění).

Zadruhé – květy jeřábu prý obsahují látku, která pomáhá produkci ženských pohlavních hormonů. Díky tomu upravuje nepravidelnou menstruaci, pozitivně ovlivňuje plodnost, zmírňuje menstruační bolesti, vyrovnává hormonální hladinu a řeší třeba i výtoky gynekologického původu. Různě v diskuzích, které internetem plavou, jsem se dočetla, že jeřáb účinně zabírá na nepříjemnosti, které provází přechod (návaly, pocení, náladovost, aj.).

Třetí využití – jeřabiny se užívají i jako antirevmatikum. Plody jeřábu totiž zmírňují bolesti kloubů a působí při revmatických chorobách a dně. Ostatně, na revma a klouby funguje i geniální novinka – konopný olej s CBD 30%!

Čtvrtá zajímavost – plody podporují vylučování žluči a stimulují produkci žaludečních šťáv. Pomáhají hlavně při nechutenství a špatném trávení (doplňte třeba i kapkami Žaludek – trávení). A jeřabinky také působí mírně projímavě.

A za páté – odvar z jeřabin pomáhá při chrapotu, zánětech horních cest dýchacích a posiluje hlasivky. Když při nachlazení přidáte k jeřabinám i šípky, získáte tak “céčkovou” vitaminovou bombu.

Jeřáb ptačí – kontraindikace

Pokud berete hormonální antikoncepci, je prý vhodné udělat mezi užitím pilulky a tinktury z jeřábu minimálně půlhodinovou pauzu, kvůli lepšímu vstřebání.

Určitě nezkoušejte jíst jeřabiny syrové! Mohli byste si přivodit lehčí otravu (nevolnosti, bolest hlavy, dávení), za kterou nejspíš může obsažená kyselina parasorbinová. Jakmile oranžové plody usušíte, nebo tepelně zpracujete, toxicita úplně zmizí.

Závěrem

Jestli jste zjistili, že Jeřáb ptačí je pro vás to pravé ořechové, určitě na něj mrkněte v bylinkových kapkách Jeřáb ptačí, nebo ve směsi Klimakterium. Máte s jeřabinami zkušenost? Sušíte? Zavařujete? Děláte z nich džem? A už jste někdy ochutnali “jeřabinovicu” (kořalku)? :-D

Buďte první! Přidejte komentář

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

    Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "POVOLENO COOKIES", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie, nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím", souhlasíte s podmínkami použití cookie.

    Zavřít