Naposledy aktualizováno 29 ledna, 2024
Tak schválně, kterou kytku máte na jaro zafixovanou jako super hyper očistnou a třepete se na ni celý rok? Vsadím boty, že kopřivu! Používá se do tzv. detoxikačních kúr, do velikonoční nádivky, nebo se z ní dělá špenát. Pomůže proti padání vlasů, odvede z těla přebytečnou vodu a pročistí krev. A také funguje proti revmatu! Jen si vzpomeňte, co vám babička říkávala, když jste v zápalu hry zaparkovali v kopřivách. „Neřvi, aspoň nebudeš mít na stará kolena revma!“. A bylo.
Pokud byste si chtěli o kopřivě počíst víc, mrkněte na můj prosincový článek, který jsem rostlince v rámci seriálu Bylinky Dr. Popova věnovala. Jak jste nejspíš z nadpisu chytře postřehli, dnešní článek nebude věnován pálivé bylince, přestože u jara ještě zůstaneme. Dnešnímu článku bude vévodit pampeliška lékařská (Taraxacum officinale).
A jestli jste doteď žili v domnění, že jde o plevelní záležitost, ze které se dá tak maximálně uvařit kotel medu, pak vás rychle vyvedu z omylu! Pampeliška je jednou z nejúžasnějších věcí, která vám roste na zahradě! No fakt! Navíc je zajímavá tím, že se dá využít úplně celá a všechny její části vám budou k užitku – kořen, listy i květy.
Co v článku najdete:
Jak pampelišku využít úplně celou
Kořen
Se sbírá buď na jaře (březen-duben), nebo na podzim (září-říjen). Důkladně se omyje a musí se dokonale usušit, aby nezačal plesnivět. Pokud jej budete sušit v sušičce, myslete na to, že teplota nesmí přesáhnout 50°C. Správně nasušené pampeliškové kořeny mají být snadno lámavé a uvnitř bílé.
K čemu kořínky využít? Především k očistě organismu, pro léčbu zácpy, při pálení žáhy, nebo ke snížení krevního tlaku. Jo a kořenu pampelišky se dokonce přezdívá český ženšen, poněvadž má mírně povzbuzující účinky. A prý se z něj dá, stejně jako z čekanky, vyrobit náhražka kávy. Nevím o tom, že bych to kdy pila, ale jestli máte zkušenost, dejte vědět, jak takové pampeliškové kafe chutná!
Lístky
Listy pampelišky jsou asi nejlepší do salátů. Nejvíce je oceníte v případě, že máte podivně těžký a pokažený žaludek a cítíte, že potřebujete do jídelníčku nutně zařadit cosi hořkého. Tehdy naběhněte na zahradu, nebo louku, naškubte velkou hrst pampeliškových listů (mladší nejsou tak hořké) a přidejte je k hlávkovému, nebo ledovému salátu. Pokud si nejste jisti chutí, zacházejte s pampeliškou, jako s rukolou – dobrý sluha na ochucení, ale zlý pán, když je jí tam moc. Anebo si lístky nasušte na čaj a kombinujte s kopřivou, nebo jitrocelem.
Kromě poléčení žaludku a trávení vám lístky pomůžou zbavit se otoků, nebo dokonce vyzrát na nechutenství. Jo a listy pomáhají prý i na hubnutí! Takže houby do obchodu pro zaručené doplňky stravy – běžte se napást za barák a máte to zadarmo :-)
Květy
Ruce nahoru, kdo okamžitě vyhrkl pampeliškový med? Jasně, ten je velice dobručký a mnozí z nás si pamatují, že ho ještě vařili s maměnkou, nebo babičkou. Ale věděli jste, že květy se dají konzumovat samotné jen tak? Žádné cavyky s tím – utrhněte si na zahradě pět kytiček a snězte je. Instagramoví závisláci si je naaranžují na ranní ovesnou kaši, ostatní je při venčení kocůrka na zahradě prostě urvou a požvýkají.
A nejen vegani budou doufat, že každý květ dobře prohlédli a nezůstal v nich takový ten malinkatý černý brouček. Jo a prý když si pojídání žlutých kytiček prodloužíte na měsíc, echt se vám vylepší metabolismus a ustoupí různé otoky, a tak. Zatím jsem to nezkoušela, ale jedním hladovým očkem už pampelišky vyhlížím na zahradě, tak dám po degustaci vědět, jak mi šmakovalo… :-D
Proč potřebujete pampelišku?
- upravuje metabolismus a podpoří hubnutí. Což se po zimě hodí. Nevím, jak vy, ale já dělám třeba oproti našemu ježkovi ze zahrady něco špatně. Každý jsme po zimě vypadali jinak. On byl poloviční, zatímco já nedopla kalhoty. Na rozdíl od něj nemám to „přezimování“ za ty roky pořád vychytané.
- snižuje bolesti a napětí v prsou, ulevuje během PMS a lze ji doporučit i při klimakteriu (u mužů i žen). Podobně by vám mohl být k užitku i kontryhel, kotvičník, nebo jeřáb ptačí.
- kořen má mírně povzbuzující účinky, snižuje krevní tlak a umí snížit hladinu cholesterolu
- listy využijete pro léčbu otoků, na zkažený žaludek a trávení, nebo při nechutenství
- pampeliška výrazně čistí krev (podobně, jako kopřiva), tedy nad ní popřemýšlejte i v případě, že vás trápí celulitida, ekzémy, akné a vyrážky
Pampeliška lékařská – léčivé sluníčko
Co z toho všeho plyne? Houby jablko, ale „jednu pampelišku denně“ a budete zdraví, jak řípa! Z čajíků sáhněte buď po sušeném pampeliškovém kořenu, nebo po pampeliškové nati. Rozdíl je pouze v přípravě. Kořen se vaří asi 5 minut, nať se „jen“ zaleje a spaří. U bylinkových kapek doporučuju vyzkoušet kapky Pampeliška kořen, Lymfa-detox (detoxikační kombinace s břízou a kopřivou), Hubnutí (zrychluje metabolismus) a Odvodnění (pomáhá vylučovat vodu z organismu, čímž zmírňuje třeba pocit těžkých nohou).
Pampeliška je vyloženě sluníčkový poklad a je MOC dobrý nápad ji užívat ať už v čajíku, nebo jako doplněk stravy. Popř. si z ní udělat salát, jestli máte fajnovou zásobu na zahrádce :-)
Buďte první! Přidejte komentář